Dosar finalizat in 5747 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Valiza" - George Becali


Celebrul finantator al Stelei si actual europarlamentar PRM este acuzat de dare de mita pentru ca, in mai 2008, ar fi incercat sa-i stimuleze cu 1,7 milioane de euro pe jucatorii de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj de care depindea deciderea campioanei Romaniei la fotbal. Becali mai este invinuit si ca, in 2006, le-ar fi oferit jucatorilor Gloriei Bistrita cate 5.000 de euro in cazul unui egal, respectiv cate 10.000 de euro in cazul unei victorii intr-un meci pe care urmau sa-l dispute cu Rapid.

Doua intamplari, una din 2006, alta din 2008, constituie baza celebrului dosar „Valiza”. Potrivit anchetatorilor, "in data de 11 mai 2006, inculpatul George Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C. Steaua Bucuresti S.A., promis fiecarui jucator de fotbal al clubului C.F. Gloria 1922 Bistrita sume de bani cuprinse intre 5.000 - 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal".

Doi ani mai tarziu, "in perioada 4-7 mai 2008, inculpatul Becali George a oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu prevazute in contractele de joc, Regulamentul intern si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal pentru obtinerea unei victorii in meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008".

Rechizitoriul mai precizeaza ca, „"n realizarea activitatii infractionale, Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, vicepresedintele Consiliului de Administratie al F.C. Steaua Bucuresti S.A. care, in perioada 6-7 mai 2008, s-a deplasat la Cluj Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 euro reprezentand obiectul ofertei financiare pentru jucatorii de fotbal ai Universitatii Cluj. Astfel, acesta garanta, in numele finantatorului clubului Steaua Bucuresti, atat existenta banilor cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj si CFR 1907 Cluj."

Potrivit procurorilor, "pentru a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu fapta de coruptie descrisa, inculpatul George Becali a initiat si a participat la intocmirea, in data de 19 mai 2008, a doua antecontracte de vanzare-cumparare cu mentiuni nereale sub aspectul datei, continutului si vointei reale a partilor. Inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atat in prezenta cauza penala cat si in cadrul anchetei disciplinare efectuata de organismele jurisdictionale ale Federatiei Romane de Fotbal."

Urmarirea penala in acest caz a fost inceputa in 9 mai 2008, pentru dare de mita, iar in 18 decembrie 2008 George Becali a fost trimis in judecata pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata alte cinci persoane.


Alti inculpati in dosar:
- Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al F.C. Steaua Bucuresti S.A., pentru complicitate la dare de mita.

- Alina Florentina Ciul, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, pentru favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si in legatura cu infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

- Victor Piturca, la acel moment antrenor al echipei nationale de fotbal a Romaniei, pentru favorizarea infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.

- Gheorghe Radu Marino, pentru favorizarea infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si in legatura cu infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

- Volcinschi Raul, pentru favorizarea infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.


Masuri asiguratorii luate in dosar: sechestru asigurator asupra celor 1,7 milioane de euro care ar fi constituit mita platita.

Pozitia acuzatului: "Nu am nicio emotie, pentru ca nu exista nicio fapta in acest dosar. Sechestrarea banilor mei de catre DNA reprezinta o talharie."

Sentinte:

- pe 17 aprilie 2012, judecatorii ICCJ decid achitarea lui Gigi Becali si a celorlalti inculpati in dosarul Valiza. Sentinta nu este definitiva si a fost atacata cu recurs de catre procurori.

- pe 4 iunie 2013, George Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia este definitiva si a fost luata in unanimitate de catre toti judecatorii din Completul de 5 al Curtii Supreme. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14936146-ultima-ora-gigi-becali-fost-condamnat-3-ani-inchisoare-pentru-dare-mita-dosarul-valiza-decizia-este-definitiva-irevocabila.htm

VIDEO Cazul Valiza: Gigi Becali a fost achitat


DATA INCEPERII URMARII PENALE
9 MAI 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
18 DECEMBRIE 2008
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: George Becali

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :finantator al clubului de fotbal Steaua Bucuresti; in prezent, europarlamentar PRM

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta

TERMEN:
ICCJ decide achitarea

Curtea de Apel Cluj - Amanare

TERMEN: 21 ianuarie 2009
Procesul se amana la cererea a trei dintre inculpati (Becali, Piturca si Sponte), care sustin ca nu au avut timp sa-si angajeze avocati.

Curtea de Apel Cluj - Dosarul in care se judeca restituirea banilor, atasat la cel de coruptie

TERMEN: 18 februarie 2009
La solicitarea avocatului lui Teia Sponte, judecatorii au decis ca dosarul in care acesta se judeca cu DNA privind restituirea celor 1,7 milioane de euro pe care s-a pus sechestru sa fie atasat la procesul pentru infractiuni de coruptie.

Curtea de Apel Cluj - Dosarul pleaca la Curtea Constitutionala

TERMEN: 18 martie 2009
Judecata a fost suspendata si cazul a fost trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce instanta a admis doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocatii lui Gigi Becali si ai lui Victor Piturca.

Curtea de Apel Cluj - Amanare

TERMEN: 15 septembrie 2009
Procesul, care ar fi urmat sa fie reluat dupa ce exceptiile de neconstitutionalitate fusesera respinse de Curtea Constitutionala, se amana din cauza grevei magistratilor.

Curtea de Apel Cluj - Declinarea competentei

TERMEN: 6 octombrie 2009
Instanta a decis sa-si decline competenta in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand in vedere ca George Becali a devenit europarlamentar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 26 noiembrie 2009
Procesul debuteaza la instanta suprema cu o amanare din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se cere refacerea urmaririi penale

TERMEN: 15 decembrie 2009
Avocatul lui George Becali a afirmat ca dosarul in care clientul sau este acuzat de dare de mita a fost realizat cu incalcarea procedurii, asa ca a cerut restituirea sa catre DNA, pentru refacerea urmaririi penale. Aparatorul a mai cerut si restituirea celor 1,7 milioane de euro pe care s-a pus sechestru asigurator.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 ianuarie 2010
Instanta amana pronuntarea asupra cererilor aparatorului principalului inculpat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii respinse, banii raman la DNA

TERMEN: 3 februarie 2010
Exceptiile procedurale invocate sunt respinse, asa ca dosarul ramane pe rol. Instanta a mai decis, de asemenea, ca sechestrul asigurator pus pe suma de 1,7 milioane de euro trebuie sa fie mentinut.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecata, suspendata din nou

TERMEN: 3 martie 2010
Avocatul lui Teia Sponte invoca o exceptie de neconstitutionaliatate. Judecatorii decid suspendarea procesului si trimiterea cauzei la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala - Exceptie respinsa

TERMEN: 30 septembrie 2010
Judecatorii CC au respins exceptia de neconstitutionalitate a unor articole din Codul Penal, invocata de aparatorul lui Teia Sponte. Dosarul se va intoarce la instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 ianuarie 2011
Dosarul a fost amanat din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 februarie 2011
O noua amanare din motive de procedura.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 martie 2011
O noua amanare a verdictului in acest proces.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 18 aprilie 2011
A fost decisa o noua amanare din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 mai 2011
Este dictata o noua amanare din motive de procedura.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 22 iunie 2011
O noua amanare duce procesul in toamna.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 30 septembrie 2011
Procesul se amana cu cateva zile.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 5 octombrie 2011
Inculpatii mai castiga 15 zile.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 octombrie 2011
O noua amanare din motive procedurale

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 noiembrie 2011
Procesul continua peste cateva saptamani

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 noiembrie 2011
Sedinta de judecata se va relua la mijlocul lui decembrie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 15 decembrie 2011
O noua amanare cu cinci zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 decembrie 2011
Procesul se va relua diupa sarbatori

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 ianuarie 2012
Sunt stabilite urmatoarele doua termene

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 16 ianuarie 2012
Sunt audiate inregistrarile aduse ca proba in acest caz

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 31 ianuarie 2012
O noua amanare, de aceasta data doar cu o saptamana

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 februarie 2012
Procesul s-a amanat cu doua saptamani.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare dn nou

TERMEN: 22 februarie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana caza si data pronuntarii sentintei

TERMEN: 6 martie 2012
Procurorii au solicitat 4 ani de inchisoare cu executare pentru patronul Stelei. Instanta anunta ca pronuntarea va fi pe 17 aprilie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta - Gigi Becali si ceilalti inclupati au fost achitati

TERMEN: 17 aprilie 2012
Gigie Becali este achitat de catre instanta de judecata. // Judecatorii instantei supreme au decis, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, apreciindu-se ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie. // Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca suma de 1,7 milioane de euro sa ii fie returnata patronului echipei din Ghencea. // ICCJ mai decide si achitarea lui igi Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs - Amana cauza

TERMEN: 25 martie 2013
Procurorii au formulat recursul, iar termenul de judecata al acestuia a fost 25 martie 2013. La aceasta data, magistratii au decis amanarea cauzei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 22 aprilie 2013
Magistratii au decis amanarea cauzei

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Becali face autodenunt si Instanta ramane in pronuntare. Decizia se da pe 4 iunie

TERMEN: 27 mai 2013
Gigi Becali a facut un autodenunt in fata magistratilor de la Inalta curte si a declarat ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act. DNA a cerut condamnarea lui George Becali la patru ani de inchisoare cu executare pentru dare de mira si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Instanta a ramas in pronuntare, decizia finala urmand sa fie data pe 4 iunie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta finala: Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. Victor Piturca, condamnat la un an cu suspendare

TERMEN: 4 iunie 2013
George Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru dare de mita si fals in inscrisuri, la 1.629 de zile de la trimiterea in judecata. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, si anume trei ani. Gigi Becali se afla in prezent in inchisoare, inspasind o pedeapsa de 3 ani primita in dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. In acest sens, Becali va ramane cu pedeapsa maxima dintre cele doua condamnari, adica va ispasi in continuare 3 ani de inchisoare. Victor Piturca a primit o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului. De asemenea, Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al FC Steaua Bucuresti SA, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, iar Radu Gheorghe Marino si Alina Florentina Ciul au fost condamnati la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Cei 1,7 milioane de euro din celebra valiza cu care Becali a transportat mita la Cluj pentru a-i premia pe judecatorii echipei U Cluj vor fi confiscati, ei aflandu-se in prezent sub sechestru. Decizia este definitiva si a fost luata in unanimitate de catre toti judecatorii din Completul de 5 al Curtii Supreme. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14936146-ultima-ora-gigi-becali-fost-condamnat-3-ani-inchisoare-pentru-dare-mita-dosarul-valiza-decizia-este-definitiva-irevocabila.htm

13391 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by