Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Daily Mail: Corneliu Barsan, judecator la CEDO, isi foloseste imunitatea ca scut pentru a-si apara sotia

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 18 octombrie 2011, 7:10 Dosare Anticoruptie


Gabriela Barsan-Corneliu Barsan
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Un judecator de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si-a folosit pozitia sa pentru a incerca sa blocheze o ancheta de coruptie care o vizeaza pe sotia sa, scrie Daily Mail.

Corneliu Barsan, judecator din Romania la Curtea de la Strasbourg, face cu ajutorul imunitatii sale diplomatice scut pentru sotia sa, Gabriela. Aceasta este investigata pentru acuzatii de coruptie in randul judecatorilor din Romania, in situatia in care ea este chiar judecatoare la Curtea Suprema, scriu jurnalistii britanici.

Acestia trec in revista acuzatiile romani fata de cei doi soti amintind ca au primit mita in valoare de mii de lire sterline pentru hotarari favorabile si ca sunt acuzati de "trafic de influenta".

In articol se subliniaza ca judecatorul Barsan a invocat incalcarea Conventiei de la Viena care ofera imunitate diplomatilor straini de la urmarirea penala. "Ca un judecator CEDO, el este, de asemenea, protejat. Cu toate acestea, expertii spun ca imunitatea nu este data judecatorilor pentru beneficiul propriu sau pentru a impiedica justitia. Cazul a ridicat temeri noi asupra calitatii judecatorilor CEDO", trag concluzia jurnalistii de la Daily Mail citati de EurActiv.ro.

Cazul pe scurt

Judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Barsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii masura perchezitionarii locuintei de la Snagov in care sta sotia sa, Gabriela Barsan, judecator la ICCJ, urmarita penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta.

Corneliu Barsan invoca imunitatea dobandita ca judecator la CEDO, sustinand ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - care au obtinut aviz de perchezitie de la CSM - nu ar fi avut dreptul de a intra in locuinta sa din Snagov, unde locuieste sotia sa.

Directia de legislatie, documentare si contencios a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, vineri, plenului si sectiei de judecatori a CSM punctul sau de vedere fata de contestatia formulata de judecatoarea de la ICCJ Gabriela Barsan si contestatia sotului sau, judecatorul CEDO Corneliu Barsan, impotriva avizului dat de sectia de judecatori in cazul perchezitiilor DNA. Punctul de vedere al Directie de legislatie este ca actele de contestatie depuse de catre judecatoarea Birsan si de catre sotul acesteie sunt nefondate si nu pot afecta hotararea luata de CSM de a incuviinta prechezitiile la domiciliul familiei Birsan. Punctul de vedere al Directiei de legislatie este, totusi, unul consultativ, decizia finala privind contestatiile sotilor Birsan va fi luata marti de catre membrii CSM.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2782 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by