Florin Popescu, fost sef al CJ Dambovita din partea PDL si ex-deputat PMP, actualmente deputat neafiliat, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita pui in valoare de 485.000 lei pentru a-i imparti alegatorilor din Dambovita.
DNA a cerut arestarea preventiva a lui Popescu, dar Parlamentul - dupa o serie de tergiversari si sedinte amanate din lipsa de cvorum - a facut scut in jurul acestuia si a respins cererea procurorilor.
Chiar si asa, DNA a pus sechestru pe o parte din averea sa, mai exact pe doua imobile din Targoviste "pana la concurenta sumei de 485.500 lei".
Pe 27 iunie DNA l-a trimis in judecata pe Popescu la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cum s-a derulat afacerea Puiul electoral de Dambovita: Florin Popescu a aranjat livrarea carnii intr-un restaurant, iar puii de Crevedia au ajuns la alegatorii din 8 localitati
Procurorii DNA sustin ca la sfarsitul lunii martie 2012, din functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita si din cea de presedinte al organizatiei judetene PDL, Florin Popescu i-ar fi cerut administratorului S.C. Avicola Crevedia S.A. si SC Agroli Group SRL cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetatenilor din judetul Dambovita in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012. (vezi aici comunicatul integral din 23 aprilie, de la inceperea urmaririi penale )
"In scopul impiedicarii descoperirii faptei de coruptie, administratorul a livrat produsele, in pungi neinscriptionate, din spatiul de depozitare al SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL inchiriat si folosit de SC Synergy Invest SRL", se mai arata in cererea DNA care prezinta firul infractiunii.
Astfel, in luna ianuarie 2012, auditorul financiar si cenzor la SC Avicola Crevedia SA, i-a facut cunostinta administratorului cu Florin Popescu pe care i l-a prezentat ca fiind presedintele P.D.L. Dimbovita si presedinte al Consiliului Judetean Dimbovita
In primele zile ale lunii aprilie 2012, la finalul unei intalniri pe care Popescu ar fi avut-o la restaurantul Hotelului S din Targoviste cu administratorul si auditorul financiar, "acesta din urma i-a cerut unui martor sa accepte sa depoziteze cantitatea de pui grill destinata inc. POPESCU FLORIN AURELIAN in camerele frigorifice ale firmei sale SC Minion SRL Targoviste".
Potrivit DNA, pentru a elimina riscul descoperirii faptei de coruptie, auditorul financiar i-a comunicat martorului ca puii sunt destinati unei actiuni caritabile organizata de Consiliul Judetean Dambovita sub coordonarea lui Popescu.
"Initial, martorul a refuzat dar la insistentele acestuia a acceptat ca tirurile ce urmau sa asigure transportul cantitatilor de pui sa fie directionate la SC Minion SRL Tirgoviste al carui sediu era cunoscut de conducatorii auto si de acolo sa fie preluate de persoanele care ii acordau sprijin inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN", se arata in cererea DNA.
Cum isi cumpara firma propii pui
In continuare, a fost contactata firma SC Nova Imar SRL, firma care presta activitati de transport pentru SC Avicola Crevedia SA si i-a cerut sa asigure in zilele de 04, 05 si 10.04.2012 autovehicule necesare transportului cantitatilor de pui grill din depozitul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. la Targoviste.
Pe 4 aprilie, potrivit DNA, in jurul orei 11.00, un conducator auto la SC Nova Imar SRL s-a deplasat cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L., de unde a incarcat cantitatea de 20.691,2 kg pui grill.
Pentru a disimula fapta de coruptie si a impiedica descoperirea ei fie in timpul transportului fie in ipoteza declansarii unor cercetari ulterioare, o martora economist la SC Synergy Invest SRL ar fi intocmit la cererea auditorului financiar, avizul de insotire a marfii pentru cantitatea de 20.691,2 kg pui grill, avand la rubrica furnizor SC Synergy Invest SRL, iar la pozitia cumparator SC Avicola Crevedia SA, se arata in documentul DNA. Cu alte cuvinte, firma isi cumpara proprii pui.
Ulterior, potrivit DNA, in urma unor defectiuni tehnice, transportul a fost retinut, timp in care auditorul financiar s-ar fi deplasat personal la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. unde ar fi incercat sa urgenteze plecarea tirului catre Targoviste.
Auditorul financiar i-ar fi dat avizul unei referente cerandu-i sa transcrie datele pe un alt tipizat de aviz de insotire a marfii dintr-un avizier arhivat insa la pozitia cumparator, in loc de SC Avicola Crevedia SA sa consemneze SC Minion SRL. Astfel, DNA noteaza ca "a plecat cu un aviz de insotire din depozitul frigorific care a fost schimbat prin fals pe traseu prin schimbarea cumparatorului" [n.r. sublinierea apartine redactiei].
Puii grill, transportati de catre tineri trimisi de Florin Popescu
In ziua urmatoare, pe 5 aprilie, mai multi tineri trimisi de Florin Popescu ar fi incarcat in microbuze si transportat la diferite locatii intreaga cantitate de pui grill.
Tot aceeasi zi, acelasi sofer s-ar fi deplasat din nou cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. a avut loc incarcarea cantitatii de 20.173 kg pui grill.
Pe 10 aprilie, potrivit DNA, s-ar fi realizat si al treilea transport cu pui congelati de la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL unde a fost incarcata cantitatea de 20128 Kg pui grill, referenta a intocmit avizul de insotire a marfii din 10.04.2012 in care a consemnat la pozitia vanzator SC Synergy Invest SRL iar la cumparator SC Avicola Crevedia SA.
DNA mentioneaza ca produsele au fost preluate si distribuite in scop electoral cetatenilor din municipiul Targoviste.
DNA: Pericolul social al faptei de coruptie este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral
DNA precizeaza in cererea adresata Parlamentului "ca exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit infractiunea de coruptie mentionata pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani iar pe baza evaluarii gravitatii acesteia, a modului si a circumstantelor de comitere se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica".
"Pericolul social deosebit de ridicat al faptei de coruptie savarsita de inculpat este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral. Toate aceste aspecte impun o reactie ferma din partea organelor judiciare deoarece in caz contrar se creeaza si consolideaza premisele subminarii democratiei si a statului de drept", se arata in solicitarea DNA.
Parlamentul a facut scut in jurul lui Popescu si a respins solicitarea DNA de arestare preventiva. Popescu si-a dat demisia din PMP, dar a ramas in Parlament
Initial, pe 23 aprilie, Popescu a anuntat ca isi suspenda activitatea din PMP si ca nu va mai figura pe listele partidului pentru alegerile Europarlamentare "pentru a nu prejudicia imaginea partidului". Ulterior, insa, pe 7 mai, Popescu a anuntat ca demisioneaza cu totul din PMP, dar ramane in Parlament.
Chiar si asa, Parlamentul a facut scut in jurul sau si a respins solicitarile DNA pentru arestare preventiva.
Discutiile in jurul solicitarii DNA au durat cateva saptamani bune, timp in care procedurile in Parlament au fost taraganate si mai multe sedinte de vot au fost suspendate din lipsa de cvorum.
In cele din urma, pe 27 mai, Camera Deputatilor a votat impotriva arestarii preventive a deputatului PMP de Dambovita Florin Popescu. Dintre parlamentarii prezenţi, 224 s-au pronunţat împotriva arestării preventive şi 78 în favoare.
"Vreau sa le multumesc colegilor mei pentru ca au avut incredere in mine ca nu reprezint un pericol public si totodata sa reafirm ceea ce spun de o luna de zile, ca sunt la dispozitia justitiei. Oricand voi fi solicitat pentru o declaratie, nu ma voi sustrage", a declarat deputatul Florin Popescu dupa votul din Camera Deputatilor.
Deputatul a adaugat ca "Parlamentul a tinut cont probabil si de hotatarea comisiei juridice unde a fost acelasi raspuns".
Pozitia acuzatului:
"Voi sta la dispoziția Parlamentului și justiției de câte ori îmi vor solicita și nu fug nici de Parlament și voi merge la DNA să dau declarații, să văd în continuare. Nu voi împiedica bunul mers al dosarelor".
"Fiind vorba despre fapte care s-au petrecut in urma cu doi ani, consider ca nu este necesara, in ceea ce ma priveste, cererea de arestare preventiva".
"Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am mancat nici macar o aripa de pui", le-a spus acesta ziaristilor.
Sentinte:
4 decembrie 2015: Florin Popescu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare. Decizia nu e definitiva. Detalii aici
LINK catre pagina dosarului pe portalul ICCJ