DNA a cerut in recurs condamnarea la cinci ani de inchisoare pentru deputatul PDL Eugen Badalan

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 11 iunie 2012, 15:51 Dosare Anticoruptie


Curtea Suprema judeca luni recursul dosarului in care deputatul PDL Eugen Badalan, fostul general Mihail Popescu impreuna cu alti patru fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendare. Procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor pentru toti inculpatii la cinci ani de inchisoare cu executare si degradarea militara. Avocatii lui Eugen Badalan sustin ca deputatul este nevinovat.

ORA 18.10: Instanta a anuntat ca se va pronunta intr-o sedinta ulterioara

Instanta de fond a mai decis in 2011 ca cei sase inculpati sa plateasca, in total, despagubiri de 4,6 milioane lei si cate 12 000 lei cheltuieli de judecata. Eugen Badalan si Mihail Popescu au fost acuzati de procurorii DNA de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Inalta Curte de Casatie a decis luni 11 iunie sa judece dosarul deputatului Eugen Badalan.

Avocatii au cerut efectuarea unor noi expertize in dosar, audierea expertilor, trimiterea unor adrese la MAPN si audierea inculpatilor. Instanta a respins aceste cereri si a dispus ca avocatii si procurorul de sedinta sa sustina motivele de recurs.

Procurorul cere casarea in parte a sentintei si in rejudecare sa ii condamne la 5 ani de inchisoare cu executare si degradarea militara a inculpatilor.

Mihail Popescu a declarat in ultimul cuvant ca a incheiat contractul cu Tofan pentru ca TAB-urile armatei trebuia sa fie trimisi in teatre de operatiuni din afara tarii. "Nu puteau sa trimitem tehnica cu rotile alea vechi de 20 de ani. Daca au murit mai putini oameni din cauza ca erau cauciucurile este si meritul meu. Aveam niste jucarii stricate pe care o puteam valorifica. Nu puteam cumpara aceste cauciucuri altfel din lipsa banilor.  Tofan grup era singura solutie. De la tehnic mi-au zis ca putem face un tab bun din doua - trei taburi. "

In ultimul cuvant, Eugen Badalan a precizat: "Eu mi-am insusit acest contract cand am preluat functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre. Acest contract era vital pentru functionarea armatei si desfasurarea misiunilor. Nu am comis abuzuri si nici fapte contra legii".

Context

In 2007 procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a sase inculpati, fosti comandanti si sefi de structuri din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, in dosarul "Tofan". Potrivit anchetatorilor, prejudiciul in acest caz este de peste patru milioane de lei (circa 1.260.000 de euro).

Procurorii i-au acuzat pe cei sase, printre care fostii comandantii ai Statului Major al Fortelor Terestre, generalii Mihail Popescu si Eugen Badalan, de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata. Rechizitoriul sustine ca cei sase inculpati si-au incalcat si depasit atributiile functionale cu ocazia negocierii, incheierii si derularii contractului de schimb incheiat intre SMFT si SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL.

Contractul prevedea predarea de tehnica militara scoasa din functiune la schimb cu anvelope, insa inculpatii au acceptat preturile impuse de SC Tofan Steel SRL, in defavoarea unitatii militare. Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati pana la concurenta pagubei constatate. Fata de alti sapte invinuiti, fosti generali si colonei la SMFT care, desi au participat material la derularea contractului, dar nu au luat decizii in ceea ce priveste negocierea, incheierea si derularea, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1491 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by