CSM: Pe rolul instantelor din Romania exista 597 de cauze mai vechi de 10 ani. Consiliul face verificari la Judecatoriile Constanta, Oradea, Brasov si la Judecatoria Zarnesti pentru mii de dosare tergiversate

de A. Biro     HotNews.ro
Marţi, 18 octombrie 2011, 16:12 Dosare Anticoruptie


Presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a declarat marti, 18 octombrie, ca institutia pe care o conduce va efectua pana in decembrie verificari la mai multe instante din tara unde s-a constatat ca exista un numar mare de dosare mai vechi de 5 sau 10 ani nesolutionate. Potrivit unei analize CSM, pe rolul instantelor din Romania exista 597 de cauze mai vechi de 10 ani, de asemenea sunt si 4.001 dosare cu o vechime intre 5 si 10 ani si 131.000 cauze mai vechi de un an. Presedintele CSM a mai aratat ca in urmatoarea perioada vor fi realizate verificari si la Curtea Suprema, dar si la alte instante care judeca dosare de coruptie.

Horatiu Dumbrava a declarat ca in prima faza vor fi verificate Judecatoriile Constanta, Oradea, Brasov si Judecatoria Zarnesti. Presedintele CSM a mentionat ca in urmatoarea perioada va fi analizata si situatia dosarelor de mare coruptie.

"Cu ocazia aceasta am discutat si despre dosarele de mare coruptie; martea viitoare asteptam o nota a Inspectiei Judiciare pentru a efectua verificari cu privire la toate dosarele de mare coruptie, atat de pe rolul ICCJ, cat si a celorlalte instante. Asteptam de la Inspectie ca verificarea sa se axeze pe cauzele care au condus la aceasta perioada lunga de timp de solutionare a cauzelor", a declarat Horatiu Dumbrava.

In cadrul emisiunii Prim Plan difuzata de TVR, Horatiu Dumbrava a explicat ca institutia pe care o conduce are posibilitatea de a sanctiona judecatorii care tergiverseaza nemotivat dosarele. CSM a sanctionat cu excluderea un magistrat. Reprezentantul CSM a mai explicat ca la Curtea Suprema exista o prioritizare a dosarelor de mare coruptie. Vezi mai jos principalele declaratii ale sefului CSM:
  • "Incepem in sistem sa vorbim despre case management, un concept anglo-saxon. Case management inseamna abilitatea judecatorului de a solutiona intr-un timp rezonabil, cu celeritate, cauzele pe care le are pe rol. Adica abilitatea de a-si face o prioritate din cauzele importante pe care le are de solutionat.
  • Presedinta ICCJ monitorizeaza atent cauzele importante. Impreuna cu judecatorii au inceput sa aplice acest case management.
  • Pe rolul instantelor exista 597 de cauze mai vechi de 10 ani, de asemenea sunt si 4.001 dosare cu o vechime intre 5 si 10 ani si 131.000 cauze mai vechi de un an. Majoritatea cauzelor mai vechi de 10 ani sunt cauze de insolventa.
  • Vrem sa introducem ca si criteriu pentru monitorizarea pas cu pas un termen de 3 ani pentru dosarele care treneaza. Deja s-au propus verificari punctuale la curti de apel, judecatorii si trei sau patru tribunale. Este vorba de instante de pe raza de competenta a Curtilor de Apel Constanta, Oradea si Bucuresti.
  • Pentru chestiuni de tergiversare am dat deja doua sanctiuni. O cauza a tergiversarii dosarelor au fost si exceptiile de neconsitutionalitate care insa acum au disparut.
  • Anul acesta am sanctionat doi magistrati cu excluderea. Unul dintre magistrati a fost sanctionat pentru ca avea 486 de dosare nesolutionate, in plus avea un dosar cu arestati nemotivat."
Vezi aici inregistrarea emisiunii 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2097 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    praf in ochi: e mult mai grav (Marţi, 18 octombrie 2011, 19:58)

    sandu [anonim]

    manipulare: de fapt acelasi proces trece pe la trei instante: de fond, de apel si apoi de recurs. Deci in fiecare instanta poate sa stea in jur de 5-10 ani.
    Deci majoritatea celor 4000 care au intre 5 si 10 ani vechime, au stat deja 5-10 ani in prima instanta de fond si vor mai sta inca 5 si 10 ani dupa aceea in instanta de recurs. Deci de fapt vor avea o durata totala intre 15 si 30 de ani.
    Ori termenele sint din ce in ce mai lungi, deci ceea ce acum dureaza 15 ani, miine va dura peste 20-30 de ani.
    Cele 130.000 mai vechi de un an au sansa sa dureze peste 15 ani pentru multe dintre ele. Noroc bun la cei care au procese! vai de capul vostru (si al copiilor vostrii care le vor conduce dupa ce veti muri)!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by