Primarul suspendat din Ramnicu Valcea, Emilian Francu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru coruptie

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 17 septembrie 2013, 18:23 Dosare Anticoruptie


Emilian Francu (PNL)
Foto: Agerpres
Primarul suspendat din Ramnicu Valcea, Emilian Francu, acuzat de luare de mita, a fost condamnat, marti, de Tribunalul Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu suspendare, transmite Mediafax. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs.

Conform hotararii instantei, Francu are un termen de incercare de sapte ani. Decizia tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Aflat in arest preventiv din 26 aprilie, Emilian Francu va fi pus in libertate, conform normelor legale in vigoare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu, primar al municipiului Ramnicu Valcea la data faptelor, in prezent suspendat, acuzandu-l de luare de mita, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea mita de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu.

Rechizitoriul DNA
Potrivit rechizitoriul trimis instantei, la inceputul anului 2013, Primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea "Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea", avand ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Ramnicu Valcea a fost denuntat de administratorul firmei de arhitectura, dupa ce Francu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la suta din suma de 200.000 de euro atribuita pentru contractul de prestari de servicii. Francu ar fi conditionat semnarea actelor privind incheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii in rechizitoriu.

Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de Primaria Ramnicu Valcea, in 22 aprilie, Emilian Francu i-ar fi cerut administratorului firmei sa ii dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De aceasta data, Francu ar fi conditionat semnarea documentele pentru cea de-a doua transa care trebuia acordata firmei pentru serviciile al caror beneficiar era Primaria Ramnicu Valcea de acordarea acestei sume, au mai aratat procurorii.

Mai mult, Francu i-ar fi cerut administratorului firmei 40.000 de lei, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienta banilor, ar fi propus incheierea unui contract de sponsorizare.

In 25 aprilie, Emilian Francu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la administratorul firmei de arhitectura, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruti.

Francu a sustinut in fata instantei ca banii nu ii erau destinati si ca ar fi incercat sa obtina o sponsorizare pentru evenimentele legate de implinirea a 625 de ani de la atestarea orasului Ramnicu Valcea.

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul lui Francu ar exista o inregistrare ambientala intre primar si administratorul firmei de arhitectura. In inregistrarea aflata la dosar, Francu ii indica arhitectului locul in care sa fie lasati banii conveniti, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care apartine familiei edilului. De altfel, flagrantul in acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, cei 20.000 de euro fiind gasiti in secretariat.

In februarie, Primaria Ramnicu Valcea, in colaborarea cu Ordinul Arhitectilor din Romania si in parterneriat cu filiala teritoriala Sibiu - Valcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune solutii de "Reorganizare si amenajare a spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate sa intre in concurs. Castigatorul premiul intai, in valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragos Popescu, din Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2418 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Eutanasiere cu suspendare (Marţi, 17 septembrie 2013, 18:42)

    7imist [utilizator]

    Omori 3 oameni si iei "pedeapsa" cu suspendare, furi milioane si esti "pedepsit" cu suspendare.
    Pe aceeasi logica, de ce n-am avea si pedeapsa de eutanasiere a cainilor cu suspendare ?
    De ce javrele bipede scapa intotdeauna nepedepsite ?
  • +10 (10 voturi)    
    Cu suspendare pentru luare de mita?! (Marţi, 17 septembrie 2013, 18:43)

    Jimmy Hoffa [utilizator]

    Pai mesajul e clar. "Fiti infractori fara grija. Veti ramane liberi."
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 septembrie 2013, 19:00)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Miorita laie... (Marţi, 17 septembrie 2013, 19:16)

    Ricochet [utilizator]

    4 (PATRU) ani cu SUSPENDARE?
    A dracului justitie galanta, cum e mumă pentru domnu' primare, si ciuma pentru vecinu meu, care a incasat sase luni cu executare pentru ca i-a spart capul unuia care a intrat noaptea peste el neinvitat, sa ia niste bani cu imprumut.
    Bravos natiune, halal sa-ti fie!
  • 0 (0 voturi)    
    justitia trebuie sa continue. (Marţi, 17 septembrie 2013, 20:28)

    fara imunitate [utilizator]

    Sper ca DNA isi va face treaba si va contesta aceasta sentinta la curtea de apel. Actul de justitie trebuie sa mearga mai departe.
  • 0 (0 voturi)    
    :) (Marţi, 17 septembrie 2013, 20:42)

    Ursul prepolar [utilizator]

    Mă întreb cum ar fi fost, pe vremea lui Ţepeş, "a fost condamnat la tragere-n ţeapă cu suspendare".
  • 0 (0 voturi)    
    Ma astept ca in curand (Marţi, 17 septembrie 2013, 21:20)

    Motanul Incaltat [utilizator]

    coruptia sa fie considerata normala si sa nu mai existe legi care sa o incrimineze. La urma urmei cine face legile astea nu vrea sa isi taie craca de sub picioare, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by