DNA a trimis in judecata 41 de politisti si vamesi de la Moravita Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 41 de inculpaţi, din care unul în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei  Moraviţa şi persoane implicate în traficul cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro, arata un comunicat DNA.
​Procesul SOV - Ghita. Ce au spus in fata judecatorului managerul Realitatea TV Sebastian Ghita, parte vatamata, si Sorin Ovidiu Vintu - invinuit pentru santaj- Sebastian Ghita si Sorin Ovidiu Vintu - acuzat de santaj  - s-au intalnit vineri, 10 iunie, in instanta, in cadrul procesului judecat la Judecatoria Sector 1. SOV a povestit judecatoarei ca, in realitate, nu l-a amintat pe Sebastian Ghita si ca totul a fost o piesa de teatru. Vintu a mai povestit ca este incacerat pentru ca: “sunt un tip vocal si nu admit ideea ca tara asta e a lui Basescu”. In replica, Sebastian Ghita a declarat ca nu a fost vorba de nici un fel de intelegere si ca amenintarile la adresa lui au fost reale. Vintu despre raketii ingropati pe dealurile Moldovei: “La noi la rachite le spune raketi".Ghita despre Vintu: A avut un ton agresiv cu adjunctul sefului politiei Capitalei. Am investit in Realitatea Tv 15 milioane de euro. Vezi in text o relatare din sala de judecata
Sorin Ovidiu Vintu, audiat in procesul in care este acuzat de santajarea lui Sebastian Ghita: Inregistrarea era de fapt o sceneta jucata pentru Blejnar Sorin Ovidiu Vintu a dat, vineri, o declaratie in fata magistratilor de la Judecatoria sectorului 1 in procesul in care este arestat sub acuzatia de santaj la adresa managerului Realitatea Tv, Sebastian Ghita. Vintu a declarat ca inregistrarile in care il ameninta pe Ghita sunt de fapt "o sceneta jucata pentru Sorin Blejnar", sustinand si ca "Traian Basescu se chinuie de 2 ani sa imi afle companiile si conturile din strainatate".
Fostul deputat PSD Mihail Sireteanu a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare de ICCJ Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe Mihail Sireteanu fost deputat PSD si fost vicepresedinte al CNSLR Fratia, acuzat de fapte de coruptie legate de Fabrica de Armament Mizil. Completul de cinci a respins atat recusul fostului parlamentar, cat si recursul DNA, institutia care l-a anchetat si l-a trimis in judecata. Sentinta instantei este definitiva nu mai poate fi atacata cu recurs. In cadrul audierilor din instanta fostul deputat a sustinut ca este nevinovat. Mihail Sireteanu a fost deputat in Parlamentul Romaniei in trei mandate consecutive intre 1996-2008, ales pe listele PSD. In ultimul mandat a detinut functia de secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii.Tot astazi un primar din Arges a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru obtinerea ilegala de fonduri prin APIA In 2010 un alt parlamentar, senatorul Vasile Duta, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare
Ninel Potirca, fost candidat la presedintie, trimis in judecata pentru evaziune fiscala de 18,6 milioane de lei Procurorii DNA au dispus luni trimiterea in judecata a fostului candidat la alegerile prezidentiale din 2009, Ninel Potirca, pentru evaziune fiscala de peste 18,6 milioane de lei, anunta Agerpres. Ninel Potirca, asociat si administrator SC Siatra Prod SRL Tg-Jiu (de recuperare deseuri, in faliment), in prezent administrator la SC Nynmetal SRL Tg-Jiu, a fost deferit justitiei, in sarcina sa retinandu-se infractiunile de evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata. Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Gorj.
Primar din Arges, condamnat la 12 ani de inchisoare pentru obtinerea ilegala de fonduri prin APIA Primarul comunei argesene Corbeni, Daniel Dincuta, si fostul consilier local Daniel Ungureanu (ambii PSD) au fost condamnati la 12 ani de inchisoare de catre magistratii Judecatoriei Curtea de Arges, fiind acuzati de otinerea ilegala a unor sume de bani din Fondul European de Garantare Agricola, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si a fost deja atacata cu recurs de avocatii celor doi, la Tribunalul Arges.
Maiorul SRI Aifer Enan, acuzata ca a luat mita promitand angajari in SRI si Parlament, a fost denuntata de fratele sau Maiorul SRI Aifer Enan, cercetata si deferita justitiei pentru trafic de influenta, de procurorii militari anticoruptie, a fost denuntata acestora de fratele ei, Gihan Enan, maistru militar, care dorea sa ajunga la SRI Bucuresti, si caruia aceasta i-a pretins 6.500 de euro pentru interventii, relateaza Mediafax.
​Document. Motivarea instantei in cazul Copos. De ce a fost restituit la DNA dosarul in care George Copos este acuzat ca a prejudiciat statul roman cu 1 milion de euro Sectia a II-a Penala a Tribunalului Bucuresti, prin judecatoarea Otilia Ana Bonbos, a decis pe 20 mai 2011 sa restituie Directiei Nationale Anticoruptie dosarul in care George Copos este acuzat de evaziune fiscala si de un prejudiciu creat statului in valoare de 1 milion euro. Instanta sustine in motivarea deciziei ca a constatat abateri de natura procedurala in privinta intocmirii rechizitoriului si in faza de urmarire penala. Din aceasta cauza, au decis sa restituie dosarul procurorilor anticoruptie. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este una definitiva. Din motivarea instantei: “In cazul in care instanta de judecata ar primi rechizitoriul in forma actuala, ar fi de acord cu privarea inculpatilor de dreptul la proces echitabil care sa nu fie solutionat intr-o perioada de timp rezonabila, ceea ce ar echivala eu incalcarea dreptului la aparare.” (sursa: motivarea instantei) Citeste in text motivarea integrala
Bistrita: Perchezitii DNA la locuinta fostului secretar de stat Ioan Andreica si la o firma unde este asociat Reprezentantii DNA au facut perchezitii la locuinta din Bistrita a fostului secretar de stat in MDRT Ioan Andreica si la sediul unei firme la care el este asociat, acesta spunand ca a fost informat telefonic despre perchezitii, fara a i se spune pentru ce este cercetat, informeaza Mediafax.
Stenograme in Dosarul Mitei din Portul Constanta: Sorin Blejnar, invocat intr-o discutie intre doi inculpati Numele sefului ANAF, Sorin Blejnar, este invocat intr-o discutie dintre doi inculpati in dosarul coruptiei din Portul Constanta pe tema intentiei lui Sunai Cadar de a se retrage din "grupul infractional organizat", din cauza "disidentelor interne", sustin anchetatorii.  Discutia a avut loc in 24.12.2010, intre Tudoran Dragos Iulian, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanta, si Liviu Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea. In acest context, cei doi spun ca Liviu Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ar urma sa discute cu Blejnar "acolo", "pe 26", potrivit unui document obtinut de Mediafax.
Deputatul Dan Ilie Morega, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare a deputatului independent Dan Ilie Morega in dosarul in care acesta este acuzat de trei infractiuni de folosire a influentei ori autoritatii de o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.
Stenograma: Mita pentru vamesii de la Constanta era numita saci cu orez Mita pentru vamesii din Portul Constanta Sud Agigea era numita "saci cu orez", comisionarul vamal Dragos Tudoran cerandu-i reprezentantului unei firme, Mihai Culea, intr-o discutie interceptata de anchetatori, sa plateasca "trei saci cu orez" pentru procesarea rapida a unor marfuri, potrivit unui document obtinut de Mediafax.
Motivarea instantei: Senatorul Mircea Banias (PDL) i-ar fi promis lui Eugen Bogatu ca va interveni la ministrul Boagiu si la seful ANAF "intr-o problema" Senatorul Mircea Banias (PDL) i-a promis lui Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, ca va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "intr-o problema", transmite Mediafax, citand din motivarea instantei supreme. Discutia dintre cei doi ar fi avut loc in noiembrie 2010. O luna mai tarziu, Banias a intervenit "pe langa un ministru", pentru pastrarea in functie a fostului director al DSV Constanta.
Debutul unui fenomen periculos: Restituirea marilor dosare la DNA si amenintarea prescriptiei speciale. Pe lista marilor scapati: Savu, Copos, Mantog, Mitrea Dosarele Copos, restituit recent la DNA, si Mantog, condamnat in prima instanta la inchisoare cu suspendare, sunt in pericol de prescriere, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Un precedent exista deja: in cazul unui fost deputat PSD, acuzat de fapte de coruptie, procesul a incetat in luna aprilie. Tribunalul Bucuresti a decis vineri, 20 mai, restituirea dosarului Copos la DNA, insa decizia poate fi atacata cu recurs. Un alt mare dosar s-a intors deja la procurori. Pe 16 mai, Inalta Curte a decis restituirea dosarului Miron Mitrea. In acest caz, decizia este definitiva. Potrivit surselor HotNews.ro, procurorii au nevoie, in cazul Mitrea, de un nou aviz de la Parlament pentru o noua trimitere in judecata. In cazul fostului deputat PSD, Vasile Savu, condamnat intr-o prima instanta la 3 ani de inchisoare, Curtea de Apel Bucuresti a constatat, pe 19 aprilie, incetarea procesului pe motiv ca a intervenit asa numita prescriptie speciala a raspunderii penale. 
Decanul Baroului Alba, retinut dupa ce a ajutat un om de afaceri sa comita infractiuni economice Avocata Doinea Scutea, decanul Baroului Alba, a fost retinuta, joi, pentru 24 de ore, fiind acuzata ca a ajutat pe un om de afaceri din Alba sa comita mai multe infractiuni economice, afirma surse judiciare, Scutea fiind, de altfel, trimisa in judecata pentru fapte de coruptie, in alt dosar.
DNA: Avocat din Baroul Bucuresti, trimis in judecata pentru trafic de influenta Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Szekely Adalbert Cornel, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, informeaza joi DNA.
DOCUMENT De ce a decis magistratul Viorica Dinu sa judece in secret dosarul SOV-Popa: Se creeaza sentimentul ca presa incita la o „judecata populara” a inculpatilor​ Judecatoarea Viorica Dinu, care judeca dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, a explicat in incheierea de sedinta din 20 mai de ce a decis ca dezbaterile din dosar sa fie secrete. Judecatoarea sustine in motivare ca “au aparut in presa anumite articole cu tenta tendentioasa despre acest dosar”. Magistratul mentioneaza si ca „publicitatea sedintei de judecata” ar „aduce atingere intereselor justitiei”, ca presa si-a depasit competentele si a comentat deciziile instantei si a facut aprecieri la adresa integritatii judecatorului. Judecatoarea nu a nominalizat concret vreo institutie de presa sau vreun articol in care s-ar fi relatat tendentios procesul SOV-Popa.In sedinta din 20 mai, judecatoarea a aprobat solicitarile avocatilor lui Vintu si a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, a dispus expertizarea tuturor inregistrarilor, reaudierea martorilor din rechizitoriu, audierea martorilor din dosar si audierea lui Nicolae Popa.
UPDATE Primarul comunei Tartasesti si seful Serviciului Cooperare din CJ Dambovita, arestati preventiv pentru mita Primarul comunei dambovitene Tartasesti, Cristian Costache si seful Serviciului cooperare si coordonare autoritati locale din cadrul Consiliului Judetean Dambovita, Relu Anghelescu au fost retinuti de DNA pentru luare de mita, conducerea CJ anuntand, marti, suspendarea din functie a angajatului implicat in acest caz, relateaza Agerpres.
DOCUMENT Parchetul ICCJ: Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar, trimisi in judecata pentru santajarea lui Sebastian Ghita. Citeste in text rechizitoriul integral Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie  au dispus, luni, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar, acuzati de santajarea lui Sebastian Ghita, anunta Ministerul Public, intr-un comunicat. Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Sector 1 din Bucuresti. Parchetul General a transmis HotNews.ro rechizitoriul dosarului Vintu in urma unei solicitari pe baza legii 544/2001. In rechizitoriu procurorii prezinta in detaliu modul in care SOV l-ar fi santajat pe Sebastian Ghita. Procurorii mai arata si cum Vintu dupa ce a aflata ca este anchetat pentrusantaj a incercat sa creeze probe care sa-l dezincrimineze. Vezi in text rezhizitoriul integral.
Presedintele CJ Arges, cercetat intr-un nou dosar. Procurorii il acuza ca a incercat sa-l promoveze pe judecatorul Mercan Doru in pozitia de presedinte al Curtii de Apel Pitesti Tribunalul Arges va judeca, pe 2 iunie, primul termen in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, este acuzat de procurorii DNA de frauda cu fonduri europene, fals si uz de fals, luare de mita si instigare la abuz in serviciu. HotNews.ro publica integral rechizitoriul realizat de procurorii DNA Pitesti si obtinut in baza unei solicitari pe legea 544/2001. In rechizitoriu, procurorii arata ca au decis extinderea cercetarilor si constituirea unui nou dosar pe numele lui Nicolescu. In acest nou dosar, presedintele CJ Arges este acuzat ca “si-a folosit influenta si autoritatea in scopul sprijinirii efective a judecatorului M. D. (Mercan Doru, dupa cum reiese din documentarea HotNews.ro n.red.) de a ocupa postul de presedinte al Curtii de Apel Pitesti, cu ocazia concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii prin intermediul Institutului National al Magistraturii, in perioada 10 aprilie – 30 iunie 2009”. Procurorii au extins cercetarile si impotriva unui deputat PSD. In apararea sa Constantin Nicolescu declara ca nu este vinovat si ca "dosarul este unul eminamente politic". Intra in articol pentru rechizitoriul integral
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by