Dosar finalizat in 5977 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul “Posta Romana” – Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy


Fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost acuzati de procurori ca ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciul provocat de ingineria imobiliara care a vizat proprietatea situata in plin centru al Capitalei, pe Calea Victoriei, a fost estimat la peste opt milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, in 26 iulie 2005 a fost fondata SC Imopost Developments SA, ca parteneriat intre Comapnia Nationala Posta Romana SA (CNPR), SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice. Scopul declarat al noii companii era demolarea unei cladiri aflate in proprietatea Postei si ridicarea in locul ei a unui imobil cu birouri si spatii de cazare. Proprietatea (fostul sediu al Ministerului Industriilor), situata in Calea Victoriei 133-135, consta intr-o cladire expertizata ca prezentand risc seismic ridicat si intr-un teren de 13.000 de metri patrati si a fost adusa de CNPR drept aport de capital la constituirea Imopost.

Procurorii sustin ca trei dintre directorii din acea vreme ai Postei (Dan Mihai Toader, Emanoil lepadatu si Andrei Marinescu) au subevaluat intentionat imobilul. Ei ar fi utilizat in acest scop firma de profil Topcadex 99 SRL, apartinand lui Ioan Folfa, pretul cladirii si terenului fiind estimat la un nivel cu 3,6 milioane de euro sub cel real. Mai mult, Ioan Folfa ar fi falsificat semnatura unui expert judiciar din cadrul firmei sale si ar fi aplicat abuziv stampila acestuia pe respectiva evaluare.

Pe rolul Curtii de Apel exista, la acea data, un litigiu cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane asupra terenului, respectiv acesta facea parte din categoria bunurilor proprietate publica ale statului si, in concluzie, nu putea fi instrainat. Cu toate acestea, Zsolt Nagy, pe atunci ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, institutie care detinea pachetul majoritar de actiuni al CNPR, „a initiat si a avizat proiectul unei hotarari de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale consortiului format din SC Procema SA si SC Comnord SA”, spun anchetatorii.

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, „a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal”, arata procurorii. „Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru”, se mai precizeaza in rechizitoriu.

La 25 aprilie 2007, Guvernul Romaniei a adoptat HG 377/2007, prin care imobilul a trecut in domeniul privat al statului. „Prejudiciul cauzat statului roman prin instrainarea in mod ilegal a imobilului proprietate publica a statului roman din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului. Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de constructii din care s-a scazut costul demolarii cladirii, intrucat cladirile existente pe teren au fost demolate de catre Imopost Developments”, explica investigatorii DNA.

In 17 septembrie 2007, procurorul sef al DNA l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala pentru Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu. In 16 ianuarie 2008, presedintele Romaniei a cerut ministrului interimar al Justitiei declansarea procedurilor legale pentru urmarea penala a lui Nagy si Chiuariu.

In 15 decembrie 2010, cei doi au fost trimisi in judecata, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de ei au mai fost trimise in judecata alte patru persoane.

Alte persoane cercetate in dosar:
- Dan Mihai Toader, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR ) SA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, respectiv stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale;
- Emanoil Lepadatu, director economic executiv al CNPR SA, pentru stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale;- Andrei Marinescu, director executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR SA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, respectiv stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand institutiilor publice, cu ocazia unei operatiuni comerciale;
- Ioan Folfa, administrator la S.C. Topcadex 99 SRL, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata savarsit in legatura cu o fapta de coruptie.

Pozitia acuzatilor: „Ma bucur ca acest dosar va ajunge in instanta. Sunt sigur ca aceasta acuzatie total nefondata va fi clarificata in scurt timp” (Tudor Chiuariu)
„Eu sper sa se clarifice cit mai repede aceasta neintelegere, acel teren era deja al Postei Romane care avea si titlu de proprietate pe el. Procurorii nu inteleg ca rolul unui ministru este de a initia si a viza acte de guvern. Acuzatia mi se pare o aberatie juridica.” (Zsolt Nagy)


Decizii si sentinte luate in dosar:

27 nov. 2012 - Sentinta in dosarul Posta Romana: Mihai Toader, fost director al institutiei, condamnat la 6 ani cu executare. Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu scapa de inchisoare.

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Posta Romana. Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, a primit 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, in vreme ce fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat.

Sentinta pronuntata marti de magistratii ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Detalii aici: 
Sentinta in dosarul Posta Romana: Mihai Toader, fost director al institutiei, condamnat la 6 ani cu executare. Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu scapa de inchisoare

24 ian. 2014 - Sentinta definitiva: Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Nagy Zsolt a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare

Fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu (PNL), in prezent seful Comisiei Juridice din Senat, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare. Sentintele sunt definitive, fiind pronuntate de completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Tudor Chiuariu are un termen de incercare de sase ani, in timp ce Zsolt Nagy de opt ani.

Mihai Toader, fost director al Postei Romane, a fost condamnat la patru ani de inchisoare, tot cu suspendare, iar Andrei Marinescu, fostul director al Directiei de Dezvoltare Strategica a Companiei Nationale Posta Romana, a primit trei ani si jumatate, cu suspendare.

Detalii aici: Sentintele definitive in dosarul Posta Romana: Seful Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu - trei ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare. Fostul ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt - patru ani de inchisoare, cu suspendare

DATA INCEPERII URMARII PENALE
4 FEBRUARIE 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
15 DECEMBRIE 2010
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Ministrul Justitiei, respectiv ministrul Comunicatiilor

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 16 februarie 2011
Primul termen a adus si prima amanare, pe motiv ca o parte din inculpati nu au avut timp sa-si angajeze aparatori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 21 martie 2011
Procesul a fost amanat la cererea avocatilor, care sustin ca nu au avut timp sa parcurga intreg dosarul.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 aprilie 2011
Procesul se amana cu cinci spatamani, din ratiuni de procedura.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 mai 2011
Procesul va continua peste mai bine de o luna, au decis judecatorii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 29 iunie 2011
Din motive procedurale, procesul se amana si va fi reluat in toamna.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 26 septembrie 2011
Procesul se amana din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 octombrie 2011
Cauza este amanata din motive procedurale. Se acorda un nou termen

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 28 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 8 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 decembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 decembrie 2011
Procesul se va relua dupa sarbatori

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 10 ianuarie 2012
Urmatoarea sedinta de judecata va avea loc la sfarsitul lunii

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 30 ianuarie 2012
O noua amanare cu trei saptamani

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 20 februarie 2012
Se amana cauza cu 8 zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 28 februarie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana din nou

TERMEN: 15 martie 2012
Judecatorii amana cauza cu 12 zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 martie 2012
Instanta amana cauza pe 9 aprilie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 aprilie 2012
Se da un nou termen de judecata pe 27.04.2012, ora 13

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 aprilie 2012
Amanare pana la inceputul lunii mai

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O amanare de trei saptamani

TERMEN: 7 mai 2012
O amanare de 21 de zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana cu o zi

TERMEN: 28 mai 2012
Se preschimba termenul cu o zi

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecata continua. Se da un nou termen

TERMEN: 29 mai 2012
termen nou pe 8 iunie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 8 iunie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare pana in luna septembrie

TERMEN: 22 iunie 2012
Instanta decide amanarea cauzei pe 9 septembrie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - DNA invoca o exceptie de nelegalitate a unei HG din 2007

TERMEN: 11 septembrie 2012
Procurorul DNA a invocat o excepţie de nelegalitate privind o hotărâre de Guvern din 2007, iar în cazul în care excepţia era admisă, dosarul ar fi fost suspendat până când o instanţă de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti stabilea legalitatea respectivului act normativ, citează Agerpres. Procurorul de şedinţă a spus atunci că este necesară stabilirea legalităţii acelei decizii şi are relevanţă în soluţionarea pe fond a dosarului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Un nou termen peste 12 zile pentru a discuta exceptia invocata de DNA

TERMEN: 14 septembrie 2012
TERMEN LA DATA DE 26 SEPTEMBRIE 2012 SALA SECTIILOR UNITE - ORA 11.00 - PENTRU DISCUTAREA EXCEPTIEI INVOCATE DE D.N.A.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea cu doua zile pe exceptia invocata de DNA

TERMEN: 26 septembrie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge exceptia invocata de DNA

TERMEN: 28 septembrie 2012
Magistraţii ÎCCJ resping cererea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie privind sesizarea Curţii de Apel Bucureşti - Secţia Contencios Administrativ - pentru soluţionarea excepţiei de nelegalitate a Hotărârii de Guvern nr. 377/2007.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana pentru luna noiembrie

TERMEN: 26 octombrie 2012
Termen nou: 7 noiembrie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare cauza cu 6 zile

TERMEN: 7 noiembrie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - DNA cere pedepse de inchisoare cu executare / Pronuntarea sentintei pe 20 noiembrie

TERMEN: 13 noiembrie 2012
DNA cere pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostilor ministri Nagy si Chiuariu. Instanta a constatat cercetarea judecatoreasca finalizata si a cerut acuzarii si apararii sa expuna pledoariile finale in dosar. Se amana pronuntarea sentintei pe 20 noiembrie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pronuntarea sentintei amanata cu o saptamana

TERMEN: 20 noiembrie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta

TERMEN: 27 noiembrie 2012
Sentinta in dosarul Posta Romana: Mihai Toader, fost director al institutiei, condamnat la 6 ani cu executare. Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu scapa de inchisoare // Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Posta Romana. Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, a primit 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, in vreme ce fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat. // Sentinta pronuntata marti de magistratii ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen in Recurs: Sa decide amanarea judecarii dosarului

TERMEN: 27 mai 2013
Decizia Instantei: "Amâna cauza la 17 iunie 2013."

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 iunie 2013
Magistratii amana cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 30 septembrie 2013
Instanta amana cauza la 28 octombrie 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul se amana o luna

TERMEN: 28 octombrie 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 25 noiembrie 2013
Instanta amana cauza la data de 09 decembrie 2013.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen pentru dezbaterea recursurilor

TERMEN: 9 decembrie 2013
Instanta stabileste termen pentru dezbaterea recursurilor la data de 13 ianuarie 2014, ora 14.00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta Suprema se va pronunta pe 24 ianuarie

TERMEN: 13 ianuarie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a terminat la termenul de astazi de judecat dosarul "Posta Romana". Magistratii au amanat pronuntarea sentintei pentru data de 24 ianuarie 2014, relateaza Agerpres. In ultimul cuvant, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy si-au sustinut nevinovatia si au cerut instantei sa fie achitati. "Am avut un mandat scurt, de doi ani si jumatate, ca ministru. Nu am avut reprezentarea ca as fi comis vreodata vreo ilegalitate. Cred ca am facut dovada completei mele nevinovatii", a declarat fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Tudor Chiuariu, fostul ministru al justitiei, a spus in fata instantei ca a inteles din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA ca i se imputa o opinie, respectiv avizul dat HG 377/2007 prin care un teren al Postei Romane a fost trecut din domeniul public in domeniu privat. "O opinie poate fi corecta sau gresita. Eu cred ca opinia mea este corecta pentru ca a fost bazata pe acte autentice, aflate si acum in legalitate. Ministerul Finantelor Publice mi-a spus clar ca acest teren este in domeniul public al statului. Elementul fundamental este ca o opinie nu poate produce un prejudiciu material. Cum ar putea o opinie din 2007 sa produca un prejudiciu in 2005? Suntem intr-un scenariu stiintifico-fantastic", a spus Chiuariu, citat de Agerpres. Fostul ministru a adaugat: "Eu am intrat in politica sa schimb lucrurile in bine. Desi sunt nevinovat, eu am primit o pedeapsa: de sapte ani, de cand mi s-a deschis acest dosar, orice persoana poate vedea pe internet ca eu sunt corupt. Orice persoana poate vedea pe internet ca am dat statului un tun de 9 milioane de euro. Rechizitoriul este plin de inexactitati. (...) Sper ca prin hotararea pe care o veti da sa faceti justitie si dreptate". Directia Nationala Anticoruptie le-a cerut judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ii condamne la inchisoare pe fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. Procurorul de sedinta a solicitat ca cei doi ministri sa fie condamnati in limitele speciale prevazute de legea penala, care sunt in cazul infractiunii de abuz in serviciu intre 5 si 15 ani de inchisoare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinte definitive: Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Nagy Zsolt a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare

TERMEN: 24 ianuarie 2014
Fostul ministrul al Justitiei Tudor Chiuariu (PNL), in prezent seful Comisiei Juridice din Senat, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare. Sentintele sunt definitive, fiind pronuntate de completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Tudor Chiuariu are un termen de incercare de sase ani, in timp ce Zsolt Nagy de opt ani. Decizia Inaltei Curti nu implica in mod automat si pierderea calitatii de parlamentar. Mihai Toader, fost director al Postei Romane, a fost condamnat la patru ani de inchisoare, tot cu suspendare, iar Andrei Marinescu, fostul director al Directiei de Dezvoltare Strategica a Companiei Nationale Posta Romana, a primit trei ani si jumatate, cu suspendare. Detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16473807-fostul-ministru-comunicatiilor-nagy-zsolt-patru-ani-inchisoare-suspendare.htm

12403 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by