Dosar finalizat in 5602 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul “Voluntari” – Miron Mitrea


Miron Mitrea este acuzat ca, pe vremea in care era ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in guvernul Adrian Nastase, a primit drept mita circa 300.000 de euro, sub forma de lucrari de constructie la o casa apartinand mamei sale. Foloasele necuvenite ar fi provenit de la Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), in schimbul numirii si mentinerii ei in functiile de inspector general adjunct, respectiv inspector general in cadrul ISC. In 16 mai 2011, Inalta Curte a decis ca dosarul sa fie trimis inapoi la DNA.

UPDATE 13 februarie 2015 ICCJ: Sentinta Definitiva: Miron Mitrea, condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare

UPDATE: ICCJ - 15 octombrie 2014: Miron Mitrea este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu e definitiva


Potrivit rechizitoriului, ministrul ar fi acceptat lucrari de constructie, de amenajare si de dotare in valoare de 9,27 miliarde de lei vechi, la un imobil situat in orasul Voluntari, prin intermediul firmelor Conimpuls SA, Vertcon SA, Durimpuls SRL si Regal Glass SRL, toate din Bacau. "La momentul numirii in functia publica, inculpata Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la aceste societati comerciale", arata procurorii.

Anchetatorii mai spun ca, "pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor mentionate mai sus, in perioada 2001 – 2006, Irina Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai Conimpuls SA, Vertcon SA si Regal Glass SRL sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate".

In plus, "la inceputul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Mitrea, Irina Jianu a dat dispozitie administratorilor Vertcon SA si Conimpuls SA sa stearga inregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa instraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice".

Anchetatorii sustin ca, in schimbul foloaselor necuvenite primite, Miron Mitrea, a numit-o, a promovat-o si a mentinut-o pe Irina Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul ISC.

In plus, in 2006, Nicolae Popescu, arhitect sef al orasului Voluntari, ar fi falsificat, la presiunea lui Mitrea, autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv. Miron Mitrea a aratat acest document procurorilor, incercand sa-i convinga de faptul ca imobilul s-a construit inaintede numirea Irinei Jianu in functiile mentionate mai sus.

Pentru a putea fi declansata urmarirea penala impotriva politicianului a fost nevoie de mai bine de un an. Astfel, pe 13 septembrie 2007, DNA l-a sesizat pe presedintele Traian Basescu pentru ca acesta sa ceara, potrivit legii, declansarea urmariii penale impotrriva lui Miron Mitrea, in calitatea acestuia de fost ministru. In ianuarie 2008, solicitarea presedintelui a ajuns la ministrul Justitiei.

Pe 21 aprilie 2008, DNA a trimis cererea de avizare a inceperii urmaririi penale la Camera Deputatilor, avand in vedere ca Miron Mitrea era, la acea data, deputat. Primul vot s-a dat in iunie, insa acesta a fost anulat din lispa de cvorum. Un nou vot, in august 2008, s-a soldat cu respingerea cererii DNA.

Pe 3 septembrie 2008, Miron Mitrea si-a dat demisia din Parlament, pentru a se pune la dispozitia justitiei. La 1 octombrie 2008, urmarirea penala a fost declansata in mod oficial, iar pe 5 martie 2009 el a fost trimis in judecata, sub acuzatiile de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.


Masuri asiguratorii luate in dosar: s-a introdus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale lui Miron Mitrea si Irina Jianu, in vederea recuperarii prejudiciului produs firmelor de constructii


Alte persoane cercetate in dosar:

- Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, pentru dare de mita in forma continuata; folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; fals intelectual, astfel cum este reglementat in Legea contabilitatii, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie; folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata si in forma participatiei improprii; fals intelectual, astfel cum este reglementat in Legea contabilitatii, in forma continuata si in forma participatiei improprii; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii.

- Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

Pozitia acuzatului: "In mod evident nu poate exista mita daca numirea in functie a doamnei Jianu a fost cu trei luni inaintea cumpararii casei si aproape cu sase luni inaintea inceperii lucrarilor. Desi mi s-a insailat un proces penal, vreau sa fiu judecat."

Decizie:

In 16 mai 20111, completul de 5 judecatori ai ICCJ decide retrimiterea dosarului la DNA.

Reinceperea urmarii penale:

In 26 aprilie 2012, Mitrea este audiat la DNA. Procurorii anunta ca au reinceput urmarirea penala a lui Mitrea in aceasta cauza.

16 octombrie 2013 - lui Miron Mitrea i-a fost prezentata la DNA dosarul de urmarire penala. Detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15815110-miron-mitrea-prezentat-dna.htm

31 octombrie 2013 - DNA a finalizat dosarul si l-a retrimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa prejudiciul retinut in dosar a fost diminuat.

Potrivit DNA, in dosarul retrimis spre judecare procurorii au stabilit un prejudiciu mai mic, respectiv a fost diminuat de la peste 920.000 lei la 520.000.

Detalii: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-15926392-miron-mitrea-retrimis-judecata-dna-dosarul-coruptie-privind-renovarea-casei-mamei-sale.htm

Sentinta Definitiva - 13 februarie 2015: Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare - ICCJ


DATA INCEPERII URMARII PENALE
1 OCTOMBRIE 2008
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
31 OCTOMBRIE 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Miron Mitrea

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 16 aprilie 2009
Primul termen a adus si prima amanare, pe motiv ca Nicolae Popescu nu a fost citat corect.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 mai 2009
Avocata Irinei Jianu a cerut mai mult timp pentru pregatirea apararii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii invocate

TERMEN: 2 iunie 2009
Avocatii apararii au invocat unele exceptii de procedura si au solicitat returnarea dosarului la DNA.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii respinse

TERMEN: 11 iunie 2009
Exceptiile de procedura au fost respinse. Aparatorii au invocat exceptia de neconstitutionalitate a unor articol din legea privind responsabilitatea ministeriala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 29 iunie 2009
Procesul nu a putut avea loc deoarece completul de judecatori nu a putut fi constituit.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii respinse

TERMEN: 9 iulie 2009
Exceptiile de neconstitutionalitate invocate au fost respinse. Avocatii au facut recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Recurs admis, dosarul pleaca la CC

TERMEN: 17 iulie 2009
Exceptiile de neconstitutionalitate au fost admise de completul de noua judecatori al ICCJ. Dosarul a fost suspendat si trimis la Curtea Constitutionala.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Suspendare

TERMEN: 14 septembrie 2009
S-a constatat si de catre instanta de fond ca judecata este suspendata.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecata este reluata

TERMEN: 11 octombrie 2010
Dupa ce Curtea Constitutionala a repins exceptiile invocate, procesul este repus pe rol. Avocatii invoca o noua exceptie de nelegalitate a sesizarii instantei, care este, insa, respinsa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 8 noiembrie 2010
O noua amanare din vina instantei – completul de judecatori nu era in componenta initiala, doi dintre magistrati fiind la cursuri de perfectionare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 ianuarie 2011
Avocatii solicita trimiterea dosarului la DNA. Decizia se va lua ulterior.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Doarul se intoarce la DNA

TERMEN: 31 ianuarie 2011
Judecatorii decid ca dosarul sa fie trimis inapoi procurorilor, pentru ca acestia ar fi incalcat dreptul la aparare al inculpatilor. DNA a facut recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 11 aprilie 2011
Decizia in ceea ce priveste returanarea dosarului se valua in mai.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul se intoarce la DNA

TERMEN: 16 mai 2011
Instanta a decis ca rechizitoriul trebuie refacut, asa ca dosarul se va intoarce la procurorii anticoruptie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen, prima amanare

TERMEN: 15 noiembrie 2013
Miron Mitrea si Irina Jianu au cerut un nou termen pentru a-şi putea angaja avocaţi. Instanta a dispus amanarea cauzei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul se amana cu aproape 3 luni

TERMEN: 13 decembrie 2013
Dosarul a fost amanat, dupa ce Irina Jianu, fost sef al ISC, a cerut un nou termen pentru pregatirea apararii, potrivit Agerpres. Noul termen este 4 martie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen preschimbat

TERMEN: 4 martie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 7 martie 2014
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 14 martie 2014
Instanta amana din nou cauza pe 28 martie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 28 martie 2014
Instanta amana din nou cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Mama lui Miron Mitrea a fost audiata in calitate de martor: Lucrarile de la casa mea, platite din pensia primita din Germania

TERMEN: 11 aprilie 2014
Mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea, a fost audiata in calitate de martor si a declarat ca lucrarile de renovare a casei sale au fost platite din bani proveniti din pensia ei primita din Germania, scrie Mediafax. Viorica Mitrea, in varsta de 84 de ani, a afirmat in fata judecatorilor ca in urma cu multi ani a fugit din tara si s-a stabilit in Germania, impreuna cu sotul ei, insa nu a obtinut cetatenie cu drepturi depline. In aceste conditii, la un moment dat s-a hotarat sa dea in judecata statul german, pentru intregirea drepturilor cetatenesti. Aceasta a precizat ca initiativa renovarii imobilului in care locuieste temporar a venit dupa ce a castigat, in Germania, procesul de intregire a cetateniei, relateaza Mediafax. Viorica Mitrea a sustinut ca locuieste mai mult in Germania, pentru ca acolo isi face tratamentele pentru bolile de care sufera si ca, dupa ce a castigat procesul cu statul german si a intrat in drepturi depline ca cetatean german, i-au fost returnate retroactiv drepturi de pensie de aproximativ 280.000 de euro, potrivit sursei citate. Aceasta a afirmat ca suma de 39.000 de euro platita pentru lucrari a fost scoasa dintr-o banca germana, din pensia primita retroactiv, si ca se poate dovedi, cu documente, natura licita a sumelor de bani platita firmelor conduse de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC). Intrebata cum a ajuns sa apeleze la Jianu, Viorica Mitrea le-a spus judecatorilor ca aceasta era vecina de imobil cu Sergiu Sechelariu, pe care ea il cunostea, transmite Mediafax. Mama lui Mitrea a spus ca discutiile despre renovarea imobilului sau au fost purtate cu Sergiu Sechelariu, iar rolul Irinei Jianu a fost acela de a prelua mai usor banii platiti pentru lucrari firmelor sale, in contextul in care Viorica Mitrea nu se putea deplasa cu usurinta. Potrivit acesteia, toate sumele de bani pentru lucrari au fost date cash si ca ar fi primit chitante pentru toate sumele platite. Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata pentru 25 aprilie, cand vor continua audierile in acest dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 25 aprilie 2014
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza sa amana din nou

TERMEN: 5 mai 2014
Magistratii amana din nou dosarul

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 16 mai 2014
Instanta amana din nou cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 22 mai 2014
Instanta amana cauza din nou.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 30 mai 2014
Instanta amana cauza la data de 13 iunie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana cauza

TERMEN: 13 iunie 2014
Magistratii amana inca o data cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza se amana cu doua luni

TERMEN: 20 iunie 2014
Instanta amana cauza pentru data 28 august.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza amanata

TERMEN: 28 august 2014
Instanta amana cauza din nou.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 30 septembrie 2014
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana pronuntarea

TERMEN: 3 octombrie 2014
Instanta amana pronuntarea la data de 15 octombrie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Prima sentinta: Miron Mitrea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 15 octombrie 2014
Instanta suprema l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva. Miron Mitrea a declarat, la B1 TV, ca se astepta sa fie achitat in acest dosar, ca nu comenteaza deciziile instantei, dar va ataca in recurs sentinta. Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Mitrea la doi ani de inchisoare pentru luare de mita, la care se adauga interzicerea unor drepturi dupa executarea pedepsei, tot pe o durata de doi ani. Instanta l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals si a mai dispus incetarea procesului penal in cazul sau pentru uz de fals. Prin aceeasi sentinta s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea si a fost mentinut sechestul asigurator pus de procurori. In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita. Nicolae Popescu, fost arhitect sef al Primariei Voluntari, a primit o pedeapsa de cinci luni de inchisoare pentru fals in acte si doua luni pentru favorizarea infractorului. Instanta a decis sa cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de inchisoare, dintr-un alt dosar. Judecatorii au constatat ca pedeapsa de trei ani de inchisoare a fost executata. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-18310145-miron-mitrea-condamnat-doi-ani-inchisoare-executare.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta Definitiva: Miron Mitrea, condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare

TERMEN: 13 februarie 2015
Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat pe 13 februarie 2015 Sentinta Definitiva: Miron Mitrea este condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare, iar Irina Jianu este condamnata la 5 luni de inchisoare. Cei trei condamnati din acest dosar au declarat apel la prima decizie a magistratilor, iar avocatii si procurorul de sedinta si-au sustinut la termeul de astazi pledoariile in fata completului de judecata, condus de Ionut Matei. In ultimul sau cuvant, Miron Mitrea a declarat ca nu a savarsit nicio fapta penala si ca regreta faptul ca nu a fost gasit procesul verbal de confruntare cu Sergiu Sechelariu, in care acesta din urma recunostea faptul ca a primit un miliard de lei vechi, scrie Agerpres. Mitrea a spus ca "Irina Jianu nu are niciun amestec in acest dosar, iar pe Nicolae Popescu nu l-am vazut in viata mea pana la acest proces". Irina Jianu a declarat in fata instantei ca este nevinovata si ca nu a dat si nu a primit in viata ei mita, relateaza agentia de presa citata. Detalii aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-19371306-miron-mitrea-predat-ipj-constanta.htm

13699 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by