Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, audiat de procurorii DNA Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, Vasile Astarastoae, s-a prezentat vineri la DNA pentru a explica in ce fel a obtinut compania Maguay licitatia pentru implementarea platformei eLearning, care face parte dintr-un proiect european, transmite Agerpres.
Curtea de Apel Bucuresti: Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, ramane in arest preventiv Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, ramane in arest preventiv, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursul depus de avocatii acestuia, anunta Agerpres. Decizia de joi a magistratilor este definitiva. Tribunalul Bucuresti a decis, pe 16 octombrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a fostului presedinte ANOFM Silviu Bian, acuzat ca a primit mita de la subalterni pentru a-i mentine in functii. In aceeasi zi, Bian a fost demis de Emil Boc de la conducerea ANOFM.
ANI: Geani Marian Dinu, seful PNL sector 4, nu isi poate justifica averea Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate in perioada exercitarii functiei de Consilier local in cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 din Bucuresti de catre Geani Marian Dinu, liderul filialei din sectorul 4 a Partidului National Liberal.
Curtea de Apel Iasi a decis arestarea preventiva a celor doi directori din cadrul UMF Iasi acuzati ca ar fi trucat o licitatie Curtea de Apel Iasi a decis, marti, arestarea preventiva pentru 29 de zile a doi directori din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, precum si a directorului unei firme, pentru ca ar fi trucat licitatia pentru platforma de e-Learning a institutiei de invatamant superior, potrivit Agerpres.
Motivarea Tribunalului in cazul Bian: Inculpatul avea informatii ca exista reclamatii la DNA pe numele sau DNA sustine ca  fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian, acuzat de luare de mita, cerea in mod frecvent subalternilor sai bani pentru a le aproba proiecte cu finantare europeana, amenintandu-i, printre altele, cu concedierea, se arata in motivarea deciziei de arestare a fostului demnitar data publicitatii de Tribunalul Bucuresti, citata de Agerpres. Conform procurorilor, banii erau stransi de Ristea Cristache, seful Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu al ANOFM, si inmanati lunar, intr-o punga, lui Bian. In motivarea Tribunalului Bucuresti se mai arata ca "inculpatul avea informatii ca exista reclamatii la DNA" si l-a sfatuit pe Ristea Cristache "sa nu recunoasca «nici taiat in 50 de... daca vine vreo acuzatie»".
CSM: Pe rolul instantelor din Romania exista 597 de cauze mai vechi de 10 ani. Consiliul face verificari la Judecatoriile Constanta, Oradea, Brasov si la Judecatoria Zarnesti pentru mii de dosare tergiversate Presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a declarat marti, 18 octombrie, ca institutia pe care o conduce va efectua pana in decembrie verificari la mai multe instante din tara unde s-a constatat ca exista un numar mare de dosare mai vechi de 5 sau 10 ani nesolutionate. Potrivit unei analize CSM, pe rolul instantelor din Romania exista 597 de cauze mai vechi de 10 ani, de asemenea sunt si 4.001 dosare cu o vechime intre 5 si 10 ani si 131.000 cauze mai vechi de un an. Presedintele CSM a mai aratat ca in urmatoarea perioada vor fi realizate verificari si la Curtea Suprema, dar si la alte instante care judeca dosare de coruptie.Vezi in sectiunea anticoruptie topul dosarelor intarziate la Curtea Suprema
Plenul CSM a respins plangerea judecatoarei ICJ, Gabriela Birsan, privind revocarea hotararii de perchezitie a locuintei Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marti, plangerea judecatoarei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Gabriela Birsan, prin care se solicita revocarea hotararii Consiliului prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliul sau pe motiv ca incalca imunitatea sotului sau, Corneliu Birsan, judecator CEDO, informeaza Agerpres. In decursul zilei de marti, Sectia pentru judecatori a CSM a respins si plangere inaintata de reprezentantul Romaniei la CEDO, judecatorul Corneliu Birsan, prin care cere anularea avizului de perchezitie la domiciliul sau si al sotiei sale, Gabriela Birsan, urmarita penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta.
CSM a respins plangerea formulata de judecatorul roman la CEDO, Corneliu Birsan, prin care solicita anularea avizului de perchezitie Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marti, plangerea inaintata de reprezentantul Romaniei la CEDO, judecatorul Corneliu Birsan, prin care cere anularea avizului de perchezitie la domiciliul sau si al sotiei sale, Gabriela Birsan, urmarita penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, informeaza Agerpres.
Daily Mail: Corneliu Barsan, judecator la CEDO, isi foloseste imunitatea ca scut pentru a-si apara sotia Un judecator de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si-a folosit pozitia sa pentru a incerca sa blocheze o ancheta de coruptie care o vizeaza pe sotia sa, scrie Daily Mail. "Expertii spun ca imunitatea nu este data judecatorilor pentru beneficiul propriu sau pentru a impiedica justitia. Cazul a ridicat temeri noi asupra calitatii judecatorilor CEDO", trag concluzia jurnalistii britanici, citeaza EurActiv.ro.
Silviu Bian a fost demis de Emil Boc din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca Silviu Bian a fost demis, duminica seara, de premierul Emil Boc din functia de secretar de stat, presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Tribunalul Bucuresti a decis, tot duminica seara, sa admita propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Silviu Bian.
VIDEO UPDATE Tribunalul Bucuresti: Seful ANOFM, Silviu Bian, arestat preventiv pentru 29 de zile Tribunalul Bucuresti a admis, duminica seara, propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a presedintelui Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian, acuzat de luare de mita in forma continuata de la subalterni ai sai pe care ar fi urmat sa ii mentina in functii in schimbul banilor primiti, anunta Agerpres. Sedinta de judecata de duminica seara a fost secreta. Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.UPDATE Silviu Bian a fost demis duminica seara de premierul Emil Boc din functia de secretar de stat
DNA: Seful ANOFM, Silviu Bian, a primit mita in valoare de 22.000 de euro si peste 100 de mii de lei de la functionarii structurilor judetene, pentru a-i mentine in functii Presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian, este acuzat de procurorii DNA de luare de mita in forma continuata. Potrivit unui comunicat remis duminica dimineata de Directia Nationala Anticoruptie, Silviu Bian a primit, pe data de 17 septembrie 2011, suma de 22.000 euro si 19.000 lei de la functionarii structurilor judetene ale ANOFM.  Pe 15 octombrie 2011, Bian Silviu a primit de la aceiasi functionari, prin intermediar, suma de 82.000 lei. Banii ar fi provenit de la mai multi angajati ai AJOFM Brasov ce erau amenintati cu disponibilizarea, care i-au oferit bani lui Bian pentru a-i mentine in functii.
Judecatorul Barsan contesta la CSM percheziţionarea casei din Snagov, in dosarul in care sotia sa, judecator la ICCJ, e acuzata de trafic de influenta Judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Barsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii masura perchezitionarii locuintei de la Snagov in care sta sotia sa, Gabriela Barsan, judecator la ICCJ, urmarita penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, anunta Mediafax. Corneliu Barsan invoca imunitatea dobandita ca judecator la CEDO, sustinand ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - care au obtinut aviz de perchezitie de la CSM - nu ar fi avut dreptul de a intra in locuinta sa din Snagov, unde locuieste sotia sa.
Dosarul terenurilor MApN in care sunt invinuiti George Becali si fostul ministru Victor Babiuc nu va fi restituit DNA. Procesul continua la Curtea Suprema Un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, miercuri 12 octombrie, ca procesul in care europarlamentarul George Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, sunt invinuiti de abuz in serviciu sa nu fie restituit procurorilor anticoruptie. Hotararea definitiva a completului de cinci infirma decizia Completului nr. 9 al Sectiei Penale, care a decis pe 16 iunie ca dosarul trebuie sa fie restituit Directiei Nationale Anticoruptie. Judecarea procesului va fi reluata la sectia Penala a ICCJ.
Seful OPC Brasov, Ionel Spataru, a fost retinut de DNA pentru luare de mita Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, Ionel Spataru, a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita, informeaza Mediafax.  Spataru este acuzat ca a cerut o mita de 300 000 de lei administratorului unei firme in schimbul emiterii unei autorizatii de functionare.
Iasi: Doi directori din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, retinuti de procurorii DNA dupa ce ar fi trucat o licitatie. Rectorul Astarastoae s-a internat de urgenta miercuri, cand era programat la audieri Directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost retinuti noaptea trecuta de procurorii DNA, alaturi de Corvin Pughin, directorul firmei Maguay, care a realizat platforma de e-learning a universitatii de medicina, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. Cei trei sint acuzati ca au trucat licitatia pentru platforma de e-learning a universitatii.UPDATE: Ziarul de Iasi anunta ca rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Vasile Astarastoae, s-a internat de urgenta, miercuri dimineata, la sectia de cardiologie a Spitalului "Sf. Spiridon". El era programat sa fie audiat la ora 14:00, impreuna cu fiica sa, in acest dosar.
Jocurile murdare din sport. Interviu cu Jurgen Roth, autorul cartii de investigatii "UNFAIR PLAY", despre Ion Tiriac, Marius Vizer si Gigi Becali Una dintre atractiile sportului este ca nu se stie dinainte cine castiga competitia. Cand insa rezultatele unei intreceri sportive sunt manipulate cu bani si energie criminala, fair-play-ul e compromis. Autorul german Jurgen Roth socheaza prin concluzia la care ajunge, in urma unei investigatii de anvergura a lumii sportului actual: plina de jocuri din umbra, santaj si fapte de coruptie. In cartea sa "Unfair Play", un capitol intreg este dedicat Romaniei, denumita "Gaura neagra din Europa". Pe marginea dezvaluirilor sale din acest capitol, autorul, care traieste in Germania, a acordat un interviu corespondentului HotNews.ro.
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva judecatoarelor Gabriela Barsan si Iulian Pusoiu si a omului de afaceri Gabriel Chiriac Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta, informeaza DNA, intr-un comunicat.
DNA: Fostul sef de Fiscului din Ramnicu Sarat, trimis in judecata pentru trafic de influenta Teodor Badea, fost director al Administratiei Finantelor Publice Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta. El este acuzat de procurorii anticoruptie ca a pretins bani pentru ca inspectorii fiscali din subordinea lui sa aplice sanctiuni mai usoare unei societati.
VIDEO DNA: Audieri in dosarul in care mai multi judecatori ai ICCJ sunt anchetati pentru coruptie Avocata Claudia Silinescu Gherbovan s-a prezentat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ea fiind cercetata in dosarul in care este vizata presedinta Sectiei de Contencios Administrativ a Inaltei Curti, Gabriela Barsan, si alte judecatoare de la instanta suprema. Avocata a refuzat sa dea declaratii presei. Avocata Claudia Silinescu Gherbovan a fost pusa oficial sub acuzare pentru infractiunea de cumparare de influenta, procurorii anticoruptie audiindu-le, vineri, in acest dosar, si pe judecatoarele Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by