Dosar finalizat in 5210 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul “Retrocedari ilegale” – Cristian Poteras


​Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, este acuzat ca ar fi atribuit ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren in Capitala. Printre beneficiari s-ar fi aflat si un var al sotiei edilului. La nivelul lui 2006, valoarea terenurilor retrocedate neintemeiat era de 58 de milioane de euro, sustin procurorii. Proprietatile au fost vandute ulterior, pentru circa 82 de milioane de euro.


Decizie definitiva 22 mai 2015: Cristian Poteras a fost condamnat la 8 ani de inchisoare - Curtea de Apel Bucuresti

10 aprilie 2014: Cristian Poteras a fost achitat. Decizia Judecatoriei Sectorului 6 nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Anchetatorii sustin ca, "in cursul anului 2006, inculpatii, in calitate de functionari publici in cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti si de membri in cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu si-au respectat atributiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti".

Terenurile retrocedate aveau o situatie juridica incerta sau atribuirea lor a fost facuta chiar prin incalcarea dreptului de proprietate al altor persoane, se arata in actele de acuzare. Mecanismul utilizat a fost extrem de simplu: mai multe persoane care revendicasera terenuri in sectorul 6 "au cedat drepturile litigioase catre acelasi grup de interese in schimbul sumelor totale de 417.900 euro si 40.000 lei".

La scurt timp de la cumpararea drepturilor litigioase, dreptul de proprietate era reconstituit de autoritati. Insa, avand in vedere ca terenurile revenidicate nu mai erau disponibile pentru retrocedarea in natura, solicitantii au primit terenuri in alte zone ale Capitalei. Anchetatorii sustin ca acestea erau mult mai bine cotate din punct de vedere imobiliar (Bd. Timisoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei).

La putina vreme dupa primirea terenurilor, beneficiarii (printre care se numara si un var al sotiei lui Poteras) le-au vandut, pretul total al tranzactiilor fiind de 82,3 milioane de euro. Paguba creata patrimoniului Municipiului Bucuresti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM si Academiei Romane – Institutul de Biologie a fost estimata la 58,2 milioane de euro.

Urmarirea penala in acest dosar a debutat pe 28 octombrie 2009, iar inculpatii au fost trimisi in judecata pe 2 martie 2011. Cristian Poteras este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (sase infractiuni diferite).

Masuri asiguratorii luate in dosar: sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de inculpati

Alte persoane inculpate in dosar:

- Gheorghe Floricica, secretar al Primariei Sectorului 6 Bucuresti si secretar al Subcomisiei locale de fond funciar de pe linga Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (6 infractiuni);

- Dumitru Vultur, director executiv adjunct al Directiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2008, specialitatea juridica, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe linga Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (5 infractiuni);

- Daniel Moise, sef Birou Evidenta activitatilor agrare din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2006, specialitatea agronomie, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe linga Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (2 infractiuni);

- Petre Boncea, referent in cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane si Fond Funciar, specialitatea masuratori topografice, si membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe linga Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (6 infractiuni);

- Cristina Popescu, sef Serviciu Cadastru Date Urbane si Fond Funciar in perioada 2005 - 2006, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave (6 infractiuni), fals intelectual in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice (6 infractiuni);

- Dorina Piftor, consilier in cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane si Fond Funciar, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (4 infractiuni) si fals intelectual in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice (4 infractiuni)

Pozitia acuzatului: "Asteptam cu nerabdare sa fiu trimis in judecata. Am aflat ulterior ca unul dintre clientii care au cumparat un teren deja retrocedat era ruda cu fosta mea sotie."


DATA INCEPERII URMARII PENALE
28 OCTOMBRIE 2009
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
2 MARTIE 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Cristian Poteras

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primarul sectorului 6

INSTANTE:

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 23 martie 2011
Procesul debuteaza cu o amanare din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 13 aprilie 2011
O noua amanare din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 4 mai 2011
Se acorda un nou termen, pentru ca partea responsabila civil (Primaria Sectorului 6) sa aiba timp sa studieze dosarul.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 17 mai 2011
O noua amanre din motive procedurale

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 8 iunie 2011
S-a dictat o noua amanare din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 29 iunie 2011
Judecata se va relua la toamna.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 14 septembrie 2011
Procesul continua cu o amanare din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 5 octombrie 2011
Procesul se amana din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 26 octombrie 2011
Procesul va continua peste trei saptamani.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 16 noiembrie 2011
O noua amanare din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 7 decembrie 2011
Se dispune efectuarea unei expertize topografice si citarea unor martori.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 18 ianuarie 2012
S-a emis mandat de aducere pentru un martor.

Judecatoria Sectorului 6 - Amana cauza

TERMEN: 15 februarie 2012
Solutie: În baza art. 327 alin. 5 şi art. 183 C.p.p. emite mandat de aducere pe numele martorului Orleanu Mihai Constantin legal. Emite adrese către domnii experţi Popescu Ruxandra Crina, Furtună Laurenţiu, Turcanu Ricu pentru a le aduce la cunoştinţă că onorariul pentru efectuarea expertizei încuviinţate în prezenta cauză s-a majorat la suma de 9000 lei, urmând ca inculpaţii să achite în cote egale acest onorariu.

Judecatoria Sectorului 6 - Judecarea continua. Se da o noua amanare

TERMEN: 14 martie 2012
Solutia instantei: Solutie: În baza art. 67 C.pr.pen. încuviinţează proba cu martorul Cristea Gheorghe Vintilă. În temeiul art. 183 C.p.p. emite mandat de aducere pe numele martorului Jianu Gheorghe, cu menţiunea pentru organul de poliţie însărcinat cu executarea mandatului de aducere pe numele acestuia să însoţească martorul la sediul instanţei, în vederea audierii, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare. Revine cu adrese către domnii experţi Popescu Ruxandra Crina, Furtună Laurenţiu, Turcanu Ricu cu menţiunea de a efectua şi a depune la dosarul cauzei expertizei topo încuviinţată, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare în caz contrar sau în cazul în care întârzierea nu va fi justificată. Prorogă citarea şi administrarea probei cu martora Cristea Ioana.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 4 aprilie 2012
Instanta decide sa emita mandat de aducere pe numele martorului Jianu Gheorghe. Instanta Emite adresă către martorul Jianu Gheorghe prin care prin care i se va aduce la cunoştinţă faptul că există posibilitatea de a fi ascultat la locul unde se află, adică la domiciliul său, dar şi ceea ce implică această procedură, o deplasare a completului de judecată, reprezentantului Ministerului Public, a părţilor, apărătorilor acestora la domiciliul acestuia, urmând a-i solicita a ne comunica o dată şi eventual o oră la care s-ar putea realiza ascultarea sa. // Instanta de judecata Revine cu adrese către domnii experţi Popescu Ruxandra Crina, Furtună Laurenţiu, Turcanu Ricu cu menţiunea de a efectua şi a depune la dosarul cauzei expertizei topo încuviinţate, sub sancţiunea aplicării unei amenzi judiciare.

Judecatoria Sectorului 6 - O noua amanare

TERMEN: 2 mai 2012
Instanta decide sa acorde un nou termen pentru a da posibilitate părţilor să ia cunoştinţă de conţinutul raportul de expertiză topografică

Judecatoria Sectorului 6 - Se incuviinteaza efectuarea rapoartelor de expertiza

TERMEN: 9 mai 2012
Se amana cauza "În vederea efectuării rapoartelor de expertiză încuviinţate în cauză".

Judecatoria Sectorului 6 - Se amana cauza din cauza lipsei raportului de expertiza topografica

TERMEN: 6 iunie 2012
Solutie: "Faţă de lipsa raportului de expertiză topo, [instanta - n.r.] va încuviinţa cererea domnilor experţi de amânare a cauzei în vederea finalizării raportului de expertiză şi depunerii acestuia la dosar".

Judecatoria Sectorului 6 - Continua judecarea cauzei

TERMEN: 7 august 2012
Solutia instantei: "Instanţa achiesează la concluziile părţilor, prin apărători, urmând a dispune emiterea adresei către d-na expert Casapu Georgeta după ce părţile vor lua cunoştinţă de raport şi se vor discuta inclusiv obiecţiunile formulate, chiar de la termenele de judecată anterioare, având în vedere că prin expertiza evaluatorie s-au stabilit ca şi obiective, chiar evaluarea terenurilor astfel cum urmau a fi identificate prin chiar raportul de expertiză topo depus la dosar, încă neomologat. Urmează a proroga discutarea şi pronunţarea asupra cererii reprezentantului Ministerului Public privind chemarea doamnei expert în instanţă sau emiterea unei adrese către aceasta, în care să i se precizeze obligaţia de a nu lua legătura cu niciuna dintre părţi, iar raportul de expertiză să fie întocmit doar în baza actelor de la dosar, după ce părţile vor lua cunoştinţă de raportul de expertiză depus la dosar şi vor formula eventuale obiecţiuni. În consecinţă, pentru a da posibilitatea părţilor să ia cunoştinţă de raportul de expertiză tehnică judiciară în specialitatea topografie depus la dosarul cauzei".

Judecatoria Sectorului 6 - Clubul Sportiv Rapid nu se poate prezenta. O noua amanare

TERMEN: 23 august 2012
Instanta încuviinţează cererea formulată de partea civilă Clubul Sportiv Rapid de amânare a cauzei pentru imposibilitate de prezentare. Încuviinţează cererea părţilor prezente de amânare a cauzei pentru a lua cunoştinţă de obiecţiunile formulate la raportul de expertiză topo.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 5 septembrie 2012

Judecatoria Sectorului 6 - Se acorda un nou termen

TERMEN: 3 octombrie 2012
Instanta decida ca "Pentru a se lua cunoştinţă de conţinutul raportului de expertiză tehnică imobiliară, va încuviinţa cererile în acest sens formulate de inculpaţi, prin apărător, şi reprezentanta Ministerului Public, la care au achiesat şi celelalte părţi, şi amâna cauza. Va proroga, pentru termenul ce se va acorda, discutarea cererii de suplimentare a onorariului de expertiză, formulată de domnii experţi în specialitatea evaluare imobiliară, precum şi orice discuţii pe marginea raportului de expertiză depus la dosar".

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 24 octombrie 2012
Instanta amana cauza în vederea pronunţării asupra obiecţiunilor la raportul de expertiză.

Judecatoria Sectorului 6 - Lipseste raportul de expertiza. Cauza se amana

TERMEN: 14 noiembrie 2012
Instanta amana cauza "faţă de lipsa raportului de expertiză".

Judecatoria Sectorului 6 - Insolventa clubului Rapid produce o noua amanare in dosar

TERMEN: 10 decembrie 2012
Instanta decide sa amane cauza pentru a lua cunoştinţă de raportul de expertiză si pentru a se emite adresă către Tribunalul Bucureşti cu scopul de a comunica dacă s-a deschis procedura insolvenţei cu privire la partea civilă CLUBUL SPORTIV RAPID.

Judecatoria Sectorului 6 - Magistratii amana cauza

TERMEN: 4 februarie 2013
Magistratii amana cauza pentru ca instanta sa verifice obiectiunile formulate de parti si de reprezentantul Ministerului Public la raportul de expertiza si pentru a analiza opinia expertului parte, avand in vedere ca aceasta a fost depusa in timpul dezbaterilor, precum si pentru faptul ca din cauza unor defectiuni tehnice sedinta de judecata nu se poate inregistra.

Judecatoria Sectorului 6 - Se acorda un nu termen pentru pentru ca expertii sa raspunda unor solicitari

TERMEN: 18 martie 2013
Instanta amana dosarul "pentru ca experţii să dea lămuriri scrise cu privire la precizările solicitate, pentru a se emite adresă către experţi în vederea desemnării unui expert care să se prezinte la termenul fixat sub sancţiunea amenzii pentru a da explicaţii în măsura în care se impune".

Judecatoria Sectorului 6 - Se acorda o noua amanare pentru efectuarea unui supliment la raportul de expertiza

TERMEN: 15 aprilie 2013
Instanta acorda o amanare pentru ca expertul să efectueze un supliment la raportul de expertiză prin care să facă o evaluarea şi pentru terenurile pentru care nu a fost aplicată metoda indicilor de individualizare strict pentru punctele pentru care nu s-a folosit această metodă. Totodată pentru ca expertul-parte să îşi exprime o opinie cu privire la lămurilele scrise şi orale formulate de experţii desemnaţi.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 13 mai 2013
Magistratii decid amanarea cazului pentru a se emite adresa catre experti in vederea efectuarii unui supliment la raportul de expertiza in care sa se raspunda la obiectivul 3 al expertizei evaluatorii, respectiv sa se stabileasca diferenta de valoare in raport cu cele doua momente, cel la care s-a propus validarea si momentul punerii in posesie, solicitandu-se sa se faca acest calcul prin ambele metode si anume prin metoda comparatiei directe si metoda indicilor de individualizare.

Judecatoria Sectorului 6 - Este depus suplimentul la raportul de expertiza

TERMEN: 10 iunie 2013
Instanta ia decizia sa amane procesul "pentru a lua cunoştinţă de suplimentul la raportul de expertiză depus la acest termen de judecată."

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare

TERMEN: 8 august 2013
Instanta amana cauza "pentru a se lua la cunostinta de obiectiunile formulate de inculpatii Cristian Poteras, Gheorghe Floricica si Dumitru Vultur".

Judecatoria Sectorului 6 - Se acorda o noua amanare in dosar

TERMEN: 23 septembrie 2013
Instanta decide sa amane cu o luna procesul "pentru a se obţine raspunsul din partea corpului de experţi".

Judecatoria Sectorului 6 - O noua amanare

TERMEN: 28 octombrie 2013
Instanta decide sa amane cauza "pentru a se lua la cunostinta de inscrisurile de la dosar".

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare pentru studierea inscrisurilor de la dosar

TERMEN: 2 decembrie 2013
Instanta amana cauza pentru studierea inscrisurilor de la dosar.

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare din cauza lipsei inculpatului

TERMEN: 13 ianuarie 2014
Instanta amana cauza pentru lipsa inculpatului

Judecatoria Sectorului 6 - In lipsa avocatilor, instanta amana cauza

TERMEN: 3 februarie 2014
Este decisa amanarea judecarii dosarului din cauza lipsei aparatorilor

Judecatoria Sectorului 6 - Procesul s-a terminat. Instanta a ramas in pronuntare

TERMEN: 24 februarie 2014
Procesul s-a terminat. Instanta a ramas in pronuntare /Poteraş, a solicitat instanţei prin intermediul avocaţilor să fie achitat în propriul proces de corupţie. Fostul edil se consideră nevinovat şi spune că, dacă ar fi, ar proceda la fel cum a mai procedat şi în alte 400 de dosare de retrocedare. (b365.ro)

Judecatoria Sectorului 6 - Amanare ulterioara a pronuntarii

TERMEN: 11 martie 2014
Instanta amana pronuntarea la data 26 martie.

Judecatoria Sectorului 6 - Se amana din nou pronuntarea

TERMEN: 26 martie 2014
Instanta amana pronuntarea la data 10 aprilie 2014.

Judecatoria Sectorului 6 - Prima sentinta: Cristian Poteras a fost achitat

TERMEN: 10 aprilie 2014
Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a fost achitat de magistratii Judecatoriei Sectorului 6, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. De asemenea, au fost achitati si ceilalti inculpati din acest dosar, functionari in cadrul primariei, respectiv Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Petre Boncea, Cristina Popescu si Dorina Piftor. Magistratii au lasat nesolutionate actiunile civile formulate de partile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM, Academia Romana - Institutul de Biologie si Clubul Sportiv Rapid. Instanta a ridicat sechestrul asigurator instituit de DNA pana la concurenta sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor. Judecatorii au luat act ca partea vatamata, Municipiul Bucuresti, prin primar general, nu s-a constituit parte civila in cauza. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Curtea de Apel Bucuresti - Primul termen, prima amanare

TERMEN: 8 octombrie 2014
Instanta amana primul termen pentru ca avocatii sa-si poata pregati apararea // LINK: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000121409&id_inst=2

Curtea de Apel Bucuresti - Sunt audiati martori

TERMEN: 5 noiembrie 2014
Dosarul se amana pentru continuarea audierilor

Curtea de Apel Bucuresti - Dosarul este amanat în vederea audierii martorilor

TERMEN: 3 decembrie 2014

Curtea de Apel Bucuresti - Se amana din nou pentru audierea martorilor

TERMEN: 17 decembrie 2014

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 14 ianuarie 2015
Termen acordat in vederea audierii martorilor incuviintati.

Curtea de Apel Bucuresti - Audieri

TERMEN: 28 ianuarie 2015
Instanta acorda un nou termen, in vederea audierii martorilor.

Curtea de Apel Bucuresti - Termen preschimbat

TERMEN: 25 februarie 2015

Curtea de Apel Bucuresti - Termen pentru administrarea probelor

TERMEN: 25 martie 2015
Amana cauza si acorda termen la 08.04.2015, pentru administrarea probelor propuse.

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 8 aprilie 2015
Instanta amana cauza, in vederea pregatirii apararii.

Curtea de Apel Bucuresti - Stabileste termen de pronuntare

TERMEN: 22 aprilie 2015
Instanta stabileste termen de pronuntare la 07.05.2015.

Curtea de Apel Bucuresti - Amana pronuntarea

TERMEN: 7 mai 2015
Instanta amana pronuntarea la 22 mai 2015.

Curtea de Apel Bucuresti - Cristian Poteras a fost condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare

TERMEN: 22 mai 2015
Cristian Poteras, fostul primar al sectorului 6 din Bucuresti, a fost condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare cu executare, transmite Agerpres.

9960 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by