3795 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Trafic de influenta la Transporturi" - Ovidiu Silaghi


​Ovidiu Silaghi este acuzat de procurorii DNA ca, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a cerut lui Nelu Iordache sa deschida prin Blue Air, compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache, noi rute care sa lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, pentru ca, in schimb, sa isi exercite influenta asupra unor functionari din cadrul CNADNR (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor). Deschiderea acestor curse a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, iar pentru a-si exercita influenta asupra CNADNR Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro, sustin procurorii.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus pe 12 septembrie 2013 inceperea urmaririi penale fata de Ovidiu Ioan Silaghi, ministru al Transporturilor in perioada mai - decembrie 2012, pentru trafic de influenta in forma continuata. Vezi aici comunicatul DNA de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi

In ordonanta de extindere a cercetarilor si incepere a urmaririi penale se arata ca in cursul anului 2012 Ovidiu Ioan Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea unor noi rute care sa lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. In schimb, Silaghi s-ar fi angajat sa influenteze Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. (CNADNR - structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) sa efectueze in termen platile aferente contractelor incheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. si pentru continuarea derularii contractelor, in conditiile in care erau inregistrate intarzieri ale stadiului fizic al lucrarilor.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului si a avut drept consecinta inregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) in dauna companiei aeriene, sustin procurorii DNA.

Acestia noteaza ca pe 22 noiembrie 2012 Silaghi a primit de la Nelu Iordache suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plata aferente contractelor aflate in procedura de aprobare si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte. Procurorii sustin ca Ovidiu Silaghi a fost ajutat de Remus Vasile Span.

Pe 3 septembrie liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat, iar in aceeasi zi presedintele PNL Crin Antonescu declara ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu, transmite Mediafax.

Silaghi a fost nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul". In august, Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor.

Citeste si:
Referat DNA: Nelu Iordache le-a spus procurorilor ca Ovidiu Silaghi folosea un aparat de bruiaj cand s-au intalnit. Cum il ameninta Nelu Iordache pe un apropiat al lui Silaghi: Daca ma strangeti de ... incep sa dau afara!

Inculpatii din dosar:

Ovidiu Ioan Silaghi
- ministru al Transporturilor in perioada mai-decembrie 2012, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata.

Pozitia acuzatului:

Ovidiu Silaghi: "Nu am influentat si nu am intervenit in niciun fel in impiedicarea rezilierii contractului Arad - Nadlac detinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut si nu am primit niciodata foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpusii sai, in niciun scop, si nu am intervenit in executarea sau ne-executarea platilor din acest contract sau oricare altul. Referatul se bazeaza pe o denuntare a unui individ care, in incercarea de a-si salva situatia, arunca vinovatii pe alte persoane. In acest context, nu pot sa nu remarc coincidenta aparitiei acestui referat, precum si invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, in preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de catre Presedintele Traian Basescu in propusa calitate de Ministru al Transporturilor". Detalii aici

UPDATE: Timp de 6 luni, cererea DNA adresata Parlamentului European pentru ridicarea imunitatii lui Silaghi s-a pierdut pe drumul birocratic de la Bruxelles. Detalii aici.

Din iunie, insa, Silaghi a devenit deputat in Parlamentul Romaniei, pe listele PSD si beneficiaza de imunitatea parlamentara din tara.

UPDATE 1 aprilie 2016: DNA a precizat la solicitarea HotNews.ro ca dosarul este in continuare in lucru, fara a da alte informatii legate de stadiul sau.

DATA INCEPERII URMARII PENALE
12 SEPTEMBRIE 2013
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Ovidiu Ioan Silaghi

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :ministru al Transporturilor

INSTANTE:

10370 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by