Ce se intampla cu dosarul de coruptie ICA - Dan Voiculescu dupa demisia senatorului PC din Parlament? Inalta Curte va decide daca dosarul va fi trimis la o alta instanta "Trebuie sa se stabileasca daca aceasta calitate de parlamentar (n.r. a lui Dan Voiculescu) este cea care a tras competenta in fond a Inaltei Curti in cazul dosarului ICA-Voiculescu. Ramane ca instanta sa se pronunte la urmatorul termen asupra acestui fapt si sa decida daca dosarul va fi trimis la o alta instanta abilitata sa judece cauza. Daca dosarul va fi trimis la alta instanta, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanta continua ceea ce s-a facut pana in acest punct", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata. Cu toate acestea, surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro ca mutarea dosarului la o instanta inferioara ar reprezenta o tergiversare a procesului si ar insemna noi termene acordate in dosar, chiar daca acesta s-ar relua din acelasi punct de unda ar fi lasat de la Curtea Suprema.
Deputatul Mihail Boldea a fost externat si se intoarce in arestul Politiei Galati Deputatul Mihail Boldea, acuzat de inselaciune si constituire a unui grup infractional organizat, a fost externat luni din Spitalul de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati, unde fusese internat in 21 iunie, in urma unor probleme de sanatate care au aparut in timp ce se afla in arestul Politiei, transmite Mediafax. Potrivit medicilor, in prezent starea de sanatate a lui Boldea este buna si permite regimul de detentie.
UPDATE Dosarul "Matusa Tamara", amanat pentru 3 septembrie. Adrian Nastase a fost citat la domiciliu Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni judecarea dosarului "Matusa Tamara" pentru 3 septembrie, cand urmeaza sa fie audiati fostul premier Adrian Nastase, consilierul acestuia Ristea Priboi si fostul presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Ioan Melinescu, potrivit Agerpres.
VIDEO Adrian Nastase, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi, printre care si dreptul de a candida si de a fi ales intr-o functie publica Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii. Decizia este definitiva si a fost luata cu unanimitate de completul de 5 judecatori dupa deliberari ce au durat mai bine de sase ore. Magistratii au decis si interzicerea lui Nastase a unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice. Fostul prim ministru nu a fost prezent la citirea sentintei. Fostul premier fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in prima instanta, iar instanta de recurs a mentinut sentinta, dar a schimbat incadrarea juridica a faptei comise de Nastase, inlaturand forma continuata a infractiunii. Pe langa Adrian Nastase, magistratii i-au condamnat la inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi si pe Irina Jianu (6 ani), Bogdan Popovici (6 ani), Marina Popovici (5 ani), Diana Gasparovici (5 ani) si vasile Cristian (6 ani).VEZI IN ARTICOL INREGISTRAREA VIDEO A PRONUNTARII SENTINTEI
Actiune de amploare a ANI: 78 de consilieri judeteni si locali, in conflict de interese sau incompatibili. Valoarea totala a beneficiilor obtinute: 8,5 milioane de euro 78 de consilieri judeteni si locali au incalcat regimul juridic al conflictului de interese in matere administrativa si penala, precum si cel al incompatibilitatilor, a constatat Agentia Nationala de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat al institutiei. Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali, potrivit ANI, este de 37.952.350 LEI (aprox. 8.510.000 Euro). Inspectorii de integritate sustin ca cei 78 de alesi locali au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul/sotia acestora detin actiuni sau parti sociale.
VIDEO Cum s-a desfasurat ultima sedinta de judecata in dosarul de coruptie Adrian Nastase - Trofeul Calitatii. DNA a cerut majorarea pedepsei, Nastase si-a sustinut nevinovatia iar Avocatul Poporului a sarit in apararea fostului premier Completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a finalizat dupa opt termene recursul in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In sala de sedinta Nastase s-a plans ca este victima unui dosar politic fabricat de Traian Basescu. DNA a cerut prin procurorul de sedinta majorarea pedepsei. Avocatul Poporului i-a trimis lui Nastase o scrisoare si a emis un comunicat care sustine unul din motivele de recurs ale fostului premier. Dupa mai bine de 3 ani si patru luni judecatorii instantei supreme au pus punct in acest dosar. Judecatorii vor pronunta sentinta pe 20 iunie.  Vezi in text o relatare din sala de judecata.
VIDEO Judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, ridicata de DNA pentru santaj si coruptie sexuala O judecatoare de la o sectie civila a Curtii de Apel Craiova a fost ridicata de procurorii anticoruptie, miercuri, si adusa la sediul central al DNA, pentru a fi audiata in legatura cu infractiuni de santaj si coruptie sexuala, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. CSM a incuviintat retinerea si arestarea ei.
Nicolae Mischie, condamnat la patru ani de inchisoare Curtea de Apel Timisoara a decis, in cursul zilei de miercuri, ca Nicolae Mischie, fost social-democrat si fost presedinte al Consiliului Judetean Gorj, sa isi petreaca patru ani dupa gratii, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.
UPDATE: Final in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii​. Sentinta se va da pe 20 iunie Inalta Curte a judecat miercuri ultimul termen al recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Sedinta a durat aproape 14 ore. Instanta a dispus pronuntarea unui verdict final in acest dosar de coruptie pe 20 iunie. In ultimul cuvant sustinut in fata completului de cinci judecatori ai ICCJ, Adrian Nastase a cerut sa fie achitat deoarece nu a savarsit nicio fapta penala. Au trecut trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului. Vezi in articol pledoaria finala a lui Adrian Nastase
​​AUDIO Decretul prezidential al judecatorilor, noua arma a avocatilor in dosarele de coruptie. Vezi cazul Trofeul Calitatii-Adrian Nastase La ultimul termen in dosarul Trofeul Calitatii, avocatii lui Adrian Nastase au invocat in aparare ca judecatoarea Ioana Bogdan nu ar fi fost investita legal ca judecator pentru ca nu detine un decret prezidential de numire in functie. Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a aratat ca traseul profesional al judecatoarei este in regula. CSM a emis un comunicat prin care spune ca inainte de 2004 judecatorii aflati in situatia Ioanei Bogdan nu aveau nevoie de decret prezidential. Obiectivul final al actiunii l-au explicat chiar avocatii din dosarul Trofeul Calitatii: daca se recunoaste ca un judecator nu a avut inamovibilitate pentru ca nu are decret, sentintele sale ar putea deveni nule.
DNA a cerut in recurs condamnarea la cinci ani de inchisoare pentru deputatul PDL Eugen Badalan Curtea Suprema judeca luni recursul dosarului in care deputatul PDL Eugen Badalan, fostul general Mihail Popescu impreuna cu alti patru fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendare. Procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor pentru toti inculpatii la cinci ani de inchisoare cu executare si degradarea militara. Avocatii lui Eugen Badalan sustin ca deputatul este nevinovat.ORA 18.10: Instanta a anuntat ca se va pronunta intr-o sedinta ulterioara
VIDEO UPDATE: Senatorul Serban Mihailescu a fost achitat in dosarul "Armele de vanatoare". Sentinta este definitiva UPDATE 19:30 Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti judeca l-a achitat luni pe senatorul UNPR Serban Mihailescu, dupa ce avocatii acestuia au declarat recurs la sentinta de condamnare la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul "Armele de vanatoare".UPDATE 15.00: Instanta a finalizat judecarea recursului. Completul a anuntat ca ramane in pronuntare, sentinta in acest dosar va fi anuntata in cursul zilei.Vezi in articol imagini VIDEO cu Serban Mihailescu la Inalta Curte
VIDEO Cum s-a desfasurat a VII-a sedinta de recurs in dosarul de coruptie Adrian Nastase - “Trofeul Calitatii”: judecator contestat, Victor Ponta cerut ca martor si prescrierea faptelor lamurita Inalta Curte a judecat miercuri, 6 iunie, un nou termen al recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. La acest termen avocatii lui Adrian Nastase au contestat-o din nou pe judecatoarea Ioana Bogdan care alturi de judecatorul Ionut Matei au dispus condamnarea liderului PSD in prima instanta. Presedinta comletului de judecata a lamurit dezbaterea prescriptiei aratand ca instanta decide cand se prescriu faptele. Nastase prin avocati a cerut audierea a 30 de lideri PSD printre care si Victor Ponta.
VIDEO UPDATE Instanta a amanat pentru 13 iunie recursul in dosarul de coruptie Adrian Nastase - Trofeul Calitatii Inalta Curte a amanat pentru 13 iunie recursul in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. La termenul de astazi, 6 iunie, instanta a respins majoritatea cererilor depuse de avocatii apararii, ramanand in pronuntare pe patru cereri: una depusa de Corneliu Liviu Popescu si alte 3 cereri depuse in sala de catre avocatul Ion Cazacu. Reamintim ca au trecut trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului.Vezi in articol cele mai importante momente ale zilei
Inalta Curte a amanat pentru 12 iunie pronuntarea in cazul privind incompatibilitatea lui Mircea Diaconu Instanta suprema a incheiat, marti, dezbaterile in cazul contestatiei ministrului Culturii, Mircea Diaconu, privind hotararea prin care ANI a constatat ca se afla in incompatibilitate intrucat a fost senator si director al Teatrului Nottara, pronuntarea unei solutii fiind amanata pentru 12 iunie, informeaza Mediafax.
Prodecanul Facultatii de Farmacie din Craiova a fost arestat preventiv sub acuzatia de luare de mita Prodecanul Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova, prof. dr. Florin Gorunescu, a primit vineri seara mandat de arestare preventiva sub acuzatia de luare de mita, informeaza Agerpres.
DNA face recurs in cazul senatorului Catalin Voicu DNA anunta ca face recurs la completul de cinci judecatori al instantei supreme impotriva deciziei prin care senatorul Catalin Voicu si afaceristul Marius Locic au primit cinci, respectiv patru ani de detentie, iar judecatorul Florin Costiniu si omul de afaceri Costel Casuneanu pedepse cu suspendare.
UPDATE Inalta Curte: Senatorul PSD Catalin Voicu​ a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Florin Costiuniu - trei ani cu suspendare, Costel Casuneanu, patru ani cu suspendare Senatorul PSD Catalin Voicu a fost condamnat vineri la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta - Inalta Curte, sentina nu e definitiva. Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare, cu suspendare, termen de incercare de sapte ani, pentru cumparare de influenta Vezi in articol ce pedepse au primit Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius LocicAvocatul lui Catalin Voicu a anuntat, imediat dupa pronuntarea deciziei, ca va declara recurs.Instanta a mai dispus si confiscarea a 200.000 euro şi 119.000 RON de la senatorul Catalin Voicu si obligarea inculpatului la plata acestor sume către stat. Instant a mai dispus si instituirea schestrului asupra unor imobile detinute de Catalin Voicu.Citeste integral minuta sentintei din dosarul Voicu
VIDEO Parchetul General a extins cercetarile in cazul Mircea Diaconu pentru alte trei infractiuni de conflict de interese Parchetul General a anuntat oficial ca a extins cercetarile in dosarul de conflict de interese care il vizeaza pe ministrul Culturii Mircea Diaconu. Procurorii ministerului public sustin ca il ancheteaza pentru patru infractiuni de conflict de interese. In ianuarie procurorii au dispus inceperea urmaririi penale a ministrului Diaconu pentru o singura acuzatie de conflict de interese la care acum au mai adaugat inca trei astfel de acuzatii. Mircea Diaconu a fost citat astazi la Parchetul General, dar a transmis ca nu se poate prezenta in schimb a participat alturi de premierul Victor Ponta si ministrul Justitiei la o sedinta privind implementarea strategiei nationale anticoruptie. Dupa ce a promis ca va merge la Parchetul General, Mircea Diaconu a anuntat procurori ca nu se poate prezenta la sediul institutiei pana pe 11 iunieMinistrul Culturii, Mircea Diaconu, a precizat pentru TVRinfo.ro, ca nu a putut ajunge in cursul acestei dimineti la audierile de la Parchet pentru ca a fost la dentist.
VIDEO Cum s-a desfasurat a VI-a sedinta de recurs in dosarul de coruptie Adrian Nastase - “Trofeul Calitatii”: informatii supriza de la DNA si depozitii incisive ale inculpatilor Inalta Curte a judecat miercuri, 30 mai, un nou termen al recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In sala de judecata procurorul DNA a prezentat informatii potrivit carora Adrian Nastase si Adrian Balaban Grajdan fostul sef al Inspectoraului de Stat in Constructii ar fi avut o discutie telefonica pe 22 mai cu o zi inainte ca inspectoratul sa se retraga din dosarul Trofeul Calitatii. In prima faza Adrian Nastase a negat convorbirea apoi a mentionat ca ar exista un apel telefonic de la Grajdan dar care a intrat in casuta vocala a telefonului sau. Judecatorii au ascultat pe durata a 12 ore depozitiile inculpatilor din dosar. Vasile Mihail Cristian a declarat ca procurorii DNA i-au sugerat in faza de urmaire penala sa "il toarne" pe Adrian Nastase si ca "va deveni un erou national". In final instanta a amanat dosarul pentru 6 iunie. Vezi o relatare din sala de judecata.
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by