4215 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Frauda cu fonduri ale Parlamentului European" - Adrian Severin Anne-Rose-Marie Juganaru


Anne-Rose-Marie Juganaru este urmarita penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din iulie 2012 in cazul fraudei cu fonduri ale Parlamentului European in care este acuzat si Adrian Severin. Anne-Rose-Marie Juganaru este acuzata de complicitate la folosirea de documente false in urma carora au fost obtinute pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene, in calitate de asistenta a europarlamentarului Adrian Severin. In martie 2013, Juganaru a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului printr-o decizie a premierului Victor Ponta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de Anne-Rose-Marie Juganaru si de alte doua persoane pe 19 iulie 2012, acestea fiind acuzate de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Detalii aici

In perioada martie 2007 - noiembrie 2010, europarlamentarul Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanta cu sase firme romanesti, se arata in ordonanta de extindere a cercetarilor si de incepere a urmaririi penale. Potrivit procurorilor, aceste firme fusesera anume create pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

"Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistentilor sai Juganaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim si o alta persoana, iar contractele de consultanta au fost incheiate la putin timp dupa ce firmele au fost infiintate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile dupa infiintarea sa. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte in prima luna de la infiintare, alte doua - in cea de-a doua luna de la infiintare", se arata in comunicatul DNA.

Fata de europarlamentarul Adrian Severin, urmarirea penala a inceput pe 16 iulie 2012. DNA a anuntat atunci ca "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au extins cercetarile fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, in dosarul in care se efectueaza acte de urmarire penala pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta si au inceput, fata de acesta, urmarirea penala pentru o noua infractiune si anume 'folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata'".

Documentele prezentate se refera la contracte de consultanta incheiate cu firme special infiintate pentru a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, Adrian Severin a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European, sustin procurorii DNA.

Dupa ce DNA a inceput urmarirea penala fata de Anne-Rose-Marie Juganaru, aceasta a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, printr-o decizie a premierului Victor Ponta. Detalii aici

Inculpatii din dosar:

Adrian Severin - membru in Parlamentul European, acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.
Anne-Rose-Marie Juganaru - asistent parlamentar al lui Adrian Severin,
George-Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat si administrator SC HEAD HUNTING PROSSIONAL SRL
Mihail-Raducu Juganaru - asociat si administrator la SC A&A SOCIAL CONSULTING CENTER SRL, asociat la SC ALFA COMMUNICATIONS and CONSULTING SRL, SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL, SC PRINCEPS CONSULTING TEAM SRL, SC PERFECT SOLUTIONS NETWORK SRL

Toti sunt acuzati de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

UPDATE 4 decembrie 2014: DNA a precizat la solicitarea HotNews.ro ca dosarul este in continuare in lucru, fara a da alte informatii legate de stadiul sau.

ACTUALIZARE - iulie 2015 - Procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele lui JUGĂNARU ANNE-ROSE-MARIE și ABRAHAM FLORIN – LEONTIN, asistenți europarlamentari, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în formă continuată.

totodata, DNA a extins urmarirea penala in acest caz si pe numele fostului europarlamentar Adrian Severin, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Ce sustin procurorii DNA in extinderea urmaririi penale:



În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În aceeași perioadă, suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, au acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului.

Suspecților Jugănaru Anne-Rose-Marie și Abraham Florin – Leontin, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmării penale față de suspectul ADRIAN SEVERIN, membru al Parlamentului European, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată,

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

În perioada respectivă, singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului.

În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului.

Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plățile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operațiuni reale. 

Pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceeași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundație cu societățile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate și cu alți potențiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.
În plus, o parte din plățile facturate de fundația respectivă către societățile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariați, aceștia fiind angajații unei alte societăți din grup, la momentul respectiv.

Suspectului Adrian Severin, i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.






DATA INCEPERII URMARII PENALE
19 IULIE 2012
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Anne-Rose-Marie Juganaru

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :asistent parlamentar al lui Adrian Severin

INSTANTE:

15085 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by