Dosar finalizat in 3944 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Locuinta de la MApN" - Corneliu Dobritoiu


Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false. Potrivit rechizitoriului citat de Mediafax, Dobritoiu a cerut o casa cu patru camere de la MApN pe motiv ca statea cu parintii si are doi copii. Procurorii sustin ca fostul ministru al Apararii a inchiriat si apoi a cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

Concret, Corneliu Dobritoiu ar fi depus la dosarul de cumparare acte false si astfel i-ar fi determinat pe membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora si-a cumparat locuinta de serviciu in regim subventionat. Alaturi de Dobritoiu au mai fost trimise in judecata alte 10 persoane care au detinut functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale (MApN), acuzate ca si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala.

Potrivit procurorilor DNA, Dobritoiu s-a prevalat de Legea 562/2004 care prevedea ca acele cadre militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

In rechizitoriul citat de Mediafax se arata ca la 2 aprilie 1999, Corneliu Dobritoiu, indeplinind functia de "ofiter de stat major international" in cadrul Cartierului General al NATO de la Bruxelles, a cerut ministrului Apararii Nationale aprobarea de a i se repartiza o locuinta de serviciu cu patru camere, in garnizoana Bucuresti.

"Mentionez ca pana anul trecut, fiind divortat si avand un copil, am locuit la parintii mei. In anul 1998, m-am recasatorit, iar sotia mea are si ea un copil. In aceasta situatie, conditiile locative ale apartamentului parintilor mei nu satisfac nevoile reale ale celor doua familii, pentru a trai in conditiile unui confort minim", sustinea Dobritoiu intr-un raport inregistrat la cabinetul ministrului in 5 aprilie 1999. Ulterior, in 2000, lui Dobritoiu i-a fost data prin repartitie o locuinta de serviciu cu chirie pe strada Traian din sectorul 3, cu o suprafata utila de 115,24 metri patrati. Contractul de inchiriere a fost semnat in perioada de 29 iunie 2000 - 29 iunie 2005, scrie Mediafax.

Procurorii sustin ca "pe cartea de identitate a lui Samson Dumitru (fiu vitreg) la viza de stabilire a resedintei este inscrisa ca data de incepere 28.02.2000 (s-a mentionat in raport ca este student si nu are unde locui, si in consecinta se impune acordarea unei camere in plus), in conditiile in care acesta era deja casatorit, avand domiciliul intr-o locuinta proprietate personala din Municipiul Piatra Neamt. In aceste conditii, inserarea acestuia in spatiul locativ pe care inv. gl. mr. (rez.) Dobritoiu Corneliu intentiona sa-l obtina in mod nelegal de la Ministerul Apararii Nationale, nu poate fi interpretata decat ca o forma de premeditare a ilegalitatii ce urma sa fie savarsita".

In plus, Corneliu Dobritoiu cumparase, la 18 ianuarie 1994, in regim subventionat, de la SC Titan Administratie Locativa SA Sector 3, o locuinta compusa dintr-o camera pe strada Racari, aceasta fiind atribuita din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale. Imobilul a fost vandut de generalul maior in rezerva pe 31 ianuarie 1994, cu 80.000 de lei, se arata in rechizitoriu.

"Astfel, prin Raportul nr. W2031/02.04.1999, adresat ministrului apararii nationale, raport depus in copie la dosarul cauzei, invinuitul a solicitat aprobarea repartizarii unei astfel de locuinte de serviciu, prezentandu-si, in mod trunchiat situatia locativa, deoarece in raportul respectiv nu a facut precizari ca detinuse, anterior, in proprietate o locuinta din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale, dar pe care o vanduse, situatie in care nu mai putea sa beneficieze de locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale", noteaza procurorii.

Acestia arata ca fostul ministru al Apararii a cerut sefului UM 02547 Bucuresti, in aprilie 2005, aprobarea de a cumpara locuinta de serviciu din strada Traian, in acest sens incheindu-se contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate din 5 decembrie 2005. Procurorii mai sustin ca Dobritoiu detinea in proprietate, la data cumpararii acestei locuinte, si o locuinta de 354 metri patrati situata in comuna Ganeasa, judetul Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, pentru a cumpara locuinta la pret subventionat, Corneliu Dobritoiu a anexat si o serie de declaratii false, insa nu poate fi tras la raspundere pentru acest lucru, pentru ca a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Citeste aici anuntul DNA de trimitere in judecata a lui Corneliu Dobritoiu

Inculpatii din dosar:


General de brigada in rezerva TRAIAN PIGUI, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial si o infractiune de participatie improprie la fals intelectual (8 acte materiale), toate in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

General maior in rezerva SERBAN FLOAREA, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN (la data faptelor), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

General maior in rezerva DOBRITOIU CORNELIU, cadru al MApN (la data faptelor), actual senator, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

General maior in rezerva RADICI FRANCISC, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

General maior in rezerva NASTASE CONSTANTIN, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

General locotenent in rezerva MEDAR SERGIU-TUDOR, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

General locotenent in rezerva ROTARU GHEORGHE, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Comandor in rezerva GONCIARUC GHEORGHE, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual(doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

Colonel in rezerva VIZITIU IONEL, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (participatie improprie) si participatie improprie la fals intelectual(doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.

General de brigada in rezerva DUTA CORNELIU, comandant al Garnizoanei Bucuresti (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Plutonier adjunct in rezerva MATEI MIHAELA, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Masuri suplimentare luate in dosar:

Prejudiciul retinut in cauza este in suma de 1.207.670 lei (compus din 1.095.682,56 lei, care reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de 111.988 lei, care reprezinta contravaloarea chiriei platita de Ministerul Apararii Nationale unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi), a anuntat DNA pe 4 septembrie, data la care a dispus trimiterea in judecata a lui Corneliu Dobritoiu si a altor 10 persoane.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor: Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Matei Mihaela, Vizitiu Ionel, Gonciaruc Gheorghe. Avand in vedere ca inculpatul Dobritoiu Corneliu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv, 15.846,7 lei, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile, care fusese instituit in cursul urmaririi penale, informeaza DNA.

Fata de Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si fata de Cornel Julea, colonel in rezerva, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-o cauza penala distincta.

Pozitia acuzatului: 

Corneliu Dobritoiu: "As fi acuzat ca am planuit chestiunea asta din 1999, inchirierea, cumpararea apartamentului la pretul subventionat, cand in 1999 nici nu stiu daca era gata locuinta. Eu am facut un raport ca orice om care nu avea locuinta. Am facut raport pentru locuinta de serviciu. Nu se stiau preturi, nu se stiau niciun fel de detalii".

23 martie 2015, ICCJ: Corneliu Dobritoiu a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva

DATA INCEPERII URMARII PENALE
16 APRILIE 2013
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
4 SEPTEMBRIE 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Corneliu Dobritoiu

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :cadru al MApN

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul debuteaza cu o amanare

TERMEN: 6 ianuarie 2014
Primul termen, prima amanare

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul este trimis in camera preliminara

TERMEN: 6 februarie 2014
Conform prevederilor noului cod penal, instanta decide trimiterea dosarului in camera preliminara.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge o serie de cereri si de exceptii formulate de inculpati

TERMEN: 18 martie 2014
Instanta respinge, ca nefondate, cererile si exceptiile formulate de catre inculpatii Gheorghe Gonciaruc, Mihaela Matei, Corneliu Dobritoiu, Ionel Vizitiu, Constantin Nastase si Francisc Radici. Magistratii constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in dosar. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 aprilie 2014
Instanta amana cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 23 mai 2014
Instanta amana cauza din nou.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 2 iunie 2014
Cauza este amanata din nou

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea pe cererile de probatorii

TERMEN: 17 iunie 2014
Instanta amana pronuntarea asupra cererilor de probatorii la 24 iunie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta admite o serie de cereri de probatorii

TERMEN: 24 iunie 2014
Instanta admite o serie de cereri de probatorii si acorda termen la 2 septembrie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 2 septembrie 2014
Magistratii acorda un nou termen, la 24.09.2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 24 septembrie 2014
Instanta amana cauza din nou.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 13 octombrie 2014
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 29 octombrie 2014
Judecatorii amana cauza si acorda termen la 19.11.2014 .

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 noiembrie 2014
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Inca o amanare a dosarului

TERMEN: 4 decembrie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen preschimbat

TERMEN: 22 ianuarie 2015

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respinge cererea formulata de Dobritoiu, de recuzare a expertului judiciar

TERMEN: 2 februarie 2015
Respinge, ca nefondata, cererea formulata de inculpatii Dobritoiu Corneliu si Nastase Constantin, de recuzare a expertului judiciar. Definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare initiala a pronuntarii

TERMEN: 23 februarie 2015
Amana pronuntarea la 9 martie 2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta a fost amanata pentru 18 martie

TERMEN: 9 martie 2015
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 18 martie pronuntarea sentintei, anunta Agerpres.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare ulterioara a pronuntarii

TERMEN: 18 martie 2015
Instanta amana pronuntarea la data de 23 martie 2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Prima Sentinta: Corneliu Dobritoiu a fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare

TERMEN: 23 martie 2015
Corneliu Dobritoiu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, relateaza Agerpres. Magistratii l-au condamnat in prima instanta pe fostul ministru al Apararii pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si pentru participatie improprie la fals intelectual. Cele doua pedepse au fost contopite, rezultand un un an inchisoare, cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani, potrivit agentiei de presa citate. Decizia nu este definitiva. In acelasi dosar, general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, si gen. mr. (r) Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, au fost achitati. General maior in rezerva Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare si 60 de zile munca in folosul comunitatii. Si general maior in rezerva Constantin Nastase a fost condamnat la 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare si 60 de zile munca in folosul comunitatii, potrivit Agerpres. General locotenent in rezerva Sergiu Medar a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru - un an si 6 luni cu suspendare, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc - un an si 6 luni cu suspendare, colonel in rezerva Ionel Vizitiu - un an cu suspendare, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei - un an si 6 luni cu suspendare, general de brigada in rezerva Corneliu Duta (comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor) - un an si 2 luni cu suspendare, scrie Agerpres. Inculpatii au fost obligati la plata de despagubiri civile catre MApN: Corneliu Dobritoiu - 15.846 lei, Floarea Serban - 140.586 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Nastase - 230.040 lei, Sergiu Medar - 8.286 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Corneliu Duta - 280.934 lei, scrie agentia de presa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen in Apel

TERMEN: 26 octombrie 2015
Pentru a le da posibilitatea partilor care au formulat astfel de cereri, respectiv de a-si angaja un aparator ales/de a-si pregati apararea, magistratii stabilesc termen la data de 14 decembrie 2015, orele 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 decembrie 2015
Avand in vedere ca pentru acest termen unul din membrii completului de judecata se afla in imposibilitate obiectiva de prezentare, Completul de 5 Judecatori Penal 2 nefiind legal constituit, amana cauza la data de 25 ianuarie 2016, orele 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dobritoiu cere recuzarea unui judecator din completul de 5

TERMEN: 25 ianuarie 2016
Pentru solutionarea cererii de recuzare a unuia dintre judecatorii membri ai completului de judecata, formulata de inculpatul Dobritoiu Corneliu, instanta stabileste termen la data de 22 februarie 2016, orele 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge cererea de recuzare a unui judecator, depusa de Dobritoiu

TERMEN: 2 februarie 2016
Respinge, ca nefondata, cererea de recuzare a judecatorului Valentin Horia Selaru formulata de inculpatul Dobritoiu Corneliu in dosarul nr. 3301/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori - Penal 2. Obliga apelantul inculpat Dobritoiu Corneliu la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 02 februarie 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 22 februarie 2016
Pentru administrarea probatoriului, magistratii stabilesc termen la data de 21 martie 2016, orele 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 21 martie 2016
Pentru continuarea administrării probatoriului, stbileşte termen la data de 18 aprilie 2016, Sala Secţiilor Unite, începând cu orele 12,00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pronuntarea sentintei este amanata

TERMEN: 18 aprilie 2016
Având nevoie de timp pentru a delibera, respectiv pentru a da posibilitatea părţilor să depună concluzii scrise, cel mai târziu până la data de 26 aprilie 2016, orele 14,00, va amâna pronunţarea la data de 04 mai 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea

TERMEN: 4 mai 2016
Detalii soluţie: Încheiere - Având nevoie de timp pentru a delibera, va amâna pronunţarea la data de 24 mai 2016.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Corneliu Dobritoiu, condamnat la un an inchisoare cu suspendare

TERMEN: 24 mai 2016
Completul de cinci judecatori condus de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA si de inculpatii din acest dosar, fiind mentinuta in mare parte sentinta data de un alt complet de magistrati in martie 2015. Singura modificare a sentintei a fost faptul ca Francisc Radici si Constantin Nastase, condamnati la cate 2 ani, 2 luni si 20 de zilei inchisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie sa presteze 60 de zile in folosul comunitatii. In rest, ramane in vigoare sentinta de la fond, respectiv condamnarea lui Corneliu Dobritoiu la un an inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si participatie improprie la fals intelectual, cu un termen de incercare de 3 ani. ////// Minuta deciziei penale nr. 119: Cu majoritate, I. Admite apelurile formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, numai cu privire la inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, şi de inculpatul Vizitiu Ionel, cu privire la latura civilă a cauzei şi măsura sechestrului asigurător, împotriva sentinţei penale nr. 219 din 23 martie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 4426/1/2013. Desfiinţează în parte sentinţa atacată şi, rejudecând: I.1. Descontopeşte pedepsele de câte 2 ani 2 luni şi 20 de zile închisoare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. În baza art.67 alin. 2 Cod penal aplică inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc, pe lângă pedepsele principale de câte 2 ani închisoare stabilite acestora pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine pedepsele de câte 8 luni închisoare stabilite inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual. Conform art.39 alin. 1 lit.b Cod penal şi art.45 alin.1 Cod penal contopeşte pedepsele principale de câte 2 ani închisoare şi pedepsele complementare aplicate prin prezenta decizie, cu pedepsele principale de câte 8 luni închisoare şi dispune ca inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc să execute pedepsele cele mai grele, de câte 2 ani închisoare, la care se adaugă câte un spor de o treime din pedepsele de câte 8 luni închisoare, respectiv să execute pedepsele rezultante de câte 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare şi pedepsele complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, pe o durată de câte 2 ani. Menţine modalitatea stabilită de prima instanţă privind executarea pedepselor pentru inculpaţii Năstase Constantin şi Radici Francisc, respectiv suspendarea sub supraveghere. Pedepsele complementare aplicate inculpaţilor Năstase Constantin şi Radici Francisc prin prezenta decizie se execută, conform art. 68 alin.1 lit.b Cod penal, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepselor sub supraveghere. I.2. Înlătură din sentinţa apelată dispoziţia de obligare a inculpatului Vizitiu Ionel la plata sumei de 12.866,25 lei (RON), cu titlu de despăgubiri, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale, ca urmare a achitării de către inculpat a sumei de 12.866,25 lei (RON), consemnată la CEC Bank, cu recipisa nr.3684611/1 din 26.02.2014 (fila 5, vol.2 dosar apel) şi ridică măsura sechestrului asigurător instituită prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din Bucureşti (...), deţinut de inculpatul Vizitiu Ionel. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de partea civilă Nae Niculae şi de inculpaţii Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela împotriva aceleiaşi sentinţe. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Şerban Floarea, Dobriţoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela la plata sumei de câte 630 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelantul parte civilă Nae Niculae la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Suma de câte 130 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru apelantul inculpat Vizitiu Ionel şi intimaţii inculpaţi Traian Pigui şi Radici Francisc, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 24 mai 2016. Cu opinii separate numai în sensul: 1. Admiterii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, desfiinţării în parte a sentinţei şi cu privire la inculpata Şerban Floarea, în sensul condamnării sale pentru ambele infracţiuni pentru care a fost trimisă în judecată, la pedepse cu suspendarea condiţionată a executării, obligarea la plata de despăgubiri civile şi cheltuieli judiciare. 2. Admiterii apelului declarat de inculpatul Duţă Corneliu, desfiinţării în parte a sentinţei în ceea ce-l priveşte pe acest inculpat în sensul achitării acestuia în conformitate cu dispozişiile art.16 alin.1 lit. b) teza a II-a Cod procedura penală, pentru toate infrac?iunile pentru care a fost trimis în judecată şi înlăturării obligării sale de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare. 3. Achitării inculpa?ilor Dobri?oiu Corneliu, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Duţă Corneliu, Vizitiu Ionel şi Matei Mihaela în temeiul art.16 alin.1 lit.b) teza a II-a Cod procedură penală, pentru toate infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată şi înlăturarea obligării acestora de la plata despăgubirilor civile şi cheltuielilor judiciare.

5561 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by