Ce se intampla cu dosarul de coruptie ICA - Dan Voiculescu dupa demisia senatorului PC din Parlament? Inalta Curte va decide daca dosarul va fi trimis la o alta instanta

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 25 iunie 2012, 17:57 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: AGERPRES
"Trebuie sa se stabileasca daca aceasta calitate de parlamentar (n.r. a lui Dan Voiculescu) este cea care a tras competenta in fond a Inaltei Curti in cazul dosarului ICA-Voiculescu. Ramane ca instanta sa se pronunte la urmatorul termen asupra acestui fapt si sa decida daca dosarul va fi trimis la o alta instanta abilitata sa judece cauza. Daca dosarul va fi trimis la alta instanta, acesta nu va fi rejudecat de la zero, ci instanta continua ceea ce s-a facut pana in acest punct", a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata.

Dan Voiculescu avea termen pe 29 iunie la Inalta Curte in dosarul de coruptie cu Ministerul Agriculturii. Dosarul se apropie de final, sentinta putind fi pronuntata in curind. Prin demisia din Senat, Dan Voiculescu isi pierde calitatea de parlamentar si nu mai poate fi judecat la Inalta Curte - instanta la care e acum dosarul, ci de o instanta inferioara, scrie Dan Tapalaga pe contul sau de Facebook.

Surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro ca mutarea dosarului la o instanta inferioara ar reprezenta o tergiversare a procesului si ar insemna noi termene acordate in dosar, chiar daca acesta s-ar relua din acelasi punct de unda ar fi lasat de la Curtea Suprema.

In plus, sursele judiciare au explicat ca daca dosarul ar ramane la Curtea Suprema, aceeasi instanta ar judeca si recursul, pe cand daca dosarul s-ar muta la Tribunalul Bucuresti, recursul in dosar, dupa pronuntaea unei sentinte, s-ar judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Dan Voiculescu si-a anuntat luni demisia din functia de senator, intr-o miscare surprinzatoare pentru clasa politica. Voiculescu, unul din artizanii suspendarii lui Traian Basescu in 2007 si initiator al miscarii de apropiere dintre PSD, PNL si PC, sustine ca a fost nemultumit ca Senatul a respins initiativa sa de dublare a pedepselor pentru evaziune fiscala.

"Intr-un parlament in care comisia de buget-finante, cea care vegheaza la bugetul Romaniei, da un aviz negativ unui astfel de proiect este pentru mine un lucru de neinteles", a fost motivul invocat de Dan Voiculescu.

Dosarul ICA - Dan Voiculescu

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dan Voiculescu a anuntat ca demisioneaza din Senat si in septembrie 2007, cand era presedinte al PC, potrivit unui articol semnat de Radu Tudor si publicat la acea data pe site-ul Antena3.ro.

"Potrivit lui Voiculescu, demisia nu are legatura cu acuzatiile care i se aduc de catre DNA sau CNSAS, ci cu faptul ca toate proiectele bune ale conservatorilor au fost tergiversate in Parlament", scria atunci Antena3.

Cine e Dan Voiculescu

In 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat lui Dan Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, sub numele conspirativ Felix. In 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat verdictul de colaborator cu Securitatea printr-o hotarire irevocabila.

Voiculescu, fost sef al unei companii de stat care facea comert extern inainte de Revolutie, a infiintat dupa 1990 Holdingul Grivco. Pe linga afacerile de comert, agricultura si energie, Voiculescu a infiintat si un trust media pe care l-a folosit ulterior in activitatea sa politica.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























21239 vizualizari

  • -26 (44 voturi)    
    e acelasi dosar (Luni, 25 iunie 2012, 18:13)

    Goriot [utilizator]

    nu cred ca are vreo relevanta unde se judeca dosarul ICA, altfel subtire, ci faptu ca el va continua sa se judece -
    • +1 (1 vot)    
      oare? (Marţi, 26 iunie 2012, 16:47)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Goriot

      si daca turnatorul Felix nimereste 'intamplator' la Curtea de Apel Bucuresti peste madam Costiniu? cum care? Viorica... sotia aluia care facea sluj prin telefon la Catalin Voicu...
      "doamna" Costiniu, presedinta de onoare a asociatiei magistratilor... care elibereaza tot ce prinde.. pe SOV, pe politistii prinsi in flagrant la Albita...
      cu asa judecatori, cred si eu ca varanul prefera CAB vs ICCJ unde pana si bombonel a fost condamnat...
  • -46 (58 voturi)    
    gestul lui Voiculescu (Luni, 25 iunie 2012, 18:21)

    dexas [utilizator]

    trebuie inteles ca atare, nu cautat nod in papura. Ce este asa anormal in faptul ca pt unii oameni politici conteaza mai mult valorile proprii decat functia.
    • +23 (29 voturi)    
      ti-am dat minus (Luni, 25 iunie 2012, 18:42)

      KaliNexus [utilizator] i-a raspuns lui dexas

      fiindca pentru mine conteaza mai mult valoarea proprie (pe care tu nu o ai) decat functia.
      Dixit!
      • -11 (15 voturi)    
        eu i-am dat plus... (Marţi, 26 iunie 2012, 1:33)

        slashroot [utilizator] i-a raspuns lui KaliNexus

        ...pentru ca, in esenta, are dreptate. Daca vom continua sa traim in imaginarul nostru ideal, populat de politicieni onesti, jurnalisti impartiali si judecatori incoruptibili, vom sfarsi prin a ne afunda si mai mult in mocirla realitatii.

        Pentru ca realitatea asta este: politicienii isi urmaresc scopurile declarate sau ascunse. Acum, poti sa accepti asta sau sa continui sa te iluzionezi.

        Voiculescu, la fel ca Nastase, au la indemana o sumedenie de modalitati (in principal, datorita puterii lor financiare) pe care nu se sfiesc sa le foloseasca. Ca e etic sau nu, asta e alta discutie. Dar daca trebuie sa recurga la tertipuri care frizeaza penibilul si zgarie bunul-simt, aia e problema celor cu prea mult bun-simt, nu a lor, care urmaresc sa-si salveze solzii. Asta au urmarit dintotdeauna; de ce ar fi altfel tocmai acum?
      • -1 (1 vot)    
        Basescu - un mare turnator (Miercuri, 27 iunie 2012, 11:15)

        peluzar [utilizator] i-a raspuns lui KaliNexus

        Cu totii stim cine este in spatele justitiei. Turnatorul Basescu coordoneaza toata activitatea justitiei. Voiculescu nu are nici o implicare in cadrul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare.
    • +2 (2 voturi)    
      E la misto? (Marţi, 26 iunie 2012, 8:49)

      ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui dexas

      Daca da e buna poanta!
  • +20 (24 voturi)    
    Aha! (Luni, 25 iunie 2012, 18:41)

    Rasmus [utilizator]

    d'aia a demisionat domnu'
    e clar atunci~
  • +20 (24 voturi)    
    Sper ca este un comentariu ironic (Luni, 25 iunie 2012, 18:48)

    monicu [utilizator]

    .
    Parca nu-mi vine sa cred ca exista inca atata naivitate (sa nu zic prostie!) in Romania.
    • -21 (23 voturi)    
      Nici mie! (Luni, 25 iunie 2012, 19:54)

      lostrita [utilizator] i-a raspuns lui monicu

      Sa fie votat Basescu a doua oara... ntz ntz...
      • +2 (4 voturi)    
        Cred ca mai relevant e cazul lui Iliescu... (Marţi, 26 iunie 2012, 8:42)

        bgd [utilizator] i-a raspuns lui lostrita

        .
        • -1 (1 vot)    
          ICA e capitalismul (Marţi, 26 iunie 2012, 11:49)

          Goriot [utilizator] i-a raspuns lui bgd

          Voiculescu nu a facut decat sa respecte legea cererii si a ofertei.
          • +1 (1 vot)    
            Mai rasfirati baieti... (Marţi, 26 iunie 2012, 13:28)

            bgd [utilizator] i-a raspuns lui Goriot

            Nu-mi insulta inteligenta, te rog...
  • -24 (34 voturi)    
    un dosar fabricat (Luni, 25 iunie 2012, 18:59)

    peluzar [utilizator]

    Cu totii stim ca si acest dosar este unul fabricat la comanda turnatorului Basescu. Voiculescu nu are nici o implicare in aceasta privatizare.
    • +23 (27 voturi)    
      Asa este (Luni, 25 iunie 2012, 23:26)

      Cel [anonim] i-a raspuns lui peluzar

      Ai mare dreptate, Voiculescu are si el pe cineva ce a lasat mostenire, nu o matusa, ci un unchi pe nume Ceausescu

      Rau mai este procurorul asta sa trimite in judecata un asa om integru, care a reusit sa isi parasca la securitate si rudele de sange
      • 0 (0 voturi)    
        dosarul ICA (Marţi, 26 iunie 2012, 13:31)

        Goriot [utilizator] i-a raspuns lui Cel

        va continua in mod normal, Voiculescu are incredere in justitie.
    • +14 (18 voturi)    
      Turnatori si alte E-uri... (Marţi, 26 iunie 2012, 7:32)

      Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui peluzar

      Recomand călduros ''luzar"-ului cat si altor angajaţi Grivco s-o lase mai moale cu intoxicările astea de tip Goebbels cat şi cu apelativele de genul "turnătorul". Nu vorbiţi de funie în casa turnătorului.
      Info pt. muncitorii lui dan voiculescu: aici nu e blogul lui ciutacu sau al şpagatistului!
  • +36 (44 voturi)    
    Tot ce-a vrut Voiculescu a trecut de Senat (Luni, 25 iunie 2012, 19:03)

    Luk [utilizator]

    Motivul demisiei e fuga de justitie, fuga de ICCJ. L-a speriat Nastase si-i ingrozit de "presedintele jucarie" :))

    Hai sa ne traiesti, nene Felix!
    • +23 (27 voturi)    
      sa traiasca (Luni, 25 iunie 2012, 19:41)

      zaboo [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      precum morcovul
    • -24 (30 voturi)    
      Bravo Voiculescu! (Luni, 25 iunie 2012, 19:56)

      lostrita [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Un gest de onoare! Nu se tine cu dintii de putere precum toti ceilalti! propaganda basista nu poate gandi obiectiv niciodata, mereu trebuie cautat nod in papura si teorii ale conspiratiei!
      • +29 (33 voturi)    
        Asta e full time? (Luni, 25 iunie 2012, 20:19)

        roadrunner2n [utilizator] i-a raspuns lui lostrita

        sau e doar asa, ore suplimentare ca sa mai faci un ban pe langa salariu?
        • +1 (3 voturi)    
          cred... (Marţi, 26 iunie 2012, 10:36)

          Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui roadrunner2n

          ca e cu part time...el/ea si cu dexas din ce am vazut sunt pe articolele cu Voiculescu...Nu stiu de cine e platit diebase...
      • +27 (31 voturi)    
        Siguuuur ca da! (Luni, 25 iunie 2012, 20:38)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui lostrita

        Termenul de pe 29 iunie de la ICCJ e pura inchipuire...

        Gest de onoare? La unul care-si tradeaza propria familie? Mai gandeste-te!
      • +8 (8 voturi)    
        Naivilor (Marţi, 26 iunie 2012, 8:35)

        Kevi [utilizator] i-a raspuns lui lostrita

        Hahaha, naivilor. Cand ati vazut un politician cu onoare in Romania? Toate aceste miscari surprinzatoare sunt generate de instinctul de autoconservare. Voiculescu nu e genul de persoana sa demisioneze "ca nu i-a bagat cineva in seama proiectele". Si asta nu trebuie sa mi-o spuna Basescu, Antenele sau B1tv.
  • +24 (30 voturi)    
    Textul de lege incident este urmatorul: (Luni, 25 iunie 2012, 19:21)

    Cocosulgarlic [utilizator]

    Art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala: "Când competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:
    a) fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului;
    b) s-a dat o hotărâre în primă instanţă".

    Asadar dosarul ar ramane la ICCJ numai daca Voiculescu s-ar afla in unul dintre cazurile de la a sau b. In cazul prevazut de litera b nu se incadreaza si banuiesc (nu stiu ce acte or fi in dosarul de instanta) ca nici in cel de la litera a. Daca nu e intrunit niciunul dintre cazurile de mai sus, dosarul ar trebui sa fie retrimis la Tribunalul Bucuresti (de unde a ajuns la ICCJ in 2009 cred, cand Voiculescu a fost reconfirmat ca parlamentar). Dupa decizia din Trofeul Calitatii, probabil ca Inalta Curte provoaca teama printre "onorabilii" politicieni.
    • +16 (18 voturi)    
      punctul a) (Marţi, 26 iunie 2012, 2:21)

      Gelum [utilizator] i-a raspuns lui Cocosulgarlic

      Voiculescu e acuzat de, citez, "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

      Calitatea este de functie de conducere in partid - ea exista si acuma. In plus era in AGA si CA la ICA, deci clar are legatura cu atributiile de serviciu.

      Parerea mea e ca dosarul ramane la ICCJ.
      • +7 (9 voturi)    
        Sa te auda Dumnezeu! (Marţi, 26 iunie 2012, 8:54)

        ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui Gelum

        Speram in justitie, fie ea si divina :)
  • +24 (28 voturi)    
    Zanganele de glont (Luni, 25 iunie 2012, 23:27)

    Cel [anonim]

    Cred ca toti politicientii patati aud acum un zanganel de glont la 3 milimetri de jugulara.
  • +12 (12 voturi)    
    Ceva functioneaza in Romania (Marţi, 26 iunie 2012, 9:00)

    alnimanui [utilizator]

    In facultate unii dintre colegii mei studentii , in special arabi , se mutau de la o specializare la alta anual in functie de porfesorii care primeau sau nu spaga. E semn bun ca Inalta curte functioneaza.
  • +1 (3 voturi)    
    dar... (Marţi, 26 iunie 2012, 9:21)

    catalin_mattei [utilizator]

    dincolo de acest proces care poate isca anumite controverse exista o situatie mult mai simpla pt care acest securist nu pateste nimic: desi exista sentinta definitiva ca a colaborat cu Securitatea ( tovaras cu tov Basescu ) nu i se intampla absolut nimic chiar daca a dat declaratie pe propria raspundere ca nu a facut asa ceva.. si atunci?... se pare ca nu este asa rau sa fi fost securist caci acum o duci bine .. avem un popor intelegator sau politicieni cu obrazul ca pingelele?
  • +4 (4 voturi)    
    Mare relevanta are! (Marţi, 26 iunie 2012, 10:25)

    Cil [utilizator]

    Are foarte mare relevanta:
    1. La ICCJ e complet de judecatori deci mai greu de influentat toti.
    2. La tribunalul Bucuresti la fel ca la sute de tribunale din tara sun tot felul de judecatori "prieteni" cu nu stiu cine care ajute pe cine e de ajutat.
    3.Daca dosarul se muta acum la tribunalul Bucuresti se mai tergiverseaza un pic, in toamna el sa zicem ca iese iar parlamentar deci revine iar la ICCJ se mai tergiverseaza un pic.....
    4. Dupa cazul Nastase cred ca oricine are temeri ca va fii condamnat cu executare de ICCJ.

    Si nu o mai dati cu gestul de onoare ca pe asta nici familia nu il mai crede dar imul de rand.
    SECURIST TURNATOR FELIX va saluta fraierilor.
  • +4 (4 voturi)    
    atenţie (Marţi, 26 iunie 2012, 10:46)

    Soundflor [utilizator]

    Citiţi cu atenţie ,,Inalta Curte va decide daca dosarul va fi trimis la o alta instanta'' S-ar putea să nu-i ţină figura.
  • +2 (2 voturi)    
    antena 3 (Marţi, 26 iunie 2012, 11:15)

    botezatu1 [utilizator]

    Aseara la natena 3 era intervievat voiculescu de gadea, noroc ca am avut telecomanda langa mine sa schimb, asa greata mi se facuse....
    O regizare groteasca a unui interviu, cu intrebarile si raspunsurile pregatite, nu am vazut de pe timpul lui ceausescu si a lui nastase.
    Ma intreb cum poate gadea sa mearga pe strada, sa dea buna ziua la oameni, vecini, prieteni....
    Faptul ca se intampla asa ceva in Romania, este strigator la cer, si este dovada clara a josniciei si ipocriziei unor persoane, care din pacate manipuleaza toata prostimea din tara asta.
    Ma intreb daca chiar nu are nimeni nici un leac pentru asa ceva?
    • +1 (1 vot)    
      o intrebare (Marţi, 26 iunie 2012, 12:36)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui botezatu1

      eu unul sunt printre cei ce il contesta pe T Basescu si din cauza asta am fost des facut usl-ist, etc... dar nu pot intelege acest mecanism prin care eu nu ma uit la Antena3 caci mi se pare desantat atacul la presedinte si PDL dar vad ca cei ce sunt sustinatori ai domnului presedinte o fac chiar daca asta ii face sa para masochisti. Nu este oare mai usor ca voi dar si cei ca mine care considera Antena3 doar masina de propaganda sa nu ne mai uitam deloc?.. asa scade ratingul, scade publicitatea si poate duce la inchiderea postului ca fiind nerentabil.. de ce ( pt Dumnezeu!) trebuie sa va uitati la astia?
      • +1 (1 vot)    
        antena 3 (Marţi, 26 iunie 2012, 14:11)

        botezatu1 [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

        Cand schimb posturile pe Dolce, cele de stiri sunt grupate, si nu pot sari atunci cand fac un tur al televiziunilor.
        Dar uneori, omul, din anumite placeri morbide, cateodata vrea sa vada sau sa studieze ceva ce nu-i place, iar in cazul meu mai vreau sa vad cateodata si alte opinii, chiar daca nu sunt pe placul meu.
        Ascultarea diverselor opinii, si pozitii fata de un subiect sau altul, este modul prin care poti fi corect informat, sau eventual sa tragi concluzia corecta.
      • +1 (1 vot)    
        Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 iunie 2012, 8:21)

        [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

  • +2 (2 voturi)    
    Semn de slabiciune (Marţi, 26 iunie 2012, 11:25)

    IASI [utilizator]

    Se apropie funia de par,cine stie poate ne mai fac domnii judecatori vreo surpriza frumoasa :)
    • 0 (0 voturi)    
      asa zisii judecatori (Miercuri, 27 iunie 2012, 13:55)

      dexas [utilizator] i-a raspuns lui IASI

      sunt pionii lui Basescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by