Dosar finalizat in 3935 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Mita la primarie II" - Emilian Francu


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu (PNL), primar al municipiului Ramnicu Valcea pentru luare de mita, asemanator cazului fostului primar din Ramnic, Mircia Gutau. Procurorii l-au acuzat pe Francu de luare de mita, dupa ce l-ar fi prins in flagrant in timp ce primea mita 50.000 de lei de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu.

Emilian Francu a fost retinut de catre procurorii DNA, iar pe 20 mai stat in arest preventiv aproape 5 luni de zile. Detalii: VIDEO UPDATE Primarul Ramnicu Valcea, suspectat de luare de mita, a fost retinut de procurorii DNA 

Pe 17 septembrie 2013, la nici patru luni de la trimiterea in judecata Tribunalul Bucuresti l-a condamnat in prima instanta (pe fond) pe edilul din Ramnicu Valcea la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie, cu un termen de incercare de 7 ani. Detalii despre sentinta

Conform hotararii instantei, Francu are un termen de incercare de sapte ani. Decizia tribunalului a fost insa atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Ulterior sentintei, Francu a fost pus in libertate si a revenit la Ramnicu Valcea in functia de primar. Pana la o decizie definitiva in dosar, Francu poate detine legal functia de primar.

Ce sustin procurorii DNA

Potrivit DNA, la inceputul anului, Primaria din Ramnicu Valcea a incredintat unei firme un contract de prestari de servicii, in valoare de 200.000 de euro, avand ca obiect lucrari de amenajare a unor spatii publice din oras. In luna ianuarie, Francu i-a pretins administratorului firmei careia ii fusese incredintat contractul 10% din valoarea lucrarilor.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari servicii si plata unei prime transe din banii datorati de primarie, la data de 22 aprilie, Emilian Francu i-a pretins aceluiasi denuntator sa ii remita, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, in schimb, sa semneze documentele care conditionau efectuarea platii celei de-a doua transe catre firma acestuia, in contul prestarii de servicii al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea.

DNA precizeaza ca Emilian Francu i-a mai solicitat aceluiasi administrator sa achite si suma de 40.000 de lei, disimulata intr-un contract de sponsorizare, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor de catre firma lui.

La data de 25 aprilie, conform intelegerii anterioare, administratorul i-a dat primarului, prin intermediar, suma de 50.000 lei, moment in care au intervenit procurorii DNA si l-au retinut pe Emilian Francu.

Pozitia acuzatului

Emilian Francu:
Am fost acuzat pe nedrept. Voi incerca sa imi demonstrez, in continuare, nevinovatia si sa conving ca tot ceea ce am vrut, prin demersul meu, a fost sa aduc fonduri pentru comunitate, pentru o sarbatoare importanta a acesteia.

Decizii pronuntate in dosar:

Prima sentinta -
Tribunalul Bucuresti, 17 septembrie - Emilian Francu a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru coruptie

Sentinta finala -
Curtea de Apel Bucuresti, 26 Martie 2014 - Emilian Francu a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

DATA INCEPERII URMARII PENALE
25 APRILIE 2013
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
20 MAI 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI
17 SEPTEMBRIE 2013

NUME: Emilian Francu

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primar Ramnicu Valcea

INSTANTE:

Tribunalul Bucuresti - Instanta incuviinteaza arestarea preventiva

TERMEN: 21 mai 2013
Instanta "constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Frâncu Emilian-Valentin. (...) menţine arestarea preventivă a inculpatului Frâncu Emilian-Valentin".

Tribunalul Bucuresti - Cauza se amana. Francu ramane in arest

TERMEN: 11 iunie 2013
Instanta decide: "Disjunge cauza cu privire la plangerea formulata de inculpatul Francu Emilian valentin privind dispozitia de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu cu privire la numitii Marinescu Şerban si Popescu Sorin Dragos. Înainteaza plangerea spre repartizare aleatorie conducerii TB. Respinge ca nefondata cererea de inlocuire a masurii obligarii de a nu parasi localitatea/tara, formulata de inculpat".

Tribunalul Bucuresti - Judecarea continua. Francu ramane in arest

TERMEN: 18 iunie 2013
Instanta decide : "(...) constata admisibilă în principiu cererea de liberare sub control judiciar formulata de inculpatul Francu Emilian. (...) respinge ca nefondata cererea de liberare sub control judiciar formulata de inculpatul Francu Emilian Valentin. (...) mentine masura arestării preventive a inculpatului Fancu Emilian Valentin".

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 9 iulie 2013
Instanta decide: "Pentru a da posibilitatea inculpatului să achite cauţiunea stabilită în sarcina sa, va amâna judecata"

Tribunalul Bucuresti - Respinge cererea de eliberare pe cautiune

TERMEN: 16 iulie 2013
Instanta "respinge ca nefondată cerere de liberare provizorie pe cauţiune formulată de inculpatul Frâncu Emilian-Valentin'

Tribunalul Bucuresti - O noua mentinere a arestarii preventive

TERMEN: 30 iulie 2013
Instanta decide: "mentine măsura arestării preventive a inculpatului"

Tribunalul Bucuresti - Termen de judecata: Se administreaza probele

TERMEN: 3 septembrie 2013
Instanta judeca pe fond dosarul. Admite probele propuse de inculpat.

Tribunalul Bucuresti - Prima decizie: Emilian Francu este condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 17 septembrie 2013
Tribunalul Bucuresti da prima decizie in dosar: Il condamna pe Emilian Francu la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, cu termend e incercare de 7 ani si interzicerea unor drepturi. Decizia nu este definitiva si este atacabila cu apel la Curtea de Apel Bucuresti. // Detalii: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-15598391-primarul-suspendat-din-ramnicu-valcea-emilian-francu-condamnat-4-ani-suspendare-pentru-coruptie.htm

Curtea de Apel Bucuresti - Primul termen in apel

TERMEN: 11 decembrie 2013
Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu apel de catre Emilian Francu la Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 22 ianuarie 2014
Instanta amana cauza pentru lipsa inculpatului

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 19 februarie 2014

Curtea de Apel Bucuresti - Instanta amana pronuntarea

TERMEN: 19 martie 2014
Magistratii amana pronuntarea la data 26.03.2014

Curtea de Apel Bucuresti - Pronuntarea: Emilian Francu a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 26 martie 2014
Primarul Municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, a decis Curtea de Apel Bucuresti, scrie Agerpres. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu, primar al municipiului Ramnicu Valcea la data faptelor, in prezent suspendat, acuzandu-l de luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu.

4893 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by