Dosar finalizat in 5167 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Voicu" – Catalin Voicu


​Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

Potrivit procurorilor DNA, "in anul 2009, inculpatul Catalin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Casuneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si C.N.A.D.N.R. si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat."

Banii ar fi ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sprijinul companiei lui Casuneanu.

Anchetatorii mai spun ca, in perioada august-octombrie 2009, "inculpatul Catalin Voicu a pretins si primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 RON promitandu-i ca in schimb va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si-i va determina sa nu dispuna masura preventiva a retinerii impotriva inculpatului Marius Locic, ci sa propuna solutia de neurmarire penala, intr-un dosar in care Marius Locic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti." Locic i-ar mai fi promis lui Voicu si publicarea gratuita, in cotidianul "Interesul Public", a unor articole cu continut electoral.

Pentru a-si ascunde faptele, cei doi ar fi intocmit documente justificative (contract de asistenta juridica, ordin de plata, factura fiscala) fictive. Mai mult, Marius Locic i-ar fi determinat pe trei dintre angajatii Locic Imobiliare SRL sa inregistreze in evidenta contabila a firmei documente comerciale, financiar contabile si bancare cu continut nereal.

Urmarirea penala in dosar a inceput in 10 decembrie 2009, iar jumatate de an mai tarziu, pe 21 mai 2010, cei patru inculpati au fost trimisi in judecata.


Alti inculpati in dosar:
Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala din cadrul ICCJ, pentru complicitate la trafic de influenta; 
- Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, pentru cumparare de influenta, in forma continuata;
Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, toate in forma continuata.


Masuri asiguratorii luate in dosar:
- In 11 decembrie 2009, procurorii au dispus interdictia parasirii localitatii pentru o perioada de 30 de zile pe numele lui Catalin Voicu.
- In 9 martie 2010, procurorul sef al DNA a inaintat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Senatul, pentru a cere, in conformitate cu prevederile Constitutiei, incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu. Dupa ce solicitarea a fost aprobata de senatori, DNA a solicitat ICCJ arestarea lui Voicu, pe 26 martie 2010. In 30 martie 2010, instanta suprema a aprobat arestarea preventiva alui Catalin Voicu.
- In 4 mai 2010, procurorii au dispus instituirea inscriptiei ipotecare asupra unui imobil proprietate a inculpatului Marius Locic situat in Bucuresti.
- In 6 mai 2010, procurorii au dispus instituirea popririi asupra sumei de 200.000 euro apartinand inculpatului Costel Casuneanu.


Pozitia acuzatului: "Sunt nevinovat, nu am făcut nimic din ce îmi impută DNA pe baza unor simple supoziţii."


Sentinte pronuntate:

1 iunie 2012 - Catalin Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Din pedeapsa se deduce perioada de arest preventiv. Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare, cu suspendare, pentru cumparare de influenta. Fostul judecator al ICCJ Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta. Marius Locic a fost condamnat la patru ani de inchisoare, cu executare. Si aici se va deduce perioada de arest preventiv. Sentintele nu sunt definitive si au fost atacate cu recurs.

Mai multe detalii: Inalta Curte: Senatorul PSD Catalin Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Florin Costiniu - trei ani cu suspendare, Costel Casuneanu, patru ani cu suspendare

22 aprilie 2013 - DECIZIA DEFINITIVA: Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv si irevocabil luni de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Instanta i-a mai condamnat defintiv si irevocabil pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare, pe fostul judecator Florin Costiniu la 4 ani de inchisoare cu suspendare si pe omul de afaceri Costel Casuneanu la 4 ani de inchisoare tot cu suspendare.

Mai multe detalii: VIDEO Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare cu executare. Omul de afaceri Marius Locic - 4 ani cu executare / Fostul judecator Florin Costiniu si afaceristul Costel Casuneanu - cate 4 ani cu suspendare

DATA INCEPERII URMARII PENALE
10 DECEMBRIE 2009
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
21 MAI 2010
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Catalin Voicu

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :senator PSD

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Urmatorul termen

TERMEN:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu ramane in arest

TERMEN: 25 mai 2010
Instanta confirma legalitatea masurii arestarii preventive in cazul lui Catalin Voicu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 mai 2010
Instanta decide amanarea cu o zi a pronuntarii in cazul nelegalitatii constituirii completului de judecata, invocata de Costel Casuneanu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respingere

TERMEN: 28 mai 2010
Magistratii resping incidentul procedural invocat. Cauza ramane pe rol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptie de neconstitutionalitate respinsa

TERMEN: 1 iunie 2010
Instanta respinge o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Casuneanu. Dosarul ramane pe rol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Consemnati in Romania

TERMEN: 3 iunie 2010
Judecatorii confirma legalitatea masurii interdictiei de a parasi Romania in cazul lui Costel Casuneanu si impune continuarea interdictiei in cazul tuturor celor trei inculpati judecati in stare de libertate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Casuneanu ramane in tara

TERMEN: 25 iunie 2010
Instanta respinge ridicarea temporara a interdictiei de a parasi Romania in cazul lui Costel Casuneanu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu, in continuare in arest

TERMEN: 14 iulie 2010
Judecatorii resping cererea lui Catalin Voicu de a fi judecat in stare de libertate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 10 septembrie 2010
Dosarul este amanat din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptie invocata

TERMEN: 6 octombrie 2010
Judecatorii au decis ca Voicu sa ramana in arest. A fost invocata o exceptie de neconstitutionalitate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cerere admisa. Procesul ramane pe rol

TERMEN: 13 octombrie 2010
Judecatorii au admis cererea de sezizare a Curtii Constitutionale in legatura cu o pretinsa exceptie de neconstitutionalitate. Conform noilor reglementari, procesul ramane pe rol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Au inceput audierile

TERMEN: 16 noiembrie 2010
Au fost audiati Costel Casuneanu si Catalin Voicu. Primul a recunoscut ca i-a dat bani celui de-al doilea, dar sustine ca a fost vorba doar de imprumuturi.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri prelungite

TERMEN: 12 ianuarie 2011
Sunt audiati Marius Locic si Florin Costiniu, care se declara nevinovati. Costiniu si Voicu contsta veridicitatea inregistrarilor audio, iar senatorul PSD cere judecarea in stare de libertate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Noi audieri

TERMEN: 9 februarie 2011
Cel caruia Catalin Voicu sustine ca i-ar fi fost destinati, sub forma de imprumut, banii pe care i-a primit de la Casuneanu a infirmat aceasta varianta in fata instantei. S-a solicitat eliberarea lui Catalin Voicu si expertizarea inregistrarilor audio. Instanta a respins prima cerere, urmand ca in cazul celei de-a doua sa se pronunte la urmatorul termen.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 4 martie 2011
Catalin Vociu ramane in arest, in schimb Costel Casuneanu poate parasi tara, au decis judecatorii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu ar putea fi eliberat

TERMEN: 4 aprilie 2011
Instanta a decis sa-l elibereze sub control judiciar pe senatorul PSD, acceptand argumentele avocatilor acestuia, potrivit carora toti martorii importanti au fost audiati, astfel incat clientul lor nu mai are pe cine sa influenteze daca este pus in libertate. DNA a facut recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu ramane in arest

TERMEN: 11 aprilie 2011
Recursul DNA este admis, senatorul ramane dupa gratii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu, din nou eliberat

TERMEN: 11 mai 2011
Instanta a admis cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de Voicu si a inlocuit arestul cu interdictia de a parasi Bucurestiul. Judecatorii au decis, de asemenea, sa ridice interdictia de parasire a Romaniei dictata in urma cu un an impotriva omului de afaceri Costel Casuneanu. Nu aceeasi decizie a fost luata in cazul lui Marius Locic.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu, din nou la un pas de libertate

TERMEN: 8 iunie 2011
Instanta a decis, din nou, eliberarea sub control judiciar a lui Catalin Voicu si revocarea interdictiei de parasire a tarii pentru Costel Casuneanu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen intermediar

TERMEN: 12 iulie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 septembrie 2011
Dupa vacanta judecatoreasca, procesul debuteaza cu o noua amanare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Un martor asteptat

TERMEN: 3 octombrie 2011
Judecatoarea Lidia Barbulescu refuza sa se prezinte de sase luni in fata instantei, unde este chemata ca martor. Instanta a decis declasificarea aparatiurii SRI cu care s-au efectuat inregistrari in dosar, pentru ca exepertii sa poata verifica autenticitatea lor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza se amana

TERMEN: 11 noiembrie 2011
Admite cererea inculpatului Căşuneanu Costel. Revocă măsura obligării de a nu părăsi ţara luată împotriva inc. Căşuneanu Costel. Termen 24.11.2011 - ora 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana cauza din motive procedurale

TERMEN: 24 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se amana

TERMEN: 5 decembrie 2011
Respinge, ca nefondată cererea formulată de inc. Locic Marius de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara. Respinge, ca nefondată cererea de modificare a controlului judiciar formulată de inc. Voicu Cătălin. Obligă inculpaţii la câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Termen fond 10.01.2012, ora 09:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Revocare

TERMEN: 10 ianuarie 2012
Instanta revoca interdictia de parasire a tarii pentru Costel Casuneanu

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Respingere

TERMEN: 31 ianuarie 2012
Instanta respinge revocarea interdictiei de parasire a tarii pentru Marius Locic si confirma revocarea aceleiasi masuir pentru Casuneanu

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 februarie 2012
O noua amanare in acest proces

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizie: Casuneanu poate parasi tara

TERMEN: 29 februarie 2012
Respinge, ca nefondata, cererea de revocare a masurii obligarii de a nu parasi tara formulata de inculpatul Costiniu Florin. Admite cererea formulata de inculpatul Casuneanu Costel. În baza art. 139 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedura penala, revoca masura obligarii de a nu parasi tara instituita în sarcina inculpatului Casuneanu Costel prin încheierea nr. 962 din 3 iunie 2010 pronuntata în dosarul nr.4489/1/2010 al Înaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala. Admite cererile formulate de avocatii Cazacu Ion si Iordachescu Ilie Ion si îi scuteste pe acestia de plata amenzii în cuantum de câte 3.000 lei pentru fiecare, aplicata prin încheierea de sedinta din data de 9 februarie 2012. Obliga inculpatul Costiniu Florin la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu recurs pentru inculpatul Casuneanu Costel. Definitiva pentru inculpatul Costiniu Florin.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 martie 2012
Instanta amana cauza pentru 26.03.2012, ora 09:00 Sala Sectiei Comerciale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 26 martie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Voicu este obligat la plata a 100 de lei cheltuieli judiciare catre stat

TERMEN: 6 aprilie 2012
In baza art.160 ind.3 cpp, instanta respinge ca nefondata cererea formulata de inculpatul Voicu Catalin privind modificarea in parte a controlului judiciar. Obliga inculpatul la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare catre stat. Cu recurs. Termen: 20.04.2012, ora 9, SCA

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 aprilie 2012
Magistratii resping cererile formulate de inculpatii V.C si C.F. Termen 14.05.2012, ora 9, SCA

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 mai 2012
Instanta respinge ca nefondata cererea de revocare a eliberarii provizorii sub control judiciar privind pe inculpatul Voicu Catalin. Amana pronuntarea pe fondul cauzei la data de 29.05.2012; pron 1.06.2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta

TERMEN: 1 iunie 2012
Catalin Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Din pedeapsa se deduce perioada de arest preventiv. Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare, cu suspendare, pentru cumparare de influenta. Fostul judecator al ICCJ Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta. Marius Locic a fost condamnat la patru ani de inchisoare, cu executare. Si aici se va deduce perioada de arest preventiv. Sentintele nu sunt definitive, putand fi atacate in recurs. // Mai multe detalii despre sentinta cititi aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12406371-senatorul-psd-catalin-voicu-condamnat-cinci-ani-inchisoare-executare.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recursul a inceput cu o amanare

TERMEN: 19 noiembrie 2012
Instanta a inceput judecarea recursului si a amanat cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 decembrie 2012
Cătălin Voicu a cerut un termen în vederea pregătirii apărării. Instanta amana cauza pentru prima luna a anului 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Avocatii lui Voicu au invocat mai multe exceptii de neconstitutionalitate

TERMEN: 28 ianuarie 2013
Avocaţii inculpaţilor din dosarul lui Cătălin Voicu au formulat luni patru cereri şi două excepţii de neconstituţionalitate, după ce la dosar fuseseră depuse, înaintea începerii procesului, alte două excepţii, astfel că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acordat un nou termen pentru data de 25 februarie, pentru ca judecătorii şi procurorul de şedinţă să ia cunoştinţă de aceste acte.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge cererea recuzare a judecatorului Livia Doina Stanciu

TERMEN: 25 februarie 2013
Magistratii au respins, ca nefondata, cererea de recuzare a doamnei judecator Livia Doina Stanciu, Presedintele Completului de 5 Judecatori – Penal 2, formulata de recurentul intimat inculpat Voicu Catalin. Decizia este definitiva. Instanta a respins, ca neintemeiata, si exceptia privind constatarea neconventionalitatii dispozitiilor art.52 alin.2 sintagma "iar daca se gaseste necesar" din Codul de procedura penala, invocata de Catalin Voicu. A respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.52 alin.2 sintagma "iar daca se gaseste necesar" din Codul de procedura penala, invocata tot de Voicu, exceptia fiind inadmisibila. Magistratii au mai respins, ca neintemeiata, cererea de recuzare a judecatorului Stefan Pistol, membru al Completului de 5 Judecatori – Penal 2, formulata de Catalin Voicu in dosarul nr. 6312/1/2012 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori – Penal 2. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica pe 25 februarie 2013.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 25 martie 2013
Fostul senator Catalin Voicu a mai castigat un termen in dosarul de coruptie judecat de completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce a acuzat un puseu de tensiune si a fost dus cu ambulanta la spital. Inalta Curte a stabilit un nou termen pentru data de 22 aprilie, cand va fi audiat si Catalin Voicu. Sedinta de azi, 25.03.2013, odata cu audierea tuturor inculpatilor, ar fi fost ultima inainte ca instanta sa ramana in pronuntare si sa urmeze sentinta definitiva in dosar, insa, din cauza lipsei de la audieri a lui Catalin Voicu, procesul mai castiga un termen. La sedinta a existat si o prezenta-surpriza: Aliodor Manolea, psihologul care a aparut alaturi de Traian Basescu in campania electorala pentru prezidentiale, cunoscut in urma scandalului "flacara violet", a stat in sala alaturi de lotul Catalin Voicu si a urmarit judecata din ultima banca. Citeste aici mai multe despre sedinta din 25 martie: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14486113-dezbateri-finale-dosarul-care-fostul-senator-catalin-voicu-este-acuzat-fapte-coruptie-luni-inalta-curte.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Deciia finala, definitiva si irevocabila: Voicu e condamnat la 7 anin de inchisoare cu executare

TERMEN: 22 aprilie 2013
DECIZIA DEFINITIVA: Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv si irevocabil luni de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. // Instanta i-a mai condamnat defintiv si irevocabil pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare, pe fostul judecator Florin Costiniu la 4 ani de inchisoare cu suspendare si pe omul de afaceri Costel Casuneanu la 4 ani de inchisoare tot cu suspendare.

18770 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by