Dosar finalizat in 5419 zile de la inceperea urmaririi penale Dosarul "Matusa Tamara" - Adrian Nastase
Una dintre primele decizii luate de Adrian Nastase dupa numirea in functia de prim-ministru in decembrie 2000 a fost inlocuirea lui Adrian Cucu, pe atunci sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani (ONPCSB), cu Ioan Melinescu.
Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inamnat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.
Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. „Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta”, arata procurorii.
Urmarirea penala in acest dosar a inceput pe 24 mai 2006, iar Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 31 mai 2007, sub acuzatia de dare de mita. Dosarul s-a intors la DNA in primavara lui 2008, pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti, iar in 31 iulie 2008 procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Dupa ce au respins, initial, in septembrie 2008 inceperea urmaririi penale, deputatii (in noua configuratie de dupa alegerile din noiembrie 2008) au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009. Adrian Nastase afost retrimis in judecata pe 21 octombrie 2009, sub aceeasi acuzatie (dare de mita).
Alti inculpati in dosar: Ioan Melinescu, fost presedinte al ONPCSB, acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, Ristea Priboi, fost deputat 2000-20004 - cazul sau fusese initial disjuns, in vederea continuarii cercetarilor; in a doua faza, afost la randul sau truimis in judecata pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.
Referitor la acuzatii, Adrian Nastase a declarat: „Resping in mod categoric acuzatiile mincinoase formulate impotriva mea, in cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar inceput in anul 2006, pe baza unor delatiuni făcute de un om aflat in arest (Genica Boerica), si care nu are nici un fel de dovada in ceea ce priveste acuzatiile impotriva mea.”
Sentinte pronuntate:30 octombrie 2007 - ICCJ decide trimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea urmaririi penale
14 aprilie 2008 - recursul DNA este respins, dosarul va fi trimis procurorilor anti-coruptie
15 decembrie 2011 - ICCJ decide
achitarea lui Adrian Nastase, Ristea Priboi si Nicolae Melinescu
3 septembrie 2012 -
ICCJ decide defintiv achitarea lui Adrian Nastase si ceilalti inculpati in dosarul "Matusa Tamara".
Adrian Nastase a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara" DATA INCEPERII URMARII PENALE
24 SEPTEMBRIE 2008 DATA TRIMITERII IN JUDECATA
31 MAI 2007 DATA PRESCRIERII FAPTEI
NUME: Adrian Nastase FUNCTIA (la data comiterii faptei) :prim ministru al Romaniei INSTANTE: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 25 iunie 2007
Adrian Nastase a fost reprezentat de avocatul sau, Gheorghe Diaconescu, care intentiona sa invoce o exceptie de neconstitutionalitate (aceeasi care dusese la suspendarea procesului „Bunuri din China” in care este inclupat tot fostul premier). Sedinta de judecata a fost, insa, amanata din motive procedurale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 19 septembrie 2007
Judecatorii au luat act de absenta, din motive medicale, a avocatului lui Ioan melinescu si au decis amanarea procesului pentru o data ulterioara.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se cere refacerea urmaririi penale TERMEN: 24 octombrie 2007
Avocatii celor doi inculpati au cerut instantei retrimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, invocand nulitatea actului de sesizare a instantei si nulitatea urmaririi penale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul va fi trimis inapoi catre DNA TERMEN: 30 octombrie 2007
Completul ICCJ a decis retrimiterea cauzei catre DNA, in vederea refacerii urmaririi penale. DNA a facuit recurs.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Confirmatrea deciziei anterioare TERMEN: 13 aprilie 2008
Completul de noua judecatori care a judecat recursul DNA a hotarat ca dosarul va fi retrimis la DNA, pentru refacerea urmaririi penale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 27 noiembrie 2009
Noua faza a procesului a debutat cu o amanare, solicitata de Adrian Nastase pe motiva ca nu a avut timp sa-si angajeze un avocat.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 15 decembrie 2009
Constatand ca Ioan Melinescu nu a fost corect citat, iar avocatul lui Ristea Priboi nu a s-a putut prezenta, judecatorii au hotarat o a doua amanare a procesului.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 2 februarie 2010
Magistratii au dscoperit din nou ca Ioan Melinescu nu a fost corect citat, asa ca procesul s-a mai amanat cu o luna.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul este suspendat, dosarul este trimis la Curtea Constitutionala TERMEN: 2 martie 2010
Ca urmare a celor trei exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul lui Ioan melinescu, judecatorii au decis sa suspende procesul si sa trimita cauza la Curtea Constitutionala. Potrivit noii practici introduse in 2009, hotararea nu poate fi atacata.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 26 ianuarie 2011
Dupa respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, procesul este repus pe rol. Insa debuteaza cu o amanare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 25 februarie 2011
Dosarul se amana cu mai bine de o luna, din motive procedurale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri TERMEN: 30 martie 2011
Au fost audiati Adrian Nastase, Ristea Priboi si Ioan Melinescu, care au negat acuzatiile si au spus ca unele din datele prezentate in rechizitoriu sunt false.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri TERMEN: 11 aprilie 2011
Au aparut in fata instantei unii dintre martorii acuzarii.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 19 mai 2011
Judecatrorii au decis sa acorde un nou termen in dosarul fostului premier.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 17 iunie 2011
Dosarul se prelungeste cu cel putin trei luni, pana in septembrie.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 19 septembrie 2011
Dupa vacanta judecatoreasca, procesul s-a reluat cu o amanare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 4 octombrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 18 octombrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 28 octombrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecatorii raman in pronuntare TERMEN: 15 noiembrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pronuntarea sentintei se amana TERMEN: 7 decembrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se asteapta pronuntarea sentintei. Se da un nou termen TERMEN: 15 decembrie 2011
Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ: Adrian Nastase este achitat in dosarul "Matusa Tamara" TERMEN: 15 decembrie 2011
Magistratii Curtii Supreme au anuntat ca Andrian Nastase a fost achitat in baza articolului 10, litera A din Codul de Procedura Penala ceea ce inseamna ca instanta a constatat ca fapta de care e acuzat Nastase nu exista. Procurorii fac recurs. ICCJ a mai decis si achitarea si inculpatilor Ioan Melinescu si Ristea Priboi. Magistratii au mai hotarat ca toate cheltuielile de judecata vor fi suportate de statul roman, dupa ce judecatorii instantei supreme au respins cererea lui Ristea Priboi ca denuntatorul Genica Boerica sa plateasca cheltuielile de judecata.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recursul TERMEN: 11 iunie 2012
Judecarea recursului incepe cu o amanare a cauzei.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare TERMEN: 25 iunie 2012
Instanta acorda o amanare a cauzei
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta finala TERMEN: 3 septembrie 2012
Instanta ii achita definitiv si irevocabil pe Adrian Nastase si ceilalti inclupati si respinge ca nefondate recursurile procurorilor