Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro Care este activitatea Agentiei Nationale de Integritate dupa ce Parlamentul a votat in vara noua lege de functionare? Cu ce noi probleme se confrunta ANI? Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, a raspuns la intrebarile cititorilor.Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatului
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat (10). Circa 1,250 milioane lei fara TVA - contracte atribuite de Autoritatea Nationala a Energiei Electrice Lista contractelor ANRE include si datele aferente celor doua institutii preluate de catre aceasta, Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale si Agentia Romana pentru Conservarea Energiei. In documentul transmis la solicitarea HotNews.ro sunt peste 40 de contracte, cu valori care variaza intre cateva sute de lei si cateva sute de mii de lei. Variata este si lista companiilor carora le-au fost atribuite contractele. Cel mai mare "scump" contract, de 443.000 lei, a fost semnat cu Softwin SRL pentru "achizitia sistemului informatic analitic pentru supravegherea si reglementarea pietei gazelor naturale din Romania".
Cheltuielile de personal din Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative": erori, incompatibilitati, greseli Autoritatea de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative foloseste doua exemple de greseli, pentru a clarifica modul cim trebuie facute cheltuielile de personal în cadrul proiectelor finantate prin PO DCA. Cele doua studii de caz au fost intalnite cu ocazia misiunilor de control.
Oficial al Comisiei Europene: Administratia publica din Romania este slaba si duce la sisteme ineficiente Romania a avut si continua sa aiba o situatie economica foarte dificila, a declarat Joost Kuhlmann, reprezentant al Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, "Romania, la ora actuala, are nevoie de ajutoare financiare externe". In opinia oficialului Comisiei Europene, administratia publica romaneasca este slaba si "duce la structuri si sisteme ineficiente". La randul sau, Peter Harrold, director de tara pentru Europa centrala si tarile baltice in cadrul Bancii Mondiale, a criticat sistemul de guvernare. Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei proiectului privind analiza functionala a administratiei publice din Romania, proiect finantat de Uniunea Europeana.
Ionut Simion, PwC: Polonia a utilizat 70 milioane euro, fonduri structurale, pentru un sistem de colectare electronica a taxelor. Si Romania poate face acest lucru Bulgaria si Polonia si-au reformat sistemele de administrare si colectare a taxelor si impozitelor folosind finantare externa, a spus marti, 5 octombrie Ionut Simion, partener la PricewaterhouseCoopers. Usurinta cu care firmele pot face plata este esentiala, a explicat acesta, pentru mediul de afaceri, chiar mai importanta decat nivelul de impozitare. "Polonia a accesat 70 milioane euro din fondurile structurale si 15 milioane a reprezentat contributia nationala. Undeva intre 50 si 70 milioane euro ar avea nevoie si Romania", a spus consultantul.
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat (9). Agentia de Plati si Interventii in Agricultura: 17 milioane de euro (fara TVA), contracte cu un numitor comun - firma Siveco De fapt, este vorba despre doua contracte mari: primul, in valoare de 5,6 milioane euro (fara TVA), atribuit in 2006, despre care HotNews.ro a scris pe larg o serie de articole si al doilea, cu valoare si mai ridicata, un contract cadru de 11,3 milioane euro (fara TVA), semnat in 2009, format din trei sub-contracte. "Conditiile financiare ale primului contract subsecvent au fost negociate odata cu acordul cadru iar cele aferente celui de-al doilea contract subsecvent au fost negociate pe parcursul mai multor runde, comisia de evaluare nereusind sa obtina o reducere mai mare", au transmis reprezentantii APIA HotNews.ro. ​
VIDEO Laura Stefan, coordonator anticoruptie la Societatea Academica din Romania: Din pacate CSM-ul in acesti ani s-a comportat ca un protector al magistratilor cu probleme si mai putin ca un for in care sa se ia decizii de sanctionare Care sunt temele majore ale reformei sistemului judiciar? Ce se intampla cu lupta impotriva coruptiei in Romania? Cum influenteaza Mecanismul de Cooperare si Verificare agenda politica si performantele institutiilor romanesti? Laura Stefan, coordonator anticoruptie la Societatea Academica din Romania a discutat online despre problemele justitiei si lupta impotriva coruptiei.Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatei
​Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat (7): Ministerul Justitiei: 20 milioane euro, proiecte cu fonduri PHARE si alte contracte cu bani de la buget/ (8) Agentia pentru IMM-uri, contracte de 150.000 lei in 2 ani Ministerul Justitiei a transmis HotNews.ro o lista de sapte contracte incheiate in cadrul unor proiecte cu finantare europeana PHARE. Din suma totala de 19,89 milioane euro, circa 40% sunt fonduri nationale, adica aproximativ 7,7 milioane euro. Pe langa aceste proiecte, au mai fost alocate cateva contracte cu bani de la buget, care insumeaza circa 656.000 lei. O alta institutie, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM a transmis o lista de 6 contracte aparent timide, care insumeaza putin peste 150.000 lei. De mentionat ca aceasta Agentie nu a transmis decat contractele incheiate de la infiintarea sa oficiala, in 2009. De fapt, este vorba de fosta Agentie Nationala pentru IMM si Cooperatie, care anterior fusese Ministerul pentru IMM.
Miercuri se judeca dosarul Zambaccian, in care este acuzat Adrian Nastase Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, miercuri, procesul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in dosarul Zambaccian. Pe 14 iunie, instanta a constatat ca la dosar a fost depusa o cerere din partea lui Nastase de acordare a unui termen in vederea angajarii unui aparator, in timp ce sotia acestuia, Dana Nastase, a cerut o copie a intregului dosar de urmarire penala.
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat (6). Autoritatea Nationala a Vamilor: Contracte de 10 milioane lei, din care 8,9 milioane cheltuiti in 2001-2002 Partea cea mai consistenta a contractelor legate de dezvoltare, implementare si mentenanta software incheiate de Autoritatea Nationala a Vamilor dateaza din anii 2001-2002, cand au fost platiti 8,9 milioane de lei catre IBM Romania pentru "Servicii mentenanta Sistem Informatic Integrat Vamal". Din 2006 si pana in 2008 au mai fost incheiate alte 6 contracte, insumand circa 2 milioane lei, toate cu Siveco Romania si Bull Romania.
VIDEO Daniel Morar: Sunt dosare in lucru care vizeaza marea coruptie. Nu pot sa va dau exemple, dar dosare sunt. Si de medie coruptie, si de mare coruptie​ Daniel Morar Procurorii DNA au in lucru si dosare de mare coruptie, nu doar dosare cu inspectori, ofiteri de polititie sau directori de banca, asa cum o arata comunicatele din ultimele luni, a declarat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, la Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si RFI. "Se lucreaza si pe dosare cu inspectori de nu stiu ce institutie, dar si pe dosare cu oameni cu functii politice", a declarat Morar. Intra in articol si vezi interviul integral in varianta VIDEO, in care seful DNA explica de ce se lungesc procesele in Romania,  ce solutii sunt sa se judece mai repede, cum sunt contestate interceptarile in instanta si ce spune despre cazurile Dan Diaconescu sau Monica Iacob Ridzi. Vezi si sectiunea HotNews.ro Dosare de coruptie pentru a vedea de cand stau in instanta marile dosare, cu Nastase, Mihailescu, Mitrea, Ridzi, Mantog, Remes sau Copos. CSM-ul n-a adus schimbari semnificative in ce priveste responsabilizarea magistratilor si accelerarea procedurilor de judecata. (...) Nu e posibil ca atunci cand ai probe sau date ca un magistrat obedient se angajeaza in fata unor oameni politici inculpati ulterior pentru fapte de coruptie sa aranjeze anumite dosare sa fie cercetat disciplinar si sa primeasca o sanctiune nesemnificativa, de 15% din salariu pe trei luni. E vorba de un magistrat din cazul Voicu, Cristian Jipa (n.r. judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie) La unele e posibil, fapte comise prin 2005, sa ne apropiem de termenul de prescriptie. Mai ales ca nu s-a dat o solutie in prima instanta si mai avem doua grade de jurisdictie. (...) N-as vrea sa personalizez, dar dosarul Copos, da, e un dosar vechi, intr-adevar, si ca fapta, si ca stat pe rolul instantei.
AUDIO Cum arata mogulii in Polonia si cine incearca sa influenteze justitia. Interviu cu Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie "In Polonia nu avem moguli media, mai degraba putem vorbi despre concerne. Avem totusi persoane bogate implicate in crima organizata care apeleaza la 'PR negru' pentru a-si apara interesele", a declarat Pawel Wojtunik, seful Biroului Central Anticoruptie (CBA) din Polonia, intr-un interviu pentru HotNews.ro in cadrul emisiunii "Discutia de luni". Directorul CBA a vorbit despre cat dureaza in Polonia dosarele intentate pentru fapte de coruptie, despre durata proceselor, precum si despre persoanele "foarte bine situate" si modul in care ele pot influenta derularea justitiei. Intra in articol pentru a asculta interviul integral cu seful CBA in varianta AUDIOVezi in sectiunea Dosare de Coruptie cat dureaza marile procese in Romania ​
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat. Episodul 5. Ministerul de Interne: Contracte in valoare de 4,5 milioane lei Achizitii modeste de software/servicii software la Ministerul Administratiei si Internelor, in zece ani - dupa cum arata datele transmise la solicitarea HotNews.ro. In total, numai 4,5 milioane lei cheltuiti pe 5 contracte, cel mai vechi fiind incheiat in 2007 cu CTCE Piatra Neamţ si cel mai recent, cu UTI SYSTEMS S.A., in 2009. In total, de peste o suta de ori mai putine cheltuieli decat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat. Episodul 2. Agentia pentru Dezvoltare Rurala - Contract de 16,2 milioane lei atribuit in iunie 2010 pentru "actualizare si dezvoltare software" Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a cheltuit, in 5 ani, peste 16,6 milioane lei cu programele informatice. Cel mai mare contract a fost atribuit chiar in 2010, firmei Siveco. Valoarea exacta a acestuia: 16.265.799,04 RON. De mentionat, faptul ca APDRP este prima institutie care a raspuns solicitarii HotNews.ro de a transmite lista contractelor si operatorilor carora le-au fost atribuite aceste contracte, pentru achizitii si dezvoltare software, incepand cu anul 2001 (vezi documentul atasat). Opt din cele zece contracte incheiate pana in prezent au fost atribuite aceleiasi companii, Prosoft++ SRL.
Cheltuielile cu informatizarea in institutiile de stat. Episodul 1. ANOFM a atribuit un contract de 22,4 milioane euro, anul trecut, pentru "servicii informatice"/ Acum improvizeaza "un mic programel" Contractul pentru "servicii informatice specializate", in valoare de 22,4 milioane euro sau 72 milioane lei a fost atribuit in 2009 companiei austriece Arbeitsmarktservice Betriebsgmbh, care l-a subcontractat partial altor 6 companii, potrivit informatiilor disponibile pe www.e-licitatie.ro.  Descrierea succinta a contractului: "Incredintarea spre administrare a infrastructurii proprii si furnizarea de servicii informatice suport pentru ANOFM si agentiile subordonate din tara". Cu toate acestea, in zilele dinaintea datei limita de 25 august 2010, pentru depunerea noilor declaratii pentru somaj, 36.000 de persoane au stat la cozi interminabile la Agentiile din toata tara unde un numar prea mic de functionari inregistrau de mana formularele. Mai mult, presedintele Agentiei, Silviu Bian, a declarat pentru HotNews.ro ca acum specialistii institutiei pregatesc "un mic programel" pentru centralizarea declaratiilor.
Computerul nu ia spaga. Foloseste-l. Cum pot fi folosite instrumentele online în combaterea coruptiei Asociatia Actori Europeni implementeaza proiectul „Implicare si simplificare. Instrumente online în sprijinul luptei anticoruptie”, finantat prin Pogramul PHARE al Uniunii Europene, Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile în lupta împotriva coruptiei, Linia de buget: 2007/19343.01.11.
Consilierul prezidential Leonard Orban in discutie online: Nu cred ca se poate ajunge la o blocare a tuturor fondurilor europene, dar nu exclud suspendarea unora dintre ele sau a unor programe comunitare "In ceea ce priveste blocarea finantarilor europene pentru Romania, nu cred ca se poate ajunge la o decizie privind toate fondurile pe care le gestionam. Pe de alta parte, nu pot sa exclud suspendarea unor fonduri sau programe comunitare si/sau taierea unor parti din aceste fonduri sub diferite forme", a spus Leornard Orban in dialogul cu cititorii HotNews.ro.Fostul comisar european a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre "cel mai dur raport de cand exista MCV".Intalnirea s-a incheiat
ANTICORUPTIE - CURSURI ONLINE GRATUITE Incepand cu data de 19 iulie 2010, puteti participa gratuit la cursurile online organizate in cadrul proiectului "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptie", finantat de Uniunea Europeana prin Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11/AC27.
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by