Dosar finalizat in 5777 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase


Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (cuirca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Potrivit procurorilor, "ca urmare a exercitarii de catre Adrian Nastase a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (...) asupra unor persoane, fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene, acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective".

Reprezentantii DNA au mai stabilit ca "asupra unui alt grup de participanti ￯ reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata".

Banii stransi din taxe, ar fi trebuit, potrivit legii, sa devina venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Irina Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici (fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC), ar fi dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Marina Ioana Popovici ( SC Mediaglobe Invest SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL). Procurorii spun ca "ISC nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit ￯Decontul de cheltuieli￯, astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal".

Mai mult, cele patru companii mentionate ar fi incheiat contracte fictive cu o alta firma, SC Arond SRL, controlata tot de familia Popovici, contracte menite sa justifice cheltuieli pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate.

Au urmat, sustin investigatorii, operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC Media On SA, SC Forum Invest SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, prin care suma de 53,2 miliarde de lei vechi a fost transferata din conturile firmei Arond SRL in cele ale SC Eurografica SRL. Din aceasta suma, s-ar fi platit 33,8 miliarde de lei vechi, "reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase )."

In total, ISC ar fi fost prejudiciat cu aproape 70 de miliarde de lei vechi (echivalentul a aproximativ 1,75 milioane de euro la acea data). Una dintre companiile care ar fi cotizat cu bani pentru ￯Trofeul calitatii￯ este Zeus SA, companie aflata in centrul recentului scandal de coruptie din Arges, in care este implicat chiar presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu.

Acuzatia oficiala sub care a fost trimis in judecata Nastase este "folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata".

Masuri asiguratorii luate in dosar:
- s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 118.650 USD apartinand lui Adrian Nastase;
- s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Mihail Cristian Vasile in Bucuresti;
- s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Bogdan Popovici si de Marina Ioana Popovici in Bucuresti;
- s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Diana Gasparovici in Braila;
- s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului detinut de Irina Jianu in Bacau.

Alti inculpati in dosar:
- Paula Jianu Irina, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii - abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata;
- Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC - complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata;
- Mihail Cristian Vasile, director general al SC EUROGRAFICA SRL - complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
- Bogdan Popovici - spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
- Marina Ioana Popovici - spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.


Pozitia acuzatului: "S-a decis trimiterea mea in judecata intr-un dosar aberant (dosarul campaniei electorale din 2004) in care mi se reproseaza fapte pentru care nu exista nici dovezi, nici responsabilitati legale imputabile mie. Este dosarul despre cheltuielile de campanie din 2004, care a fost legat de numele meu pentru ca eram presedinte de partid la acea data si contracandidatul lui Traian Basescu."

Sentinte:

- 20 iunie 2012 - ICCJ - Condamna definitiv si irevocabil pe Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi.

VIDEO Adrian Nastase, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi, printre care si dreptul de a candida si de a fi ales intr-o functie publica

- 30 ianuarie 2012 - ICCJ - Adrian Nastase - condamnat la  2 ani de iinchisoare, ceilalti cinci inculpati - cate 7 ani de inchisoare


DATA INCEPERII URMARII PENALE
9 APRILIE 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
16 IANUARIE 2009
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Adrian Nastase

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :premierul Romaniei, presedintele PSD

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 26 februarie 2009
Procesul debuteaza cu o amanare. Prezent la sdiul ICCJ, Nastase a impartit ziaristilor copii ale sesizarii PNA in dosarul „Flota”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 martie 2009
Procesul se amana la cererea avocatilor apararii, care sustin ca nu avut timp sa copieze toate documentele atasate la dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 15 aprilie 2009
O noua amanare, avocatii sustinand ca nu au avut timp sa pregateasca apararea, dosarul avand peste 30.000 de file.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 25 mai 2009
Procesul se amana din nou, de aceasta data la solicitarea lui Adrian Nastase.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul se suspenda, este sesizata Curtea Constitutionala

TERMEN: 16 iunie 2009
Instanta admite cererea formulata de Paula Jianu si Diana Gasparovici si decide sa suspende procesul si sa trimita dosarul la Curtea Constitutionala, in vedere ajudecarii exceptiilor de neconstitutionalitate invocate de cele doua inculpate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 25 mai 2010
Dupa respinerea exceptiilor de neconstitutionalitate, procesul se reia cu o amanare din motive procedurale: Bogdan si Marina Popovici au trimis o cerere instantei, sustinand ca nu se pot prezenta la proces, deoarece sunt organizatorii unui forum economic international.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sunt invocate exceptii de procedura

TERMEN: 22 iunie 2010
Inculpatii invoca o serie de exceptii de procedura. De exemplu, se invoca faptul ca procurorul care a semnat rechizitoriul nu era, la acea data, angajat al structurii centrale a DNA, ci al unei structuri teritoriale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 28 septembrie 2010
Diana Gasparovici nu s-a putut prezenta, din motive medicale. Procesul se mai amana cu trei saptamani.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana pronuntarea

TERMEN: 20 octombrie 2010
Instanta amana pronuntarea asupra exceptiilor invocate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii respinse

TERMEN: 3 noiembrie 2010
Instanta decide sa respinga exceptiile invocate. Dosarul ramane pe rol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cereri respinse

TERMEN: 30 noiembrie 2010
Avocatii apararii au cerut introducerea ca parte responsabila civil a PSD si a sapte companii care au dat gratuit materiale promotionale pentru campania lui Nastase. Adrian nastase a cerut sa-si argumenteze solicitarea, dar initiativa sa a fost respinsa de presedintele completului de judecata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Nastase, audiat

TERMEN: 14 ianuarie 2011
Adrian Nastase a fost audiat de judecatorii ICCJ. Fostul premier sustine ca este nevinovat. Asta dupa ce avocatii sai au cerut recuzarea unuia dintre judecatori, Ioana Bogdan, pe motiv ca aceasta a fost, intre septembrie 2009 si noiembrie 2010, angajata a DNA intr-o pozitie catalogata de aparatori ca fiind cea de „asistenta a lui Daniel Morar”. Cererea de recuzare a fost respinsa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Vor fi audiati 970 de martori

TERMEN: 8 februarie 2011
Instanta a admis cererea apararii ca toti cei 970 de martori care figureaza in dosar sa fie audiati. Asta ar putea duce la o prelungire cu cativa ani a procesului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de judecata, recuzat

TERMEN: 18 februarie 2011
Irina Paula Jianu a recuzat judecatorii, pe motiv ca nu are parte de un proces echitabil. Si avocatul lui Adrian Nastase s-a plans de modul in care instanta a acceptat probele apararii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 11 martie 2011
Sunt audiati ca martori unii dintre cei care au participat la "Trofeul Calitatii" in 2004.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 18 martie 2011
Au fost audiati noi martori in dosar. Adrian Nastase a anuntat presa ca doreste sa-si lanseze noua ccarte la sediul ICCJ.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 22 martie 2011
Au avut loc noi audieri de martori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Noi audieri

TERMEN: 25 martie 2011
Au avut loc noi audieri de martori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 8 aprilie 2011
Au loc noi audieri din randul martorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 29 aprilie 2011
Au continuat audierile de martori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Noi audieri

TERMEN: 2 mai 2011
Alti martori au ajuns pentru interogatoriu in fata instantei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 16 mai 2011
Continua audierile martorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 20 mai 2011
Continua ascultarea martorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 31 mai 2011
Continua audierile celor peste 900 de martori din dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 3 iunie 2011
Martorii continua sa fie adusi in fata instantei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 10 iunie 2011
Continua audierile celor peste 900 de martori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 24 iunie 2011
Au continuat audierile de martori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Din nou audieri

TERMEN: 30 iunie 2011
Interogarea martorilor continua.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 1 iulie 2011
A continuat interogarea martorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 5 septembrie 2011
Continua interogarea martorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 13 septembrie 2011
Interogatoriile martorilor au continuat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 20 septembrie 2011
Continua audierile martorilor. De acum inainte, procesul va avea un termen pe saptamana.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 27 septembrie 2011
Numerosii martori continua sa fie interogati de instanta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri

TERMEN: 3 octombrie 2011
Sunt audiati noi martori in dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 12 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 13 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 27 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile celor peste 900 de martori

TERMEN: 10 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecatorii continua audierile martorilor

TERMEN: 16 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 22 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 23 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 25 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile martorilor

TERMEN: 28 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se continua cu audierea martorilor

TERMEN: 7 decembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 decembrie 2011
Procesul se va relua peste o saptamana

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 16 decembrie 2011
O noua sedinta de judecata va avea loc peste patru zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 decembrie 2011
Procesul se va relua dupa sarbatori

Inalta Curte de Casatie si Justitie - In pronuntare

TERMEN: 9 ianuarie 2012
Sentinta se va pronunta pe 23 ianuarie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pronuntarea se amana

TERMEN: 23 ianuarie 2012
Sentinta se va afla peste o saptamana

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta

TERMEN: 30 ianuarie 2012
Magistratii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie l-au condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea timp de 2 ani a drepturilor de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat. // Alte condamnari: Irina Jianu a fost condamnata la 7 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a,b si c C.pen / Gasparovici Diana a fost condamnata la 6 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b si c C.pen. pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu. / Bogdan Popovici a fost condamnat la 7 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen. / Maria Popovici a fost condamnata la 7 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen / Vasile Mihai Cristian condamnat la 7 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen. / Instanta a mai dispus conficarea sumei de 38.217 lei de la Adrian Nastase. / Adrian Nastase, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, companiile S.C. A ROND S.R.L si Eurografica SRL au fost la plata a 3.337.452 lei despagubiri civile catre partea civila Inspectoratul de Stat in Constructii. / Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian si companiile S.C. A ROND S.R.L si Eurografica SRL au fost condamnati la 3.143.931 lei despagubiri civile catre partea civila Inspectoratul de Stat in Constructii. / A fost mentinut sechestrul DNA asupra sumei de 118.650 dolari apartinand inculpatului Nastase Adrian. / Instanta a mentinut sechestrul pe patru imobile detinute de catre Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian. / De asemenea Adrian Nastase si coinculpatii din dosar au fost obligati la plata a 50.000 lei cheltuieli de judecata. /

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 23 aprilie 2012
Avocatii lui Adrian Nastase si a celorlalti condamnati in prima instanta au facut recurs. ICCJ a dat termen pe 23 aprilie, insa amana cauza pe 2 mai 2012.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 2 mai 2012
Completul de 5 judecatori ai ICCJ amana judecarea recursului pana pe 10 mai.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 10 mai 2012
Avocatii lui Adrian Nastase au depus peste 20 de cereri si exceptii de neconstitutionalitate. Au contestat si compunerea completului de cinci judecatori. Dosarul a fost din nou amanat pentru ca avocatul Corneliu Liviu Popescu angajat de Nastase nu s-a prezentat in fata instantei. Citeste aici cum s-a derulat a treia sedinta de judecata a recursului: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12219127-video-cum-derulat-treia-sedinta-judecata-recursului-dosarul-trofeul-calitatii-nastase-inculpatii-depus-zeci-cereri-amanare-exceptii.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 16 mai 2012
Adrian Nastase, prin avocati, a cerut recuzare procurorului DNA. Instant a respins cererea. Avocatii fostului premier au depus 20 de cereri prin care au solicitat pe rand suspendarea procesului si sesizarea Curtii Constitutionale privind completul de judecata, au criticat pozitionarea procurorului in sala de sedinta, au cerut notitele magistratului asistent, inregistrari video si incheieri de sedinta. Dupa aproape 10 ore de judecata instanta a decis sa se pronunte pe cereri, joi 17 mai, iar urmatorul termen a fost fixat pentru 23 mai.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 17 mai 2012
Inalta Curte a respins joi, 17 mai, solicitarile lui Adrian Nastase de a sesiza Curtea Constitutionala si de suspendare a procesului. ICCJ a respins cererile cu mentiunea ca sunt nefondate sau inadmisibile. Acorda termen pe 23 mai.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 23 mai 2012
ISC a prezentat instantei o adresa semnata de seful institutiei Adrian Balaban Grajdan prin care inspectoratul renuntat la calitatea de parte civila in dosar si implicit la recuperarea unui prejudiciu de 1,5 milioane euro. DNA a deschis o ancheta in urma acestei adrese. Procuroii au inceput urmarirea penala a lui Adrian Balaban Grajdan pentru favorizarea infractorului. Premierul Victor Ponta l-a demis pe Grajdan. ISC a trimis ICCJ o noua adresa prin care solicita instantei sa ia act de nulitatea adresei a fostului sef Adrian Balaban Grajdan prin care a renuntat la daune de 1,5 mil euro in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase. // Vezi desfasurarea cazului: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12373718-surse-isc-anuleaza-adresa-fostului-sef-adrian-balaban-grajdan-prin-care-renuntat-daune-1-5-mil-euro-dosarul-trofeul-calitatii-adrian-nastase.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 30 mai 2012
Pe 30 mai, in timpul audierii fostului premier Adrian Nastase, procurorul de sedinta a depus doua documente care privesc comunicatiile telefonice dintre Adrian Nastase si Adrian Balaban Grajdan, fostul sef al ISC, care a retras pe 23 mai institutia din procesul de coruptie Dosarul Trofeul Calitatii. // http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12395730-video-cum-desfasurat-sedinta-recurs-dosarul-coruptie-adrian-nastase-trofeul-calitatii-informatii-supriza-dna-depozitii-incisive-ale-inculpatilor.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 6 iunie 2012
Instanta amana cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs

TERMEN: 13 iunie 2012
Amana pronuntarea sentintei pe 20 iunie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta finala in Recurs

TERMEN: 20 iunie 2012
Adrian Nastase a fost condamnat definitiv si irevocabil la doi ani de inchisoare cu executare de catre completul de 5 judecatori. Magistratii au decis si interzicerea lui Nastase a unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice. // Instanta mentine condamnarile date in prima instanta pentru cei implicati, cu mici modificari. Toate detaliile aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12570476-dosarul-trofeul-calitatii-inalta-curte-miercuri-verdictul-final-privind-condamnarea-lui-adrian-nastase-doi-ani-inchisoare-executare.htm

41481 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by