Dosar finalizat in 3572 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Pui grill pentru alegatori" - Florin Popescu, deputat PMP si fost sef al CJ Dambovita


Florin Popescu, fost presedinte PDL al CJ Dambovita, este trimis in judecata de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie in care este acuzat ca r fi primit mita pui in valoare de 485.000 lei pentru a-i imparti alegatorilor din judetul sau la alegerile locale din 2012. Popescu, deputat PMP cand DNA a inceput urmnarirea penala in cazul sau, a fost scapat de arest preventiv dupa ce Camera Deputatilor a facut scut in jurul sau. Popescu a demisionat din PMP, dar a ramas deputat in Parlament.

Florin Popescu, fost sef al CJ Dambovita din partea PDL si ex-deputat PMP, actualmente deputat neafiliat, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita pui in valoare de 485.000 lei pentru a-i imparti alegatorilor din Dambovita.
DNA a cerut arestarea preventiva a lui Popescu, dar Parlamentul - dupa o serie de tergiversari si sedinte amanate din lipsa de cvorum - a facut scut in jurul acestuia si a respins cererea procurorilor.

Chiar si asa, DNA a pus sechestru pe o parte din averea sa, mai exact pe doua imobile din Targoviste "pana la concurenta sumei de 485.500 lei".

Pe 27 iunie DNA l-a trimis in judecata pe Popescu la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cum s-a derulat afacerea Puiul electoral de Dambovita: Florin Popescu a aranjat livrarea carnii intr-un restaurant, iar puii de Crevedia au ajuns la alegatorii din 8 localitati


Procurorii DNA sustin ca la sfarsitul lunii martie 2012, din functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita si din cea de presedinte al organizatiei judetene PDL, Florin Popescu i-ar fi cerut administratorului  S.C. Avicola Crevedia S.A. si SC Agroli Group SRL cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetatenilor din judetul Dambovita in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012. (vezi aici comunicatul integral din 23 aprilie, de la inceperea urmaririi penale )

"In scopul  impiedicarii descoperirii faptei de coruptie, administratorul a livrat produsele, in pungi neinscriptionate, din spatiul de depozitare al SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL inchiriat si folosit de SC Synergy Invest SRL", se mai arata in cererea DNA care prezinta firul infractiunii.

Astfel, in luna ianuarie 2012, auditorul financiar si cenzor la SC Avicola Crevedia SA, i-a facut cunostinta administratorului cu Florin Popescu pe care i l-a prezentat ca fiind presedintele P.D.L. Dimbovita si presedinte al Consiliului Judetean Dimbovita

In primele zile ale lunii aprilie 2012, la finalul unei intalniri pe care Popescu ar fi avut-o la restaurantul Hotelului S din Targoviste cu administratorul si auditorul financiar, "acesta din urma i-a cerut unui martor sa accepte sa depoziteze cantitatea de pui grill destinata inc. POPESCU FLORIN AURELIAN in camerele frigorifice ale firmei sale SC Minion SRL Targoviste".

Potrivit DNA, pentru a elimina riscul descoperirii faptei de coruptie, auditorul financiar i-a comunicat martorului ca puii sunt destinati unei actiuni caritabile organizata de Consiliul Judetean Dambovita sub coordonarea lui Popescu.

"Initial,  martorul a refuzat dar la insistentele acestuia a acceptat ca tirurile ce urmau sa asigure transportul cantitatilor de pui sa fie directionate  la SC Minion SRL Tirgoviste  al carui sediu era cunoscut de conducatorii auto si de acolo sa fie preluate de persoanele care ii acordau sprijin inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN",  se arata in cererea DNA.

Cum isi cumpara firma propii pui

In continuare, a fost contactata firma SC Nova Imar SRL, firma care presta activitati de transport pentru SC Avicola Crevedia SA si i-a cerut sa asigure in zilele de 04, 05 si 10.04.2012 autovehicule necesare transportului cantitatilor de pui grill din depozitul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. la Targoviste.

Pe 4 aprilie, potrivit DNA, in jurul orei 11.00,  un  conducator auto la SC Nova Imar SRL s-a deplasat cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L., de unde a  incarcat cantitatea de  20.691,2 kg pui grill.

Pentru a disimula fapta de coruptie si a impiedica descoperirea ei fie in timpul transportului fie in ipoteza declansarii unor cercetari  ulterioare, o martora economist la SC Synergy  Invest SRL ar fi intocmit la cererea auditorului financiar, avizul de insotire a marfii  pentru cantitatea de  20.691,2 kg pui grill, avand la rubrica furnizor SC Synergy  Invest SRL, iar la pozitia cumparator SC Avicola Crevedia SA, se arata in documentul DNA. Cu alte cuvinte, firma isi cumpara proprii pui.

Ulterior, potrivit DNA, in urma unor defectiuni tehnice, transportul a fost retinut, timp in care auditorul financiar s-ar fi deplasat personal la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. unde ar fi incercat sa urgenteze plecarea tirului catre Targoviste.

Auditorul financiar i-ar fi dat avizul unei referente cerandu-i sa transcrie datele pe un alt tipizat de aviz de insotire a marfii dintr-un avizier arhivat insa la pozitia cumparator, in loc de SC Avicola Crevedia SA  sa consemneze  SC Minion SRL. Astfel, DNA noteaza ca "a plecat cu un aviz de insotire din depozitul frigorific care a fost schimbat prin fals pe traseu prin schimbarea cumparatorului" [n.r. sublinierea apartine redactiei].

Puii grill, transportati de catre tineri trimisi de Florin Popescu

In ziua urmatoare, pe 5 aprilie, mai multi tineri trimisi de Florin Popescu ar fi incarcat in microbuze si transportat la diferite locatii intreaga cantitate de pui grill.

Tot aceeasi zi, acelasi sofer s-ar fi deplasat din nou cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. a avut loc incarcarea cantitatii de  20.173 kg pui grill.

Pe 10 aprilie, potrivit DNA, s-ar fi realizat si al treilea transport cu pui congelati de la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL unde a fost incarcata cantitatea de 20128 Kg pui grill, referenta a intocmit avizul de insotire a marfii din 10.04.2012 in care a consemnat la pozitia vanzator SC Synergy Invest SRL iar la cumparator SC Avicola Crevedia SA.

DNA mentioneaza ca produsele au fost preluate si distribuite in scop electoral cetatenilor din municipiul Targoviste.

DNA: Pericolul social al faptei de coruptie este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral

DNA precizeaza in cererea adresata Parlamentului "ca exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit  infractiunea de coruptie mentionata pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani iar pe baza evaluarii gravitatii acesteia, a modului si a circumstantelor de comitere se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica".

"Pericolul social deosebit de ridicat al faptei de coruptie savarsita de inculpat este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral. Toate aceste aspecte impun o reactie ferma din partea organelor judiciare deoarece in caz contrar se creeaza si consolideaza premisele subminarii democratiei si a statului de drept", se arata in solicitarea DNA.

Parlamentul a facut scut in jurul lui Popescu si a respins solicitarea DNA de arestare preventiva. Popescu si-a dat demisia din PMP, dar a ramas in Parlament

Initial, pe 23 aprilie, Popescu a anuntat ca isi suspenda activitatea din PMP si ca nu va mai figura pe listele partidului pentru alegerile Europarlamentare "pentru a nu prejudicia imaginea partidului". Ulterior, insa, pe 7 mai, Popescu a anuntat ca demisioneaza cu totul din PMP, dar ramane in Parlament.

Chiar si asa, Parlamentul a facut scut in jurul sau si a respins solicitarile DNA pentru arestare preventiva.

Discutiile in jurul solicitarii DNA au durat cateva saptamani bune, timp in care procedurile in Parlament au fost taraganate si mai multe sedinte de vot au fost suspendate din lipsa de cvorum.

In cele din urma, pe 27 mai, Camera Deputatilor a votat impotriva arestarii preventive a deputatului PMP de Dambovita Florin Popescu. Dintre parlamentarii prezenţi, 224 s-au pronunţat împotriva arestării preventive şi 78 în favoare.

"Vreau sa le multumesc colegilor mei pentru ca au avut incredere in mine ca nu reprezint un pericol public si totodata sa reafirm ceea ce spun de o luna de zile, ca sunt la dispozitia justitiei. Oricand voi fi solicitat pentru o declaratie, nu ma voi sustrage", a declarat deputatul Florin Popescu dupa votul din Camera Deputatilor.

Deputatul a adaugat ca "Parlamentul a tinut cont probabil si de hotatarea comisiei juridice unde a fost acelasi raspuns".

Pozitia acuzatului:

"Voi sta la dispoziția Parlamentului și justiției de câte ori îmi vor solicita și nu fug nici de Parlament și voi merge la DNA să dau declarații, să văd în continuare. Nu voi împiedica bunul mers al dosarelor".

"Fiind vorba despre fapte care s-au petrecut in urma cu doi ani, consider ca nu este necesara, in ceea ce ma priveste, cererea de arestare preventiva".

"Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am mancat nici macar o aripa de pui", le-a spus acesta ziaristilor.

Sentinte:

4 decembrie 2015: Florin Popescu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare. Decizia nu e definitiva. Detalii aici

LINK catre pagina dosarului pe portalul ICCJ

DATA INCEPERII URMARII PENALE
23 APRILIE 2014
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
27 IUNIE 2014
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Florin Popescu

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Presedinte al CJ Dambovita

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - COntrolul judiciar dispus fata de Popescu, legal

TERMEN: 30 iunie 2014
Instanta constata legalitatea si temeinicia masurii controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Popescu Florin Aurelian, fiul lui Nicolae si Rodica, nascut la data de 29.06.1968 în mun. Galati, jud. Galati, prin ordonanta nr. 472/P/2013 din 04.06.2014 a Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, masura pe care o mentine. Definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 29 iulie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta decide in camera preliminara ca sesizarea instantei cu rechizitoriul DNA este legala

TERMEN: 13 august 2014
Respinge ca nefondate exceptiile formulate de inculpatul Popescu Florin Aurelian. În baza art. 346 alin. 4 C.pr.pen. constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 472/P/2013 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – DNA – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie, privind pe inculpatul Popescu Florin Aurelian precum si legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala. Dispune începerea judecatii cauzei privind pe inculpatul Popescu Florin Aurelian.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 octombrie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 18 noiembrie 2014
Amana cauza si acorda termen la data de 20.01.2015, ora 12:30.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta mentine controlul judiciar fata de Florin Popescu

TERMEN: 20 ianuarie 2015
In temeiul articolului 208 aliniatul 5 Cod de procedura penala raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedura penala si la art. II alin. 2 din OUG nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, mentine masura preventiva a controlului judiciar luata fata de inculpatul Popescu Florin Aurelian. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 februarie 2015
Fixeaza termene de judecata la 03.03.2015, ora 10:00 si 31.03.2015, ora 13.30.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Florin Popescu ramane sub control judiciar

TERMEN: 3 martie 2015
In temeiul art. 208 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedura penala si la art. II alin. 2 din OUG nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, mentine masura preventiva a controlului judiciar luata fata de inculpatul Popescu Florin Aurelian. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta mentine controlul judiciar

TERMEN: 31 martie 2015
In temeiul art. 362 alin.2 Cod procedura penala raportat la art. 208 alin. 5 Cod procedura penala, mentine masura preventiva a controlului judiciar luata fata de inculpatul Popescu Florin Aurelian. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana cauza pana in luna noiembrie

TERMEN: 12 mai 2015
Instanta acorda termen nou in acest dosar pe 03.11.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 3 noiembrie 2015
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare initiala a pronuntarii

TERMEN: 17 noiembrie 2015
Instanta amana pronuntarea pentru data de 04.12.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Florin Popescu a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva

TERMEN: 4 decembrie 2015
Florin Popescu a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, magistratii au dispus confiscarea sumei de 485.500 lei de la Florin Aurelian Popescu si l-au obligat pe acesta sa plateasca suma de 5.000 lei, cheltuieli judiciare catre stat. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, in 10 zile de la comunicare. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20642151-deputatul-florin-popescu-condmanat-2-ani-inchisoare-executare-dosarul-pui-grill-campania-electorala.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - A inceput apelul... cu o amanare

TERMEN: 18 februarie 2016
http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000302181

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Apelul a fost respins ca fiind nefondat. Florin Popescu ramane cu condamnarea

TERMEN: 14 martie 2016
Detalii soluţie: d.p.68 - Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de inculpatul Popescu Florin Aurelian si de persoana vătămată Ghaziri Rami împotriva sentintei penale nr.935 din 04 decembrie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.2496/1/2014. Obligă apelantul inculpat Popescu Florin Aurelian la plata sumei de 240 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 40 lei, reprezentând onorariul partial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelantul Ghaziri Rami la plata sumei de 460 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 260 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul interpretului de limbă franceză se va suporta din fondurile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 14 martie 2016.

3210 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by