
Miron Mitrea este acuzat ca, pe vremea in care era ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in guvernul Adrian Nastase, a primit drept mita circa 300.000 de euro, sub forma de lucrari de constructie la o casa apartinand mamei sale. Foloasele necuvenite ar fi provenit de la Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), in schimbul numirii si mentinerii ei in functiile de inspector general adjunct, respectiv inspector general in cadrul ISC. In 16 mai 2011, Inalta Curte a decis ca dosarul sa fie trimis inapoi la DNA.
UPDATE 13 februarie 2015 ICCJ: Sentinta Definitiva: Miron Mitrea, condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare
UPDATE: ICCJ - 15 octombrie 2014: Miron Mitrea este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu e definitiva
Potrivit rechizitoriului, ministrul ar fi acceptat lucrari de constructie, de amenajare si de dotare in valoare de 9,27 miliarde de lei vechi, la un imobil situat in orasul Voluntari, prin intermediul firmelor Conimpuls SA, Vertcon SA, Durimpuls SRL si Regal Glass SRL, toate din Bacau. "La momentul numirii in functia publica, inculpata Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la aceste societati comerciale", arata procurorii.
Anchetatorii mai spun ca, "pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor mentionate mai sus, in perioada 2001 – 2006, Irina Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai Conimpuls SA, Vertcon SA si Regal Glass SRL sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate".
In plus, "la inceputul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Mitrea, Irina Jianu a dat dispozitie administratorilor Vertcon SA si Conimpuls SA sa stearga inregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa instraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice".
Anchetatorii sustin ca, in schimbul foloaselor necuvenite primite, Miron Mitrea, a numit-o, a promovat-o si a mentinut-o pe Irina Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul ISC.
In plus, in 2006, Nicolae Popescu, arhitect sef al orasului Voluntari, ar fi falsificat, la presiunea lui Mitrea, autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv. Miron Mitrea a aratat acest document procurorilor, incercand sa-i convinga de faptul ca imobilul s-a construit inaintede numirea Irinei Jianu in functiile mentionate mai sus.
Pentru a putea fi declansata urmarirea penala impotriva politicianului a fost nevoie de mai bine de un an. Astfel, pe 13 septembrie 2007, DNA l-a sesizat pe presedintele Traian Basescu pentru ca acesta sa ceara, potrivit legii, declansarea urmariii penale impotrriva lui Miron Mitrea, in calitatea acestuia de fost ministru. In ianuarie 2008, solicitarea presedintelui a ajuns la ministrul Justitiei.
Pe 21 aprilie 2008, DNA a trimis cererea de avizare a inceperii urmaririi penale la Camera Deputatilor, avand in vedere ca Miron Mitrea era, la acea data, deputat. Primul vot s-a dat in iunie, insa acesta a fost anulat din lispa de cvorum. Un nou vot, in august 2008, s-a soldat cu respingerea cererii DNA.
Pe 3 septembrie 2008, Miron Mitrea si-a dat demisia din Parlament, pentru a se pune la dispozitia justitiei. La 1 octombrie 2008, urmarirea penala a fost declansata in mod oficial, iar pe 5 martie 2009 el a fost trimis in judecata, sub acuzatiile de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.
Masuri asiguratorii luate in dosar: s-a introdus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale lui Miron Mitrea si Irina Jianu, in vederea recuperarii prejudiciului produs firmelor de constructii
Alte persoane cercetate in dosar:
- Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, pentru dare de mita in forma continuata; folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; fals intelectual, astfel cum este reglementat in Legea contabilitatii, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata si in forma participatiei improprii; fals intelectual, astfel cum este reglementat in Legea contabilitatii, in forma continuata si in forma participatiei improprii; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii.
- Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.
Pozitia acuzatului: "In mod evident nu poate exista mita daca numirea in functie a doamnei Jianu a fost cu trei luni inaintea cumpararii casei si aproape cu sase luni inaintea inceperii lucrarilor. Desi mi s-a insailat un proces penal, vreau sa fiu judecat."
Decizie:
In 16 mai 20111, completul de 5 judecatori ai ICCJ decide retrimiterea dosarului la DNA.
Reinceperea urmarii penale:
In 26 aprilie 2012, Mitrea este audiat la DNA. Procurorii anunta ca au reinceput urmarirea penala a lui Mitrea in aceasta cauza.
16 octombrie 2013 - lui Miron Mitrea i-a fost prezentata la DNA dosarul de urmarire penala. Detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15815110-miron-mitrea-prezentat-dna.htm
31 octombrie 2013 - DNA a finalizat dosarul si l-a retrimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa prejudiciul retinut in dosar a fost diminuat.
Potrivit DNA, in dosarul retrimis spre judecare procurorii au stabilit un prejudiciu mai mic, respectiv a fost diminuat de la peste 920.000 lei la 520.000.
Detalii: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-15926392-miron-mitrea-retrimis-judecata-dna-dosarul-coruptie-privind-renovarea-casei-mamei-sale.htm
Sentinta Definitiva - 13 februarie 2015: Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare - ICCJ