Dosarul terenurilor MApN in care sunt invinuiti George Becali si fostul ministru Victor Babiuc nu va fi restituit DNA. Procesul continua la Curtea Suprema

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:11 Dosare Anticoruptie


Un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, miercuri 12 octombrie, ca procesul in care europarlamentarul George Becali si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, sunt invinuiti de abuz in serviciu sa nu fie restituit procurorilor anticoruptie. Hotararea definitiva a completului de cinci infirma decizia Completului nr. 9 al Sectiei Penale, care a decis pe 16 iunie ca dosarul trebuie sa fie restituit Directiei Nationale Anticoruptie. Judecarea procesului va fi reluata la sectia Penala a ICCJ.

Completul Penal 1, complet format din cinci judecatori, a admis miercuri 12 octombrie, recursul formulat de DNA fata de hotararea magistratilor Sectiei Penale care au decis pe 16 iunie ca dosarul in care sunt judecati Becali si Victor Babiuc trebuie sa se intoarca la DNA. Completul de cinci judecatori a decis ca judecarea procesului poate continua la Sectia Penala si ca nu exista nici un motiv ca procesul sa fie oprit.

Pe 16 iunie, Completul nr. 9 al sectiei Penale a admis cererea lui Victor Babiuc privind “nelegalitatea sesizarii Presedintelui Romaniei in vederea exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui ministru”.  Este vorba de o solicitare a DNA trimisa Presedintiei, care apoi a transmis-o Ministerului Justitiei prin care se solicita aprobarea pentru inceperea urmaririi penale pentru Victor Babiuc. DNA a avut nevoie de acesta solicitare deoarece Victor Babiuc a detinut calitatea de ministru al Apararii, in cazul sau fiind aplicabila legea raspunderii ministeriale.

Hotararea de restituire data de completul Sectiei Penale a fost atacata cu recurs de DNA, iar completul de cinci judecatori a decis, miercuri 12 octombrie sa nu restituie dosarul procurorilor DNA.

In dosarul in care Gigi Becali si Victor Babiuc sunt acuzati de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu privind doua schimburi de terenuri dintre Ministerul Apararii Nationale (MApN) si europarlamentarul roman a fost trimis catre judecata in data de 3 noiembrie 2010 si au fost judecate sase termene.

In martie 2011, Curtea Suprema a respins o alta cerere de restituire a dosarului la DNA formulata de avocatii inculpatilor. La acea data, avocatii au contestat rechizitoriul, dar Curtea Suprema a constatat “regularitatea rechizitoriului ca act de sesizare” si a respins cererea.

Istoricul cazului. In noiembrie 2010, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe George Becali, Victor Babiuc, Dumitru Cioflina si Ioana Cristina Anca Babiuc, acestia fiind acuzati de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si complicitate la abuz. De ce sunt acuzati cei patru:
  • Dumitru Cioflina - fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale (MApN) si fost sef al Marelui Stat Major General, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata
  • Victor Babiuc - fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 - 2000, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, si luare de mita
  • Ioana Cristina Anca Babiuc, acuzata de infractiunea de complicitate la luare de mita
  • George Becali, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata
  • Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 dolari.

Dumitru Cioflina si Victor Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si Gigi Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului, sustin procurorii.

In plus, Cioflina si Babiuc au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN, potrivit sursei citate. "Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpati au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos". Citeste mai multe despre acuzatiile procurorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1608 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Semn bun, sa continue vanatoare de lichele.. (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:20)

    Ciobani si generali, impreuna la furat [anonim]

    Sper ca intr-o buna zi sa ajunga si Becalii, toti 3 sau macar unul dintre ei, acolo unde cu siguranta le este locul, dupa gratii. Mitocani cu tupeu, au fost tolerati de politicieni, generali si sportivi care acum au toti de suferit de pe urma marlanilor astora..

    Oricum, remarc ceva, niste judecatori de la instanta suprema au reusit in sfarsit sa nu mai retrimita dosare la procurori sau sa dea drumul la inculpati, e chiar de semnalat, e un semn pozitiv.
  • +8 (8 voturi)    
    La puscarie cu ei! (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:23)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    Sa vedem cum paste ciobanul pe terenurile alea!
  • 0 (2 voturi)    
    15 octombrie, Piata Unirii (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:49)

    Un OM [anonim]

    15 octombrie, Piata Unirii. Romania se latura revolutiei Globale. http://www.youtube.com/watch?v=08w0rabzr1Q
  • +2 (2 voturi)    
    si daca... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:53)

    ipse [anonim]

    ciobanul plateste prejudiciul - sa fim seriosi, e contravaloarea la a juma' de hectar la pret de bula imobiliara - sa vedeti cum se opreste totul.
  • +3 (3 voturi)    
    acestea sunt efectele loviturii de stat a (Miercuri, 12 octombrie 2011, 17:53)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    acestea sunt efectele loviturii de stat a lichelelor : activisti, politie politica, sportivi, statatori degeaba
    Toti ceducati cu stampila !
    Au origine sanatoasa de marlani sanatosi !
  • +2 (2 voturi)    
    Dosar terenuri (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:05)

    marianpro [anonim]

    Aici este vorba de 900.000 dolari - iar la Voiculescu de cateva zeci de milioane de euro. Deci cine doarme mai linistit : Voiculescu ! Gigi mai are probleme cu clubul, terenul etc.
  • +2 (2 voturi)    
    o veste buna si una proasta (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:39)

    io [anonim]

    vestea proasta e ca, in continuare, dosarul va fi judecat tot de completul care voia sa se spele pe maini de el.
    deci, final previzibil, dupa parerea mea: amanari peste amanari si la sfarsit un mare fisssssssssssssssssss!
    • 0 (0 voturi)    
      Aham (Miercuri, 12 octombrie 2011, 19:30)

      io [anonim] i-a raspuns lui io

      Procesul se va judeca la sectia penala a ICCJ, foarte probabil nu la Completul Nr. 9, care deja s-a pronuntat referitor la acest caz si, deci, logic, nu are cum sa-l judece, din moment ce nu l-a vrut :D
  • +2 (2 voturi)    
    bun (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:45)

    Adrian [anonim]

    Imi place "santajul" asta. PDL nu are sanse la alegeri in fata populistilor din USL. Unica arma pe care o are PDL este sa inceapa sa condamne (definitiv) furturile comise in Romania in ultimii 22 de ani. Daca incep in curtea PSD / PNL / PC / PNG / UDMR etc poate nu e neaparat "corect", dar e "sanatos" pt Romania. Aceasta este singura guvernare sub care marile procese incep sa faca pasi inainte. Sa speram ca pana la alegeri vor fi cat mai multe sentinte definitive.
    • +2 (2 voturi)    
      Doamne da (Miercuri, 12 octombrie 2011, 19:13)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

      De asemenea, sentintele or fi ele definitive, dar la fel de important e sa fie si corecte, fara condamnari cu suspendari, etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by