Dosar finalizat in 4232 zile de la inceperea urmaririi penale Dosar de campanie – Ion Stan
Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de deputatul Ion Stan pe 22 noiembrie 2012, data la care procurorii i-au impus acestuia si interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. Stan este acuzat de trafic de influenta, iar soferul sau, Florin Sarca, a fost si el acuzat initial de complicitate la trafic de influenta.
Potrivit ordonantei de incepere a urmaririi penale, Ion Stan, deputat, a cerut cei 130.000 de lei lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator.
"In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, invinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala", sustin procurorii.
In varsta de 57 de ani, Ion Stan era la momentul declansarii urmaririi penale deputat de Dambovita, aflat la al treilea mandat consecutiv in Legislativ. Era de asemenea vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI. De altfel, inca din 2000, de cand a intrat in Parlament, el a activat in Comisia SRI, fiind in legislatura 2000-2004 presedinte al acesteia. De cand a inceput urmarirea penala, Stan a demisionat din PSD si a mai castigat un mandat de deputat de Dambovita, al patrulea, fiind membru in in Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii.
Detalii aici In 1996, Ion Stan a fost si prefect al judetului Dambovita, iar din 1996 si pana in 2012 el a fost presedintele Organizatiei judetene Dambovita a PSD.
Strenograme in dosarul Ion Stan. Numele ministrului Mediului, Rovana Plumb, este mentionat in stenogramele din dosarul deputatului Ion Stan, documente ce au fost trimise catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru intocmirea unui raport privirea arestarea preventiva a lui Stan, alaturi de cel al sefului Consiliului Judetean Dambovita, AdrianTutuianu. Din discutii reiese ca denuntatorul lui Stan, Sorin Dima, se plange ca nu a primit contractele promise.
Potrivit referatului procurorilor, in dialogurile purtate in perioada octombrie-noiembrie 2012 intre denuntatorul Dima Sorin si inculpatul Stan Ion, acestia amintesc despre imprejurarile in care Dima a contribuit cu sume de bani la campania pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009, ca urmare a promisiunilor facute de Stan de a interveni pentru obtinerea unor contracte de catre firmele denuntatorului.
Vezi aici stenogramele Dupa inceperea urmaririi penale,
procurorul sef al DNA a cerut ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, cercetat in dosarul nr. 334/P/2012, pentru trafic de influenta. Pe 27 noiembrie 2012, Ministrul Justitiei a transmis presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ion Stan, iar pe 3 decembrie 2012 Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz pozitiv, cu noua voturi "pentru" si un vot "impotriva", solicitarii procurorilor de incuviintare a arestarii preventive.
Citeste aici cum a intarziat USL decizia in privinta imunitatii lui Ioan Stan pana dupa alegerile parlamentare Camera Deputatilor a respins pe 21 decembrie 2012 incuviintarea arestarii preventive a lui Ion Stan. Deputatii au respins ridicarea imunitatii cu 226 voturi "impotriva" si 145 voturi "pentru". Votul a fost secret cu bile. In aceeasi zi, deputatul Ion Stan a demisionat din PSD, la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta i-a solicitat public sa paraseasca partidul. Stan si-a inaintat demisia la Organizatia PSD Dambovita, al carui membru era, insa si-a pastrat mandatul de deputat obtinut in alegerile din 9 decembrie.
Pe 27 decembrie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea lui Stan fata de masura preventiva a interdictiei de a parasi tara luata de procurori in dosarul in care este cercetat pentru trafic.
Pe 27 februarie 2013, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a deputatului Ion Stan, precizand ca este acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta. Pe langa cei 130.000 de lei ceruti unui om de afaceri pentru campania electorala, procurorii sustin ca in perioada mai-noiembrie 2009, Stan Ion, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a PSD, "in baza unei pretinderi anterioare, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei. In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator".
Avand in vedere ca deputatii au votat impotriva incuviintarii arestarii preventive a lui Stan Ion, durata masurii preventive de obligare de a nu parasi tara a fost prelungita succesiv, precizeaza DNA. Fata de Florin Sarca, soferul lui Stan, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru complicitate la savarsirea infractiunii de trafic de influenta, "intrucat a reiesit ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii sub aspectul laturii subiective, respectiv intentia directa si cunoasterea faptei penale a autorului".
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, este si el cercetat de DNA pentru trafic de influenta in legatura cu campania electorala pentru alegerile locale din 2012, informatia fiind cuprinsa in dosarul senatorului PSD Ion Stan, a relatat Mediafax pe 4 martie 2013. Procurorii DNA arata ca au disjuns cercetarile fata de Adrian Tutuianu in urma unui denunt facut de omul de afaceri Nicusor Sorin Dima, cel care l-a denuntat si pe Ion Stan. In rechizitoriul senatorului Ion Stan, trimis in judecata pentru trafic de influenta, se mentioneaza ca procurorii anticoruptie il cerceteaza pe actualul sef al CJ Dambovita.
Detalii aici Pozitia acuzatului:"Am facut obiectul unei inscenari judiciare prin care s-a dorit executia mea politica". Ion Stan a mai declarat ca dosarul sau este politic si ca a fost "umilit si improscat cu noroi", precizand insa ca nu se va sustrage procedurilor de cercetare penala.
Deciziile luate in acest dosar:11 martie 2015 - Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare, el fiind gasit vinovat de trafic de influenta.
Instanta a decis si confiscarea de la Ion Stan a sumelor de 45.000 lei si de 535.000 lei.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata cu apel.
Detalii, pe larg, aici.
25 ian 2016 - ICCJ - Decizie definitiva: Ion Stan este condamnat la 2 ani inchisoare cu executare DATA INCEPERII URMARII PENALE
22 NOIEMBRIE 2012 DATA TRIMITERII IN JUDECATA
27 FEBRUARIE 2013 DATA PRESCRIERII FAPTEI
NUME: Ion Stan FUNCTIA (la data comiterii faptei) :deputat PSD in Parlamentul Romaniei INSTANTE: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respinge plangerea lui Stan fata de prelungirea obligatiei de a nu parasi tara TERMEN: 27 decembrie 2012
Magistratii resping, ca neintemeiata, plangerea formulata de Ion Stan impotriva ordonantei procurorului din data de 18 decembrie 2012, privind prelungirea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, data in dosarul nr. 334/P/2012 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei. Instanta obliga petentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge din nou plangerea lui Stan TERMEN: 23 ianuarie 2013
Instanta respinge din nou, ca nefondata, o noua plangere formulata de Ion Stan impotriva ordonantei din data de 17 ianuarie 2013 privind prelungirea masurii obligarii de a nu parasi tara, emisa in dosarul nr.334/P/2012 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie. Obliga inculpatul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - A treia respingere a plangerilor formulate de Ion Stan TERMEN: 18 februarie 2013
Pentru a treia oara succesiv, ICCJ respinge, ca neintemeiata, plangerea formulata de Ion Stan impotriva ordonantei procurorului din data de 15 februarie 2013, privind prelungirea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara. Magistratii il obliga pe acesta la plata sumei de 125 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 25 lei, reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Obligatiile pe care le are Ion Stan pe durata interdictiei de a parasi tara TERMEN: 18 martie 2013
Magistratii dispun luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Stan Ion. Pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara inculpatul este obligat sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la instanta de judecata sau la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat; b) sa se prezinte la organul de politie in raza caruia locuieste, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau de cate ori este chemat; c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei de judecata; d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arme. Pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara, inculpatul este obligat sa nu comunice sau sa ia legatura in mod direct sau indirect cu numitii Dima Nicusor Sorin si Sarca Florin, care au calitatea de martori in dosar. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 25 lei, se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Cu recurs.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respinge recursul TERMEN: 25 martie 2013
Instanta respinge, ca nefondat, recursul declarat de Ion Stan impotriva incheierii penale din 18 martie 2013 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala in dosarul nr.1382/1/2013. Magistratii il obliga pe acesta la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 200 lei reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare de trei luni TERMEN: 10 iunie 2013
Instanta decide sa amane judecarea dosarului pana pe 11 septembrie, dupa vacanta judecatoreasca.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea TERMEN: 11 septembrie 2013
Instanta amana pronuntarea la 16 septembrie 2013.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta mentine obligatia de a nu parasi tara TERMEN: 16 septembrie 2013
Instanta respinge, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Stan Ion. Decizia este definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta pronunta incheierea prin care dispune respingerea cererii de revocare a obligatiei de a nu parasi tara TERMEN: 20 septembrie 2013
Instanta respinge ca neintemeiata cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Stan Ion. Decizia este definitiva si a fost pronuntata in sedinta publica din 20 septembrie 2013.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge revocarea masurii de a nu parasi tara TERMEN: 18 octombrie 2013
Instanta respinge, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de Ion Stan. Decizia este definitiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Magistratii admit o parte dintre cererile formulate de Ion Stan TERMEN: 8 noiembrie 2013
Magistratii admit cererea formulata de Ion Stan privind efectuarea unei adrese catre operatorul Vodafone Romania, dar resping cererea acestuia privind depunerea de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei, a filelor 273, 275 si 277 din volumul II, dosar urmarire penala. Instanta respinge din nou, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Stan Ion.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta revoca masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara TERMEN: 11 decembrie 2013
Cu majoritate, instanta admite cererea formulata de Ion Stan si dispune revocarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare. Cu opinia separata in sensul: respinge, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Stan Ion.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta admite, cu majoritate, revocarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara TERMEN: 28 ianuarie 2014
Instanta respinge, ca neintemeiata, cererea de recuzare formulata de Ion Stan. Decizia este definitiva. Magistratii admit, cu majoritate, cererea lui Ion Stan si dispun revocarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara luata fata de inculpatul Stan Ion prin incheierea din 18 martie 2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Penala. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare. Cu opinia separata in sensul ca: In temeiul art.139 alin.2 Cod procedura penala respinge, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Stan Ion.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul este amanat TERMEN: 21 februarie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 21 martie 2014
Instanta amana cauza.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana cauza o luna TERMEN: 7 aprilie 2014
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la data de 5 mai 2014.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza TERMEN: 5 mai 2014
Instanta amana cauza
Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare TERMEN: 2 iunie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen Preschimbat TERMEN: 11 iunie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 16 iunie 2014
Judecata dosarului este amanata dupa vacanta judecatoreasca.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare TERMEN: 17 septembrie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie amana din nou cauza.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 24 octombrie 2014
O noua amanare de aproape o luna.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 21 noiembrie 2014
Magistratii amana cauza.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 9 decembrie 2014
Magistratii amana cauza si acorda termen la 23.01.2015.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 23 ianuarie 2015
Instanta amana cauza la 10.02.2015.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 10 februarie 2015
Instanta amana cauza si acorda termen la 24.02.2015.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare initiala a pronuntarii TERMEN: 24 februarie 2015
Amana pronuntarea la 11 martie 2015.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Ion Stan este condamnat la 2 ani cu executare. Decizia nu e definitiva TERMEN: 11 martie 2015
Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare, el fiind gasit vinovat de trafic de influenta. Decizia nu este definitiva. Detalii: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-19620031-deputatul-psd-ion-stan-condamnat-doi-ani-inchisoare-executare-pentru-trafic-influenta-decizia-nu-definitiva.htm
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen la Apel TERMEN: 29 iunie 2015
Pentru a da posibilitatea apelantului intimat inculpat sa isi angajeze un aparator, respectiv sa isi pregateasca apararea, instanta stabileste termen la data de 28 septembrie 2015, orele 09,00, Sala Sectiilor Unite - 103.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 28 septembrie 2015
Pentru discutarea probatoriului, stabileste termen la data de 26 octombrie 2015, Sala Sectiilor Unite - 103, orele 09,00.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 26 octombrie 2015
Pentru administrarea probatoriului, stabileste termen la data de 14 decembrie 2015, Sala Sectiilor Unite - 103, orele 09,00.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 14 decembrie 2015
Avand in vedere ca pentru acest termen unul din membrii completului de judecata se afla in imposibilitate obiectiva de prezentare, Completul de 5 Judecatori Penal 2 nefiind legal constituit, amana cauza la data de 25 ianuarie 2016, Sala Sectiilor Unite - 103, orele 09,00.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizie definitiva: Deputatul Ion Stan, condamnat la 2 ani inchisoare cu executare TERMEN: 25 ianuarie 2016
Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, relateaza Agerpres.