Dosar finalizat in 4319 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Gloria Buzau" - Constantin Boscodeala, primarul Buzaului


Constantin Boscodeala, primarul PSD al Municipiului Buzau, este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata. Concret, Boscodeala este acuzat ca timp de sase ani ar fi acordat unor asociatii sportive, printre care si Fotbal Club Gloria Buzau, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-ar fi asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarele


In cursul anilor 2002 - 2008, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian, in calitate de primar al municipiului Buzau, a acordat unor asociatii sportive, persoane juridice non profit, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-a asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau.

Beneficiarii finali ai acestor sume si al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societati comerciale aflate in diverse raporturi juridice cu asociatiile sportive.

Concret, in cursul anului 2008, prin incalcarea atributiilor de serviciu pe care le avea in calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a dispus, in mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei catre ASOCIATIA SPORTIVA FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU (denumita in continuare "Asociatia sportiva") cu titlu de finantare nerambursabila - din care suma de 279.496,32 lei reprezinta plati directe efectuate catre REGIA AUTONOMA MUNICIPALA (R.A.M.) BUZAU (unitate din subordinea Consiliului local Buzau, la care Asociatia sportiva avea debite restante).

De aceasta suma de bani a beneficiat, in mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau (agent economic privat la care primarul era actionar, in calitate de persoana fizica), firma cu care Asociatia sportiva avea incheiat un protocol conform caruia se obliga, contrar legii, sa sustina activitatea sportiva a societatii comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzau fusese obligata, prin hotarare judecatoreasca, la plata debitelor restante catre R.A.M. Buzau, in solidar cu Asociatia sportiva (suma de 279.496,32 lei mentionata mai sus).

In aceasta modalitate, bugetul local al municipiului Buzau a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

De asemenea, la data de 19 mai 2006, fara a exista o hotarare a Consiliului Local al Municipiului Buzau, inculpatul Boscodeala Constantin Octavian a acordat direct, in folosinta gratuita, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat in proprietatea publica a municipiului Buzau, Asocierii in participatiune formate din Asociatia Sportiva "Vointa Buzau" si S.C. Monte Cris S.R.L. Buzau, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentand veniturile nerealizate in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 octombrie 2009.

In plus, incepand cu anul 2002, cand Complexul Sportiv Gloria a intrat in proprietatea publica a municipiului Buzau, primarul Boscodeala Constantin Octavian a asigurat nelegal folosinta gratuita a stadionului de fotbal ASOCIATIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZAU si, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. In acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentand veniturile nerealizate din exploatarea bunului.

Pana la finalizarea cercetarilor, Consiliul Local al Municipiului Buzau nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Brasov, instanta desemnata pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Masuri suplimentare luate in dosar

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatului Boscodeala Constantin Octavian. (7 terenuri si 5 imobile, printre care si o vila la Navodari si doua autoturisme de lux)

Pozitia acuzatilor

Constantin Boscodeala - "Eu va asigur ca nu am facut niciodata un abuz in serviciu"

Constantin Boscodeala: "In anul 2008, printr-o procedura de licitatie, Fotbal Club Gloria a obtinut 1,6 milioane, conform raportului comisiei de specialitate. Am semnat contractul de finantare si am dat acea suma Asociatiei Sportive, in conditii foarte legale, conform legii si a Hotararii de Guvern cu normele privind aplicarea Legii 350 de finantare a activitatii sportive. Procurorii imputa faptul ca o parte din acesti bani ar fi plecat catre SC Gloria. Nu au nicio legatura.

Societatea Comerciala Gloria Buzau e o societate comerciala in timp ce toate ordinele de plata, care de altfel au fost prezentate procurorului, sunt toate pe Fotbal Club Gloria. Este o asociatie sportiva, la fel cum sunt si toate celelalte, suma este ceva mai mare pentru ca in fotbal cheltuielile sunt mult mai mari. Sa ne aducem aminte ca in anul calendaristic 2008 Gloria evolua in Divizia A.

As vrea sa va aduc la cunostinta ca Stadionul Gloria a fost preluat de catre municipalitate de la FC Gloria. Deci, pur si simplu stadionul nu a apartinut niciodata municipalitatii si la initiativa mea a trecut in domeniul public al municipiului Buzau. Practic, zestrea municipiului s-a marit cu acest stadion. La momentul preluarii stadionului, cu un ordin al prefectului din 1993, stadionul era in folosinta gratuita la Gloria, si de asemnea, in folosinta gratuita la Asociatia Sportiva Vointa care este proprietara pe cladiri, conform unei autorizatii de constructie. Era in folosinta lor gratuita. Am adus la cunostinta Consiliului Local Municipal acest lucru, care a luat cunostinta de acest lucru, a prevazut in hotarare si tacit avand in vedere ca nu a emis o alta hotarare privind gestionarea, ele au ramas in folosinta gratuita a celor doua asociatii sportive.

Le aduc aminte ca la Stadionul Gloria mai are in folosinta gratuita Clubul Sportiv Municipal, sala de tenis si sala de box. Suma calculata acolo de 2,6 milioane, sincer eu nu vad cum au calculat-o. Inseamna 26 de miliarde de lei vechi, as vrea sa va spun ca de pe intreg municipiul Buzau, pe baza contractelor de inchiriere pe care le avem, obtinem intr-un an 280.000 de lei. Sincer 2.600.000 nu stiu cum s-au calculat dar daca este sa facem socoteala, este o chirie de 10 euro pe metrul patrat care depaseste lejer chiria pentru magazinele din orice mall din Buzau. Nu stiu cand s-au realizat.

Eu nu stiu sa se fi realizat venituri in perioada aceasta dar ce vreau sa va spun, ele sunt calculate la o valoare mai mare decat chiria pe metrul patrat intr-un mall din Buzau. Nu am cunostinta ce s-a calculat si cum s-a calculat. Dar va readuc aminte ca Asociatia Sportiva Vointa la care face referire este cel mai vechi club din Buzau si este proprietar pe cladirea pe care o are, pe baza autorizatiei de constructie. Nu am facut decat sa prelungesc folosinta gratuita, ca urmare a faptului ca am trecut stadionul in proprietatea publica a municipiului Buzau.

Stadionul de fotbal este domeniu public al municipiului Buzau si era in folosinta gratuita a Asociatiei Sportive Gloria pe baza Ordinului Prefectului care n-a fost anulat niciodata. Nimeni nu a anulat ordinul prefectului, iar una dintre obligatiile mele ca primar este sa aduc la indeplinire ordinele prefectului. Pe de alta parte, din 2011 activitatea acolo se desfasoara pe baza unui contract de asociere intre Gloria si municipalitatea buzoiana.

Pentru cealalta suma prevazuta, de peste 500.000, este vorba de contracte de sponsorizare si publicitate intre agentii economici buzoieni si FC Gloria, suma care nu se face venit la bugetul local conform legii. Foarte clar, sumele la bugetul local care se fac venit, se prevad exact in lege. Contractele de sponsorizare intre asociatii sportive si diversi agenti economici nu sunt venituri le bugetul local.

Mi-a fost prezentat materialul de la care s-a plecat, este o reclamatie a unui cetatean Ion Vasile de pe strada Oltului numarul , dar care nu este fostul senator Ion Vasile care n-a recunoscut ca a facut el aceasta sesizare, si de asemenea, un raport al Curtii de Conturi intocmit in anul 2009 pentru care nu s-a mai facut niciun proces verbal, nicio incheiere si pentru care nu s-a luat nicio decizie, avand in vedere ca de la nivel central Curtea de Conturi a stabilit ca nu este nicio infractiune in acest caz.

In cazul de fata se face referire la un abuz in serviciu. Eu va asigur ca nu am facut niciodata un abuz in serviciu pentru ca de fapt, cel mai important lucru este sprijinirea serviciilor publice iar sportul este unul dintre serviciile publice. Daca municipalitatea nu ar sprijini sportul buzoian nu ar exista practic aproape nimic la nivelul municipiului Buzau".

Decizii luate in dosar:

10 februarie 2015 - Prima sentinta: Constantin Boscodeala a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

1 martie 2016 - Sentinta definitiva: Boscodeala este condamnat la 3 ani cu suspendare, de magistratii Curtii de Apel Brasov

DATA INCEPERII URMARII PENALE
6 APRILIE 2012
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
16 IULIE 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Constantin Boscodeala

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :primar al Municipiului Buzau

INSTANTE:

Judecatoria Brasov - Se decide schimbarea completului. Se acorda o amanare

TERMEN: 10 octombrie 2013
Instanta decide: "Cauza se va transfera pe complet specializat în infracţiuni de corupţie amână judecarea cauzei având în vedere cererea de formulată de partea vătămată pentru pregătirea apărării şi în vederea studierii rechizitoriului pentru constituirea de parte civilă"

Judecatoria Brasov - Audieri de martori

TERMEN: 21 noiembrie 2013
Instanta amana judecarea cauzei in vederea audierii martorilor din rechizitoriu.

Judecatoria Brasov - Amanare

TERMEN: 9 ianuarie 2014
Instanta amana judecarea cauzei pentru continuarea cercetarii judecatoresti si audierea martorilor din rechizitoriu.

Judecatoria Brasov - Dosarul este amanat

TERMEN: 20 februarie 2014

Judecatoria Brasov - Cauza se amana din nou

TERMEN: 3 aprilie 2014
Instanta amana judecarea cauzei la data de 15.05.2014.

Judecatoria Brasov - O noua amanare

TERMEN: 15 mai 2014
Instanta amana judecarea cauzei la data de 26.06.2014.

Judecatoria Brasov - Lipsesc martorii: dosarul este amanat

TERMEN: 26 iunie 2014

Judecatoria Brasov - O noua amanare din cauza lipsei martorilor

TERMEN: 25 septembrie 2014
Instanta amana judecarea cauzei la data de 23.10.2014, din cauza lipsei martorilor.

Judecatoria Brasov - Amanare

TERMEN: 23 octombrie 2014
Magistratii amana judecarea cauzei pentru administrare de probe si acorda termen nou la data 04.12.2014.

Judecatoria Brasov - Amanare

TERMEN: 4 decembrie 2014
Amana judecarea cauzei la data de 22.01.2015, cerere de amanare.

Judecatoria Brasov - Amanare

TERMEN: 22 ianuarie 2015
Instanta amana pronuntarea asupra cererii formulate de avocatul Rusu Adrian la data de 27.01.2015.

Judecatoria Brasov - Amanare

TERMEN: 27 ianuarie 2015
Instanta admite in parte cererea formulata de avocatul inculpatului, avocat Rusu Adrian. Amana pronuntarea la data de 10.02.2015.

Judecatoria Brasov - Prima sentinta: Constantin Boscodeala a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 10 februarie 2015
Instanta l-a achitat pe Boscodeala de o acuzatie de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, insa l-a condamnat la 3 ani inchisoare pentru alte 6 fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata si la 4 ani inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. In baza art. 38 alin. 1 Cod penal raportat la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, judecatorii au contopit si aplicat pedeapsa cea mai grea, respectiv 4 ani inchisoare, la care se adauga o treime din cealalta, respectiv 1 an. Inculpatul executa pedeapsa rezultanta a inchisorii de 5 ani. Instanta ia act ca persoana vatamata, Municipiul Buzau, nu s-a constituit parte civila. Revoca masura asiguratorie dispusa prin ordonanta procurorului din 20.03.2012 vizand sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului Boscodeala Constantin Octavian. Ia act ca inculpatul a avut aparator ales. In baza art. 274 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in cuantum de 5000 lei. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 10.02.2015.

Curtea de Apel Brasov - Primul termen de Apel

TERMEN: 21 aprilie 2015
Decizia Judecatoriei Brasov a fost atacata cu apel. Amintim ca Judecatoria Brasov a dat prima sentinta pe 10 februarie 2015, sentinta fiind: Constantin Boscodeala a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. La termenul din 21 aprilie, inculpatul a cerut o amanare, pentru a-si angaja un avocat si a-si pregati apararea. Pentru a se respecta dreptul la aparare potrivit art. 356 alin. 3 din Codul de procedura penala, instanta a decis sa acorde un singur termen de judecata in acest sens, pentru data de 19 mai 2015, ora 10:00. http://portal.just.ro/64/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=19700000000200355&id_inst=64

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 19 mai 2015
Instanta amana judecarea cauzei la data de 16.06.2015, ora 12:00, pentru a se lua cunostinta de motivele de apel.

Curtea de Apel Brasov - Instanta il va audia din nou pe Constantin Boscodeala

TERMEN: 16 iunie 2015
In baza art. 420 alin. 5 Cpp, instanta dispune readministrarea unei parti din probele administrate la instanta de fond, respectiv audierea inculpatului Boscodeala Constantin si a martorilor Ionescu Verginia, Radu Roxelana, Gegea Ion, Tulpan Dan si Alexandru Victor. Pune in vedere aparatorului ales sa depuna in scris nota de sedinta cu privire la expertiza contabila, urmand ca instanta sa se pronunte la termenul urmator. Admite proba cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei si pune in vedere aparatorului ales al inculpatului Boscodeala Constantin sa certifice inscrisurile depuse "conform cu originalul". Amana solutionarea cauzei la data de 15.09.2015, 13:00.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 15 septembrie 2015
In vederea continuarii administrarii probatoriului incuviintat de catre instanta, va amana judecarea cauzei la data de 13 octombrie 2015, ora 13:00.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 13 octombrie 2015
In vederea audierii martorilor propusi, acorda termen la data de 10.11.2015, ora 14:00.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 10 noiembrie 2015
Pentru a se lua cunostinta de concluziile raportului de expertiza extrajudiciara depus la dosar, magistratii acorda termen la data de 08.12.2015, ora 14:00.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 8 decembrie 2015
Amana cauza, in vederea solutionarii cererii de recuzare.

Curtea de Apel Brasov - Instanta respinge recuzarea judecatoarelor, ceruta de Boscodeala

TERMEN: 10 decembrie 2015
Instanta respinge, ca nefondata, cererea de recuzare formulata de apelantul inculpat Boscodeala Constantin Octavian, prin aparator ales, privind membrii completului de judecata A9, doamnele judecator Mirela Serban si Simona Franguloiu, investit cu solutionarea in apel a cauzei ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 18228/197/2013. Definitiva. Pronuntata in sedinta camerei de consiliu azi, 10.12.2015.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 26 ianuarie 2016
La cererea avocatului lui Constantin Boscodeala, pentru garantarea dreptului la aparare, magistratii amana cauza si acorda termen la data de 01.02.2016, ora 12:00.

Curtea de Apel Brasov - Amanare initiala a pronuntarii

TERMEN: 1 februarie 2016
Instanta amana pronuntarea la data de 15.02.2016.

Curtea de Apel Brasov - Amanare

TERMEN: 15 februarie 2016
Amana pronuntarea cauzei la data de 01.03.2016 ora 15:00.

Curtea de Apel Brasov - Sentinta definitiva: Boscodeala este condamnat la 3 ani cu suspendare

TERMEN: 1 martie 2016
Constantin Boscodeala, primarul in functie al municipiului Buzaului, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere si un termen de incercare de 5 ani, precum si la pedeapsa complementara a interzicerii ocuparii functiei de primar pe o perioada de 5 ani. Sentinta este definitiva. In prima instanta, primarul a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, de catre Judecatoria Brasov. Astazi, 1 martie 2016, magistratii Curtii de Apel Brasov l-au condamnat pe Boscodeala la 3 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si la 2 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. In urma contopirii pedepselor, el a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20835621-primarul-buzoian-boscodeala-condamnat-definitiv-trei-ani-suspendare-dosarul-gloria.htm

6745 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by