Dosar finalizat in 5288 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi


Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.

Mai mult, cerera de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie, "in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.

Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile."

Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis miercuri, 10 februarie 2010, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi. Solicitarea a fost primita din partea DNA pe 9 februarie.

Ministerul precizeaza ca potrivit Constitutiei si prevederilor legale in vigoare, in cazul ministrilor care, la data inceperii urmaririi penale, sunt si membri ai Parlamentului Romaniei, cererile de retinere, arestare sau perchezitie se incuviinteaza de Camera din care fac parte. Solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului de catre ministrul Justitiei.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, marti, 16 februarie, sa transmita Comisiei juridice scrisoarea fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi, privind concediul prenatal. Fostul ministru al Tineretului a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o scrisoare in care arata ca se afla in concediu prenatal, motiv pentru care ar putea sa nu vina la dezbaterile pe acest subiect din Comisia juridica sau plen.

Cererea de perchezitie formulata de DNA in februarie 2010 a fost blocata la Comisia juridica din Camera Deputatilor timp de aproape 10 luni, dupa care a fost respinsa de plenul Camerei.

Referitor la acuzatii, Monica Iacob Ridzi a declarat: "Si eu vreau sa stiu cum au cheltuit banii acele firme, am serioase semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care au lucrat oamenii pe care ii am in minister si care au gestionat aceste lucruri (..) Vreau sa vad ce spune Garda Financiara, DNA-ul. (..) Vreau sa vad daca sunt oameni in subordinea mea care au gresit, nu vreau sa imi asum vina niciunui om din subordine, pentru ca nu mi se pare normala o astfel de atitudine."

In 3 mai 2011, Monica Iacob Ridzi a fost trimisa in judecata de catre DNA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii.

Decizii in dosar:

27 ian. 2014 - Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva. Detalii aici

!!! 16 februarie 2015 - Sentinta Definitiva: Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare. Detalii aici

DATA INCEPERII URMARII PENALE
11 AUGUST 2009
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
3 MAI 2011
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Monica Iacob Ridzi

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Ministrul Tineretului si Sporturilor in guvernul PDL-PSD condus de Emil Boc (numita din partea PDL)

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - * Recurs

TERMEN:
* Termenul este orientativ pana la preluarea recursului

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 7 septembrie 2011
Procesul a inceput, cum era si de asteptat, cu o amanare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 octombrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 16 noiembrie 2011

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecarea dosarului se amana

TERMEN: 21 noiembrie 2011
Dosarul lui Monica Iacob Ridzi primeste un nou termen. Dosarul este amanat din motive procedurale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 19 decembrie 2011
Procesul se va relua dupa sarbatori

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii invocate

TERMEN: 10 ianuarie 2012
Avocatii invoca exceptia nelegalitatii urmaririi penale si pe cea a sesizarii instantei

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Exceptii respinse

TERMEN: 23 ianuarie 2012
Exceptiile invocate au fost respinse

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 1 februarie 2012
Procesul va continua spre sfarsitul lunii

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 februarie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Din nou amanare

TERMEN: 14 martie 2012
Instanta amana judecata cauzei pentru finele lunii martie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 26 martie 2012
A fost audiat fostul director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret, Dan Petre Toia.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare. Se da un nou termen

TERMEN: 9 aprilie 2012
Instanţa trebuia să o audieze la acest termen pe Elena Vârsta, fost consilier personal al Monicăi Ridzi şi administrator al SC Red Apple Communication SRL, însă aceasta nu s-a prezentat la ÎCCJ şi va primi o amendă.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 27 aprilie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare de 4 zile

TERMEN: 7 mai 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile

TERMEN: 11 mai 2012
Audierile in cauza continua. Instanta de judecata acorda un nou termen pe 22 iunie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Monica Iacbo-Ridzi, audiata in fata instantei

TERMEN: 22 iunie 2012
Monica Iacob Ridzi a fost audiată in fata instantei: "Eu nu am semnat ordonanţările, dar totuşi bani au plecat din minister" // Fostul ministru a arătat că banii au plecat din Minister, deşi pe ordonanţări nu exista semnătura ei, astfel că nu-şi poate explica modul în care diferenţa de bani dintre sumele de 304.000 lei şi 245.000 de lei a fost înaintată terţilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierea lui Ridzi

TERMEN: 28 iunie 2012
Monica Iacob-Ridzi a continuat sa faca declaratii in fata instantei de judecata. Fostul ministru a sustinut ca acuzatiile de falsificare a unor documente nu sunt adevarate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Se reia procesul de judecata si sunt audiati martori

TERMEN: 26 septembrie 2012
Sunt audiati mai multi martori in dosarul fostului ministru al Tineretului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile martorilor

TERMEN: 26 octombrie 2012

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sunt audiati inca doi martori

TERMEN: 7 noiembrie 2012
Instanta a audiat inca doi martori, foşti angajaţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS).Magistraţii au audiat-o pe Ileana Mirela Mircioiu şi pe Elena Claudia Teodorescu, din cadrul Direcţiei Comunicare Publică a MTS, aceasta din urmă dând o declaraţie de peste două ore, în care a relatat întâmplările petrecute în 2009 la organizarea Zilei Tineretului la Costineşti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - A fost audiat fostul consilier al lui Ridzi

TERMEN: 13 noiembrie 2012
Instanta l-a audiat pe fostul consilier al Monicăi Iacob-Ridzi, George Cristian Păduraru. // Păduraru a povestit cum a fost numit, printr-un ordin al fostului ministru Ridzi, membru al unei comisii de recepţie a organizării evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului în 40 de judeţe din ţară, mai puţin cele din Bucureşti şi Costineşti. // Fostul consilier a precizat că a refuzat de două ori să semneze acel proces verbal de recepţie a organizării evenimentelor, deoarece el nu s-a ocupat decât de organizarea unor manifestări în parcul IOR din Bucureşti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierea martorilor

TERMEN: 20 noiembrie 2012
Instanta i-a audiat pe fostul purtător de cuvânt al Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) Claudiu Lukacsi şi pe directorul unei firme care a prestat servicii pentru MTS, Amalia Năstase.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 5 decembrie 2012
Instanta decide amanarea cauzei

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 10 ianuarie 2013
Instanta de judecata da o noua amanare in jduecarea cauzei si stabileste noul termen pe 5 februarie

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 5 februarie 2013
Magistratii acorda un nou termen pentru 19 martie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Continua audierile martorilor

TERMEN: 19 martie 2013
La termen este prezenta si Monica Iacob Ridzi, iar instanta de judecata audiaza mai multi martori din dosar. Judecatorii decid amanarea judecarii dosarului pentru 3 aprilie pentru continuarea audierilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amana cauza

TERMEN: 3 aprilie 2013
Instanta a decis sa amane cauza pe 23 mai 2013, ora 9:00

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 23 mai 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - A treia amanare

TERMEN: 11 iunie 2013
Instanta amana cauza pentru 20 septembrie 2013.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audiere de martori

TERMEN: 20 septembrie 2013
Instanta a audiat mai multi martori in dosar. Avocatii au depus la dosar cereri pentru eliberarea de copii de pe inscrisurile aflate la dosar si au mai depus copii de pe legitimatiile expertilor consilieri si datele de identificare pentru a fi convocati.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Audieri de martori

TERMEN: 8 octombrie 2013
La termen s-au prezentat inculpatii aflati in stare de libertate, au fost audiati mai multi martori, iar instanta a decis continuarea audierii martorilor si la urmatorul termen, stabilit pentru data 15 noiembrie 2013.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dan Bittman a fost audiat ca martor

TERMEN: 15 noiembrie 2013
Dan Bittman, solistul trupei Holograf, a fost audiat in calitate de martor in dosarul de coruptie al fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi. Aceasta este judecata in legatura cu organizarea Zilei Tineretului din 2009, iar la termen au fost audiate mai multe persoane. Dan Bittman a declarat in fata instantei ca in aprilie 2009 a fost contactat telefonic de fostul ministru, care i-a cerut sa-l intalneasca in Parcul IOR din Capitala pentru discutii, scrie Mediafax. Potrivit sursei citate, solistul a afirmat in fata judecatorilor ca "ministrul spunea la intalnire ca doreste sa faca un spot filmat intainte de ziua de 2 mai. Am filmat, evident, acel spot, impreuna cu doamna ministru si cu inca o persoana. Nu mi s-a oferit si nu am cerut niciun ban pentru acel spot. A fost ceva voluntar in contextul in care eu mi-am dorit sa sustin actiunea ministerului". Bittman a declarat in instanta ca, dupa ce a filmat spotul, a sustinut impreuna cu trupa Holograf un concert in cadrul evenimentelor organizate de minister, iar onorariul a fost de 7.500 de euro. Bittman a afirmat ca nu s-a ocupat in mod direct de negocieri si de perfectarea contractului, persoana insarcinata de catre formatie pentru astfel de activitati fiind George Stirbei, impresarul trupei Holograf, potrivit Mediafax. Intrebat de judecatori care a fost numarul estimativ de persoane prezente la acel concert, Bitman a spus ca au fost peste 5.000 de persoane prezente. Dupa audiere, solistul le-a declarat jurnalistilor ca spera ca judecatoarele din complet sa se numere intre fanele sale si a precizat ca trupa Holograf este cu toate taxele la zi. "Sigur s-a cantat inelul, 'Ti-am dat un inel', sper sa nu se considere mita", a continuat Bittman.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 3 decembrie 2013
Instanta amana cauza la data 12 decembrie 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 12 decembrie 2013
Instanta amana cauza si acorda termen la data 7 ianuarie 2014, ora 9:00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza se amana din nou

TERMEN: 7 ianuarie 2014
Instanta amana cauza si acorda termen la 16 ianuarie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta a terminat dezbaterile in dosar. DNA cere condamnarea la inchisoare a fostului ministru

TERMEN: 16 ianuarie 2014
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a finalizat dezbaterile in acest dosar, dupa ce a ascultat pledoariile acuzarii, ale apararii si ultimul cuvant al inculpatilor, scrie Mediafax. Un procuror al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) le-a cerut judecatorilor condamnarea fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi la inchisoare cu executarea pedepsei, care pentru infractiunea de abuz in serviciu este intre 5 si 15 ani. Procurorul a cerut ca Ridzi sa fie condamnata pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri si infractiuni privind sistemele informatice "din cauza contributiei esentiale si a calitatii acesteia in timpul savarsirii faptelor". Procurorul a cerut condamnarea si a celorlalti inculpati, inclusiv a lui Paul Diaconu, director in cadrul MTS, chiar daca acesta este cel care a facut un denunt la DNA, relateaza Agerpres. In plus, DNA le-a solicitat judecatorilor ca inculpatii sa plateasca in solidar 2,7 milioane lei reprezentand daune. Dupa ce acuzarea a cerut pedepse cu executare pentru toti inculpatii din acest dosar, completul de judecata, format din presedintele Iulian Dragomir si judecatorii Rodica Cosma si Francisca Vasile, a ascultat pledoariile apararii. Avocatii au declarat ca toate procedurile reclamate de anchetatori au fost unele normale si ca faptele nu ar fi dovedite de probele aduse de DNA. Avocatul Monicai Ridzi a aratat ca aceasta si-a indeplinit cu strictete sarcinile de serviciu prevazute in fisa postului si ca micile greseli pe care le-a facut ar fi fost cauzate de faptul ca structura guvernamentala era nou infiintata, potrivit Mediafax. Avocatul a mai sustinut ca fostul ministru a fost indreptatit sa organizeze Ziua Tineretului la acea vreme, intrucat exista inclusiv o Lege, 425/2004, care la articolul 1 prevede organizarea de evenimente pentru acea zi, precum si o ordonanta de urgenta a Guvernului ulterioara, ce stabileste ca Ministerul Tineretului si Sportului este structura care trebuie sa se ocupe de organizare. Referitor la acuzatiile de accesare fara drept a unor sisteme informatice, apararea a sustinut ca din probele anchetatorilor nu rezulta ca existau programe de securitate pe calculatoarele despre care anchetatorii DNA spun ca au fost accesate ilegal si ca, "mai mult, existau post-it-uri pe birou sau pe ecranele calculatoarelor, cu parolele puse pe ele". Avocatii Monicai Iacob Ridzi au cerut judecatorilor achitarea acesteia, pe motiv ca faptelor imputate le-ar lipsi unul dintre elementele constitutive ale infractiunii. In ultimul cuvant, Ridzi a declarat in fata judecatorilor ca tot ceea ce a facut a facut in mod legal, ca se considera nevinovata si ca ultimii ani au fost unii de "umilinta" pentru ea. "Pana la urma, cred ca dosarul trebuie sa stabileasca limitele si competentele aparatului ministerial. Am avut deplina incredere in competentele directorilor, respectiv a celor 266 de directori, si ale miilor de angajati ai ministerului. Am fost convinsa ca sunt profesionisti si de buna credinta. Nu am cerut vreodata vreunui angajat sa faca ceva nelegal. In schimb, am platit politic si personal pentru functia pe care am avut-o. Ne-am dori ca evenimentele de la 2 mai sa ramana un reper pentru tineri peste ani si, de asemenea, ca traditia sa fie continuata si ele sa fie organizate in toata tara. Am intrat in politica de la 20 de ani si este evident ca scandalul acesta m-a daramat. Va dati seama ca, atunci cand esti ministru toti te cauta, toti vor sa-ti intinda o mana, dar ma uit acum in jur si vad cine a ramas cu adevarat langa mine in acesti ani de umilinta", a spus Monica Iacob Ridzi in fata judecatorilor, scrie Mediafax. Judecatorii au anuntat ca vor amana pronuntarea sentintei in acest dosar pentru data de 27 ianuarie. Decizia nu va fi una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Monica Iacob Ridzi, condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva

TERMEN: 27 ianuarie 2014
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in dosarul 2 Mai - Ziua Tineretului. Sentinta data de completul de 3 judecatori al Inaltei Curti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la completul de 5 judecatori al ICCJ. Monica Iacob Ridzi a mai primit si alte pedepse in acelasi dosar, de 3 ani, 1 an si 6 luni, 4 ani, respectiv 3 ani pentru alte infractiuni. Pedepsele au fost contopite, urmand ca fostul ministru sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 5 ani de inchisoare cu executare. In plus, Monicai Iacob Ridzi ii sunt interzise unele drepturi civile pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei. Alta condamnare in acest dosar a primit Ioana Elena Varsta, fosta consiliera a lui Ridzi, condamnata la 5 ani cu executare. De asemenea, Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), a primit 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare. Detalii aici http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-16492193-monica-iacob-ridzi-condamnata-5-ani-inchisoare-executare-sentinta-nu-este-definitiva.htm

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Ridzi ataca decizia ICCJ in apel

TERMEN: 4 iulie 2014
Monica Iacob Ridzi a atacat decizia ICCJ cu apel. Primul termen de apel este 13.10.2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Apel - Primul termen

TERMEN: 13 octombrie 2014
La primul termen de apel, magistratii au amanat cauza, pentru lipsa aparare inculpati.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare pentru audieri

TERMEN: 8 decembrie 2014
Magistratii amana cauza pentru a-i audia pe inculpatii Varsta Ioana Elena si Diaconu Paul si pentru ca reprezentantul Ministerului Public sa ia la cunostinta de cererea in probatiune depusa la acest termen de judecata de catre aparatorul inculpatilor Dragomir Octavian si Mircea Florin Catalin.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Fost director in Minister: Imi recunosc faptele, nu merit sa fiu achitat

TERMEN: 12 ianuarie 2015
Magistratii l-au audiat la termenul de astazi pe Paul Diaconu, fostul director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului (MTS), care a declarat ca isi recunoaste faptele si nu cere sa fie achitat, relateaza Agerpres. Potrivit agentiei de presa, acesta a afirmat in fata judecatorilor ca "am purtat discutii atat cu doamna Ridzi, cat si cu sefa de cabinet, doamna Cazan, le-am spus sa oprim aceasta achizitie, intrucat nu mai este timp, dar doamna Ridzi a zis ca este imposibil, ca este un act asumat in fata Guvernului sau a partidului, nu mai stiu. Afirmatia s-a dovedit reala, deoarece in cateva zile s-a schimbat un articol din actul normativ de infiintare a ministerului, pentru a putea organiza acest eveniment". Acesta a declarat ca nu s-a ocupat de valoarea tranzactiei, ci doar de incadrarea ei bugetara. "Imi reprosez, de asemenea, ca am acceptat sa fac parte din comisia de receptie, in conditiile in care nu aveam experienta necesara si nici nu mai facusem parte dintr-o astfel de comisie. Sefa de cabinet Ioana Cazan m-a chemat la birou si mi-a spus ca trebuie sa receptionez evenimentele. De aceea nu cer sa fiu achitat si nici nu merit", a mai spus Paul Diaconu, citat de Agerpres. Fostul director a sustinut ca a facut mai multe depuneri succesive de bani, pentru a acoperi valoarea prejudiciului; "am obtinut un cont de la ANAF unde am depus bani si voi mai depune, pentru ca scopul meu nu este sa ma sustrag", a adaugat acesta. Tot in cadrul termenului de luni, 12 ianuarie, au mai fost audiata fosta consiliera a lui Ridzi, Ioana Elena Varsta, care a declarat ca era imposibil de organizat un eveniment atat de amplu cu circa un euro/participant, asa cum a calculat DNA in rechizitoriu. Vârsta a sustinut ca "logica organizarii unui eveniment atat de amplu era faptul ca era vorba despre un minister nou infiintat, care dorea sa marcheze acest lucru, sa aiba vizibilitate. Decizia de externalizare a evenimentului a fost incapacitatea functionarilor din minister de a organiza acest eveniment", relateaza Agerpres. Aceasta a spus in instanta ca, in aprilie 2009, Monica Iacob Ridzi s-a consultat cu presedintele ANRMAP, care i-a recomandat procedura incredintarii directe. "Nu am avut niciodata reprezentarea ca s-ar produce vreo ilegalitate. Nu am avut nicio initiativa in legatura cu procedura de achizitie publica si niciunul dintre documentele intocmite in aceasta procedura nu a trecut pe la mine. Sunt acuzata de falsificarea unor documente, dar eu nu le-am vazut decat la prezentarea materialului de urmarire penala", a afirmat Varsta, potrivit agentiei de presa. Completul de 5 judecatori al ICCJ a acordat un nou termen pentru data de 9 februarie si le-a spus avocatilor sa se pregateasca sa puna concluzii finale, deoarece este posibil sa fie ultimul termen al apelului.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Ridzi da vina pe subordonatii din minister. Completul de cinci judecatori a terminat de judecat apelul

TERMEN: 9 februarie 2015
"Toate eventualele neregularitati legate de organizarea zilei de 2 mai apartin exclusiv angajatilor din subordine", a declarat fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, in instanta. Ea a fost audiata de judecatori si a spus ca nu i-a cunoscut pe administratorii firmelor care au castigat contractele, iar de organizarea evenimentului s-a ocupat consiliera ei, Ioana Varsta, transmite Agerpres. Ridzi a afirmat ca a incercat sa aduca o personalitate care sa promoveze evenimentul Zilei Tineretului, dar ca nu a reusit, si ca printre cei care au refuzat este si Ilie Nastase. Asa a decis sa apara ea in clipul de promovare a evenimentului, a sustinut Monica Iacob Ridzi, precizand ca nu a vrut sa isi faca publicitate politica astfel, relateaza Agerpres. Potrivit agentiei de presa citate, fostul ministru a spus in instanta ca judecatorii de la instanta de fond nu au inteles conceptul cheltuirii banilor publici in cazul promovarii unor evenimente destinate tinerilor, iar sumele datorate firmelor organizatoare au fost platite fara ca ordonantarile de plata sa aiba semnatura sa. Ridzi le-a spus judecatorilor: "Nu am cerut nimanui din minister sa faca ceva ilegal. Am platit pentru nesabuinta mea de a crede in oameni. In 5 ani acest proces m-a daramat, iar starea mea de sanatate s-a agravat. Si saptamana trecuta am fost internata de urgenta, dar m-am externat special ca sa ajung in fata dumneavoastra. Simteam ca mor cu dreptatea in mana. Am doi copii si pentru ei mai rezist. Viata mea si a copiilor mei sunt in mana dumneavoastra", scrie Agerpres. Tot la acest termen a fost audiat si Paul Diaconu, fost director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS, care a spus ca Monica Ridzi a fost cea care a luat decizia de a externaliza serviciile aferente organizarii evenimentului, sub motivul ca nu avea incredere in unii sefi de directii judetene, intrucat acestia erau din "fostul regim, al PNL", transmite Agerpres. Acest termen al procesului a durat aproape noua ore, timp in care avocatii au tinut pledoariile finale, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor. Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a terminat de judecat apelul, iar sentinta este asteptata pe 16 februarie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sentinta Definitiva: Monica Iacob Ridzi a fost condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare

TERMEN: 16 februarie 2015
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Si fosta sa consiliera, Ioana Elena Varsta, a fost condamnata tot la cinci ani de inchisoare cu executare, si tot pentru abuz in serviciu, scrie Mediafax. Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din Minister, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce si-a platit partea de prejudiciu, noteaza agentia citata. Marius Mihail Marcuta, fost consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, Florin Catalin Mircea, fost consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate, a fost condamnat la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, Octavian Petru Dragomir, fost director al Directiei Buget Contabilitate, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, Claudia Radu, fost director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret, a fost condamnata la 2 ani si jumatate cu suspendare. Dan Petre Toia, fost director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, Daniela Popa, fost consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, si aceeasi pedeapsa a primit-o si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL, scrie Mediafax. Aceasta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva, iar Monica Iacob Ridzi si Ioana Varsta vor fi incarcerate.

25357 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by