3795 de zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Folosirea influentei si favorizarea infractorului" - Ioan Oltean


​Ioan Oltean, in calitate de vicepresedinte si fost secretar general al PDL, este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ca a intervenit la conducerea Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si la inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Economiei pentru ca anumite firme sa castige licitatii sau pentru ca primari PDL sa primeasca fonduri publice pe anumite proiecte. Oltean este acuzat si de favorizarea infractorului; procurorii sustin ca el a informat doua persoane ca DNA urma sa faca a doua zi perchezitii la domiciliile acestora.  

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat pe 12 septembrie ca a inceput urmarirea penala fata de Ioan Oltean, presedinte al organizatiei judetene PDL Bistrita-Nasaud, vicepresedinte si fost secretar general al PDL. Acesta este acuzat de procurorii anticoruptie de "infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii functiei de vicepresedinte/secretar general al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si infractiunea de favorizarea infractorului".

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca "in perioada 2010-2011, in calitate de presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a unui partid, de vicepresedinte (2001-2011), respectiv secretar general al aceluiasi partid (mai 2011-iunie 2012), invinuitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta asupra presedintelui, respectiv asupra vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si asupra unor inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Turismului si Ministerul Economiei, in vederea adjudecarii licitatiilor catre anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primariile conduse de primari din cadrul partidului din care invinuitul face parte".

DNA precizeaza ca "exista indicii certe cu privire la savarsirea, de catre invinuitul Oltean Ioan, a infractiunii de favorizare a infractorului in legatura cu fapte de coruptie, in sensul ca, in seara zilei de 22 martie 2012, a incunostintat doua persoane cu privire la faptul ca a doua zi urmau a fi efectuate, de catre Directia Nationala Anticoruptie, perchezitii la domiciliile acestora, intr-un dosar penal in care erau cercetate pentru fapte de coruptie in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Consiliul Judetean Bistrita".

Vezi aici comunicatul DNA de incepere a urmaririi penale

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a anuntat ca se fac cercetari privind scurgerile de informatii din dosarul in care Ioan Oltean a fost pus sub invinuire pentru favorizarea infractorului, iar cei care au divulgat date despre perchezitii vor fi identificati si trasi la raspundere penala, relateaza Mediafax.

Codruta Kovesi a spus ca scurgerea de informatii din ancheta care-l viza pe Ioan Oltean este un caz extrem de grav si ca spera sa nu mai existe astfel de situatii la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Pozitia acuzatului

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a sustinut ca nu se considera vinovat de faptele imputate de procurorii DNA si ca in cazul in care va fi, prin faptele sale, "in conflict cu litera statutului" partidului, nu va astepta recomandari pentru ca va sti ce are de facut, adaugand ca el nu e "un caz" in PDL. Precizarea acestuia a venit dupa ce europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut public lui Ioan Oltean sa demisioneze din functia de vicepresedinte al paridului

"Va asigur ca, cel putin prin prisma datelor pe care le avem in momentul acesta, nu ma simt vinovat fata de niciuna dintre cele sase fapte enumerate in actul de sesizare si de informare", a spus Ioan Oltean. Referitor la scurgerea de informatii reclamata de seful DNA, Codruta Kovesi, Ioan Oltean a raspuns: "Eu nu lucrez la DNA si nu pot sa ma pronunt in privinta aceasta, dar pot sa va asigur ca nu am avut informatii legate de descinderile pe care DNA urma sa le faca in Bistrita. Nu am prieteni acolo. Ca sa dai telefoane trebuie sa ai informatii, iar eu v-am spus ca nu am avut informatii si, ca atare, nu am dat informatii nimanui".

Vezi aici pe larg pozitia lui Ioan Oltean

UPDATE 1 aprilie 2016: DNA a precizat la solicitarea HotNews.ro ca dosarul este in continuare in lucru, fara a da alte informatii legate de stadiul sau.

DATA INCEPERII URMARII PENALE
12 SEPTEMBRIE 2013
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Ioan Oltean

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :presedinte al organizatiei judetene PDL Bistrita-Nasaud, vicepresedinte PDL, respectiv secretar general al PDL

INSTANTE:

12732 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by