Dosar finalizat in 6596 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Loteria I" - George Copos


Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor in iunie 2006 si s-a plimbat pana in prezent, din motive procedurale, intre mai multe instante, fiind mari sanse ca pana la obtinerea unei sentinte definitive fapta de care este acuzat fostul vicepremier sa se prescrie.

Procurorii DNA sustin ca, in 2004, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, Gheorghe (”George„) Copos a pagubit bugetul de stat cu peste un milion de euro, ca urmare a unei tranzactii fictive realizate cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Loteria Romana. Mai exact, el a folosit ca interpusi mai multe persoane fizice si firme in procesul de vanzare-cumparare, pretul incasat in scripte fiind de circa patru ori mai mic decat cel primit in realitate.

Urmarirea penala a fost declanasata pe 11 ianuarie 2006, sub acuzatia de evaziune fiscala.

Pe 6 iunie 2006, George Copos a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane. Cu cateva zile inainte (la 1 iunie) el demisionase din functia ocupata in Guvern.
 

Alti inculpati in dosar: Gilio Giuzepe Roza (administrator la SC Romtour  SRL)  - evaziune fiscala; Nicolae Cristea (director general la Compania Nationala Loteria Romana) - complicitate la evaziune fiscala; Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International) - evaziune fiscala; Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la  firma Euroest Invest) - complicitate la evaziune fiscala.

Sentinte pronuntate pe parcursul judecarii dosarului in instanta:

22 octombrie 2007 - Inalta Curte de Casatie si Justitie decide ca dosarul trebuie trimis catre Parchetul de pe langa ICCJ, pentru refacerea urmaririi penale.

Motivarea sentintei: "Instanta de judecata este indreptatita sa aprecieze ca paguba efectiva ce poate fi apreciata ca fiind creata prin infractiune, rezultata din probatoriul administrat la urmarirea penala si care trebuie avuta in vedere la verificarea competentei procurorului sub aspect material este 37.487.576.256 ROL, respectiv 3.748.757 RON. In raport de cursul de schimb valabil la data de 15.12 2004 de 1 euro=39.293 ROL, aceasta suma ar reprezenta echivalentul in lei a 954.052 euro, suma, in raport de care, Directia Nationala Anticoruptie nu este competenta sa efectueze urmarirea penala."

14 aprilie 2008 - Recursul DNA la decizia de mai sus este admis, dosarul ramane pe rolul ICCJ.

Motivarea sentintei: "Inalta Curte apreciaza ca, in aceasta etapa procesuala, in mod gresit instanta de fond a examinat latura civila a cauzei, pronuntandu-se cu privire la prejudiciul cauzat prin faptele inculpatilor. Astfel, la verificarea investirii instantei, sub aspectul competentei materiale a organului de urmarire penala care a efectuat urmarirea penala in cauza, trebuie avut in vedere prejudiciul stabilit prin actul de sesizare, evaluarea exacta a prejudiciului cauzat de inculpati urmand a fi facuta in cursul cercetarii judecatoresti, in cadrul careia se va examina public, nemijlocit si in contradictoriu intregul material probator referitor la latura civila a cauzei."


9 decembrie 2009 - Dosarul este trimis la Judecatoria Sectorului 2.

De aici, s-a cerut la tribunal conexarea dosarelor Loteria I si Loteria II, insa Tribunalul respinge cererea. Judecata a continuat la Judecatoria Sectorului 2.

Sentinta definitiva:

25 august 2014 - George Copos a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

Prima sentinta in dosar:

29 ianuarie 2013 - Omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I. Decizia instantei Judecatoriei Sectorului 2 nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Pozitia acuzatului: "Este necesar ca organele abilitate ale statului sa investigheze orice suspiciune de coruptie, indiferent de calitatea persoanelor implicate. Daca organele statului gasesc ilegalitati, sa le sanctioneze. Daca nu, astept scuze din partea celor care au declansat aceasta investigatie. Personal, nu am nici o emotie, nici o teama si nici o indoiala referitoare la rezultatele investigatiilor."

DATA INCEPERII URMARII PENALE
11 IANUARIE 2006
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
6 IUNIE 2006
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: George Copos

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :om de afaceri neimplicat politic

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosar inaintat la Tribunalul Bucuresti pentru conexare cu Loteria 2

TERMEN:
La termenul din 1 iunie 2010, Judecatoria sectorului 2 decide inainatarea prezentei cauze la Tribunalul Bucureşti Secţia a II-a penala, în vederea discutării cererii de conexare cu dosarul 46717/3/2009. Prorogă discutarea celelalte cereri formulate în dosar după soluţionarea cererii de conexare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 iulie 2006
Nicolae Cristea si Gilio Giuzepe Roza au cerut timp pentru angajarea unui aparator. Judecata s-a amanat pentru toamna.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 13 septembrie 2006
Judecatorii au constatat o serie de vicii de oprocedura care au impiedicat audierea partii vatamate si au decis amanarea procesului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 18 octombrie 2006
A fost randul lui Stelian Ioan Ratiu sa invoce lipsa de aparare pentru a solicita o noua amanare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecatorii cer explicatii

TERMEN: 15 noiembrie 2006
Judecatorii instantei supreme au cerut Ministerului de Finante ca, pana la termenul urmator, sa explice modalitatea de calcul a prejudiciului constatat la Loteria Nationala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Avocatii pun la indoiala competenta DNA

TERMEN: 13 decembrie 2006
Avocatii lui Copos au cerut instantei sa trimita dosarul, redactat de procurorii anticoruptie, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe motiv ca doar acesta din urma este competent sa efectueze urmarirea penala in cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul ramane pe rol

TERMEN: 9 ianuarie 2007
Judecatorii considera ca urmarirea penala a fost efectuata in mod corect si au decis continuarea procesului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 ianuarie 2007
Procesul a fost amanat pentru ca una dintre parti, SC Ana Electronic SA, nu a fost citata corect, precum si pentru ca inculpatul Stelian Ioan Ratiu a anuntat ca este in convalescenta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Proces suspendat si trimis la Curtea Constitutionala

TERMEN: 15 februarie 2007
Avocatii inculpatilor au contestat constitutionalitatea unui articol din ordonanta de urgenta care stabilieste competenta Directiei Nationale Anticoruptie in privinta infractiunilor de evaziune fiscala cu prejudiciu mai mare de un milion de euro. Procesul a fost suspendat, dosarul fiind trimis la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala - Cerere respinsa

TERMEN: 4 iulie 2007
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins criticile aduse OUG care reglementeaza activitatea DNA si au decis ca procesul poate sa continue.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 5 septembrie 2007
Unul dintre inculpati a fost citat incorect, asa ca procesul s-a amanat din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptie invocata

TERMEN: 8 octombrie 2007
Avocatii inculpatilor au invocat exceptia lipsei competentei materiale a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de a efectua urmarirea penala, din punct de vedere al cuantumului prejudiciului. Mai exact, ei sustin ca prejudiciul estimat este mai mic de un milion de euro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul se intoarce la DNA

TERMEN: 22 octombrie 2007
Instanta suprema a admis exceptia invocata si a dispus ca dosarul sa fie trimis Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru refacerea urmaririi penale. DNA a facut recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs amanat

TERMEN: 25 februarie 2008
Nicolae Cristea, fostul director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Loteria Romana, a solicitat amanarea dosarului, pe motiv ca avocatul sau este internat in spital.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recursul a fost admis

TERMEN: 14 aprilie 2008
Completul de noua judecatori al instantei supreme a admis recursul procurorilor si a decis repunerea cauzei pe rol.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 noiembrie 2008
Procesul s-a amanat din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 10 decembrie 2008
Procesul s-a amanat din nou din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Spre o instanta inferioara?

TERMEN: 29 ianuarie 2009
Procurorii au anuntat ca George Copos nu mai are calitatea de parlamentar. Dosarul ar putea fi trimis catre Judecatoria Sectorului 2.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 12 februarie 2009
Decizia privind soarta procesului a fost amanata o saptamana.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 23 februarie 2009
Decizia privind soarta procesului a fost din nou amanata, deoarece avocatii lui George Copos au invocat o exceptie de neconstitutionalitate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul, suspendat si trimis la CC

TERMEN: 10 martie 2009
Procesul a fost suspendat si exceptia de neconstitutionalitate invocata a fost trimisa spre analiza la Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala - Cerere respinsa

TERMEN: 18 septembrie 2009
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins criticile aduse de avocatii lui Copos Codului de procedura civila si au decis ca procesul poate sa continue.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 noiembrie 2009
Procesul redebuteaza cu o amanare din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Procesul, trimis la Judecatoria Sectorului 2

TERMEN: 9 decembrie 2009
ICCJ a admis exceptia necompetentei instantei dupa calitatea persoanei in dosarul ”Loteria I” si a decis trimiterea acestuia la o instanta inferioara.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 9 martie 2010
Procesul a fost amanat din motive procedurale.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Cerere de conexare

TERMEN: 20 aprilie 2010
Avocatii lui Copos au solicitat conexarea dosarelor ”Loteria I” si ”Loteria II”. In Loteria II, DNA i-a trimis in judecata in decembrie 2008 pe fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş şi Camelia Voiculescu, alaturi de alte zece persoane, au fost trimişi în judecată de DNA, pentru manipularea pieţei de capital. Procesul a început pe 22 ianuarie 2008 la Tribunalul Bucureşti. Urmatorul termen este in Loteria II este 20 iulie 2010.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Dosarul, trimis la TMB

TERMEN: 1 iunie 2010
Judecatoria decide inaintarea cauzei la Tribunalul Bucureşti , în vederea discutării cererii de conexare cu dosarul 46717/3/2009 (Loteria 2). Prorogă discutarea celelalte cereri formulate în dosar după soluţionarea cererii de conexare.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 20 iulie 2010
Discutarea cererii de conexare este amanata in vederea citarii corecte a partilor implicate.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 15 septembrie 2010
Amanare din motive procedurale.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 13 octombrie 2010
Amanare din motive procedurale.

Tribunalul Bucuresti - Cerere de conexare respinsa

TERMEN: 22 octombrie 2010
Cererea de conexare a dosarelor Loteria I si Loteria II este respinsa. Judecata continua in forma actuala. Dosarul Loteria I merge inapoi la Judecatoria Sectorului 2.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Sunt invocate mai multe exceptii

TERMEN: 14 decembrie 2010
Trei dintre inculpati, printre care si George Copos, au invocat neconstitutionalitatea unor articole din legislatia utilizata pentru punerea lor sub acuzare si au cerut suspendarea procesului.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 11 ianuarie 2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Judecata continua. Pronuntarea asupra exceptiilor este amanata

TERMEN: 8 februarie 2011
Instanta fixează termen de fond la data de 08.03.2011 şi am. pronunţarea privind excepţiile invocate la data de 15.02.2011.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - O noua amanare

TERMEN: 15 februarie 2011
Instanta amana pronunţarea privind excepţiile invocate la data de 22.02.2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Instanta respinge exceptiile invocate

TERMEN: 22 februarie 2011
Respinge excepţiile privind nulitatea absolută a actului de sesizare (rechizitoriul nr. 22/P/2005 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) invocate de către inculpatul Copos Gheorghe prin apărător, însuşite de către inculpaţii Rozo Giulio Giuzepe, Cristea Nicolae, Rogoveanu Gabriel şi Raţiu Stelian, ca nefondate. Respinge excepţia nulităţii absolute a actului de sesizare, decurgând din necompetenţa materială a organului care a efectuat urmărirea penală, invocată de apărătorul inculpatului Rozo Gilio Giuzepe, ca nefondată. În temeiul art. 29 al. 4 din Legea nr. 47/1992 rep. sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 90 alin. 2 şi art. 214 şi alin. 5 C.p.p. şi a art. VII din OUG nr. 190/2005 privind modificarea art. 4 din OUG nr. 91/2003 referitor la organizarea Gărzii Financiare, în raport de prevederile art. 21 alin. 3, art. 124 alin. 2 şi 3 art. 11 şi art. 20 din Constituţia României, invocată de inculpatul Copos Gheorghe prin apărător.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 8 martie 2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - O noua amanare

TERMEN: 4 aprilie 2011
Judecata dosarului continua, magistratii dau un nou termen.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 17 mai 2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 14 iunie 2011

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 20 iulie 2011
Recursul a fost amanat pe clasicul motiv al lipsei de aparare.

Curtea de Apel Bucuresti - Amanare

TERMEN: 25 iulie 2011
Pronuntarea se amana pentru 28 iulie.

Curtea de Apel Bucuresti - Recurs admis

TERMEN: 28 iulie 2011
Recursul DNA impotriva sentintei din 20 mai a fost admis. Judecarea dosarului va continua la Tribunalul Bucuresti.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Judecatorii acorda un nou termen

TERMEN: 6 august 2011
Pentru a continua judecarea dosarului, instanta acorda termen nou peste o luna de zile

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 4 octombrie 2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Din nou amanare

TERMEN: 1 noiembrie 2011
Judecarea cazului treneaza. Instanta acorda un nou termen

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 13 decembrie 2011

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Anul 2012 debuteaza cu o noua amanare

TERMEN: 24 ianuarie 2012
Avocatii fac cereri pentru aprobarea de noi probe la dosar.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 7 februarie 2012
Instanta amana pronunţarea asupra cererilor de probatorii la data de 14.02.2012.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Din nou se amana pronuntarea pe cererile de probatorii

TERMEN: 14 februarie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Se admit cererile si realizarea unei expertize financiar-contabila

TERMEN: 21 februarie 2012
Instanta decide: "Admite cererile formulate de inculpaţii George Copos, Roza Gilio Giusepe şi Raţiu Stelian Ioan prin care s-a solicitat administrarea probelor cu înscrisuri şi întocmirea în cauză a unei expertize financiar – contabile. Dispune întocmirea în cauză a unei expertize financiar – contabile şi fiscale având ca scop stabilirea existenţei prejudiciului adus bugetului de stat prin comiterea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor prin rechizitoriu şi care este cuantumul total al acestuia. Stabileşte onorariu parţial de expert în sarcina inculpaţilor George Copos, Roza Gilio Giusepe şi Raţiu Stelian Ioan în cuantum de 3000 lei ce va fi achitat până la termenul din 06.03.2012. Se va emite adresă către Biroul Local al Experţilor Tehnici pentru a comunica la dosar până la termenul din 06.03.2012 lista actualizată a experţilor tehnici având specialitatea contabilitate şi fiscalitate. Respinge cererile formulate de inculpaţii Rogoveanu Gabriel şi Raţiu Stelian Ioan prin care au solicitat administrarea probei testimoniale întrucât nu este utilă cauzei."

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 6 martie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Judecarea continua. Se da un nou termen

TERMEN: 17 aprilie 2012
Termen nou abia peste o luna.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Se depun obiectiuni la raportul de expertiza.

TERMEN: 15 mai 2012
Partile din dosar depun obiecţiunil la raportul de expertiză financiar-contabila

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Se amana pronuntarea

TERMEN: 29 mai 2012
Instanta amana pronuntarea asupra obiecţiunilor la raportul de expertiză pentru data de 30.05.2012. Acordă termen de fond la data de 12.06.2012 - ora 13.00

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Sunt acceptate obictiunile formulate de catre parti

TERMEN: 30 mai 2012
Instanta decide: "Încuviinţează obiecţiunile la raportul de expertiză formulate de Ministerul Public, inculpaţii Copos Gheorghe şi Raţiu Stelian. Dispune emiterea unei adrese către expertul Belu Rodica pentru a răspunde la obiecţiunile la raportul de expertiză formulate de Ministerul Public şi inculpaţii Copos Gheorghe şi Raţiu Stelian."

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amanare

TERMEN: 12 iunie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Judecarea dosarului va continua dupa vacanta magistratilor

TERMEN: 26 iunie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Se invoca o noua exceptie

TERMEN: 25 septembrie 2012
Rozo Giulio Giuzepe invoca excepţia nulităţii absolute a actului de sesizare decurgând din efectuarea urmăririi penale de către un organ de urmărire penală necompetent. Gh. Copos si c eilalti inculpati isi insusesc si ei exceptia.

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Amana pronuntarea

TERMEN: 23 octombrie 2012
instanta amana pronunţarea la data de 30.10.2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Din nou se amana pronuntarea

TERMEN: 30 octombrie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Este respinsa exceptia invocata

TERMEN: 6 noiembrie 2012
Instanta decide: "Respinge excepţia nulităţii absolute a actului de sesizare decurgând din efectuarea urmăririi penale de către un organ de urmărire penală necompetent (necompetenţă materială) invocată de către inculpatul Rozo Giulio Giuzepe prin apărător, însuşită de către inculpaţii Copos Gheorghe, Cristea Nicolae, Rogoveanu Gabriel şi Raţiu Stelian şi, în consecinţă, respinge cererea formulată în temeiul art. 322 alin. 1 C.p.p. de restituire a cauzei la parchetul competent în vederea refacerii actului de sesizare a instanţei, ca nefondată. Stabileşte termen de fond, în vederea continuării judecării cauzei, la data de 04.12.2012, ora 1300, pentru când se vor cita părţile."

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Judecarea ajunge la final. Este asteptata pronuntarea la urmatorul termen

TERMEN: 4 decembrie 2012

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Se amana pronuntarea

TERMEN: 15 ianuarie 2013

Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti - Copos este condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 29 ianuarie 2013
Este data sentinta: Omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Decizia instantei Judecatoriei Sectorului 2 nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti - Primul termen al apelului - amanare

TERMEN: 19 aprilie 2013
Instanta decide sa amane dosarul "pentru lipsa de apărare a apelanţilor inculpaţi."

Tribunalul Bucuresti - Din nou amanare

TERMEN: 29 aprilie 2013
Instanta amnana "pentru imposibilitatea de prezentare a apărătorilor aleşi ai apelanţilor inculpaţi, pentru a se lua la cunoştinţă de motivele de apel".

Tribunalul Bucuresti - Dosarul se amana din nou. Unul din inculpati nu se poate prezenta

TERMEN: 20 mai 2013
Cererea de amânare a fost formulată de avocatul inculpatului Stelian Raţiu, care a spus că a luat legătura cu clientul său de-abia pe 17 mai şi nu a avut timp să-şi pregătească apărarea. // În plus, inculpatul Stelian Raţiu nu a fost prezent la termen, avocatul prezentând un document care arată că Raţiu este internat la Spitalul de boli contagioase din Cluj.

Tribunalul Bucuresti - Cerere de recuzare

TERMEN: 14 iunie 2013
Avocatii lui George Copos au solicitat schimbarea completului de judecata si actele prin care s-a decis schimbarea unui judecator din complet. Magistratii au suspendat sedinta de judecata pentru analiza actelor cerute. Ulterior, instanta a anuntat ca amana cauza. Avand in vedere solutionarea cererii de recuzare formulata de catre avocatii inculpatilor Rogoveanu Gabriel, Roza Gilio Giuzepe, Ratiu Stelian Ioan, Cristea Nicolae, Copos Gheorghe, referitoare la judecatorul Bogdan Camelia, motivat de faptul ca acesta s-a antepronuntat in cauza si avand in vedere lipsa doamnei procuror de sedinta, pana la orele 22:10, doamna procuror neputand fi contactata, desi grefierul de sedinta a facut demersuri in acest sens, si pentru a da posibilitatea doamnei judecator Saru Anca sa ia cunostinta de continutul inregistrarii sedintei de judecata de la termenul din data de 14.06.2013, in vederea aflarii motivelor de recuzare, instanta amana cauza. In aceeasi zi, magistratii au anuntat ca resping cererea de recuzare formulata de inculpatul Copos Gheorghe, prin aparator. Decizia este definitiva.

Tribunalul Bucuresti - Instanta admite cererea de recuzare

TERMEN: 15 iunie 2013
Instanta admite cererea de recuzare privind-o pe doamna judecator Bogdan Camelia, formulata la termenul din 14.06.2013 de catre inculpatii Copos Gheorghe, Ratiu Stelian Ioan, Rogoveanu Gabriel, Roza Gilio Giuzepe si Cristea Nicolae. Magistratii decid mentinerea actelor indeplinite si masurile dispuse in cauza, pana la formularea, la termenul din 14.06.2013, a celei de-a doua cereri de recuzare a doamnei judecator Bogdan Camelia. Decizia este definitiva.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 27 iunie 2013
Instanta decide sa amane judecarea dosarului cu mai bine de doua luni "pentru a da posibilitatea părţilor să pregătească apărarea"

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 6 septembrie 2013
Instanta a amanat judecarea cauzei.

Tribunalul Bucuresti - O noua amanare

TERMEN: 4 octombrie 2013
Instanta amana pronuntarea la data de 18.10.2013 cu privire la cererile de probatorii formulate in cauza. Acorda termen de fond la data de 31.10.2013, ora 13.00.

Tribunalul Bucuresti - Amana cauza

TERMEN: 18 octombrie 2013
Instanta amana cauza

Tribunalul Bucuresti - Instanta amana sa se pronunte pe unele solicitari

TERMEN: 21 octombrie 2013
Se cer introducerea de noi probe in dosar. Instanta amana pronuntarea pe solicitarile in cauza

Tribunalul Bucuresti - Se aproba introducerea de noi probe in dosar

TERMEN: 22 octombrie 2013
Instanta decide: Incuviinţează ca fiind concludente şi utile soluţionării cauzei, următoarele probe: -proba constând în cinci hotărâri ale adunării generale extraordinare a asociaţilor S.C. Rom Tour G.M. Impex S.R.L., şi anume, din datele de 16.08.2004, 01.09.2004, 08.09.2004, 07.10.2004 şi 25.10.2004; -proba constând în audierea martorei Deaconu Ecaterina; -proba constând în reaudierea inculpatului Cristea Nicolae; -proba constând în emiterea unei adrese către Compania Naţională Loteria Română prin care să se solicite să se precizeze dacă, printre înscrisurile care au constituit dosarul care a stat la baza hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 30.06.2004 prin care s-a aprobat cumpărarea la pachet a 38 de spaţii comerciale, s-a aflat şi o listă informală conţinând date referitoare la amplasamentul şi suprafaţa a 41 de spaţii comerciale, iar în caz afirmativ, să fie înaintată; -proba constând în emiterea unei adrese către S.C. Euroest Invest S.R.L. prin care să se solicite să se precizeze următoarele: -dacă implicarea inculpatului Rogoveanu Gabriel, în cursul anului 2004, în toate activităţile pe care le-a presupus încheierea unui număr de 39 de contracte de vânzare-cumpărare în care Compania Naţională Loteria Română figurează ca parte ( 26 de contracte de vânzare-cumpărare între S.C. Rom Tour G.M. Impex S.R.L., în calitate de vânzător, şi Compania Naţională Loteria Română, în calitate de cumpărător, 5 contracte de vânzare-cumpărare între numitul Ghinea Niculaie în calitate de vânzător, şi Compania Naţională Loteria Română, în calitate de cumpărător, 7 contracte de vânzare-cumpărare între numitul Matei Ion în calitate de vânzător, şi Compania Naţională Loteria Română, în calitate de cumpărător, şi un contract de vânzare-cumpărare între inculpatul Raţiu Stelian Ion, în calitate de vânzător, şi Compania Naţională Loteria Română, în calitate de cumpărător), se datorează modului în care sarcinile erau stabilite între angajaţii agenţiei imobiliare, sau nu, în acest din urmă caz existând posibilitatea ca mai mulţi angajaţi ai agenţiei să desfăşoare activităţi legate de intermedierea contractelor Companiei Naţionale Loteria Română, chiar legat de un acelaşi contract de vânzare-cumpărare, urmând a se preciza de ce, totuşi, inculpatul a desfăşurat toate aceste activităţi; -dacă în condiţiile existenţei unui contract de prestări servicii cu Compania Naţională Loteria Română încheiat în anul 2002, exista obligaţia pentru agentul imobiliar de a încheia contracte de comision cu persoanele fizice sau juridice care ofereau spre vânzare spaţii de a căror achiziţionare era interesată Compania Naţională Loteria Română; - proba constând în şase fotografii de puse la dosar de inculpatul Raţiu Stelian Ioan la termenul din 04.10.2013. Ia act că propunerea formulată de inculpatul Rogoveanu Gabriel, de audiere în calitate de martor a unui agent imobiliar, nu întruneşte condiţiile legale prev. de art. 320 alin. 3) C.p.p., motiv pentru care instanţa nu se pronunţă asupra acesteia. Ia act că propunerea formulată de inculpatul Raţiu Stelian Ioan, de audiere în calitate de martor a numitului Codarcea Maxim, nu întruneşte condiţiile legale prev. de art. 320 alin. 3) C.p.p., motiv pentru care instanţa nu se pronunţă asupra acesteia. Ia act că înscrisurile constând în opinii exprimate de doi profesori universitari de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, cu privire la aspectul simulaţiei şi al infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, nu constituie mijloace de probă în sensul art. 64 alin. 1) C.p.p., însă primeşte aceste înscrisuri la dosar faţă de faptul că sunt prezentate în susţinerea argumentaţiei în drept a poziţiei apărării. Respinge celelalte propuneri de probatorii ca nefiind concludente şi/sau utile, după caz.

Tribunalul Bucuresti - O noua amanare in dosar

TERMEN: 31 octombrie 2013
Completul de judecata decide sa amane cauza pentru continuarea judecatii.

Tribunalul Bucuresti - Amanare pentru administrarea de probe

TERMEN: 28 noiembrie 2013
Magistratii amana cauza in vederea administrarii probelor propuse.

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 13 decembrie 2013
Instanta amana cauza pentru data 20.01.2014, ora 10:00.

Tribunalul Bucuresti - Instanta amana cauza o luna

TERMEN: 20 ianuarie 2014
Magistratii au decis amanarea cauzei cu o luna, in vederea audierii apelantului inculpat Ratiu Stelian Ioan.

Tribunalul Bucuresti - Dosarul este mutat la sectia I Penala a TB

TERMEN: 20 februarie 2014
Dispune transpunerea dosarului nr. 2674/300/2010 al TB S II P, pe rolul TB S I P , urmând a fi soluţionat sub numărul ce îi va fi alocat de completul 27 A al acestei secţii, cu aceiaşi compunere ca şi completul 12 A al Secţiei a II a Penală căruia i-a fost în mod aleatoriu repartizat dosarul

Tribunalul Bucuresti - Amanare

TERMEN: 21 februarie 2014
Dosarul a fost preluat de Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti, care a amanat cauza in vederea audierii martorei Dumitrescu Daniela.

Tribunalul Bucuresti - O noua amanare

TERMEN: 21 martie 2014
Avand in vedere ca pe rolul ICCJ se afla inregistrate doua sesizari care au ca obiect pronuntarea cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile, pe calea unei chestiuni prealabile, cu termen in data de 14.04.2014, instanta amana cauza pentru ca ICCJ sa se pronunte.

Tribunalul Bucuresti - Amana cauza pentru a da posibilitatea ICCJ sa se pronunte

TERMEN: 24 aprilie 2014
Instanta amana cauza pentru a da posibilitatea ICCJ sa se pronunte

Tribunalul Bucuresti - Lipseste apararea. Se da o noua amanare

TERMEN: 16 iunie 2014
Amână cauza pentru lipsă de apărare.

Tribunalul Bucuresti - Se dau amenzi

TERMEN: 1 iulie 2014
Tribunalul Bucureşti i-a amendat marţi pe Gabriel Rogoveanu, acuzat în dosarul Loteria I, şi pe avocatul din oficiu desemnat pentru acesta, după ce la un termen anterior inculpatul şi-a concediat avocatul ales, iar marţi şi-a angajat alt apărător, instanţa fiind nevoită să amâne judecarea cauzei

Tribunalul Bucuresti - Amanare initiala a pronuntarii

TERMEN: 7 iulie 2014
Instanta amana pronuntarea la data de 23.07.2014

Tribunalul Bucuresti - Amanare ulterioara a pronuntarii

TERMEN: 23 iulie 2014
Instanta amana din nou pronuntarea la data de 13.08.2014

Tribunalul Bucuresti - Iar este amanata pronuntarea

TERMEN: 13 august 2014

Tribunalul Bucuresti - George Copos a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 25 august 2014
George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Decizia instantei este definitiva. Tribunalul Bucuresti a mentinut astfel decizia de condamnare data de Judecatoria Sectorului 2 in 29 ianuarie 2013. Instanta a constatat ca George Copos a fost arestat intr-o alta cauza, a respins apelurile facute de toti inculpatii din dosarul Loteria I, precum si toate cererile de schimbare a incadrarilor jurice ale faptelor acestora, facute pe parcursul judecarii cauzei. De asemenea, Tribunalul Bucuresti a mentinut pedepsele de cate patru ani de inchisoare pentru Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Ratiu si Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Romane, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare. Instanta le-a interzis celor cinci dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de cinci, respectiv patru ani dupa executarea pedepsei. George Copos este incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori. Ceilalti inculpati condamnati la pedepse cu inchisoare urmeaza sa fie incarcerati. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17964732-dosarul-loteria-1-george-copos-condamnat-definitiv-4-ani-inchisoare-executare.htm

36237 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by