​VIDEO Zidarul, zugravul, tamplarul si parchetarul au relatat cum au montat chinezariile in casa fostului premier. Adrian Nastase a povestit cum l-a diagnosticat un medic chinez prin “luarea pulsului” Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au deliberat un nou termen in dosarul Zambaccian I, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa Dana sunt acuzati de luare de mita si santaj. In sala de judecata, muncitorii care au lucrat la imobilul de pe strada Zambaccian au relatat cum au instalat parchetul si cum au zugravit casa fostului premier. Adrian Nastase a povestit cum a cheltuit mii de dolari pentru a fi consultat de un medic chinez care l-a diagnosticat numai prin “luarea pulsului”. Avocatii si Adrian Nastase au protestat cand instanta a decis sa reia procesul pe data de 6 decembrie. In final, instanta a decis ca urmatorul termen sa fie pe 14 decembrie.
UPDATE Curtea de Apel Cluj a respins cererea de eliberare pe cautiune a lui Calin Stoia, dupa ce avocatii omului de afaceri au platit o cautiune-record de 1 milion de lei. Decizia este atacata cu recurs Omul de afaceri Calin Stoia, aflat in arest preventiv pentru dare de mita in acelasi dosar in care a fost arestat si primarul Clujului, Sorin Apostu, ar fi platit o cautiune-record in valoare de un milion de lei fixata de judecatori pentru a fi eliberat din arest, sustin surse citate de CityNews.ro. Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Cluj judeca la aceasta ora cererea de eliberare pe cautiune a lui Calin Stoia.UPDATE: Mediafax anunta ca avocatii lui Calin Stoia, directorul general al Brantner Romania, arestat pentru dare de mita, au inregistrat, marti, la Curtea de Apel Cluj, dovada platii cautiunii de un milion de lei fixata de instanta, la ora transmiterii acestei stiri fiind judecata cererea de eliberare.UPDATE (19:07) Avocatii omului de afaceri Calin Stoia au atacat cu recurs sentinta prin care Curtea de Apel Cluj a respins cererea acestuia de eliberare pe cautiune. Recursul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.UPDATE (ora 16:50) Curtea de Apel Cluj a respins cererea omului de afaceri, iar cautiunea in valoare de un milion de lei va fi restituita. "A fost foarte greu pentru familia mea să facă rost de aceşti bani, Decizia instanţei nu mi se pare corectă", a declarat Calin Stoia, citat de CityNews.ro.
Sorin Apostu cere eliberarea din arest sub control judiciar Sorin Apostu, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, arestat pentru luare de mita, a depus la Curtea de Apel Cluj o cerere de eliberare sub control judiciar, anunta Agerpres. Cererea a fost inregistrata marti si se va judeca pe data de 5 decembrie.
VIDEO Al 43-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii. Cum au ajuns Dan Nica, Aura Vasile si Octav Cozmanca in dosarul in care Adrian Nastase e acuzat de coruptie Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat luni, 28 noiembrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase. Magistratii au continuat audierea celor 974 de martori citati in dosar, printre care si deputatii PSD Dan Nica si Aura Vasile, dar si  fostul social-democrat Octav Cozmanca. Toti trei l-au sustinut pe Adrian Nastase si au respins acuzatiile procurorilor, mentionand ca banii din simpozionul Trofeul Calitatii nu au fost utilizati in campania prezidentiala din 2004. "Cred ca, dupa aceste auderi, domnul presedinte de complet se va putea angaja drept consultant pentru campaniile electorale", a declarat Adrian Nastase, la finalul sedintei de judecataCe spune Nastase despre decizia procurorilor de a cere o pedeapsa cu suspendare in dosarul Matusa Tamara
Viceprimarul din Cluj-Napoca, Laszlo Attila, audiat la DNA in dosarul lui Sorin Apostu - surse Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Laszlo Attila s-a prezentat, luni dupa-amiaza, la DNA Cluj, surse judiciare afirmand ca acesta ar urma sa fie audiat in dosarul in care primarul suspendat din functie, Sorin Apostu, a fost arestat pentru luare de mita, transmite Mediafax.
DNA l-a trimis in judecata pe Radu Bica, vicepresedintele CJ Cluj, pentru luare de mita Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis in judecata pe Radu Bica, vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, pentru infractiunea de luare de mita, a anuntat vineri DNA. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Aspazia Droniuc, asociat al SC Frarom Import Export SRL Cluj Napoca, acuzata de dare de mita.
UPDATE DNA: Omul de afaceri Ioan Niculae si presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, anchetati pentru ca ar fi finantat ilegal campania prezidentiala a lui Mircea Geoana Directia Nationala Anticoruptiei (DNA) a confirmat, vineri, intr-un comunicat informatiile vehiculate in presa cum ca procurorii din cadrul DNA ancheteza modul in care a fost finantata campania electorala a candidatului PSD la Presedintia Romaniei din 2009, Mircea Geoana. Conform DNA, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD) si patronul InterAgro, miliardarul Ioan Niculae, sunt pusi sub acuzare pentru modul in care au strans bani pentru campania lui Mircea Geoana. Bunea Stancu i-ar fi cerut lui Niculae un milion de euro pentru campanie, iar in schimb omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea ministrului Economiei. DNA a precizat ca Mircea Geoana nu are calitate de invinuit in acest dosar.
VIDEO Adrian Severin in conferinta mitologia si exceptionalismului coruptiei romanesti: Nu am de ce sa imi dau demisia. Chiar daca opinia mea nu va place, trebuie sa traiti cu ea. Nu puteti sa ma excludeti decat fizic Adrian Severin, investigat de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta in cazul Mita contra amendamente a conferentiat vineri 25 noiembrie, de la ora 11:00, pe tema fenomenului coruptiei din Romania. In timpul conferintei, o tanara l-a acuzat de ipocrizie pe europarlamentar iar, la cateva minute dupa, a fost data afara din sala de conferinte. Mai multi participanti la eveniment au cerut demisia lui Severin. In urma cu o saptamana, Severin a explicat ca va vorbi despre “bazele adevarului istoric privind fenomenul coruptiei” si despre efectele coruptiei din Romania in relatiile internationale ale tarii noastre. Vezi in text inregistrarea integrala a coferinteiIncident neplacut la conferinta despre mitologia coruptiei romanesti: reportofonul reporterului HotNews.ro a disparut de pe masa de la care a vorbit Adrian Severin la cateva momente dupa terminarea conferintei.Raspunzand la intrebarile presei si publicului referitor la demisia sa din PE, Adrian Severin a declarat ca nu va pleca din forul european. Adrian Severin: In urma cu 9 luni am fost acuzat si pana in prezent nu s-a prezentat nici o proba. Prin rezistenta mea contribui la imaginea ca Romania nu se lasa. Romanii nu poseda o gena a coruptiei care sa justifice izolarea lor.
Comisarul sef de politie in cadrul DGIPI Braila, retinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenta Comisarul sef de politie in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna Braila, Manea Mihaita, a fost retinut de DNA pentru 24 de ore pentru trafic de influenta. Procurorii anticoruptie il acuza pe Mihaita ca s-ar fi folosit de functia de ofiter de informatii si ar fi primit suma de 4.500 de lei de la un denuntator pentru a interveni intr-un dosar penal. Comisarul sef va fi prezentat Tribunalului Galati cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Judecatoarea Gabriela Birsan, acuzata de DNA de trafic de influenta, solicita procurorului general, Laura Codruta Kovesi, urmarirea penala si condamnarea la inchisoare a procurorului-sef Daniel Morar Judecatoarea Gabriela Birsan, acuzata de procurorii anticoruptie de trafic de influenta, a declarat ca a depus o plangere penala “ca oricare alta” impotriva sefului DNA Daniel Morar. Judecatoarea Birsan ii solicita procurorului general, Laura Codruta Kovesi, urmarirea penala si condamnarea la inchisoare a procurorului-sef Daniel Morar. Potrivit procedurilor legale judecatorii hotarasc condamnarile nu procurorul general caruia ii este adresata cererea de condamnare a lui Daniel Morar. Plangerea penala face referire la cererea DNA de ridicare a imunitatii judecatorului Corneliu Birsan, sotul judecatoarei Gabriela Birsan. Gabriela Birsan: Eu nu am facut decat sa depun o plangere. Eu nu am facut nimic iesit din comun fata de ce face orice alt cetatean.
Cornel Penescu si fostul director al Pic, Gheorghita Pieca, condamnati la inchisoare cu suspendare in procesul "mita catre Garda Financiara" Omul de afaceri Cornel Penescu si fostul director al Pic, Gheorghita Pieca, au fost condamnati la cinci luni de inchisoare cu suspendare in procesul "mita catre Garda Financiara", iar comisarii Garzii Financiare Arges Iulian Popescu si Nicusor Martoiu la cate un an cu suspendare pentru luare de mita, anunta Mediafax. Procurorii DNA Pitesti au formulat recurs la sentinta data de magistratii tribunalului Teleorman, considerand ca pedeapsa este prea mica. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.
Viorel Hrebenciuc: Adrian Nastase a demisionat o zi in perioada campaniei din 2004, provocand o criza in PSD Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost audiat, marti, la instanta suprema in calitate de martor in dosarul "Trofeul calitatii", el declarand ca Adrian Nastase a demisionat pentru o zi de la conducerea partidului, provocand o criza in PSD, relateaza Mediafax.
DNA a solicitat ridicarea imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta DNA a transmis CEDO prin intermediul ministrului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de ridicare a imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta. In acest caz DNA a efectuat o perchezitie la domiciuliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.
​​VIDEO Relatare din sala de judecata. Cum a hotarat Curtea Suprema arestarea preventiva a primarului Sorin Apostu. Cum a ajuns premierul Emil Boc in stenogramele dosarului Curtea Suprema a hotarat, luni, 21 octombrie, ca primarul Sorin Apostu va ramane arestat preventiv 29 de zile in doarul in care procurorii DNA in acuza de luare de mita. In sala de judecata, democrat-liberarul Sorin Apostu si-a aparat nevinovatia negand toate acuzatiile de luare de mita formulate de anchetatori. In fata instantei primarul a declarat ca nu stia ca sotia lui avea contracte tocmai cu firmele cu care el ca primar a incheiat contracte pe bani publici. Despre cele 17 telefoane mobile despre care spun procurorii ca le utiliza pentru a evita interceptarile Apostu a declarat ca au fost promotii si bonusuri. Vezi in text o relatare din sala de judecata.Calin Stoai arestat si el alaturi de Apostu: "Eu personal .... nu ma bat pe burta cu Emil Boc si chiar daca il stiu de cand era primar nu m-am dus niciodata sa-i cer «mai, ajuta si tu un prieten»".
VIDEO Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ramane in arest in dosarul privind luarea de mita - ICCJ Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, sa respinga recursul primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, la decizia prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile intr-un dosar de luare de mita. Apostu, care a fost arestat in noaptea de 10 spre 11 noiembrie de magistratii Curtii de Apel Cluj, pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata, va ramane in detentie. Tot atunci a fost arestat si omul de afaceri Calin Stoia.Vezi in articol evenimentele zilei.
VIDEO Seful Autoritatii Rutiere Romane Satu Mare, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile Seful Agentiei teritoriale din Satu Mare a Autoritatii Rutiere, Nicolae Jurj, a primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, decizie luata sambata de Tribunalul Satu Mare, anunta Agerpres. Avocatii lui Nicolae Jurj vor face recurs, care va fi judecat la Curtea de Apel Oradea. Nicolae Jurj a fost retinut de procurorii DNA, care il acuza ca ar fi cerut mita 5.000 de lei si combustibil pentru favorizarea unei firme, potrivit Mediafax. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, Biroul Satu Mare, il cerceteaza pe Nicolae Jurj, sef la Agentia teritoriala Autoritatea Rutiera Romana Satu Mare, pentru luare de mita in forma continuata si trafic de influenta.
​HARTA DINAMICA a primarilor din marile orase anchetati de DNA sau trimisi deja in judecata Sorin Apostu (Cluj-Napoca), Gheorghe Falca (Arad), Radu Mazare (Constanta), Cristian Poteras (Sectorul 6), Antonie Solomon (Craiova) sunt doar cativa din primarii marilor orase din tara care sunt cercetati de DNA in dosare de coruptie. La aceasta lista, se adauga mai nou si primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, fata de care DNA a inceput cercetari preliminare pentru complicitate la luarea de mita. HotNews.ro a realizat harta primarilor din marile orase ale tarii care sunt cercetati de DNA sau care au fost trimisi deja in judecata.
VIDEO George Scripcaru, primarul Brasovului, cercetat preliminar de DNA pentru posibila complicitate la luare de mita George Scripcaru, primarul Brasovului si seful PDL Brasov, precum si prefectul Brasovului Ion Gontea sint cercetati preliminar de DNA, anunta TVR Info. Scripcaru ar fi cercetat pentru complicitate la luarea de mita. Sursa citata sustine ca DNA a inceput cercetarile preliminare in cazul celor doi dupa disjungerea faptelor din dosarul in care seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, Ionel Spataru, a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita.
Prefectul de Cluj a emis ordinul de suspendare din functie a vicepresedintelui CJ Radu Bica, invinuit de luare de mita Prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a emis ordinul de suspendare din functia de vicepresedinte a Consiliului Judetean a lui Radu Bica, dupa ce a primit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia de respingere a recursului facut de Bica la masura arestarii preventive, transmite Mediafax. Bica a fost arestat pentru 29 de zile la 1 noiembrie, pentru luare de mita, dupa ce ar fi acceptat oferta a doua persoane de a primi 25.000 de euro pentru a facilita castigarea unei licitatii privind serviciile de mentenanta pe stadionul Cluj Arena.
Dosarul primarului Sorin Apostu, o bomba cu ceas pentru mediul de business din Cluj: alte mari companii, banuite de procurori ca ar fi dat spaga pentru autorizatii Motivarea arestarii preventive a lui Sorin Apostu scoate la iveala informatii despre alte posibile spagi date primarului de companii care au intrat pe piata din Cluj. Astfel, procurorii sustin ca o firma care detine un mare complex comercial, doi dezvoltatori imobiliari, o firma din domeniul petrolier si una care detine un supermarket au platit consultanta juridica unei firmei detinute de sotia lui Apostu si altei firme detinute de socrul acestuia.
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by