Concret, Corneliu Dobritoiu ar fi depus la dosarul de cumparare acte false si astfel i-ar fi determinat pe membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora si-a cumparat locuinta de serviciu in regim subventionat. Alaturi de Dobritoiu au mai fost trimise in judecata alte 10 persoane care au detinut functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale (MApN), acuzate ca si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala.
Potrivit procurorilor DNA, Dobritoiu s-a prevalat de Legea 562/2004 care prevedea ca acele cadre militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.
In rechizitoriul citat de Mediafax se arata ca la 2 aprilie 1999, Corneliu Dobritoiu, indeplinind functia de "ofiter de stat major international" in cadrul Cartierului General al NATO de la Bruxelles, a cerut ministrului Apararii Nationale aprobarea de a i se repartiza o locuinta de serviciu cu patru camere, in garnizoana Bucuresti.
"Mentionez ca pana anul trecut, fiind divortat si avand un copil, am locuit la parintii mei. In anul 1998, m-am recasatorit, iar sotia mea are si ea un copil. In aceasta situatie, conditiile locative ale apartamentului parintilor mei nu satisfac nevoile reale ale celor doua familii, pentru a trai in conditiile unui confort minim", sustinea Dobritoiu intr-un raport inregistrat la cabinetul ministrului in 5 aprilie 1999. Ulterior, in 2000, lui Dobritoiu i-a fost data prin repartitie o locuinta de serviciu cu chirie pe strada Traian din sectorul 3, cu o suprafata utila de 115,24 metri patrati. Contractul de inchiriere a fost semnat in perioada de 29 iunie 2000 - 29 iunie 2005, scrie Mediafax.
Procurorii sustin ca "pe cartea de identitate a lui Samson Dumitru (fiu vitreg) la viza de stabilire a resedintei este inscrisa ca data de incepere 28.02.2000 (s-a mentionat in raport ca este student si nu are unde locui, si in consecinta se impune acordarea unei camere in plus), in conditiile in care acesta era deja casatorit, avand domiciliul intr-o locuinta proprietate personala din Municipiul Piatra Neamt. In aceste conditii, inserarea acestuia in spatiul locativ pe care inv. gl. mr. (rez.) Dobritoiu Corneliu intentiona sa-l obtina in mod nelegal de la Ministerul Apararii Nationale, nu poate fi interpretata decat ca o forma de premeditare a ilegalitatii ce urma sa fie savarsita".
In plus, Corneliu Dobritoiu cumparase, la 18 ianuarie 1994, in regim subventionat, de la SC Titan Administratie Locativa SA Sector 3, o locuinta compusa dintr-o camera pe strada Racari, aceasta fiind atribuita din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale. Imobilul a fost vandut de generalul maior in rezerva pe 31 ianuarie 1994, cu 80.000 de lei, se arata in rechizitoriu.
"Astfel, prin Raportul nr. W2031/02.04.1999, adresat ministrului apararii nationale, raport depus in copie la dosarul cauzei, invinuitul a solicitat aprobarea repartizarii unei astfel de locuinte de serviciu, prezentandu-si, in mod trunchiat situatia locativa, deoarece in raportul respectiv nu a facut precizari ca detinuse, anterior, in proprietate o locuinta din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale, dar pe care o vanduse, situatie in care nu mai putea sa beneficieze de locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale", noteaza procurorii.
Acestia arata ca fostul ministru al Apararii a cerut sefului UM 02547 Bucuresti, in aprilie 2005, aprobarea de a cumpara locuinta de serviciu din strada Traian, in acest sens incheindu-se contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate din 5 decembrie 2005. Procurorii mai sustin ca Dobritoiu detinea in proprietate, la data cumpararii acestei locuinte, si o locuinta de 354 metri patrati situata in comuna Ganeasa, judetul Ilfov.
Potrivit anchetatorilor, pentru a cumpara locuinta la pret subventionat, Corneliu Dobritoiu a anexat si o serie de declaratii false, insa nu poate fi tras la raspundere pentru acest lucru, pentru ca a intervenit prescriptia raspunderii penale.
Citeste aici anuntul DNA de trimitere in judecata a lui Corneliu Dobritoiu
Inculpatii din dosar:
General de brigada in rezerva TRAIAN PIGUI, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial si o infractiune de participatie improprie la fals intelectual (8 acte materiale), toate in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.
General maior in rezerva SERBAN FLOAREA, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN (la data faptelor), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.
General maior in rezerva DOBRITOIU CORNELIU, cadru al MApN (la data faptelor), actual senator, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
General maior in rezerva RADICI FRANCISC, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.
General maior in rezerva NASTASE CONSTANTIN, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual (doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.
General locotenent in rezerva MEDAR SERGIU-TUDOR, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
General locotenent in rezerva ROTARU GHEORGHE, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
Comandor in rezerva GONCIARUC GHEORGHE, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual(doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.
Colonel in rezerva VIZITIU IONEL, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (participatie improprie) si participatie improprie la fals intelectual(doua acte materiale), toate cu consecinte deosebit de grave.
General de brigada in rezerva DUTA CORNELIU, comandant al Garnizoanei Bucuresti (la data faptelor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
Plutonier adjunct in rezerva MATEI MIHAELA, cadru al MApN (la data faptelor), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.
Masuri suplimentare luate in dosar:
Prejudiciul retinut in cauza este in suma de 1.207.670 lei (compus din 1.095.682,56 lei, care reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de 111.988 lei, care reprezinta contravaloarea chiriei platita de Ministerul Apararii Nationale unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi), a anuntat DNA pe 4 septembrie, data la care a dispus trimiterea in judecata a lui Corneliu Dobritoiu si a altor 10 persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor: Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Matei Mihaela, Vizitiu Ionel, Gonciaruc Gheorghe. Avand in vedere ca inculpatul Dobritoiu Corneliu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv, 15.846,7 lei, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile, care fusese instituit in cursul urmaririi penale, informeaza DNA.
Fata de Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si fata de Cornel Julea, colonel in rezerva, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-o cauza penala distincta.
Pozitia acuzatului:
Corneliu Dobritoiu: "As fi acuzat ca am planuit chestiunea asta din 1999, inchirierea, cumpararea apartamentului la pretul subventionat, cand in 1999 nici nu stiu daca era gata locuinta. Eu am facut un raport ca orice om care nu avea locuinta. Am facut raport pentru locuinta de serviciu. Nu se stiau preturi, nu se stiau niciun fel de detalii".
23 martie 2015, ICCJ: Corneliu Dobritoiu a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva