UPDATE Adrian Nastase a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara"

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 3 septembrie 2012, 11:21 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
STIRE ACTUALIZATA: Adrian Nastase a fost achitat de judecatori in dosarul "Matusa Tamara". Magistratii Inaltei Curti au respins recursul DNA si au mentinut decizia data de instanta de fond. Solutia data de completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva si irevocabila. Procurorii DNA cerusera cinci ani de inchisoare pentru Adrian Nastase - deja incarcerat pentru doi ani in urma sentintei definitive din dosarul Zambaccian. Alaturi de Adrian Nastase au fost achitati Ioan Melinescu si Ristea Priboi.



17:45
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au terminat de judecat dosarul 'Matusa Tamara' si au ramas in pronuntare asupra recursului declarat de procurorii DNA impotriva deciziei prin care a fost achitat fostul premier Adrian Nastase, relateaza Agerpres.

In pledoariile finale, procurorul de sedinta a solicitat instantei condamnarea la inchisoare a lui Adrian Nastase si a celorlalti doi inculpati, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, in vreme ce avocatii au cerut respingerea recursului DNA si mentinerea deciziei de achitare data de instanta de fond.

In ultimul cuvant, Adrian Nastase a reiterat faptul ca este nevinovat si acest dosar a fost facut pentru a-l elimina din viata politica.

El a inceput declaratia cu un citat din Dzerjinski, creatorul NKVD, potrivit caruia 'Nu exista persoane nevinovate, exista doar persoane de care nu ne-am ocupat', facand o paralela cu actiunea DNA impotriva sa prin acest dosar.

Adrian Nastase a sustinut ca procurorii au masluit probele in dosar, l-au luat pe Genica Boerica din arest si l-au fortat sa dea un denunt impotriva lui.

'Lucrul cel mai sensibil este ca in sala se gasesc si baietii mei si nu vreau sa creada ca ceea ce am facut eu si colegii mei a fost gresit', le-a spus Nastase judecatorilor.

Urmeaza ca instanta sa dea o sentinta in acest dosar.

UPDATE 15:55 Procurorii anticoruptie au cerut, luni, la ICCJ, pedepse de inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, in dosarul "Matusa Tamara" in care cei trei au fost achitati, in decembrie 2011, de un complet al aceleiasi instante.

Fostul premier este acuzat de dare de mita, pedeapsa in acest caz fiind intre sase luni si cinci ani de inchisoare, potrivit legii.

Adrian Nastase a fost adus, luni dimineata, de la Penitenciarul Jilava la instanta suprema, unde judecatorii urmeaza sa ia in discutie o contestatie formulata de procurorii DNA in dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier a fost achitat.

Nastase a intrat in sediul ICCJ insotit de politisti, fara catuse si cu o mapa albastra in mana.

La intrarea in sala de judecata, asistenta a inceput sa aplaude. In sala se afla si cei doi fii ai fostului premier, Andrei si Minhea.

Adrian Nastase a declarat luni, in fata magistratilor instantei supreme, ca nu exista suport probator pentru nicio acuzatie din dosarul "Matusa Tamara", in care fostul premier a fost achitat, si ca denuntatorul a avut "o revelatie" sa il denunte.

"Acuzarea si acuzatiile se bazeaza pe o intalnire ce nu a avut loc si pe o intelegere ce nu a existat; pe un denunt al unei persoane aflate in executarea unei pedepse, care a si fost eliberata dupa formularea denuntului facut la peste cinci ani, cand Genica Boerica a avut revelatia acelei intelegeri cu procurorii", a afirmat Nastase, cu referire la denuntatorul din acest dosar.

Fostul premier le-a mai spus judecatorilor ca dosarele sale se bazeaza "pe sondajele de opinie de la nivelul anilor 1999-2000", sugerand ca acestea ar fi politice.

UPDATE Ora 15:20 Procurorul DNA a cerut luni la ICCJ, in dosarul "Matusa Tamara", audierea in premiera a unui martor care poate oferi detalii despre cei 400.000 de dolari depusi in contul Danei Nastase, solicitarea fiind insa respinsa de instanta, ca de altfel toate probele invocate de acuzare si aparare, informeaza Mediafax.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecata in cazul contestatiilor facute in dosarele "Matusa Tamara" si "Trofeul Calitatii" ale fostului premier. Judecarea celei de-a doua contestatii a fost insa amanata penrtu 1 octombrie, pe motiv ca lipseste motivarea deciziei de condamnare.

In primul dosar, procurorii anticoruptie au facut recurs impotriva deciziei unui complet de trei judecatori al aceleiasi instante care a dispus achitarea lui Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, deferiti justitiei pentru fapte de coruptie.

In dosarul Trofeul Calitatii, in care Nastase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecatori de la instanta suprema, fostul premier a introdus o contestatie in anulare ce vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema i-a achitat, in 15 decembrie 2011, pe Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, in dosarul de coruptie cunoscut sub denumirea "Matusa Tamara".

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier si fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase, carora le-ar fi comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Daniela Nastase, sotia fostului premier. Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustineau procurorii.

Ulterior, in 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Fostul premier este, in prezent, incarcerat la Penitenciarul Jilava.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























10143 vizualizari

  • +27 (29 voturi)    
    intrebare retorica (Luni, 3 septembrie 2012, 11:56)

    Anti-hotzi [utilizator]

    Aplaudat de ce...?!?!?!
    • +11 (13 voturi)    
      De............. (Luni, 3 septembrie 2012, 20:44)

      cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui Anti-hotzi

      Mihaileanu!
      Popoviciu-Ioana!
      • +9 (9 voturi)    
        si de toti.... (Marţi, 4 septembrie 2012, 9:19)

        translativus [utilizator] i-a raspuns lui cristian_n

        ....hotii, care au prins curaj de cand USL a venit la putere.
        Graba si perseverenta cu care a fost numit noul ministru al justitiei, era justificata.
        Se pare ca persoana in cauza este mult mai eficienta decat s-a crezut iar "coincidentele" sunt din ce in ce mai dese.
        Pacat.
        • +4 (4 voturi)    
          spalatul rufelor USL (Marţi, 4 septembrie 2012, 14:23)

          Ionescu Raymond [utilizator] i-a raspuns lui translativus

          Pivniceru s-a achitat fata de Ady Nastase.
  • +43 (43 voturi)    
    Ce intrebare retorica (Luni, 3 septembrie 2012, 12:42)

    vladf [utilizator]

    Cum dc. ?
    Ca sa ii arate ca-l sustine si este alaturi de el, sa stea omul linistit si sa inteleaga ca plimbarea facuta de doamna ministru impreuna cu fiul lui a dat roade.

    O sa avem parte de un teatru foarte ieftin de acum inainte.
    • +33 (33 voturi)    
      o fi ieftin... (Luni, 3 septembrie 2012, 14:29)

      egroeg5 [utilizator] i-a raspuns lui vladf

      dar ne ne poate costa
  • +25 (25 voturi)    
    urare (Luni, 3 septembrie 2012, 18:01)

    gandacul_liber [utilizator]

    La multi ani!
  • +39 (39 voturi)    
    sarut, (Luni, 3 septembrie 2012, 19:07)

    Wanga [utilizator]

    manusitele doamna ministru!!
    primul pas, prima miscare.....!!
  • +40 (40 voturi)    
    acum stiu de ce s-a chinuit ponta (Luni, 3 septembrie 2012, 19:09)

    dj [utilizator]

    sa o puna pe asta ministrul justitiei, isi face treaba.... cum vor ei, logic.
  • +24 (24 voturi)    
    Intreb si eu nu dau cu paru' (Luni, 3 septembrie 2012, 19:53)

    Colebil Clinton [utilizator]

    Nu prea am citit materialele referitoare la cazul asta, da' sunt curios, pana la urma, de unde aterizasera aia 400.000 in contu' doamnei?...
    • +25 (27 voturi)    
      de la matusa (Luni, 3 septembrie 2012, 22:06)

      eem [utilizator] i-a raspuns lui Colebil Clinton

      Doamna Tamara, o pensionara cu pensie de ~100$ pe luna care traia intr-o garsoniera modesta in Bucuresti, avea un sac (la propriu) de dolari sub pat. SIngura ruda in viata si mostenitor al tuturor bunurilor a fost Domnul A. Nastase. Cand a intrat in posesia mostenirii, a luat cei 400 000$ de sub pat si i-a dat sotiei sa ii depuna la banca.

      Pe bune, nu e banc
      • +16 (16 voturi)    
        Hmmm (Luni, 3 septembrie 2012, 23:44)

        Colebil Clinton [utilizator] i-a raspuns lui eem

        Data dracu' doamna Tamara asta !...
      • +7 (7 voturi)    
        dreptatea (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:35)

        Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui eem

        matusica n-a fost vreodata vizitata de cel supranumit "7 case" si de soata acestuia. Era prea prapadita, nu era de nasu lor. De fapt era matusa soatei, iar nu a lui.
  • +18 (18 voturi)    
    Facocerul Nascase (Luni, 3 septembrie 2012, 20:42)

    Kaladin [utilizator]

    E de fapt un ingeras, pur.
  • +13 (13 voturi)    
    "'Maurul'' (Luni, 3 septembrie 2012, 23:25)

    morometu [utilizator]

    Si-a facut datoria!
    Nici bine nu s-a uscat cerneala pe numirea in cel mai cinstit guvern (???) si achitarea s-a si produs.
    Va mai mirati de ce nu intram in Schengen sau de ce nu mai primim nimic de la UE?
    Astia suntem....
    • +1 (1 vot)    
      e a doua achitare (Marţi, 4 septembrie 2012, 13:49)

      Teo61 [utilizator] i-a raspuns lui morometu

      de cand ocupa scaunul de la justitie...ca functie nu post sa spun-asta inseamna mult mai mult!
      • +1 (1 vot)    
        prima-uitasem sa mentionez (Marţi, 4 septembrie 2012, 15:17)

        Teo61 [utilizator] i-a raspuns lui Teo61

        a fost a lui patriciu(deliberat nu am scris cu majuscula numele)
  • +11 (11 voturi)    
    Incoruptibila... (Marţi, 4 septembrie 2012, 1:03)

    KostasP [utilizator]

    ...si prea curata Mona incepe sa-si dea arama pe fata. Nimic nou sub soare.
  • +3 (5 voturi)    
    Bun! (Marţi, 4 septembrie 2012, 8:31)

    EQUANT [utilizator]

    Hai ca parca incep sa se miste rotitele. Justitia este pe drumul cel bun, drumul USL.
  • -1 (1 vot)    
    MT (Marţi, 4 septembrie 2012, 9:21)

    TonyPopa [utilizator]

    Asa e cel mai bine !
  • +4 (4 voturi)    
    Mona e un fel de Grajdanca! (Marţi, 4 septembrie 2012, 9:38)

    A9 [utilizator]

    Instaleaza grajdani peste tot, isi rezolva treburile si apoi isi vad de treaba in continuare!

    Pentru toti acesti grajdani, Ponta va fi tinut in puf de partid.
  • +4 (4 voturi)    
    basescu e de vina (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:12)

    visio [utilizator]

    asta e clar...
  • +1 (3 voturi)    
    Speranta (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:12)

    nano2k [utilizator]

    Sper ca Basescu e multumit acum.
  • +5 (5 voturi)    
    nastase/achitare (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:29)

    tzepes [utilizator]

    Curat murdar ! Mi-e greata !
  • +2 (2 voturi)    
    bine ca nu a furat o gaina, ca (Marţi, 4 septembrie 2012, 18:15)

    __alex__ [utilizator]

    lua 7 ani instant. La urma urmei, 400.000 de coco e maruntis pentru coana Dana, era un transfer de rutina.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by