Corespondenta din Germania

Jocurile murdare din sport. Interviu cu Jurgen Roth, autorul cartii de investigatii "UNFAIR PLAY", despre Ion Tiriac, Marius Vizer si Gigi Becali

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 11 octombrie 2011, 12:27 Dosare Anticoruptie


Publicistul Jurgen Roth
Foto: Arhiva personala
Una dintre atractiile sportului este ca nu se stie dinainte cine castiga competitia. Cand insa rezultatele unei intreceri sportive sunt manipulate cu bani si energie criminala, fair-play-ul e compromis. Autorul german Jurgen Roth socheaza prin concluzia la care ajunge, in urma unei investigatii de anvergura a lumii sportului actual: plina de jocuri din umbra, santaj si fapte de coruptie. In cartea sa "Unfair Play", un capitol intreg este dedicat Romaniei, denumita "Gaura neagra din Europa". Pe marginea dezvaluirilor sale din acest capitol, autorul, care traieste in Germania, a acordat un interviu corespondentului HotNews.ro.

       Ce se intampla cu sportul si marii sai magnati, din Romania? Investigatiile autorului german se opresc la Ion Tiriac, om de afaceri si fost tenisman, la "clanul magnatului de fotbal George Becali" si la presedintele Federatiei internationale de judo, Marius Vizer. Pe parcursul celor 18 pagini dedicate Romaniei apar si alte nume. Jurgen Roth merge cu investigatiile sale de la Oradea la Bucuresti si de la Viena la Varbilau, un sat din Prahova.

       El analizeaza cum se leaga afacerile cu fotbalul, tenisul sau judo, in buzunarele cui curg bani negri din petrol furat si cum se distreaza super-bogatii Bucurestiului la clubul Bamboo, al nepotului lui "Madame Camorra". Cartea "Unfair Play" a lui Jürgen Roth va fi prezentata si la Targul de carte de la Frankfurt, din 13-16 octombrie 2011. Pana atunci, autorul ne-a raspuns la cateva intrebari.


 
Cartea a aparut in luna septembrie 2011, la Editura Eichborn AG, din Frankfurt am Main. Jürgen Roth are 66 de ani si este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de investigatie din Germania. Incepand cu anul 1971, el realizeaza documentare TV si scrie carti despre cazuri de coruptie si criminalitate organizata. La aceeasi editura din Frankfurt i-au aparut, in ultimii ani, bestseller-urile "Ancheta interzisa!" ("Ermitteln verboten!"- 2004), "Clanul-Germania" ("Der Deutschland-Clan" – 2006), "Acuzatia nedorita" ("Anklage unerwünscht" – 2007), "Tara mafiota Germania" ("Mafialand Deutschland"- 2009) si "Economia de gangsteri" ("Gangsterwirtschaft" – 2010).
 
 
Carte de vizita Jurgen Roth
Dani Rockhoff: La intrebarile dumneavoastra repetate, referitoare la relatiile de afaceri dintre Ion Tiriac si Concernul Kremlyovskaya al lui Riccardo Fanchini* (alias Richard Rotmann, in prezent detinut pentru trafic de droguri in SUA), nu ati primit raspuns de la purtatoarea de cuvant a concernului Tiriac. Cum catalogati aceasta tacere?
Jürgen Roth: Mi-e greu sa gasesc o explicatie. La urma urmei, i-am trimis purtatoarei sale de cuvant documentele corespunzatoare si clarificarea s-ar fi putut face cu usurinta. A fost chiar extrem de dificil sa gasesc o adresa de contact electronic functionala a concernului Tiriac, deoarece diversele adrese din Internet, ale diverselor firme ale lui Tiriac, nu functionau. Am asteptat macar o dezmintire. Sa zic asa, se pare ca legaturile descrise de mine au starnit surpriza in insusi concernul Tiriac.

Dani Rockhoff: In fiecare an, are loc la Bals un macel si o vanatoare monstruoasa de mistreti, la care au loc chiar si accidente ale gonacilor. Aici participa musafirii lui Tiriac: bancheri de top, economisti si chiar politicieni. E asa ceva necesar in razboiul din sport si economie, al unei lumi globale?
Jürgen Roth:
Acest spectacol e o rusine, pentru ca raportat la coruptia crasa si saracia din Romania, aceste actiuni ale barbatilor avuti sunt un semn al ignorantei totale fata de situatia sociala si politica. La fel de lipsiti de scrupule, ei ar merge la vanatoare de ursi in Cecenia si s-ar lasa innobilati de despotii de acolo. Scandalos e ca ei profita de acest sistem al coruptiei mafiote din Romania. Si de aceea n-au interes intr-o schimbare. De aceea se vaneaza pur si simplu mistreti, intr-o cultura macho-ista veche, a unei caste care se descrie pe ea insasi ca elita. Sa pornesti vanatoarea mistretilor politici ai Romaniei – aceasta ar fi, prin contrast, o fapta eroica.

 
- In "Unfair Play", Roth demonteaza mitul intrecerii sportive cinstite, care paleste sub presiunea afacerilor derulate din umbra. Miza e uriasa, mai ales in ramurile sportive cu mare audienta la public: fotbal, tenis, box, hockey, baschet, ciclism, cursele de Formula 1.
- "Lacomia, coruptia, manipularea si inselaciunea se intind peste tot, pe glob: in Sud, ca si in Nord, in Est sau in Vest", spune autorul. Pagubite sunt agentiile serioase de pariuri, dar si cei care mizeaza pe o derulare normala a jocului. Inselati sunt idealistii "sportului curat".
- E vorba de pariuri, dar si de sponsorizari. E vorba de publicitate si drepturi de difuzare mediatica. Mai e vorba insa si de altceva.
- "Varfurile din sport trebuie azi sa aduca mai mult decat o prestatie sportiva. Ele sunt folosite in orice sistem politic, pentru a conferi stralucire, reprezentantilor acestuia". Cu alte cuvinte, politicienii isi fac campanii electorale si in tribunele de pe stadioane.
- Emisarii din sport sunt varfuri de lance in lobby-ul pentru tara, sistemul ei politic si "miere" in stupul afacerilor.
 
 
Unfair Play
Dani Rockhoff: Vorbiti de o putere transpartinica in Romania. "Sistemul" leaga fosti securisti si membri ai nomenclaturii comuniste, de factori de decizie ai noii puteri**. Ca exemplu, il numiti pe fostul ministru de interne, Vasile Blaga. Ce alte nume puteti da, pentru a sustine ideea de "sistem"?
Jürgen Roth: Sa dai numele respective, ar umple multe pagini. Dintre acestia nu fac parte doar fosti angajati ai serviciului de informatii (Securitate), politicieni regionali si oameni de afaceri, ci si sindicalisti, procurori, juristi si reprezentanti ai mass-media corupti. Ca ei sa aiba, pana in ziua de azi, mana libera in Romania, functioneaza sistemul mistificarii. Aceasta apare de exemplu la marile concerne, care prin publicitate cumpara si influenteaza redactii intregi. De notorietate este aici compania Rosia Montana Gold Corporation.

Dani Rockhoff: Un raport al Serviciului de informatii german BND, pe care il mentionati, ajunge la concluzia ca structuri ale Mafiei italiene activeaza in Romania, incepand din anii `90. Este Romania "o spalatorie" de bani murdari? Inchide Guvernul Romaniei ochii, la acest fenomen, pentru ca banii curg in investitii si, in cele din urma, in crearea de noi locuri de munca?
Jürgen Roth: Exista diverse rapoarte ale BND – ca si ale altor institutii de securitate europene - care au atentionat mereu asupra influentei Mafiei italiene in Romania. Inca din 2006, BND sesiza, intr-un raport referitor la influenta Mafiei calabreze 'Ndrangheta, ca aceasta a preluat, la inceputul anilor 90, institutii financiare pe intreg teritoriul Romaniei. Banii nu s-au scurs deloc, sau doar arareori, in investitii reale, ci, pe de o parte era vorba de spalare de bani, iar pe de alta parte de influenta politica si economica. Nu se cunoaste nimic despre crearea de locuri de munca.

Exemplu pentru acest soi de afaceri este privatizarea rafinariei Petrolsub "Crisana" din Suplacu de Barcau. Aici au existat legaturi stranse intre angajatii Serviciilor de Informatii si membri ai mediului criminal local, care la randul lor erau legati de Mafia italiana. Fapt este ca persoane din conducerea Mafiei italiene si-au gasit parteneri romani din politica, economie si aparatele de securitate.

Autoritatile italiene de urmarire penala presupun ca in prezent exista in Romania circa 300 de firme care apartineau organizatiilor italiene si erau folosite cu precadere pentru contrabanda si spalare de bani. Aceste firme sunt ancorate prioritar in bransele: transport, prelucrarea si rafinarea petrolului, afaceri imobiliare, comert si finante. Cand in trecut s-a ajuns totusi la arestarea mafiotilor italieni, atunci exclusiv la initiativa autoritatilor de securitate italiene. Iar in Romania, din cauza lipsei de resurse, politia nici nu e in stare sa duca lupta impotriva criminalitatii organizate. Aceasta nu e dorita politic!

Dani Rockhoff: Datorita presupusei incercari de a mitui Universitatea Cluj, un reprezentant al clubului de fotbal Steaua din Bucuresti a fost acuzat in instanta. Cele 1,7 milioane de euro din geanta acestuia au fost descrise de George Becali, patronul Clubului Steua, ca "bani pentru terenuri", iar justitia romana l-a crezut. Ar fi fost posibil asa ceva, intr-un tribunal german?
Jurgen Roth: Nu. Insa din 16 decembrie 2008 se afla o plangere a procuraturii Bucuresti (Dosar nr. 95/P/2006) impotriva lui George Becali, intre altele pentru coruptie si manipulari de jocuri. Insa pana acum nu s-a dat o sentinta legala si probabil ca nici nu se va ajunge la ea. Pentru ca influenta lui George Becali si a clanului sau e prea mare, in ciuda ideologiei sale confuze. Intrebarea centrala ramane, totusi, cum un om atat de zapacit a putut deveni unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei. 

Dani Rockhoff: Scrieti ca, in cazul lui Marius Vizer, exista suspiciunea ca el ar fi fugit in 1988 din Romania nu din cauza persecutiei politice, ci pentru a scapa de o condamnare penala. Mai mult, Directia Nationala Anticoruptie din Romania l-a luat in vizor in 2006, intr-un caz de posibila inselaciune. Cu toate acestea, autoritatile austriece ii acorda protectie totala. Nu-i plac Austriei lucrurile clare, mai ales ca e vorba de o persoana publica?
Jürgen Roth: Am vorbit cu seful de atunci al Serviciului de Combatere a Criminalitatii din cadrul Ministerului de Interne roman, care raspundea de cazul Vizer la sfarsitul anilor 90, si care mi-a confirmat acuzatiile, mai ales acuzatia de santaj contra bani de tacere etc. Mai stiti insa si ca Vizer mi-a dezmintit toate aceste acuzatii. Atata vreme cat in Romania exista o justitie corupta, cu siguranta ca aici nu va avea loc o clarificare. In afara cazului Vizer, Austria a fost in trecut refugiu pentru multi "cenusii" de prim rang din fosta Uniune Sovietica si Blocul de Est. Cum s-ar spune, face parte din principiul politicii de interese austriece sa-i protejeze pe acesti oameni cenusii – daca aduc suficient capital si/sau relatii politice. Si cine, ca sa revenim la cazul Vizer, se judeca cu un prieten al lui Vladimir Putin, adica al unui hot politic?

Dani Rockhoff: Vorbiti de o pierdere anuala de pana la 15% (500 de milioane de euro) pe care o sufera OMV in Romania, din cauza retelei "din umbra", de afaceri cu petrol in care, printre altii, e implicat si Liviu Luca, un sef de sindicat si un puternic al judo-ului romanesc.*** Cum se explica asta? Nu poate, sau nu e interesat concernul petrolier austriac, de cercetarea cauzelor pierderii si anchetarea vinovatilor? Este posibil ca ramificatiile "Sistemului" sa fie transnationale?
Jürgen Roth: Ba da, concernul petrolier austriac e interesat sa cerceteze paguba si a si facut-o, in ultimii ani. Insa din cauza situatiei din aceasta regiune si a coruptiei care domneste acolo, OMV n-a gasit pana acum mijloacele de a bloca inselaciunea cu petrol furat. Aceasta se datoreaza in primul rand lui Liviu Luca, atotputernicului asa-zis conducator de sindicat. Nu exista nici un "sef de sindicat" european ca Liviu Luca, care sa aiba atata capital personal. De unde provine acesta, inca ramane pentru mine o mare enigma.

     * Textul-referinta pentru intrebarea nr 1 din cartea "Unfair Play“, de Jürgen Roth:

"Ion Tiriac a fost racolat in 1963 de Securitate, serviciul secret al Romaniei. Sarcina colaboratorului neoficial "Ionescu“ era sa adune informatii "despre sportivi si delegatiile straine“ cu care venea in contact si sa le dea Securitatii. Datorita amanuntelor neinteresante din relatarile lui I.M. (n.t. inofizieller Mitarbeiter) Ionescu, Securitatea a renuntat in 1966 la serviciile lui Tiriac, nemultumita ca acesta "n-a dovedit ambitie“.

     Din 1983 el a fost managerul mai multor jucatori de tenis de renume international. Intre 1984 si 1993 s-a ocupat de tanarul Boris Becker. Multe dintre afacerile sale le-a urzit pe marginea turneelor de tenis.

     In 1994 a infiintat Holdingul Tiriac, inregistrat la Registrul Comertului romanesc in 15 noiembrie 1994. In acest Registru de Comert este numita ca actionar o firma cu sediul in Olanda. Aceeasi firma olandeza apare in Registrul Comertului romanesc ca actionar la Kremlyovskaya Romania. Si aceasta firma a fost trecuta in Registrul Comertului la 15 noiembrie 1994.

     In anul 1996, cand a fuzionat cu un concern din Nevada, firma romaneasca este specificata in bilant ca fiind proprietatea concernului Kremlyovskaya.

     In anul 1994, Riccardo Fanchini era proprietar al concernului Kremlyovskaya cu sediul principal in Belgia. Firma era furnizoare de vodca Kremlyovskaya, o marca ce trebuie ca s-a vandut minunat.

     In sensul acesta vorbeste faptul ca, in culmea succesului sau din 1995 si 1996, Riccardo Fanchini a sponsorizat anual, cu 1 milion de marci germane, echipa de curse Jordan-Peugeot. Cand iahtul sau se afla la Monte-Carlo, el il invita, printre altii, pe Eddie Jordan, proprietarul lotului masini de formula 1 cu acelasi nume. Chiar si seful de Formula 1, Bernie Ecclestone, i-a fost oaspete.

     Intre timp, Riccardo Fanchini, care azi se numeste Richard Rotmann, se afla intr-o inchisoare din New-York. Procuratura din New-York l-a acuzat, la inceputul lui 2007, de trafic de droguri (cocaina, heroina, amfetamine) in stil mare -si anume pentru o perioada de timp cuprinsa intre anii 1993 si 2007. Intre timp si pentru ca a cazut la o intelegere cu procuratura, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare.

     In ciuda unor repetate solicitari facute Cristinei Munteanu, purtatoarea de cuvant a Tiriac-Holding, daca si in ce relatii de afaceri a fost Ion Tiriac cu concernul Kremlyovskaya al lui Riccardo Fanchini si in ciuda faptului ca i-am pus la dispozitie extrasele aferente de la Registrul Comertului, n-am primit, in aceasta privinta, nici un raspuns“.



     ** Textul-referinta pentru intrebarea nr 3, din cartea "Unfair Play“ de Jürgen Roth:

"Unul dintre cei mai de frunte procurori din Bihor, judetul in care Tiriac isi tine, anual, spectacolul de vanatoare, e responsabil acolo de combaterea criminalitatii economice. Intr-o prelegere din 1 iulie de la Oradea, el analizeaza ceva mai clar decat miliardarul, cauza mizeriei din tara sa. Dupa acesta, in ultimii 20 de ani, 80 de procente din intreaga avutie nationala au fost privatizate. Aceasta a condus, spre deosebire de alte state in transformare, din Balcani, la un fenomen aparte.

     S-a creat o alianta numita "Sistemul“. "Sistemul“ consta, pe de o parte din membri ai serviciului secret Securitate si fosti activisti ai Partidului Comunist, iar pe de alta parte, din factori decizionari ai noii puteri, si anume antreprenori influenti, politicieni – indiferent din ce partid politic-, reprezentanti ai administratiei si justitiei. "Sistemul“ si-a creat un cadru care i-a permis sa cucereasca coridoarele puterii, in care infractorii in cooperare cu reprezentanti ai justitiei, mass-mediei, economiei, lumii financiare si retelele lor criminale bine organizate, au ocupat pozitiile-cheie.

     "Autoritatile romane nu intervin si nu arata interes in lupta impotriva "Sistemului“, ci dimpotriva, coopereaza cu el si participa la activitatile lui ilegale“, a explicat procurorul, auditoriului. Poate ca afirmatia sa s-a referit si la fostul ministru de interne Vasile Blaga, care si el provine din judetul Bihor“. 

     *** Textul-referinta pentru intrebarea nr 7, din cartea "Unfair Play“de Jürgen Roth:

"Marius Vizer e prieten si cu Liviu Luca, presedintele Federatiei Romane de judo, unul dintre cei mai influenti sefi de sindicat din Romania. "A fost si e inca prietenul meu". Iar aceasta prietenie duce la o sursa de venituri infloritoare, in Bihor si Oradea.

     Caci aici, de-a lungul granitei catre Ungaria, intre Oradea, Salonta, Chisineu-Cris si Episcopia, se fura petrol din conducte, in stil mare. La Salonta de exemplu, la sud de Oradea, organizeaza D.U, un antreprenor aflat in relatii bune cu Vizer, prelucrarea ulterioara a titeiului dobandit pe cale ilegala. Apoi, acesta e traficat in camioane si trenuri de marfa, in Ungaria si Italia. Furtul de combustibil este, de ani buni, o sursa de venit importanta nu doar pentru firme, care dobandesc profit, ci si o sursa a coruptiei.

     Seful de sindicat si functionarul de judo Liviu Luca raspunde de apararea intereselor concernului petrolier Petrom. Petrom a fost privatizat in anul 2004 – concernul petrolier OMV a cumparat 51 de procente, restul a ramas in posesia statului. De atunci, dispar lunar 10 pana la 15 procente din titeiul extras, mai ales datorita gaurilor ilegale de scurgere. Pentru concernul austriac, aceasta inseamna o pierdere anuala de peste 500 de milioane de euro. Aceste profituri mari intaresc nu doar mediul criminal din Romania. Ele cimenteaza mai ales puterea politicienilor corupti, a vamesilor, a judecatorilor si procurorilor din regiune. Incercarea de a crea un sistem de supraveghere cu camere de luat vederi la depozitele de combustibil si la anumite benzinarii a fost blocata de puternicul sef de sindicat. Aceasta ar contraveni drepturilor omului si protectiei sferei private a angajatilor, a argumentat el.

     Seful de sindicat si-a asigurat un mandat de 15 ani si le-a promis membrilor sindicatului bunastarea, doar ca membrii n-au fost informati precis, asupra sursei bunastarii sale personale. "E implicat in urzelile care acopera si aduc profit din furtul sistematic, dar si alte practici ale inselaciunii cu titei".

     Astfel se intreaba un sindicalist sau altul, cum a putut el sa devina actionar majoritar al unei firme inregistrate in Cipru si cu ce bani. In anul 2005 a cumparat un hotel in Bucuresti, care ofera oaspetilor tot confortul. In Ploiesti, un orasel din judetul Prahova, si-a modernizat patru apartamente de la ultimul etaj al unui bloc, transformandu-le intr-o singura locuinta. Iar in linistea de la tara, la Varbilau, tot in judetul Prahova, stau trei vile. Una apartine sefului de sindicat insusi, a doua socrului sau, iar a treia unui fost director de la Petrom. Prezenta sa acolo, protejata cu mult efort de personalul de paza, poate fi admirata pe YouTube". ​






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























16558 vizualizari

  • +14 (16 voturi)    
    Nimic nou (Marţi, 11 octombrie 2011, 12:47)

    Relu [anonim]

    Stiam toate astea.Sunt adevaruri publice.Cine schimba lucrurile/Asta este mai interesant.Asteptam oferte de guvernare cu program principal shimbarea sistemului.
    • +2 (4 voturi)    
      Directia in care e folosit sistemul (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:49)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Relu

      trebuie schimbata! Adica in loc sa promovezi incompetenti te folosesti de acelasi sistem sa promovezi valori.

      Sistemul este ca o unealta, arata ea cam urat si diform insa este functionala. Vina pentru rezultate proaste nu o poarta unealta ci cel care-o utilizeaza. Bineinteles ca daca te chinui sa distrugi unealta, fiindca nu stii sau ti-e scarba s-o utilizezi, nu faci nicio branza. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca o asemenea unealta, cum este in sistem social, o poti distruge sau inlocui intr-o viata de om.
    • +1 (1 vot)    
      Noul presedinte al Romaniei (Miercuri, 12 octombrie 2011, 8:30)

      w [anonim] i-a raspuns lui Relu

      Daca D-l Roth va candida, il voi vota sigur.
  • +5 (7 voturi)    
    Traim in Romania. (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:06)

    AK-47 [utilizator]

    Culmea rabdarii: sa fii roman.
  • +16 (16 voturi)    
    uite asa se face jurnalism .. (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:08)

    ion [anonim]

    cu argumente si dovezi .. majoritatea posturilor de stiri au ca scop prostirea cetateanului nu informarea lui !
    • 0 (0 voturi)    
      pro (Miercuri, 12 octombrie 2011, 10:23)

      altion [anonim] i-a raspuns lui ion

      a fost o vreme cand jurnalul de la protv se chema
      ProStiri
  • +9 (9 voturi)    
    pagubitii suntem noi! (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:19)

    gabriela [anonim]

    Si lipsa petrolului din conducte trebuie acoperita de pagubiti, nu? Cum? Din pretul catre populatie! si asa pagubitii sunt de fapt nepagubiti, pagubitorii se imbuiba si prospera si pagubitii suntem de fapt noi!
    Merita sa nu mai luam benzina de la Petrom? Poate ramanand fara clienti, deci si fara fraieri care sa le acopere paguba, vor lua masuri sa stopeze furturile.
  • +11 (11 voturi)    
    intrebare (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:20)

    bgf [anonim]

    Daca numai cele 10-15% furate din petrolul extras produce o paguba de 500 mil euro, noi de ce am vandut Petrom cu 600 mil euro?
    • 0 (0 voturi)    
      O intrebare buna (Luni, 2 iulie 2012, 10:22)

      Adi [anonim] i-a raspuns lui bgf

      pentru Adi Nastase, mai ales in context..
  • +3 (3 voturi)    
    Privatizare ?? (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:28)

    Dogaru [anonim]

    Da, desigur! Dar nu ne-am vandut tara. Ne-am insusit-o.
  • +4 (4 voturi)    
    NIMIC SURPRINZATOR. (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:31)

    cornel19 [utilizator]

    Toate acestea, plus multe altele sunt bine cunoscute de cei ce se doresc sa fie informati. Oarecum, subliniez relativitatea, este legat de conexiuniile paneuropene. Dar prin faptul ca de multi anii, pe langa ambasadele statelor semnificative, din bucuresti sunt acreditati oficial echipe politienesti, care supravegheaza prin implicare directa actiunile pol. nationale pe domeniile de interes, realizam dimensiunea fenomenului de coruptie/incompetenta/samd. Cred ca ptr. cei mai multi dintre noi, dimensiunea retelelor subterane, ilegale, care au ca obiectiv unic FURTUL, ar fi realmente surprinzatoare. Tot ce percepem prin observati directe, si/sau prezentate in media este undeva sub mult din 1%, practic nimic nu a ramas neacoperit de zona infractionala, fie ea a gulerilor albe, cenusi/gri, pana la clanurile tiganesti.
  • +1 (3 voturi)    
    Noua Romanie dupa alegeri (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:46)

    justitiarul [anonim]

    Nu mai dureaza mult. Buba crapa, cu ajutorul oamenilor din Romania noua. Averile nejustificate se vor confisca iar mafiotii vor crapa natural de frica si boala. Numai de bine
  • +5 (5 voturi)    
    referinta (Marţi, 11 octombrie 2011, 13:57)

    traiang [utilizator]

    F clar si precis articolul.Ceea ce intuia fiecare cu mici exemple scapate prin presa noastra cu ecou care tine 3 zile iata o fresca totala a societatii noastre si mai ales scrisa de un strain informat si la obiect deci fara comentarii.Acesta ar trebui sa fie articol pe prima pagina a ziarelor de mare tiraj din Ro
  • +2 (2 voturi)    
    In RO mai exista jurnalism de investigatie? (Marţi, 11 octombrie 2011, 14:42)

    unu' [anonim]

    daca da, unde?
    n-am mai vazut asa ceva in presa romaneasca de fro 2 ani.
  • +1 (1 vot)    
    oare.. (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:08)

    titi [anonim]

    oare o sa vedem ceva pe tema asta si la tv (antene/realitatea)?
  • +3 (5 voturi)    
    Coruptie in RO este, dar.. (Marţi, 11 octombrie 2011, 15:38)

    REVELARE [anonim]

    dani rockhoff: ........ cu toate acestea, autoritatile austriece ii acorda protectie totala. nu-i plac austriei lucrurile clare, mai ales ca e vorba de o persoana publica?
    jürgen roth: ...... austria a fost in trecut refugiu pentru multi "cenusii" de prim rang din fosta uniune sovietica si blocul de est. cum s-ar spune, face parte din principiul politicii de interese austriece sa-i protejeze pe acesti oameni cenusii – daca aduc suficient capital si/sau relatii politice. ...

    aha, deci in romania e coruptie crasa, in austria este politica de interese ..... adica unii sunt mai egali...
    pai cum dracul sa aibe "nebunii' curaj sa se ia la tranta cu sistemul?
    pentru unii muma, pentru altii ciuma...
  • +4 (4 voturi)    
    solutii? (Marţi, 11 octombrie 2011, 18:15)

    irlandezu' [anonim]

    E greu sa pui in cuvinte o concluzie la tot ce citesti despre Romania in ultimii ani fara sa fi catalogat ca expert, arogant, ignorant sau diverse altele. Recunosc ca de multe ori cadem in capcana solutiilor "textuale" fara a ne implica fatis. O sa ne vedem propria neputinta in ochii propriilor urmasi. De ce n-am facem nimic?

    Avalansa nemultumirilor, impotenta reactiilor vor fi din pacate intr-o perpetua progresie aritmetica fara sa incline balanta spre un deznodamint pe care 99% din comunitatea romaneasca si-l doreste. Pentru a avea vreo influenta, protestul Romanului ar trebui sa ajunga intr-o rapida progresie geometrica care in mod clar idealist ar putea sa mai schimbe ceva in acest al 12-lea ceas.

    Citim despre crima, mafie, inrudire politico-financiaro-antreprenoriala, coruptie, viol pe fata sau voalat, bani, masini vile si implanturi, incompetenta profesionala, malpraxis.

    Ce-ai putea sa-i explici unui reputat jurnalist occidental de investigatii sau unei mame amarite din Middletown care si-a pierdut baiatul la Giurgiu? Ca asa se traieste in Romania? Ca asta e Romania? Ca astia sint oamenii din Romania? Ca nu mai sint oameni in Romania? Chiar n-avem argumente. Si unde mai pui ca incet descoperim dovezi ca nu e numai in Romania? Coruptia care da in depravare si incompetenta e globala? Ca a fost asa din toate timpurile, a diferit numai scara si manierele pe diverse meridiane?

    Cum poti sa te aperi ca Roman in ziua de azi? Cum te poti apara ca Om in ziua de azi? Ce facem, emigram unde vedem cu ochii sau ne riscam si luam atitudine? Mai avem ceva in coloana vertebrala?
  • 0 (0 voturi)    
    felicitari (Joi, 13 octombrie 2011, 10:13)

    bucatar [anonim]

    Dani, felictari pentru articol! Asa se face JURNALISM!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by