​​AUDIO Decretul prezidential al judecatorilor, noua arma a avocatilor in dosarele de coruptie. Vezi cazul Trofeul Calitatii-Adrian Nastase

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 12 iunie 2012, 17:56 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
La ultimul termen in dosarul Trofeul Calitatii, avocatii lui Adrian Nastase au invocat in aparare ca judecatoarea Ioana Bogdan nu ar fi fost investita legal ca judecator pentru ca nu detine un decret prezidential de numire in functie. Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a aratat ca traseul profesional al judecatoarei este in regula. CSM a emis un comunicat prin care spune ca inainte de 2004 judecatorii aflati in situatia Ioanei Bogdan nu aveau nevoie de decret prezidential. Avocatii lui Nastase sustin ca si alti judecatori sunt in aceeasi situatie ca Ioana Bogdan si ca necesitatea unui decret prezidential este prevazuta in Constitutie. Horatiu Dumbrava, membru CSM si fost presedinte al consiliului, spune ca avocatii incearca prin aceasta actiune sa decredibilizeze ICCJ, sa influenteze completul de judecata si aduc practic o atingere independentei justitiei.
  • Obiectivul final al actiunii l-au explicat chiar avocatii din dosarul Trofeul Calitatii: daca se recunoaste ca un judecator nu a avut inamovibilitate pentru ca nu are decret, sentintele sale ar putea deveni nule.
  • Laura Stefan, expert anticoruptie Expert Forum: Cred ca s-a incercat intoxicarea opiniei publice cu ideea ca domnul Nastase este judecat de niste judecatori care nu sunt judecatori, ci sunt procurori.

La al 7-lea termen de recurs in dosarul de coruptie Trofeul Calitatii, avocatii lui Adrian Nastase si ai celorlalti inculpati au cerut instantei sa sesizeze CSM in privinta judecatoarei Ioana Bogdan care, alaturi de judecatorul Ionut Matei, a dispus in prima instanta condamnarea fostului premier la 2 ani de inchisoare cu executare. Avocatii au argumentat ca judecatoarea ICCJ Ioana Bogdan nu ar fi fost investita legal in functia de judecator. Avocatul Ion Cazacu a explicat instantei ca Ioana Bogdan nu a primit un decret prezidential de numire in functia de judecator.

Completul de cinci judecatori prezidat de Livia Stanciu, presedinta ICCJ, a respins exceptia. Presedintele ICCJ a mentionat ca au fost efectuate verificari la departamentul de resurse umane al instantei. In urma verificarilor a reiesit ca traseul profesional al judecatoarei Ioana Bogdan este in regula.

Avocatii lui Adrian Nastase au insistat insa ca Ioana Bogdan, numita judecator in 2000 din functia de procuror, nu are un decret prezidential.


Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat in care face referire la modalitatea de numire a judecatorilor. Potrivit comunicatului CSM, in perioada 1992 - 2004 judecatorii puteau fi numiti din postura de procurori fara un decret prezidential.

"În condiţiile legii menţionate, în perioada 1992-2004, trecerea din funcţia de judecător în cea de procuror şi invers era asimilată transferului şi nu era condiţionată de emiterea unui decret de numire de către Preşedintele României.", se precizeaza in comunicatul CSM.

CSM mai precizeaza ca dezbaterile pe marginea investirii legale a judecatorilor in spatiul public ar afecta legitimitatea si independenta justitiei. "Acesta fiind cadrul juridic legal, astfel de teme de dezbatere au potenţial de a genera atitudini şi comportamente improprii la nivel mediatic şi social, cu consecinţa afectării legitimităţii şi  independenţei justiţiei.", mai precizeaza CSM.

Vezi aici comunicatul transmis de CSM

Pe de alta parte, avocatii lui Adrian Nastase au sustinut in sala de judecata si in fata presei ca indiferent de ce prevedea legea inainte de 2004 judecatorii trebuie sa fie investiti pe baza unui decret prezidential. Avocatul Ion Cazacu a precizat ca unii judecatori investiti in functie inainte de 2004 fara decret prezidential au primit acest decret ulterior.

Avocata Gabriela Ghita (aparatorul Irinei Jianu, inculpata in dosarul Trofeul Calitatii alaturi de Adrian Nastase) a solicitat CSM sa retraga comunicatul remis pe 7 iunie inainte de urmatorul termen de recurs din dosarul Trofeul Calitatii. Potrivit avocatei Gabriela Ghita, precizarile CSM contravin prevederilor Constitutiei unde se mentioneaza ca "Judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili, potrivit/in conditiile legii". Aparatorul Irinei Jianu sustine ca numai judecatorii numiti prin act al presedintelui indeplinesc conditiile constitutionale si legalitatea pentru a functiona in conditii de inamovibilitate in aceasta magistratura. Asculta mai jos sustinerile avocatei Gabriela Ghita si citeste cele mai importante declaratii ale aparatorului Irinei Jianu:

Gabriela Ghita - Trofeul Calitatii by Biro Attila

  • "In Constitutie se spune clar ca judecatorul numit prin decret prezidential dobandeste inamovibilitate. De la aceste dispozitii nu poate deroga nici o alta lege. Astfel inamovibilitate are doar judecatorul care are decret prezidential.
  • Cazul doamnei Ioana Bogdan este prima situatie pe care am intalnit-o din 2004. Mai este un caz verificat de noi, este vorba de Horatiu Dumbrava, membru CSM si fost presedinte al consiliului.
  • Nu am invocat aceasta situatie pe fond pentru ca in acel moment nu stiam. Nici prin cap nu ne-a trecut la acel moment ca ar putea exista asa ceva.
  • Daca trecerea de la procuror la judecator se face prin hotarare a CSM cu respectarea legii este evident ca trebuie respectata Constitutia. Aceasta trecere nu poate fi asimilata transferului pentru ca asa doreste CSM.
  • Legea 92/92 prevede ca judecatorul care nu dobandeste inamovibilitate nu mai poate avea calitatea de judecator si ii inceteaza aceasta calitate.
  • Hotararea CSM nu poate sa suplineasca prevederile Constitutiei. Aceasta situatie ar trebui rezolvata. Nu trebuie perpetuata o situatie ambigua. Daca acum Ioana Bogdan sau alti judecatori in aceasta situatie ar primi decrete prezidentiale, practic s-ar recunoaste ca nu au inamovibilitate si atunci se pune problema ce se intampla cu actele emise de ei, sunt nule in totalitate, sunt nule partial?
  • Eu, ca avocat, sunt obligat ca in fata instantei nationale sa invoc toate problemele si exceptiile pentru ca altminteri cand ma duc la CEDO, CEDO imi reproseaza ca nu am rediciat aceste chestiuni in tara. De aceea am cautat orice nulitate si orice aspect neconform cu legile. Evident ca intr-un final vom face si o actiune la CEDO in functie de ce se decide, ca nu stim acum daca va fi o solutie de achitare sau alta solutie."
Laura Stefan, Expert Forum: Cred ca s-a incercat intoxicarea opiniei publice cu ideea ca domnul Nastase este judecat de niste judecatori care nu sunt judecatori, ci sunt procurori.

Laura Stefan, expert anticoruptie la Expert Forum, a explicat ca in cazul judecatorului Ioana Bogdan legislatia a fost respectata si ca la momentul in care s-a realizat trecerea de la statutul de procuror la cel de judecator nu era nevoie de un decret prezidential.

Laura Stefan-Expert Forum by Biro Attila

  • "Este o falsa problema ridicata de catre avocati pentru ca doamna judecator Ioana Bogdan a devenit judecator trecand din functia de procuror in cea de judecator, lucru perfect valabil si in conformitate cu legislatia actuala. La momentul acestei tranzitii, doamna judecator a respectat legislatia in vigoare la acea data care nu cerea un decret prezidential, ci o decizie a CSM.
  • Legile nu retroactiveaza. Obligatia de a avea un decret prezidential a aparut mai tarziu mult dupa momentul in care doamna Bogdan a trecut de la functia de procuror la cea de judecator. Este o aparare la fel de ridicola ca aceea prin care se contesta ca o cauza penala este judecata exclusiv de judecatori de la sectia penala a ICCJ. Este o incercare a trage de timp.  
  • Cred ca este o aparare facuta pentru opinia publica si mai putin pentru juristi. Pentru orice absolvent de drept, aceasta aparare este evident neintemeiata. Nu cred ca rolul acestei aparari nu a fost sa ajute pe vreunul din cei trimisi in judecata in aceasta cauza. Cred ca s-a incercat intoxicarea opiniei publice cu ideea ca domnul Nastase este judecat de niste judecatori care nu sunt judecatori, ci sunt procurori. Este o aparare foarte slaba, dar in linia apararilor pe care le-am vazut in ultimele luni", a explicat Laura Stefan.

Horatiu Dumbrava: Se pune chiar problema atingerii independentei justitiei, a capacitatii sale de a solutiona in mod independent cauzele cu care instantele sunt investite.

Horatiu Dumbrava, membru CSM si fost presedinte al consiliului, sustine ca atat in cazul judecatoarei Ioana Bogdan, cat si in cazul altor magistrati care au trecut din functia de procuror in cea de judecator inainte de 2004 lucrurile sunt foarte clare, nu au nevoie de un decret prezidential. Horatiu Dumbrava mai precizeaza ca in cazul Ioanei Bogdan traseul ei profesional a fost analizat de CSM cand a promovat in functia de judecator ICCJ. In opinia sa, fostul sef la CSM spune "ca se vrea sau nu se vrea acest lucru, nu se intampla altceva decat o decredibilizare a ICCJ, a judecatorilor de la aceasta instanta". Citeste mai jos precizarile lui Horatiu Dumbrava:

  • In perioada 1992 - 2004, pana la aparitia actualei legi privind statutul judecatorilor si procurorilor, trecerea din functia de judecator in cea de procuror sau de procuror in functia de judecator era considerata a fi un transfer, asa incat nu era nevoie de un decret prezidential de numire in functie.
  • Asadar, toate transferurile din aceasta perioada au fost sub semnul acestei interpretari, care nu a fost contestata niciodata. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in cazul d-nei judecator Ioana Bogdan, cu ocazia promovarii la ICCJ, au fost analizate de catre CSM conditiile legale privind promovarea, implicit aceasta chestiune a pretinsei lipse a calitatii de judecator - cu alte cuvinte, acest act administrativ, de analiza din punct de vedere a conditiilor legale, a intrat in circuitul civil, el nu a fost contestat. In orice caz, completul de judecata va fi acela care va decide asupra unei astfel de sustineri - in cazul concret fiind vorba de inamovibilitatea d-nei judecator Ioana Bogdan, asa este firesc si normal.
  • Trebuie sa spun, tocmai in calitatea mea de membru ales al CSM - insarcinat astfel cu garantarea si apararea independentei justitiei - ca intr-o cauza aflata pe rolul unei instante, avocatii isi pot fundamenta aparari, iar ele pot fi sau nu acceptate de instanta in functie de pertinenta si justetea acestor sustineri. Cu alte cuvinte, in mod logic, miza unor sustineri sunt legate strict de solutionarea procesului. Ele nu pot avea o alta miza. Insa, atunci cand se trece dincolo de limitele procesuale, cand dezbaterea procesuala este extinsa in spatiul public deliberat, nu pot sa nu spun ca miza nu ar putea fi decat influentarea in acest mod a completului de judecata, ceea ce nu este firesc. Pe de alta parte, ca se vrea sau nu se vrea acest lucru, nu se intampla altceva decat o decredibilizare a ICCJ, a judecatorilor de la aceasta instanta. Nu am rezerve sa spun ca se pune chiar problema atingerii independentei justitiei, a capacitatii sale de a solutiona in mod independent cauzele cu care instantele sunt investite.
  • De aceea cred ca toti avem responsabilitatea sa lasam completul de judecata sa decida in astfel de situatii si sa nu influentam noi, in spatiul public, completul de judecata si nici sa nu decredibilizam puterea judecatoreasca atunci cand aceasta are de solutionat o cauza concreta. Apararile se fac in sala de judecata, in cursul procesului, si nu la televizor - aceasta cred ca e o afirmatie de bun simt si fireasca intr-o societate democratica. Nu pot sa nu remarc ca in mai multe randuri d-na judecator Ioana Bogdan a fost victima unor alegatii aduse in mod public, de doua ori CSM, ca urmare a verificarilor facute de Inspectia Judiciara, a constatat ca acesteia i-a fost incalcata independenta ca judecator.
  • Imi permit sa atrag atentia asupra momentului in care CSM a iesit cu un comunicat oficial: dupa ce completul de judecata al ICCJ s-a pronuntat in sedinta publica respingand apararile avocatilor. Or, tocmai asta e esenta a ceea ce incerc sa spun: CSM nu a influentat in niciun fel solutia completului de judecata, ci a asteptat ca acest complet sa se pronunte in cursul procesului. Dimpotriva, altii nu au facut acelasi lucru: au incercat prin asa-zise dezbateri in mass - media sa influenteze si sa decredibilizeze judecatorii de la ICCJ, ceea ce este in afara unei deontologii profesionale, ma refer la aparatorii din cauza. As astepta ca Uniunea Nationala a Barourilor sa analizeze astfel de situatii si sa se pronunte daca este firesc ca dezbaterile procesuale sa fie extinse de avocati in afara salii de judecata."
Adrian Nastase: Judecatorii care nu sunt numiti de Presedintele Romaniei nu sunt inamovibili.

Pe blogul personal, Adrian Nastase a facut si el precizari fata de dezbaterea decretului prezidential al judecatorilor numiti de CSM inainte de 2004. "Judecatorii care nu sunt numiti de Presedintele Romaniei nu sunt inamovibili. Clar, simplu, evident. Nu vorbim despre promovare, transfer, sanctionare. Ca sa treci in anul doi de facultate este necesar, mai intai, sa fi trecut de examenul de admitere in facultate si bineinteles sa ai diploma de bacalaureat […] De ce am facut aceasta analiza si aceste precizari? Este foarte simplu: trebuie sa ma apar impotriva trimiterii in completele care ma judecau a unei consiliere a lui Daniel Morar a carei recuzare am cerut-o in prima instanta, dovedindu-se ca doamna Ioana Bogdan – cea care a inclinat balanta (2:1) in sentinta de condamnare a mea in acest dosar, nu indeplinea conditiile de judecator la ICCJ." Citeste expunerea integrala a lui Adrian Nastase.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5456 vizualizari

  • +29 (31 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 iunie 2012, 18:11)

    [anonim]

    • +28 (30 voturi)    
      Nu se mai simte (Marţi, 12 iunie 2012, 18:51)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu se mai simte niciun miros de parnaie, acuma se simte numai mirosul de mici si bere de dupa alegeri. Toata tara e rosie, se poate sarbatori.

      Asta cu toate ca inainte de alegeri promisiunea era de lapte si miere.
      • +23 (27 voturi)    
        Daca Bombo intra in parnaie, USL se sparge! (Marţi, 12 iunie 2012, 19:14)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

        Ca o basica de sapun se va sparge USL daca cel mai corupt premier si politician din istoria Romaniei va intra in puscarie!
        Succes judecatorilor!!!
        • 0 (0 voturi)    
          Nu-mi spune! (Miercuri, 13 iunie 2012, 8:47)

          Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

          Bombo intra in parnaie fix inainte de alegeri, nu?
    • +11 (11 voturi)    
      Justitia nu e oarba , stie ce face sau NU (Marţi, 12 iunie 2012, 19:07)

      nicku [anonim] i-a raspuns lui

      La modul in care sint facute legile in Ro fara pic de logica elementara de 2 clase nu ma mir . Toate aberatiile posibile si imposibile exista in sistemul juridic din tara , parca oamenii care le-au conceput nu gindesc, n-au logica . Avem institutii ale caror arie de autoritate se suprapune cu o alta arie de autoritate a unei alte institutii aparind zone " gri" unde totul este posibil spre DELICIUL AVOCATILOR si delirul oamenilor simpli .
      Avem o multime de legi facute pe genunchi in bascalie fata de bunul simt cel putin si ne miram de ce situatii hilare apar .

      Dar daca intr-o speta penala inculpatul era un terorist si un criminal notoriu , era liber in baza unei smecherii .

      Ex .Avocatii stagiari depun juramintul ca si avocati definitivi . Dupa 2 ani trebuie sa sustina ex de av definitiv . Dar culmea pica examenul de definitivat dar ei au depus juramintul ca fiind av definitiv . .

      Am jurat sa nu mai pun piciorul in instantele din tara toata viata , sint scirbit de sistemul juridic si imi e mila de cei ce sint obligati sa-si caute dreptatea in Tribunale , pt ca nu o vor gasi si mai rau vor muri de un mic infarct .
    • +13 (13 voturi)    
      cu siguranta (Marţi, 12 iunie 2012, 19:46)

      unu [anonim] i-a raspuns lui

      este vorba de o noua smecherie avocateasca ca sa-l scape pe Nastase. Sunt curios ce parere are dl. Ponta in aceasta chestiune.
      • +1 (1 vot)    
        stie ... (Marţi, 12 iunie 2012, 23:49)

        mary_ [utilizator] i-a raspuns lui unu

        Prevedere expresa privind obligativitatea unui decret Prezidential pentru transferul de la Procuror la cel de Judecator si vice-versa este inclusa in legea noua din 2004....

        Legea noua a fost votata in perioada tandemului Dorneanu- Vacaroiu in parlament, cu PM 4case si Ponta -seful corpului de control al PM.

        Au fost multe discutii legate de aceasta lege - au fost presiuni din afara tarii ca noua lege sa intre in vigoare...Vechea lege avea niste portite...
    • +9 (9 voturi)    
      Romania=Comunism 2012 (Marţi, 12 iunie 2012, 20:02)

      Gelus [anonim] i-a raspuns lui

      Romania Nu este pregatita pt Democratie niciodata NU a fost. Ar trebui cei care au drept de vot sa stie definitia demcratiei, astfel cei cu drept de vot ar ajunge la 5% in Romania. Ce ne facem acum ca semanam cu China si Venezuela...adica doamnelor si domnilor avem partid Unic fara o opozitie adevarata. Daca ne uitam pe CV urile celor din Guv Ponta observam defapt ca Elena Udrea a facut mai multe lucruri bune pt Ro decat toti ceilalti la un loc Dar asta e suntem comunisti prosti..si votam pe pungi de faina si salarii "marite"
      • +5 (5 voturi)    
        ei, nu-i chiar asa de neagra situatia (Marţi, 12 iunie 2012, 23:35)

        mary_ [utilizator] i-a raspuns lui Gelus

        Exista o masa constanta pro democratie - cica ar fi undeva la 15% din votanti si este activa.

        Cum exista o masa constanta de comunisti - anti-reforma - tot la fel de constanta undeva peste 50% din votanti. Asta este problema - frama de mana ridicata...

        Cum reducem masa relativ constanta de anti-reformisti???

        Cum ne crestem copiii/nepotii?

        Cumne educam copiii/nepotii si vecinii?
    • 0 (0 voturi)    
      Nu! (Miercuri, 13 iunie 2012, 22:16)

      madame [utilizator] i-a raspuns lui

      Este exact cum spune in articol. O aparare coceputa doar pentru opinia publica, care nici ca stiu de chestii juridice! Oricum, nu ma surprinde nici daca avocatii lui Nastase sa fi luat licenta in drept asa cum a luat-o si Ponta. Azi s-a demonstrat ca desi are titlu de doctor in drept, de fapt nu are nimic de a face cu acest titlu!
  • +17 (19 voturi)    
    O sa conteste ca a plouat prea mult.. (Marţi, 12 iunie 2012, 18:24)

    A9 [utilizator]

    ..ca a fost luna plina, ca i s-au umflat picioarele si i va fi fost rau, lui, de data asta si nu avocatilor.

    Absolut penibil.
    S-a facut de tot rahatul, ditamai omul, insurat cu doi copii, si preofesor, unde mai pui..
    Rusine definitiva!!!
  • +18 (20 voturi)    
    Oricum termenul de prescriere, a trecut! (Marţi, 12 iunie 2012, 18:26)

    A9 [utilizator]

    Indiferent de finalitatea procesului, scapa de inchisoare.

    Asa cum BEC, a admis candidaturi ale unor condamnati cu suspendare, impotriva legii, ce mai putem zice?

    Mafiotii sunt cei care impart dreptatea.
    • +2 (2 voturi)    
      Nu a trecut... (Marţi, 12 iunie 2012, 21:38)

      Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui A9

      Pe perioada cat s-au judecat la CCR exceptiile de neconstitutionalitate termenele se opresc, e ca si cum s-ar opri timpul in loc, asa ca prescrierea e prin februarie 2013.
      • +1 (1 vot)    
        se vor contra si pe aceasta speta.. (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:25)

        A9 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

        De fapt, asta au urmarit, sa tergiverseze si sa treaca prescrierea.
        Daca ei nu iau in seama ce spune CSM despre judecatoarea, care cina nu a avut decret prezidential de numire, ce le mai sta in cale?
  • +13 (15 voturi)    
    Se cam simte ceva miros... (Marţi, 12 iunie 2012, 18:51)

    dami365 [utilizator]

    neplacut,a mititica! Deci se agata de orice tertipuri pentru a amana decizia de executare a pedepsei. Cum mai spunea cineva cu alta ocazie:"ar fi de ras,daca nu ar fi de plans!"Mi-e indiferent(pana intr-o limita!)cine ne conduce,dar sa o faca corect,cu simt de raspundere. Vad pe marginea paginii:Dosare blocate la tribunal. Oare chiar nu intereseaza pe nimeni ce e cu aceste dosare?Chiar nu se poate demonstra ce s-a intamplat acolo? Chiar credem ca a iesit fum fara foc?
  • -8 (8 voturi)    
    Cititi mai LOAZELOR (Marţi, 12 iunie 2012, 18:55)

    mircea [anonim]

    Sa raspunda toti "desteptii lui peste" prin ce act,prevazut EXPRES de Constitutie, se dobandeste INAMOVIBILITATEA de catre judecatori??? Poate sa existe,legal, judecator in sistem,cu exceptia stagiarilor,care sa nu aiba INAMOVIBILITATE si sa profeseze??? Ce aiureaza Dumbrava si ceilalti ca in perioada de referinta operau transferuri din functia de procuror in cea de judecator fara Decret Pres,in conditiile in care inamovibilitatea nu putea fi acordata decat prin decretul respectiv??? Procurorii se bucura de stabilitate...sa inteleg ca I.B. este judecator cu STABILITATE???
    • +1 (1 vot)    
      CSM responsabil (Marţi, 12 iunie 2012, 21:44)

      casandra [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Legea 92 din 1992, republicata in 1997 si in vigoare in anul 2000, cand dna Bogdan a fost transferata ca judecator, stabileste clar de tot ca este atributia CSM sa faca presedintelui tarii propunerea de numire in functia de judecator. Doar judecatorii numiti prin decret de presedinte au inamovabilitate.
      Toti presedintii de pana acum ai CSM au o problema: nu si-au indelinit atributiile si sunt responsabili si pentru lipsa inamovabilitatii dnei Bogdan, si pentru alte cazuri asemanatoare daca sunt.
      Dl Dumbrava se apara acum, ce sa faca? Sa recunoasca faptul ca a gresit pentru ca nu a verificat, in calitate de presedinte al CSM, daca toti judecatorii au decret si sunt inamovibili? Se apara si el cum poate.
  • -6 (12 voturi)    
    Nastase (Marţi, 12 iunie 2012, 18:55)

    pontacul [anonim]

    Presedinte !

    Mult succes
    • 0 (0 voturi)    
      Conducatorul pe care l-am merita? (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:01)

      dami365 [utilizator] i-a raspuns lui pontacul

      Chiar asa de rai nu cred ca am fost!Refuz sa cred ca, daca exista Cineva acolo "sus",ne-ar putea pedepsi asa rau!
    • 0 (0 voturi)    
      Presedintele gainilor de la Cornu... (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:50)

      A9 [utilizator] i-a raspuns lui pontacul

      vrei sa zici...
      Un puscariabil, presedinte de tara? Am ajuns ca aia din Africa?
  • +16 (16 voturi)    
    decret presedintial (Marţi, 12 iunie 2012, 19:28)

    mara [anonim]

    Daca avocatii lui Nastase ar avea argumente legale si de fapt solide la acuzatiile procurorilor nu ar fi nevoie sa inventeze tot felul de "stratageme". Cred ca dna judecator nu a fost numita la o ora in noapte, asa cum Nastase l-a sunat pe Grajdan-ul de la ISC sa ii salveze pielea cu aniversarea infiintarii de catre Cuza a respectivei institutii. Personajele astea mai vechi, dar si cele mai noi pe acelasi calapod (Crin si Ponta), sunt incurabile si de o perversitate inimaginabila.
  • +15 (15 voturi)    
    nu-i bai .... (Marţi, 12 iunie 2012, 19:31)

    iulian-bz [utilizator]

    daca nu va iese cu inamovibilitatea,incercati votul camerelor reunite,daca nu,incercati cu antenele o demonstratie,asa cum stiti voi sa o faceti,grabiti-va incet!
  • +11 (11 voturi)    
    Deci: nastase scapa, nu era clar ? (Marţi, 12 iunie 2012, 19:44)

    it_s__not_news [utilizator]

    ... ok, ce e nou ?
  • +2 (8 voturi)    
    nelamurire (Marţi, 12 iunie 2012, 19:45)

    vlad [anonim]

    Chiar nu prea inteleg. Am citit si ce zice csm si ce zic avocatii lui Nastase. Practic inteleg ca, pentru a fi judecator inamovibil, a carui decizii au putere de aplicare trebuie conform constitutiei si legilor, sa fii numit prin Decret Prezidential. Si asta conform unei legi din 92. Ori, se pare ca d-na in cauza nu are un astfel de decret. Doar pe cel de procuror. Si atunci poate sau nu poate judeca? Chestia cu faptul ca legea din 2004 nu se aplica retroactiv nu prea tine pt ca din cate inteleg legea e din 92 si doar reconfirmata in 2004. Iar trensferurile si detasarile sunt altceva. Daca constitutia si legea spun ca trebuie sa ai decret prezidential ca sa fii judecator atunci intrebarea e foarte clara: exista sau nu un astfel de decret? Daca nu atunci.... implicatiile pot fi foarte grave. Nu numai in cazul Nastase ci si in alte procese.
    Vorbim despre respectarea legilor de catre chiar cei pusi sa asigure respectarea lor. Cred ca si csm si curtea de justitie trebuie sa clarifice public aceasta problema.
    • +1 (1 vot)    
      puteti judeca singur (Marţi, 12 iunie 2012, 21:49)

      casandra [anonim] i-a raspuns lui vlad

      va dau un link la Legea 92 din 92, republicata in 1997 cu toate modificarile survenite intre 1992 si 1997. Legea aceasta se aplica in momentul in care dna Bogdan a facut transferul de la functia de procuror la cea de judecator.
      Judecati singur si tineti cont ca legea se aplica in intregul sau. Nu poate fi invocat un singur articol daca situatia creata ar contraveni flagrant dispozitiilor din celelalte articole ale legii.
      Judecati si nu mai este nevoie sa va spuna altii brasoave!

      http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=2228
  • +12 (12 voturi)    
    Nastase inamovibila (Marţi, 12 iunie 2012, 19:46)

    Jean [anonim]

    Daca sustin acesta aberatie, cum Dumnezeu nu au vazut acesti avocati pana acum ca respectiva judecatoare ...nu este judecatoare.
    Aberat pana la cer !
  • +14 (14 voturi)    
    doamne, nu pot sa cred!!! (Marţi, 12 iunie 2012, 19:52)

    mary_ [utilizator]

    Am studiat putintel...

    Judecatoarea respectiva a fost numita prin Decret Prezidential ca procuror. Intrarea in corpul magistratilor face ca orice miscare in interior sa fie dispusa de catre CSM- L92/92 transferul de la pozitia de procuror la cea de judecator

    Aceea legea permitea transferul fara decret, astfel incat a devenit judecatoare luand toate prerogativele stabilite prin lege, inclusiv trecerea de la statul de stabilitate pe post la cel de inamovibilitate.

    Ulterior L303/2004 precizeaza expres nevoia de decret. Nastase stie de ce face aceasta discutie acum...Tupeu!

    Ce este inamovibilitatea? def. - dexonline - nu poate fi destituit sau mutat din funcția pe care o deține.

    Deci daca un judecator este transferat in vechea lege de la o instanta la alta sau promovat , cu acordul sau, era nevoie de un nou decret Presidential pentru a ii conferi inamovabilitate pe noua functie?

    Nu se tine seama de legile si modul in care opereaza ele?

    Nu se creaza intrebari absurde cand capacitatea de exercitiu a judecatoarei este de necontestat!

    In extremis va rog sa examinati cazul de transfer/ promovare al unui judecator de la o institutie in alta institutie in 2000. Isi pierde acesta inamovilitiatea pentru ca nu a primit un nou decret prezidential pentru noua pozitie.functie? NU!

    Era judecatoarea stabila dar era inamovibila pe functie??? Aceasta este intrebarea care genereaza dezbateri.

    Care este diferenta intre inamovibilitate judecator si stabilitate procuror ?

    Este alta procedura delegarii - ATAT! Judecatorul trebuie sa isi dea acordul pentru delegarea intr-un alt loc de munca, cu o exceptie...

    Aceasta demonstratie a folosit metoda reducerii la aburd - absurd generat de Nastase - si am demonstrat destul de clar ca NU se pierde INAMOVILITATEA si ca practic aceasta este o caracteristica ce insoteste judecatorul numit in conformitate cu legea.

    Total ABSURDA DISCUTIA,dar metoda matematica este imbatabila - reduce la absurd si vezi ce se obtine! -
    Raspuns Gunoi!
    • +2 (4 voturi)    
      Reducere la absurd (Marţi, 12 iunie 2012, 20:14)

      reticentul [anonim] i-a raspuns lui mary_

      Excelenta argumentatie. Ca si reducerea la absurd. Doar ca studiul fiind putintel, n-a relevat ca procurorii N-AU FOST SI NU SUNT NUMITI PRIN DECRET PREZIDENTIAL. Ci exclusiv judecatorii. Aceasta fiind premisa reala, care mai e argumentatia?
      • +1 (1 vot)    
        Hmm... (Marţi, 12 iunie 2012, 22:00)

        casandra [anonim] i-a raspuns lui reticentul

        Ce prostii spuneti! Ce impostura!

        Din Legea 92:
        "Art. 47. - Judecătorii şi procurorii, cu excepţia celor stagiari, sunt numiţi prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. "
        http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=2228
      • 0 (0 voturi)    
        a mai studiat putintel... (Marţi, 12 iunie 2012, 23:26)

        mary_ [utilizator] i-a raspuns lui reticentul

        Conform legii 92/92 art.47 zice:
        "Art. 47
        Judecatorii si procurorii, cu exceptia celor stagiari, sunt numiti prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. "

        Adica dna Judecator cu pricina a primit decret de numire ca si procuror de la Presedintele RO. Apoi a fost transferata ca si Judecator.

        Multa dezinformare fara baza...

        Multumesc pentru observatie!
    • 0 (0 voturi)    
      Absurdul (Marţi, 12 iunie 2012, 21:42)

      vlad [anonim] i-a raspuns lui mary_

      Stimata doamna, eu nu sunt jurist dar incerc sa inteleg ce spuneti si recunosc ca ma ametiti. Pe de o parte spuneti ca legea 92 da dreptul la mutarea din procuror in judecator samd. OK Pe de alta parte spuneti textual:
      "Ulterior L303/2004 precizeaza expres nevoia de decret."
      Intreb simplu: daca pentru a fi judecator este nevoie de Decret Prezidential cf legii mentionate de dvs. de ce doamna nu are? sau scrie in lege ca cei care erau nu mai au nevoie? Daca scrie e ok daca nu e cam urat pentru ca inseamna ca dumneaei dna judecator e ... cam ilegala, ca doar din 2004 pana acum a curs ceva apa pe Dambovita. Am vazut pe la altii care au postat insa ca povestea cu decretul prezidential e o cerinta a constitutiei inca din 1991 e adevarat?

      Iar inversunarea dvs imi pare ciudata, la fel ca si cea a celor de la csm cu chestii de genul influentarea instantei samd. Pana una alta: este sau nu dreptul unui acuzat la prezumtia de nevinovatie si pe cale de consecinta sa utilizeze toate mijloacele legale aflate la dispozitia sa pentru a se apara? Eu parca asa stiam. Poate gresesc.
      Iar daca chiar Inalta Curte de Justitie a Romaniei e prinsa cu probleme legale atunci trebuie sa raspunda clar si la obiect. Ceea nu prea a facut pana acum.
      Si mai inteleg din anumite exprimari ale dvs ca sunt si alte lucruri pe care nu prea ati vrut sa le spuneti din moment ce mentionati ca Nastase stie de ce face discutia acum?

      Stiti ce incep sa cred: ca au fost prinsi cu mata in sac iar miza e mult mai grava: daca nu exista decretul asta e cumva posibil ca toate sentintele date de doamna judecator sa devina nule? Se incearca acoperirea acestei probleme? Apropo de discutia absurda....
      • 0 (0 voturi)    
        raspuns (Miercuri, 13 iunie 2012, 0:49)

        mary_ [utilizator] i-a raspuns lui vlad

        1. Inclusiv Constitutia spune conform legii.

        2. Numirea doamnei ca Procuror s-a facut prin Decret Presidential.

        3. Trecerea doamnei din functia de procuror in judecator s-a facut prin institutia transferului.

        4. Discutia este ff interesanta si mai ales cazul. Mai mult am facut precizarea ca noua lege, respectiv 303/2004 a fost votata cam inghesuit...
        Pot sa mai sap si sa aflu, de exemplu care au fost discutiile, in special cele in comisia juridica... Lucrurile acestea se stiu - publicul poate acum le afla - HEHEHE...

        Cum ramane cu afirmatia avocatei care spune ca in parcursul legii 92/92 se face in mod expres referire la faptul ca se anuleaza actele in caz de inamovibilitate??? Iarasi vorbim balarii?
        • 0 (0 voturi)    
          raspuns la raspuns (Miercuri, 13 iunie 2012, 13:51)

          vlad [anonim] i-a raspuns lui mary_

          Dati-mi voie sa nu fiu de acord.
          Din ceea ce sustineti dvs. rezulta ca orice procuror poate ajunge judecator daca a avut bafta sa fie numit inainte de 2004 din functia de procuror. Dar dupa 2004 cand chiar dvs. spuneti ca a devenit obligatoriu decretul prezidential si pana in 2012 chiar nu se putea obtine acest decret? Nu de alta dar, e vorba de institutie publica si trebuie sa existe acea transparenta. Apoi, si asta pare dupa mine, cel mai grav, ar fi trebuit sa existe publicarea in Monitorul oficial. Altfel, apare ca mica smecherie romaneasca.
          Legea pe care o mentionati (cea din 2004) face distinctia dintre procurorii care au stabilitate si judecatorii care au inamovibilitate. De aici cred, si cerinta de a fi numiti prin Decret prezidential. Ori, din ceea ce spuneti dumneavoastra d-na judecator la Curtea Suprema n-are decat numirea ca procuror si nu a fost niciodata numita judecator prin decret. Inteleg ca aceasta problema pune mari probleme sistemului, pentru ca, dupa cum spun chiar unii dintre cei care comenteaza aici, sunt mult mai multi judecatori in aceasta situatie. Ori, din 2004 si pana acum ar fi trebuirt rezolvata problema. Acum, oricum ceva v-a trebui facut pentru e clar ca problema exista, si alti avocati vor tot aduce acest aspect in discutie. Pe scurt, devine clar ca d-na nu are decretul. Restul sunt interpretari.
          si o ultima observatie: eu m-am pastrat in limitele discutiei decente dezbatand aspecte pe care putem avea divergente. A vorbi "balarii" ramane la latitudinea si preferinta dvs.
      • 0 (0 voturi)    
        numai???? (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:35)

        curios [anonim] i-a raspuns lui vlad

        nu cumva TOATE sentintele emise de toti judecatorii fara decret (cam 85% dintre ei, inclusiv Costiniu, PIVNICERU, Barsan, Barbulescu) devin anulabile????? scapa si toti criminalii????? Cutremur!
  • +10 (10 voturi)    
    Legi pentru alesi si legi pentru restul lumii (Marţi, 12 iunie 2012, 19:55)

    Ela [anonim]

    O mai ocolesti mult Bombo? Asta-i adevarata fatza a USL-ului!
  • +7 (7 voturi)    
    liber (Marţi, 12 iunie 2012, 20:00)

    mihnea [anonim]

    Procesul se va amana mereu pana dupa alegeri dupa care Nastase va fi achitat...Chiar nu este clar
  • +9 (9 voturi)    
    Maine (Marţi, 12 iunie 2012, 20:15)

    outzul bucuclash [anonim]

    merga la vecinu' si ii spun sa ma filmeze cand "fur un ou" de sub closca - primesc ceva ani de inchisoare asa-i?
  • +2 (2 voturi)    
    inamovibil inseamna alt decat ce srie in dex? (Marţi, 12 iunie 2012, 20:39)

    warchild [anonim]

    INAMOVÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) (despre funcţionari) Care nu poate fi destituit sau mutat din funcţia pe care o deţine. 2) (despre piese, mecanisme etc.) Care nu poate fi deplasat sau substituit. /<fr. inamovible

    si daca nu e inamovibila ce? care e problema?
    • +1 (1 vot)    
      mare e problema (Marţi, 12 iunie 2012, 21:44)

      tepes [anonim] i-a raspuns lui warchild

      Inseamna ca pozitia ei nu e sigura si poate fi supusa presiunilor dintr-o parte sau alta. Dahhh
    • +1 (1 vot)    
      raspuns scurt (Marţi, 12 iunie 2012, 23:52)

      mary_ [utilizator] i-a raspuns lui warchild

      Daca nu este inamovibila este stabila pe functie.

      Inamoviilitatea inseamna inclusiv institutia delegarii are nevoie de acordul persoanei....In rest idem si la fel cu inamovibilitatea...

      Ca sa intelegem ratiunea galcevei si zgomotul de arme produs...
  • +1 (1 vot)    
    chichite (Miercuri, 13 iunie 2012, 6:18)

    dorel [anonim]

    face ce face, si nastase apeleaza la chichite judecatoresti ?, numai sa scape de pedeapsa, daca nu-l va pedepsi justitia, atunci il va pedepsi istoria
  • +1 (1 vot)    
    mirare (Miercuri, 13 iunie 2012, 8:23)

    nicost [anonim]

    saracu este asa de nevinovat de nici nu vrea sa auda judecata reala a cauzei.
  • +1 (1 vot)    
    Pai au scapat atatia, printre degetele judecatoril (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:31)

    A9 [utilizator]

    Rectorul Maghiar, de la Oradea, pupilul lui Mang, a scapat de inchisoare si 25.000.000 euro in buzunarele membrilor fondatori ai Univ.din Oradea; Miky spaga a scapat; Senatorul Voicu, a intrat la puscarie, dar finul lui castiga contracte de asfaltare, intr-o veselie...adica sa tot stai la parnaie 4-5 ani, dar sa ramai cu sutele de milioane de euro...
  • 0 (0 voturi)    
    Principalii vinovati (Miercuri, 13 iunie 2012, 21:06)

    sile231 [utilizator]

    De gaunosenia legislatiei din Romania sunt cei care formuleaza si aproba legislatia anume parlamentul Romaniei. O lege trebuie sa fie clara concisa si sa nu dea nastere la interpretari. Nu e usor sa construiesti acest fel de legi dar nici imposibil. Exista in Biblie la Isaia cap.10 pct. 1,2si 3 niste referiri foarte clare la cei care fac legi defectuoase.Ar fi bine ca aceia care sunt vizati sa citeasca textul si sa mediteze asupra lui ca sa nu ajunga peste ei vaiul de care vorbeste acolo. Pentru ca daca nu se corecteaza sigur va ajunge. O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by