Dosar finalizat in 6723 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)" - Adrian Nastase


Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010.

!!! UPDATE Decizia finala si definitiva - 6 ian. 2014: Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, Dana Nastase la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi pentru luare de mita in forma continuata. Acesta a mai primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj. Prin contopirea pedepselor, Adrian Nastase va executa pedeapsa de patru ani de inchisoare.

Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani.

De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

In 7 februarie 2006, procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a altor cinci persoane "pentru fapte de coruptie".

In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu". Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contavaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

In dosar au mai fost cercetati, potrivit informatiilor din cadrul DNA, Dana Nastase, Ioan Paun - fost consul general la Hong Kong (care ar fi participat la expedierea ilegala a marfurilor chinezesti catre Romania), Sergiu Sechelariu - fost secretar de stat, Irina Jianu, Gabriel Bivolaru, fostul proprietar al terenului din Muzeul Zambaccian, sau Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor.

In 13 noiembrie 2006, Adrian Nastase a fost trimis in judecata pentru luare de mita, santaj si "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite".

Suma aflata in discutie a crescut la 1,37 milioane de euro, la bunurile primite din China (12 containere cu marfuri) si la termopanele din Muzeul Zambaccian si Cornu s-au adauguat unor lucrari de constructie si renovare executate de SC Conimpuls SA Bacau la imobilul din Bucuresti, strada Cristian Tell 15 (fosta casa a ”matusii Tamara”), dar mai ales finantarea ilegala a campaniei PSD cu 817.000 euro sub forma de materiale promotionale primite de la firma Eurografica.

Anchetatorii nu au avut parte de prea multa sustinere din partea clasei politice. In 9 februarie 2006, ministrul Justitiei din acea vreme, Monica Macovei, i-a cerut lui Nastase, la acea data presedinte al Camerei Deputatilor, sa aprobe efectuarea unor perchezitii in doua din locuintele sale: cea din Bucuresti, strada Muzeul Zambaccian, respectiv cea din comuna Cornu. Cererea de perchezitie a fost discutata in Biroul Permanent pe 13 februarie 2006 si retrimisa Ministerului Justitiei, "pentru a fi pusa in acord cu Constitutia". Doua zile mai tarziu, ea a fost reprimita la Camera Deputatilor in aceeasi forma. Cererea a fost respinsa de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la inceputul lunii martie 2006.

In 4 august 2008, la cateva luni dupa ce judecatorii de la instanta suprema au decis ca dosarul trebuie retrimis la DNA, procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru declansarea procedurii de urmarire penala impotriva lui Adrian Nastase (pe atunci, simplu deputat). Avizul favorabil a fost primit doar in 4 martie 2009, iar urmarirea penala a inceput efectiv in 26 mai 2009. Potrivit noului rechizitoriu, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase, ar fi primit, direct sau prin intermediul sotiei sale, foloase necuvenite in valoare de circa 630.000 de euro, constnad in mai multe containere cu bunuri achizitionate din China (materiale de constructii, obiecte si instalatii sanitare, piese de mobilier, articole electrice si electrocasnice, dar si obiecte de decor si uz casnic) pentru dotarea celor trei imobile (doua din Bucuresti - strada Muzeul Zambaccian si strada Christian Tell si unul din comuna Cornu), dar si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din Cornu si Bucuresti (str. Christian Tell).

Fostul premeier a fost trimis in judecata in 5 mai 2010, pentru luare de mita si santaj.
 

Alti inculpati in dosar: In prima faza (2006), au mai fost inculpati Dana Nastase (pentru complicitate la luare de mita, participatie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamala si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie), Irina Jianu (dare de mita in forma continuata, participatie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamala, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la folosirea cu rea-credinta de bunuri apartinand unei societati comerciale intr-un scop contrar intereselor acesteia, in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie si complicitate la art.13 din Legea 78/2000) si Cristian Mihail Vasile (administrator al Eurografica, pentru participatie improprie la folosirea cu rea-credinta de bunuri apartinand unei societati comerciale intr-un scop contrar intereselor acesteia, in legatura cu fapte de coruptie, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, in legatura cu fapte de coruptie, instigare la marturie mincinoasa, in forma continuata, si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata, in legatura cu fapte de coruptie).

In faza a doua a dosarului, au mai fost trimise in judecata Dana Nastase (pentru complicitate la luare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie, spalare de bani in legatura cu infractiuni de coruptie, toate in forma continuata) si Irina Jianu (dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata).


Sentinte pronuntate:

18 octombrie 2007 - Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca dosarul sa fie trimis la Departamentul National Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.

30 martie 2012 - Judecatorii ICCJ il achita pe Adrian Nastase de infractiunea de luare de mita, dar il condamna la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj. Dana Nastase este si ea achitata pentru complicitate la luare de mita si condamnata pentru infractiunea de folosire la autoritatea vamala de acte false.

Motivare: "Hotararile Curtii Constitutionale (CC) se aplica direct si nemijlocit" in dosarul in care a fost invocata problema de drept care a dus la sesizarea Curtii, iar prin publicarea deciziilor in Monitorul Oficial, ele devin general obligatorii pentru viitor. Concret, constatarea neconstitutionalitatii unor prevederi legale in cazul Zambaccian nu are efect pentru viitor, ci se aplica direct, aceasta speta fiind cea in care s-a pus in discutie chestiunea de drept, decizia Curtii Constitutionale avand insa efect pentru viitor in dosare similare."

6 ianuarie 2014 - Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi pentru luare de mita in forma continuata. Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani. De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei.

Pozitia acuzatului: "Este o razbunare politica, aici nu mai este vorba de justitie, de dreptate, este vorba in mod evident de niste abuzuri si exagerari permanente".

DATA INCEPERII URMARII PENALE
7 FEBRUARIE 2006
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
13 NOIEMBRIE 2006
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Adrian Nastase

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Prim-ministru al Romaniei, presedinte PSD

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 decembrie 2006
Prima infatisare in cadrul procesului s-a soldat cu o amanare, la solicitarea Irinei Jianu, care a trimis instantrei o scrisoare prin care anunta ca este bolnava si ca nici nu a reusit sa-si angajeze inca un aparator.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 ianuarie 2007
Si a doua infatisare in cadrul procesului s-a soldat cu o amanare, la solicitarea aceleiasi Irina Jianu. Avocatul acesteia a solicitat timp pentru a copia dosarul in care acuzata clienta sa, pentru a-l putea studia.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 15 februarie 2007
Procesul a fost amanat pentru a treia oara, pentru ca fostul consul general al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, parte vatamata in dosar, nu a fost citat corect. In 31 ianuarie 2007, Adrian Nastase a contestat scoaterea de sub urmarire penala a lui Paun.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul a fost suspendat

TERMEN: 22 martie 2007
Procesul a fost suspendat, dupa ce avocatul lui Adrian Nastase a invocat exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala, potrivit carora avizul Parlamentului sau al Presedintiei privind inceperea urmariii penale pentru fostii ministri nu este obligatorie.

Curtea Constitutionala - Nastase castiga

TERMEN: 5 iulie 2007
Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a articolului 23 alineatele 2 si 3 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul a fost reluat cu o amanare

TERMEN: 7 septembrie 2007
Pentru ca unul dintre acuzati a fost citat gresit, instanta suprema a decis sa amane cu mai bine de o luna procesul.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cerere de restituire

TERMEN: 11 octombrie 2007
Luand in calcul decizia Curtii Constitutionale, avocatii lui Adrian si Dana Nastase au solicitat judecatorilor sa se desesizeze si sa restituie cauza la procuror, pentru refacerea eurmaririi penale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Inapoi la DNA

TERMEN: 18 octombrie 2007
Magistratii ICCJ au decis sa retrimita dosarul catre DNA, pentru refacerea urmaririi penale. Reprezentantii DNA au anuntat ca fac recurs, pentru ca ”decizia Curtii Constitutionale in acest caz poate actiona doar pentru viitor, nu retroactiv”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recursul DNA

TERMEN: 24 martie 2008
Procurorul de sedinta a solicitat un alt termen de judecata, insa cererea a fost respinsa si procesul a fost judecat. Magistratii au anuntat ca vor da un verdict pe 7 aprilie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizie confirmata

TERMEN: 7 aprilie 2008
Judecatorii ICCJ au respins recursul inaintat de DNA si au confirmat decizia completului anterior: dosarul va fi retrimis la procurori, pentru refacerea urmaririi penale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare pentru lipsa de aparare

TERMEN: 14 iunie 2010
Adrian şi Dana Năstase, dar şi inspectorul general Irina Jianu, nu s-au prezentat în instanţă la termenul din 14 iunie, depunând la dosar cereri de amânare, pentru lipsă de apărare. Instanţa a admis cererile, aprobând şi o cerere de copiere a întregului dosar, făcută de Dana Năstase. Următorul termen a fost fixat pentru 15 septembrie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 15 septembrie 2010
Dosarul a fost amanat din ratiuni procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 8 octombrie 2010
Una dintre firmele implicate in dosar a intrat in insolventa, asa ca trebuie citata la sediul lichidatorului judiciar. Procesul s-a amanat pentru lipsa de procedura.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se cere returnarea dosarului la DNA

TERMEN: 9 noiembrie 2010
Avocatii fostului premier au solicitat instantei trimiterea dosarului inapoi la DNA, pentru ca o parte din actele cuprinse in el ar fi nule.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptie respinsa

TERMEN: 24 noiembrie 2010
Magistratii au respins exceptia de nelegalitate privind sesizarea instantei formulata de avocatii fostului premier.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 13 ianuarie 2011
Dupa ce a cerut recuzarea unei judecatoare din complet, solicitare ce a fost respinsa, avocatii lui Nastase au obtinut o noua amanare, pe motiv ca vor sa li se puna la dispozitie copii dupa probele pe suport electronic (56 CD-uri si DVD-uri, un server si trei hard-disk-uri).

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 28 februarie 2011
Pentru ca nu au reusit sa copieze toate probele, avocatii apararii au cerut un nou termen. Judecatoarea Ioana Bogdan, a carei recuzare fusese solicitata in ianuarie, nu va mai face parte din completul de judecata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 10 martie 2011
Instanta a decis amanarea cu peste o luna a procesului, pentru ca avocatii sa aiba timp sa intre in posesia tuturor probelor din dosar. S-a decis ca unele din probele in format electronic ce nu au putut fi copiate sa fie printate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 13 aprilie 2011
Procesul se prelungeste din nou din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 9 mai 2011
Adrian si Dana Nastase au declarat ca nu recunosc faptele de care sunt acuzati si ca nu doresc sa faca alte declaratii pana nu vor vedea toate probele acuzarii. La termenul urmator urmeaza sa fie citata una dintre persoanele vatamate din dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 22 iunie 2011
Procesul se va relua dupa o pauza de aproape trei luni, cauzata de vacanta judecatoreasca.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 septembrie 2011
Procesul re-debuteaza cu o amanare de o saptamana.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 septembrie 2011
Procesul a fost amanat cu o saptamana.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 21 septembrie 2011
O noua amanare in procesul fostului premier.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Martori audiati

TERMEN: 28 septembrie 2011
Au fost audiati martori care au povestit despre vizitele familiei nastase in China, despre cumparaturi din China, dar si din complexul bucurestean "Europa", dar si despre convoaie de camioane transportand bunuri pentru familia ex-premierului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 5 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 14 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile. Amanare

TERMEN: 19 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 31 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 14 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 21 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 29 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 14 decembrie 2011
Procesul continua peste o saptamana

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 21 decembrie 2011
Judecata se va relua dupa sarbatori

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 6 ianuarie 2012
Procesul merge inainte. Urmatorul termen este peste 11 zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 ianuarie 2012
Judecatorii si inculpatii se vor intalni din nou peste numai trei zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 ianuarie 2012
Procesul continua la sfarsitul lunii

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 31 ianuarie 2012
O noua amanare din motive procedurale

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 10 februarie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 februarie 2012
Instanta amana cauza pentru data de 27.02.2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 februarie 2012
O noua amanare data de instanta pentru data de 2 martie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 februarie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 2 martie 2012
Instanta amana pentru 20 martie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se anujnta data pronuntarii

TERMEN: 20 martie 2012
Instanta anunta ca se va pronunta pe 30.03.2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta

TERMEN: 30 martie 2012
Adrian Nastase este achitat pentru luare de mita, insa instanta il condamna la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen din recurs se amana

TERMEN: 8 aprilie 2013
Adrian si Dana Nastase au depus o cerere de amanare, pe motiv ca nu si-au angajat aparatori. Instanta a fost de acord cu amanarea procesului, insa le-a cerut sotilor Nastase sa depuna pana la termenul urmator motivele de recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 13 mai 2013
Instanta decide sa amane cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare pana in septembrie

TERMEN: 3 iunie 2013
Judecatorii ICCJ au amanat pana pe 9 septembrie judecarea cazului. Magistratii au decis ca in septembrie sa ii audieze pe cei trei inculpati, Adrian Nastase, Dana Nastase, Irina Jianu, dar si doi martori, respectiv pe Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Shanghai, si pe Cristina Popa, administratorul firmelor Conimpuls si Vertcon. Audierea acestor martori a fost solicitata de catre judecatori. Instanta a admis depunerea unor inscrisuri de catre avocati, printre care si facturi cu bunurile cumparate de sotii Nastase si care ar proveni din China. Judecatorii au respins la acest termen mai multe exceptii invocate de catre avocati si nu au fost de acord cu recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan, ceruta de catre avocatii lui Adrian Nastase, pe motiv ca aceasta nu ar avea statut de judecator. Judecatoarea Ioana Bogdan a facut parte din prima instanta de la ICCJ care a decis condamnarea cu executare a lui Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 9 septembrie 2013
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana audierea Danei Nastase, care a invocat probleme de sanatate

TERMEN: 7 octombrie 2013
Judecatorii au amanat audierea Danei Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, dupa ce avocatul acesteia a declarat ca ea nu poate sa dea o declaratie in dosarul Zambaccian, deoarece are probleme de sanatate, transmite Agerpres. Sotii Adrian si Dana Nastase au fost prezenti in sala de judecata, precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu. Aceasta din urma a declarat in fata magistratilor ca a fost audiata in timpul urmaririi penale de catre fostul sef de sectie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorul Lucian Papici, care i-ar fi spus ca poate scapa de acuzatii daca demasca alte persoane cu functii importante. Urmatorul termen al procesului este 4 noiembrie, cand ar trebui audiati Dana Nastase si Ioan Paun, fostul consul al Romaniei in China, potrivit sursei citate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dana Nastase si Ioan Paun - audiati

TERMEN: 4 noiembrie 2013
Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, a dat o declaratie in fata completului de cinci judecatori de la instanta suprema in care a sustinut ca nu a avut o relatie de prietenie cu fostul sef al ISC Irina Jianu si ca la un moment dat, in China, fostul consul Ioan Paun i-a dezvaluit ca este ofiter sub acoperire, insa ea nu a fost surprinsa de acest lucru, scrie Mediafax. Ea a declarat ca se afla in proces civil cu societatea Conimpuls din Bacau, care este suspendat din cauza procesului penal, prin care incearca sa se lamureasca referitor la o factura de aproximativ sase miliarde de lei vechi platita de sotii Nastase pentru lucrarile de la imobilul din Zambaccian, transmite sursa citata. Dana Nastase a mai sustinut ca i-a dat fostului consul Ioan Paun aproximativ 35.000 de dolari, bani folositi exclusiv pentru cumpararea unor medicamente si tratamente chinezesti si pentru plata unor medici. Instanta l-a audiat, in calitate de martor, si pe fostul consul onorific al Romaniei in China din perioada guvernarii lui Nastase, Ioan Paun.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Avocatii lui Adrian Nastase au cerut recuzarea vicepresedintelui Inaltei Curti, Ionut Matei. ICCJ a respins solicitarea

TERMEN: 2 decembrie 2013
Avocatii sotilor Adrian si Daniela Nastase au facut o cerere de recuzare a presedintelui completului de cinci judecatori, Ionut Matei, vicepresedinte al ICCJ, pe motiv ca acesta s-a pronuntat in dosarul "Trofeul calitatii" si a stabilit o pedeapsa cu executare in cazul fostului premier, anunta Mediafax. Avocatii au subliniat ca judecatorul Ionut Matei a facut parte dintr-un alt complet care l-a condamnat pe fostul premier, aratand ca la acel moment s-a motivat ca Adrian Nastase "reprezinta personificarea coruptiei din clasa politica romaneasca". Judecatorul Ionut Matei va ramane insa in completul de cinci magistrati de la instanta suprema care judeca recursul in dosarul Zambaccian, cererea de recuzare a acestuia fiind respinsa. Contestatiile facute de Adrian si Daniela Nastase, precum si de ceilalti inculpati in cazul pedepselor dispuse la 30 martie 2012 sunt judecate de un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) format din vicepresedintele instantei supreme Ionut Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru. Un alt complet de cinci judecatori de la ICCJ a respins cererea de recuzare a judecatorului Ionut Matei, acesta ramanand in continuare presedintele completului care judeca recursul in dosarul Zambaccian.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea

TERMEN: 19 decembrie 2013
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat pentru 6 ianuarie 2014 pronuntarea in dosarul Zambaccian. In sedinta de astazi, au fost ascultate pledoariile finale, iar instanta a decis sa amane pronuntarea in dosarul Zambaccian pentru data de 6 ianuarie. La plecarea de la Curtea Suprema, Adian Nastase a declarat ca este pregatit psihic pentru achitare "pentru ca asa mi s-ar parea normal, celelalte variante nu am de ce sa le iau in considerare acum". Intrebat daca va recurge la acelasi gest de la precedenta condamnare - amintim ca Nastase s-a impuscat in gat - acesta a raspuns: "Fiti convins ca nu". Procurorii anticoruptie au cerut inchisoare cu executare pentru Adrian si Dana Nastase. In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este condamnat pe fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare santaj insa judecatorii l-au achitat pentru infractiunea de luare de mita. Citeste aici mai multe detalii: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-esential-16241058-sentinta-definitiva-dosarul-zambaccian-asteptata-joi.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - SENTINTA: Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 6 ianuarie 2014
Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi pentru luare de mita in forma continuata. Acesta a mai primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj. Prin contopirea pedepselor, Adrian Nastase va executa pedeapsa de patru ani de inchisoare. Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, si patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de incercare de 8 ani. De asemenea, justitia a decis confiscarea de la sotii Nastase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul in lei. Completul de 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a dat decizia este format din: Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru, Ioana Bogdan, Agela Dragne, Luminita Zglimbea. Citeste aici pe larg despre sentinta: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-esential-16354443-adrian-nastase-fost-condamnat-4-ani-inchisoare-suspendare-cinci-ani-interzicerea-unor-drepturi-pentru-luare-mita-forma-continuata.htm

27732 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by