VIDEO Cum s-a desfasurat ultima sedinta de judecata in dosarul de coruptie Adrian Nastase - Trofeul Calitatii. DNA a cerut majorarea pedepsei, Nastase si-a sustinut nevinovatia iar Avocatul Poporului a sarit in apararea fostului premier

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 14 iunie 2012, 0:55 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Completul de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a finalizat dupa opt termene recursul in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In sala de sedinta Nastase s-a plans ca este victima unui dosar politic fabricat de Traian Basescu. DNA a cerut prin procurorul de sedinta majorarea pedepsei. Avocatul Poporului i-a trimis lui Nastase o scrisoare si a emis un comunicat care sustine unul din motivele de recurs ale fostului premier. Dupa mai bine de 3 ani si patru luni judecatorii instantei supreme au pus punct in acest dosar. Judecatorii vor pronunta sentinta pe 20 iunie. 
  • Vezi in text o relatare din sala de judecata.




Ora 9.07:
Sedinta de judecata a inceput la ora. In sala sunt prezenti aproape toti inculpatii. Completul de judecata este format din judecatoarele Livia Stanciu (presedinta ICCJ), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie. Procuror de sedinta si reprezentant al DNA este Elena Matiesescu. Avocatii lui Adrian Nastase si ai coinculpatilor Bogdan Popovici, Popovici Marina, Irina Jianu, Vasile Mihai Cristian si Diana Gasparovici sunt: Lucian Bolcas, Ion Cazacu, Viorel Ros, Gabriela Ghita, Adrian Horia Miclescu, Alexandru Chiciu, Nineta Anghelina si Gheorghita Mateut.

"Diana Gasparovici nu a mai luat legatura cu mine personal. Sotul ei mi-a relatat ca Diana Gasparovici este internata intr-un sanatoriu din tara. Eu nu stiu daca aceste sustineri sunt reale, eu atat va pot spune", precizeaza avocata Dianei Gasparovici.

9.30: Avocata Irinei Jianu a cerut sesizarea Curtii Constitutionale pe tema lipsei decretului prezidential in cazul numirii judecatoarei Ioana Bogdan. Instanta a respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. "Respingem cererea, exceptia fiind inadmisibila. Exceptia nu vizeaza o lege aflata in vigoare", arata presedinta completului.

9:37 Instanta pune in discutie faptul ca la dosar nu a fost depus raportul Curtii de Conturi privind descarcarea de gestiune a ISC  din anul 2004. Instanta arata ca la termenul trecut a dispus ca atat ISC, cat si partile sa faca diligente pentru a depune acest document. Instanta intreaba ce diligente au facut avocatii. Avocata care reprezinta ISC sustine ca in arhiva institutiei nu exista o inregistrarea a raportului Curtii de Conturi. Avocatul Ion Cazacu sustine ca instanta mai trebuie sa faca o adresa la Curtea de Conturi.

9.45: Avocatul Ion Cazacu a aratat ca Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului, i-a trimis o scrisoare lui Adrian Nastase in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate.

Avocatul Poporului cere CSM sa reanalizeze modul in care au fost numiti judecatorii la Inalta Curte si spune ca ar putea sesiza CCR

10.50: Avocatul Ion Cazacu sustine ca la termenul precedent a cerut sa consulte inscrisurile consultate de instanta privind cazul Ioana Bogdan. Avocatul cere instantei sa i se puna la dispozitie documentele.

Instanta spune ca nu va avea in vedere adresa DNA. Fata de adresa ISC care spune ca nu a gasit raportul Curtii de Conturi in 2004, instanta constata imposibilitatea administrarii acestei probe. Instanta respinge cererea de adresare a unei adrese la Curtea de Conturi.

Avocata Irinei Jianu cere instantei sa ceara Curtii de Conturi raportul pe 2004. "Daca pentru clienta mea nu s-a admis decat o jumatate de proba, consideram ca nu suntem in situatia unui proces echitabil". Avocatul Lucian Bolcas isi sustine si el argumentatia: "Va rog sa imi permiteti sa imi exprim nedumerirea fata de timiditatea ICCJ in privinta adresei catre Curtea de Conturi". Instanta il intrerupe: "Despre ce timiditate este vorba?" Bolcas raspunde: "Timiditatea poate insemna si delicatete". "Timiditatea nu inseamna mereu delicatete".

10.54: "Inalta Curte constata cauza in stare de judecare. Constata ca nu mai sunt cereri din partea avocatilor sau a instantei. Dam cuvantul procurorul de sedinta", spune presedinta completului.


10.56: Procurorul de sedinta isi sustine recursul fata de sentinta de fond. Procurorul spune ca instanta de fond a gresit la individualizarea pedepselor pentru Adrian Nastase si pentru ceilalti coinculpati. "Inculpatul este cercetat si in alte dosare. Noi consideram ca pedeapsa aplicata nu este indestulatoare", spune procurorul de sedinta.


10.59: Procurorul cere majorarea pedepsei pentru Adrian Nastase. Procurorul a mai cerut condamnarea celorlalti inculpati pentru capetele de acuzare pentru care au fost achitati in fond si aplicarea pedepselor complementare.

11.05: "Ne aflam in fata celui mai complex dosar de dupa 89, cel mai complex, dar si cel mai contrafacut dosar. Este clar un dosar politic deschis de DNA fostei opozitii" spune avocatul Ion Cazacu

11.20: "Atmosfera in care s-a desfasurat acest proces ati resimti-o si dvs. Acest dosar a fost urmarit de toata opinia publica si oameni politici de peste mari si tari. Presa a scris ca acesta este dosarul in care este judecat pestele cel mare al coruptiei, a fost o campanie cu peste 1500 de articole. Acest om s-a aparat timp de 2300 de zile. Oare dvs. nu urmariti presa, nu urmarit emisiunile TV? Nu traiti intr-un turn de fildes", spune avocatul Ion Cazacu


11.26: Avocatul Ion Cazacu sustine ca primul motiv de recurs si de achitare a lui Nastase este legat de procurorul Volintiru Danut, care a efectuat actele de cercetare in acest dosar la urmarirea penala. Avocatul spune ca acest procuror nu facea parte din structura centrala si nu avea ordin de delegare. "Avand in vedere ca rechizitoriul a fost semnat de un procuror care nu facea parte din structura centrala a DNA, va rog sa restituiti dosarul la DNA", sustine avocatul Cazacu. Avocatul sustine ca urmarirea penala in dosar trebuie refacuta.

11.42: Avocatul sustine ca un alt motiv de recurs face referire la apararea prezentate la termenul precedent. Vorbeste de decretul prezidential al Ioanei Bogdan. "Nu putem echivala transferul aprobat de CSM cu un decret prezidential. Domnul Adrian Nastase a fost judecat de doi judecatori si un procuror. Din acesta cauza consideram ca este un temei de casare a sentintei", sustine Ion Cazacu. (Vezi aici mai multe detalii despre aceasta arma de aparare)




12.10: Avocatul Cazacu spune ca dosarul trebuie retrimis DNA pentru ca trei ordonante printre care si ordonanta de incepere a urmarii penale sunt nule.

12.17: Avocatul spune ca judecatorii de la fond i-au incalcat drepturile procesuale pentru ca au renuntat la o parte din cei peste 900 de martori.

12.53: Un alt avocat, Horia Miclescu, sustine recursul in apararea lui Adrian Nastse. "Si Inchizitia ar fi invidioasa pe asertiunile  facute de un tribunal laic asa cum au facut judecatorii de la fond. Probele obtinute de procurori au fost obtinute prin santaj institutional. Procurorii sustin ca Irina Jianu era in sfera de influenta a lui Adrian Nastase, dar nu spun in mod concret cum s-a exercitat aceasta influenta. Si Papa putea sa fie in aceasta sfera. Cum se exercita aceasta influenta, ezoteric prin puteri oculte?. Tot acest dosar este construit fara nici o baza legala. Procurorii si judecatorii de fond au vrut sa isi multumeasca sustinatorii politici. Asta se vede si din atitudinea fascistoida a judecatorilor de fond care doresc eliminarea din viata publica a lui Adrian Nastase", sustine avocatul Horia Miclescu

12.55: Al treilea avocat care il apara pe Adrian Nastase a luat cuvantul. Mai sunt 5 avocati care isi vor prezenta pledoariile.

13.23: Avocatul Viorel Ros spune ca ar fi vrut sa mai faca o cerere, dar nu dorit sa supere instanta. Presedinta completului in replica: "nu ne suparam niciodata, sa fiti siguri de asta". Intervine Lucian Bolcas: "niste doamne sa nu se supere niciodata?"


13.55: Avocatul Viorel Ros: "Din textul motivarii sentintei de fond reiese clar ca redactorul sentintei este implicat emotional, chiar am putea spune si ca textul are un caracter vadit politic"

Aparatorul vorbeste din nou despre Ioana Bogdan: "Dumneaei a fost consiliera lui Daniel Morar, care stim ca nu este un prieten al lui Adrian Nastase. Domnul Morar a vorbit mult despre dosarele lui Adrian Nastase, desi trebuia sa taca", sustine Viorel Ros.

"Va este cumoscut cum a sfarsit Lucretiu Patrascanu. El a sfarsit condamnat de sistemul pe care l-a creat. El a spus ca inamovibilitatea judecatorilor este o farsa", spune avocat Viorel Ros. Instanta il intreaba pe avocatul Ros care este definita inamovibilitatii: "Eu nu vreau sa cred ca este doar definitia ceva ce nu poate fi miscat. Eu vreau sa cred ca inamovibilitatea este o stare de spirit, acea stare care il plaseaza pe judecator deasupra tututor.

Ca judecator sunteti deasupra tuturor, sunteti deasupra presedintelui. Sunteti cei care ne puteti osandi. Ceea ce faceti dvs este de esenta divina. In Biblie zice nu judeca caci vei fi judecat, dar dvs. judecati pentru ca aveti aceasta menire", sustine avocatul Ros. Avocatul Ros sustine ca ii obliga pe studentii sai sa studieze procesul lui Isus si procesul sotilor Ceausescu.

Avocatul Viorel Ros sustine ca presedintele completului de fond, Ionut Matei, a fost nedrept si rau-voitor. "Acest judecator a sanctionat-o fizic pe Irina Jianu. A tinut-o ore in sir in picioare pentru ca i s-a parut ceva. Dar noi nu la scoala lui Torquemada am invatat procedura penala. Este de neacceptat".


14.00: Avocatul Viorel Ros: "In prezenta lui Adrian Nastase te simti ca in prezenta lui Antoine de Saint Exupery, despre care se spunea ca simpla lui prezenta te obliga sa fii mai destept".

14.18: Avocatul Ros cere achitarea lui Nastase si isi incheie pledoaria. Avocatul Lucian Bolcas isi prezinta si el argumentele.

15.01: Instanta a intrerupt pentru o ora sedinta. Avocatul Ion Cazacu a pus din nou in discutie termenul de prescriere a faptelor din dosar. Avocatul a precizat ca instanta de fond a stabilit 2 date distincte pentru comiterea faptelor de catre Adrian Nastase; pe baza acestor date aparatorul spune ca termenul de prescriere ar fi fost atins ori in 2011, ori in mai 2012. "Noi sustinem o solutie de achitare, dar daca veti gasi o alta solutie va rugam sa tineti cont si de aceasta problema a prescrierii faptelor", a precizat Cazacu. La termenul precedent, instanta a mentionat ca doar completul de judecata este cel care decide si constanta prescrierea faptelor

16.22: Sedinta a fost reluata. Avocatii lui Nastase insista ca termenul de prescriere a faptelor s-ar fi implinit. Avocata Irinei Jianu isi sustine motivele de recurs. Avocata utilizeaza aproape aceleasi argumente folosite de ceilalti aparatori. "Noi consideram ca nu exista nici o legatura intre relatia dintre Irina Jianu si Adrian Nastase cu numirea in functie. La ISC Irina Jianu a fost numita pentru ce este un bun profesionist. De altfel Sergiu Sechelariu, cu care Irina Jianu este in dusmanie, a declarat ca dimineata cand se uita in oglinda recunoaste ca Irina Jianu este mai profesionista decat el", spune Gabriela Ghita, avocata Irinei Jianu. Avocata sustine si ea ca faptele de care este acuzata inculpata s-au prescris pe 6 iunie. " In principal noi va cerem sa restitutiti dosarul pentru refacerea urmaririi penale. Daca treceti peste asta va rugam sa casati sentinta si sa o achitati"

17.12: "Pedeapsa de sapte ani din fond a fost data fara sa se tina seama de multe elemente. In motivarea sentintei sunt parafrazate pasaje din Miguel Servet care a spus asa: <<vei fi dus acolo si vei fi ars pe rug pentru ca altii sa nu mai faca la fel>>. Veti gasi aceast fraza reluata de judecatorii de la fond atunci cand au argumentat pedeapsa de 7 ani a Irinei Jianu", spune avocata Irinei Jianu

17.14: Si-a inceput pledoaria avocatul Gheorghe Mateut pentru inculpatul Vasile Cristian. Dupa Mateut mai sunt alti trei avocati care-si vor sustine pledoariile

17.34: La fel ca ceilati avocati, si Gheorghe Mateut invoca prescriptia speciala a faptelor de care este acuzat clientului sau. Instanta intervine in mai multe randuri sa il corecteze pe avocat in privinta articolelor din Codul de Procedura penala.

17.39: Avocata Dianei Gasparovici: "Ne aflam intr-un moment in care si noi, ca si presa, dorim sa aflam rezultatul chiar daca persoana pe care o reprezint nu este in sala. Pedeapsa de sase ani pentru clienta mea nu este justa. Nu exista nici o proba impotriva Dianei Gasparovici"

18.15: Avocata Marinei Popovici: "Clienta mea este incadrata la complicitate la infractiunea de abuz in serviciu. Pentru clienta mea nu exista nici un fel de probe din care sa rezulte ca doamna Popovici Marina nu a avut nici o legtura cu Irina Jianu."

18.48 Avocata Marinei Popovici in sustinerea recursului: "Se poate da o pedeapsa de 7 ani de inchisoare cu asa o usurinta fara probe. Se pare ca se poate. Trofeul Calitatii a fost o organizare grandioasa. Vreau sa va spun ca martorii au declarat ca a fost o festivitate reusita."



19.16 Avocata Marinei Popovici vorbeste despre situatia judecatorilor fara decret prezidential: "Procurorii care au devenit judecatori prin decizie a CSM trebuie neapara sa aiba decret prezidential. Nu putem avea doua categorii de judecatori, unii inamovibili si altii amovibili." La finalul pledoariei avocatei, invinuitii din dosar au aplaudat.

19.22 In acest moment vorbeste ultimul avocat al apararii. Urmeaza concluziile procurorului si apoi ultimul cuvant al inculpatilor.

19.54 Avocatul lui Bogdan Popovici: "Mi se pare cinic sa ii condamni la 7 ani de inchisoare pe sotii Popovici care nu au avut nici o treaba cu activitatea infractionala. Mi se pare cinic sa condamni la 7 ani de inchisoare doi oameni doar pe considerentul ca este nevoie de o condamnare cu mare impact public. Va rog sa aveti in vedere ca familia Popovici este o familie autentica de intelectuali."

19.57 Sedinta a fost suspendata 10 minute

20.15 Sedinta de judecata a fost reluata. Procurorul de sedinta face ultimele precizari.

20.25 Procurorul de sedinta: "Influenta execritata de Adrian Nastase asupra Irinei Jianu a fost una reala. Asa cum rezulta din probe, un exemplu al influentei exercitate de Adrian Nastase este si faptul ca Rovana Plumb a dispus in calitate de presedinte al ANPC ca unitatile locale sa participe la Trofeul Calitatii"

Procurorul de sedinta mai spune ca Vasile Cristian Mihai a incercat sa influenteze in faza de urmarire penala mai multi martori din dosar.

20.30 In timp ce procurorul DNA isi prezinta pledoaria Lucian Bolcas face urmatorul comentariu: "Parca vorbeste EBA"

20.33 Procurorul de caz sustine ca ultima infractiune in acest dosar a fost realizata in decembrie 2004. Instanta cere lamuriri pe acesta data, fiind importanta in stabilirea calculului prescrierii faptelor.

20.36 Procurorul se pronunta si in chestiunea decretului prezidential de numire in cazul judecatoarei Ioana Bogdan. Procurorul sustine ca legislatia in vigoare in momentul cand Ioana Bogdan a devenit judecator nu prevedea emiterea unui decret prezidential.

20.40 Procurorul sustine ca nu exista nici un motiv pertinent pentru restituirea dosarului si refacerea urmaririi penale. Procurorul mai sustine ca in faza de urmarire penala inculpatilor le-au fost respectate toate drepturile.


20.45 Procurorul face referire la prescriptia faptelor: "Stiu ca exista o decizie motivata a ICCJ privind aceasta problema de drept. Prevederile legale nu au fost modificate. Jurisprudenta arata ca timpul cat un dosar este suspendat din cauza unei exceptii de neconstitutionalitate se adauga la calculul prescriptiei"

20.50 Instanta intreaba daca a intervenit sau nu prescriptia. "Avand in vedere ca dosarul a fost suspendat din cauza unei exceptii de neconstitutionalitate termenul de prescriptie nu a fost atins", raspunde procurorul de sedinta. Procurorul subliniaza ca in dosarul Trofeul Calitatii nu a fost atins termenul de prescriptie. Procurorul sustine ca instanta de fond a precizat in mod corect termenul de prescriere a faptelor din dosar.

20.55 Procurorul mai spune ca nu poate fi admisa cererea avocatilor de retrimitere la DNA a dosarului, pe motiv ca nu exista un aviz al Parlamentului.

21.15 Procurorul de sedinta isi continua expunerea. "Din probele la dosar rezulta ca 80% din banii din Trofeul Calitatii au auns la societatea Eurografica - intre companiile detinute de Popovici Marina si Popovici Bogdan". Procurorul arata ca ulterior din acesti bani au fost realizate materialele electorale pentru campania lui Nastase din 2004.

21.30 Procurorul DNA cere in final ca instanta sa respinga recursul inculpatilor. Instanta da cuvantul avocatei care reprezinta interesele ISC in dosar. Reprezentanta ISC sustine ca in dosar au fost comise nereguli care au dus la prejudicierea inspectoratului. Reprezentanta ISC cere instantei sa respinga recursul inculpatilor si spune ca este de acord cu sustinerile DNA.

21.33 Avocatii lui Adrian Nastase cer din nou cuvantul pentru a face precizari. Instanta admite cererea doar daca se refera punctual la chestiuni noi. Instanta il intrerupe: "Nu prezentati chestiuni noi, ci puncte de vedere".

21.35 Instanta acorda ultimul cuvant.

21.40 Adrian Nastase in ultimul cuvant: 
    •    "Nu exista persoane nevinovate, ci doar persoane de care nu ne-am ocupat destul". Citatul este din Dzerjinski, cel care a infiintat NKVD.
    •    DNA a deschis 50 de dosare pe numele meu, acum au ramas doar cu aceste chestiuni neserioase. Au facut comisii rogatorii, au cautat conturi in afara.
    •    Incearca sa lege aceasta poveste a Trofeului Calitatii cu campania mea electorala. Initial au spus ca banii din Trofeul Calitatii au ajuns in blocul de pe Zambaccian. Acum se incearca demonstrarea ca eu m-am ocupat de afise.
    •    Sunt acuzatii total nefondate. Acuzatiile au pornit de la initiativa lui Traian Basescu care a spus ca vom gasi dovezi.
    •    Fostul contracandidat a numit-o ministru pe Monica Macovei, care l-a numit pe Daniel Morar, care apoi a ajuns sa ma judece.
    •    Cautand in acest carusel am descoperit ca doamna Bogdan nu are un decret prezidential.
    •    Initial DNA a incercat sa ma acuze in calitate de premier. DNA a constat ca are nevoie de aviz de la Parlament si pentru a evita asta si m-a pus sub acuzare ca presedinte de partid.
    •    Nu am inteles nici acum acuzatiile care mi se imputa. Nu exista niciun fel de legatura intre Trofeul Calitatii si campania electorala. Nu m-am ocupat de afise. Ma ocupam de negocierile cu UE in acea perioada, cum puteam sa ma ocup de campanie?.
    •    Dvs l-ati citit pe Cicero, probabil, care spune ca pentru un judecator bun mai importante sunt argumentele decat martorii.
    •    Aveam eu nevoie ca premier de banii din Trofeul Calitatii?. Nu puteam eu oare sa primesc sponsorizari pentru fulare si caciulite?.
    •    Ce pot sa ii reprosez lui Bogdan Popovici este ca nu a sponsorizat campania PSD, ca poate castigam alegerile.
    •    DNA a primit din peste 970 de martori, in timp ce mie mi s-au aprobat doar 5. A fost nevoie de cei 970 de martori pentru a crea iluzia unui mare dosar de coruptie.
    •    De cate ori m-au chemat acolo, DNA dadea pe surse si mereu eram intampinat de un comitet de primire format din jurnalisti.
    •    Pentru ce sunt eu judecat? Pentru un rationament logico-juridic al completului de fond care nu se intemeiaza pe probe.
    •    Instanta il intrerupe: "Va rog sa va referiti la lucruri noi"
    •    Nastase raspunde: "Va rog sa nu va enervati, eu vreau sa va relev sentimentul meu despre acest proces".
    •    "Miza acestui dosar, in opinia unora, este ca trebuie sa fiu condamnat pentru a arata ca justitia este independenta. Asta e miza unui dosar care nu are nici un fundament.
    •    Este vorba de hartuirea mea politica. Pentru 4 ani in fruntea guvernului, de 8 ani sunt pedepsit sa explic lucruri evidente. Asta trebuie sa fie o invatatura de minte pentru altii
    •    Faptul ca DNA a cerut pedepse complementare pentru mine, interzicerea unor drepturi, cum ar fi cel de a candida, arata caracterul politic al dosarului.
    •    Nu am comis fapte cu caracter penal. Este evidenta obsesia unora. Decizia dvs trebuie sa fie exemplara, de achitare.

22.10 Irina Jianu in ultimul cuvant:
    •    M-am decis sa spun ca eu sunt inculpata intr-un dosar politic. Eu sunt o persoana apolitica intr-un dosar politic.
    •    Poate voi fi condamnata la fel ca si parintii mei care au fost si ei condamnati politic. Cat am condus ISC, aceasta institutie a fost apolitica.
    •    Este adevarat ca il cunosc pe dl Hrebenciuc de pe vremea cand eram tovarasi. Domnul Hrebenciuc impartea benzina la PCR, eu eram sef de santier.
    •    Instanta o intrerupe pe Irina Jianu: "Am auzit aceeleasi sustineri de la avocatii dvs. Am auzit ca e dosar politic,ca e hartuire politica. Haideti sa vedem probele".
    •    Irina Jianu continua: "Sunt lucruri noi. Mai mare facatura ca acest dosar nu exista. Nici avocatii nu au avut rabdarea sa demonteze dosarul".

22.15 In sala de judecata a intrat Codrin Stefanescu

22.18 Irina Jianu continua ultimul cuvant:
    •    Eu sunt condamnata pentru ca nu am cheltuit bani publici. Cei care cheltuiesc bani publici stau la Monaco.
    •    Daca Adrian Nastase iesea presedinte acest dosar nu mai exista
    •    In viata mea nu am luat mita, nu am dat mita si nu am cheltuit bani publici

22.23 Marina Popovici in ultimul cuvant: "Eu sunt aici pentru ca se dorea sa se faca o presiune imensa pe sotul meu. Eu sunt nevinovata".




22.22 Vasile Cristian in ultimul cuvant: "Sunt nevinovat. Nimeni nu si-a exercitat influenta asupra mea. Am avut o firma cu zeci de angajati, acum nu mai am nimic. Eu nu am cedat presiunilor DNA".

22.27 Bogdan Popovici in ultimul cuvant:
    •    Timp de trei ani judecatorul Ionut Matei m-a agresat si mi-a bagat pumnul in gura. Judecatoarea Ioana Bogdan jumatate din timp si-a facut unghiile.
    •    In 2005 aveam proiecte de 260 de milioane euro, acum nu mai am nimic.
    •    O minima logica avem si noi. Aveti o problema cu completul negru care ne-a judecat, asa este numit de jumatatea de presa care nu il iubeste pe Basescu. Ionut Matei este numit judecatorul negru.
    •    Eu nu sunt vinovat de parascovenia asta. Procurorii au schimbat de sase ori acuzatiile. Nu aveti voie ca, pe viitor, o procuratura sa vina cu 1.000 de martori. Aveti o mie de martori pentru ca nu aveti probe.
    •    Atata prostie cata am vazut in motivare nu am mai vazut decat pe la centura.
    •    Aveam 20 de publicatii, puteam sa fac campanie de milioane de euro pentru campania lui Adrian Nastase. Dar de ce sa fac eu asta pentru Adrian Nastase, imi dadea contracte cu statul?
    •    Nastase intervine: "Tocmai asta e problema, ca nu ai facut"
    •    Bogdan Popovici: "Nu sunt vinovat dar este evident. Dar nu putem sa ne purtam ca suntem intr-un proces normal"
    •    Presa mereu spunea: Popovici se lauda , presa vrea sange
    •    Instanta intervine: "Lasati partidele, lasati presa, nu asta ne intereseaza"
    •    Bogdan Popovici: "Avem 1.000 de martori ai DNA dar pentru Popovici nu s-a aprobat nici un martor. Bai, oameni buni... Unde suntem? Aveti de echilibrat ura care a intrat in sistem. Suntem la ora 11, ce facem aici'...
    •    Instanta intervine: "V-am lasat, v-am permis multe, va mai acord 2 minute. Lasati presa si emisiunile".
    •    Bogdan Popovici: "Pai doamna Macovei urla la mine ca ii spal imaginea lui Nastase, eu nu spal imaginea nimanui".
    •    Instanta il opreste pe Popovici.


22.45 Dupa aproape 14 ore de judecata instanta dispune ca pronuntarea se va face pe 20 iunie.

Ora 22.50 Adrian Nastase paraseste sala de judecata. Se opreste in fata camerelor de luat vederi spune din nou ca este victima unui dosar politic instrumentat de adversarul sau politic nu ii rosteste numele dar vorbeste de axa Macovei-Morar-Ioan Bogdan. Un grup de sustinatori condusi de Codrin Stefanescu il asteapta la iesirea din curtea ICCJ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9570 vizualizari

  • +27 (33 voturi)    
    Doamne ajuta! (Joi, 14 iunie 2012, 1:27)

    marinica [anonim]

    Pe 20 vreau sa vad sange in instalatia judecatorilor.
    • +23 (27 voturi)    
      Doamne ajuta! (Joi, 14 iunie 2012, 5:09)

      AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui marinica

      Sa se faca dreptate!!!
      • -10 (14 voturi)    
        pe ici pe colo (Joi, 14 iunie 2012, 8:20)

        dreptate primesc sa se faca [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        in punctele esentiale.
        pai sa stii ca se va face drepate MarianEugenule , Nastase va scapa si vor infunda puscaria ailalti.

        ce te-ai mai bucura,Basescule!
      • +6 (6 voturi)    
        Cine (Joi, 14 iunie 2012, 10:20)

        mitic [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

        Aceste institutii obediente?
        Judecatorii "inamovibili"...cuvinte de dansii inventate.
        Am avut ocazia sa ne ridicam ochii spre cer sa ne indreptam cocoasa dar am ratat-o si de data asta. Multi da tare prosti! Romanii nu pot trai demn si civilizat. Adora mahalaua, periferia societatii si isi iau drept modele scursurile sociale.
        Asa a fost in toata istoria. De ce ar schimba cineva ceva?
    • +8 (14 voturi)    
      Cine lupta pentru adevar, are dreptate (Joi, 14 iunie 2012, 6:31)

      Cristina [anonim] i-a raspuns lui marinica

      Magistratii nu au "sange in instalatie" in cazul lui Bivolaru, dar aminte in cazul lui Nastase...
      Le e frica sa dea o decizie legata de coruptie de minor si trecere de frontiera...despre altele ce sa mai spunem...?
      • -3 (5 voturi)    
        Rau faci rau primesti inapoi.. (Joi, 14 iunie 2012, 8:34)

        Astra [anonim] i-a raspuns lui Cristina

        Iata ca cel care a comandat fabricarea dosarului lui Bivolaru a ajuns chiar el sa fie judecat.....
    • +11 (11 voturi)    
      DRAGA MARINICA, CAT ESTI DE CRUD ! (Joi, 14 iunie 2012, 9:55)

      carat [utilizator] i-a raspuns lui marinica

      Saracul Nastase n-spe case este o victima a sistemului ticalosit patronat de Basescu, el nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. Of, Doamne, sa fie achitat odata pentru ca peste putin timp v-a trebui sa-l alegem presedintele Rromanicai. Dar guvernul de la Grivco v-a trebui sa mai dea o hotarare sau ordonanta sau lege (nu ma pricep, dar ei se pricep bine la astfel de treburi) prin care sa infiinteze functia de *presedinte paralel* pentru Chiul Antenescu, nu de alta dar din cand in cand, cand se trezeste unul sa poata dormi si celalalt.
  • +6 (14 voturi)    
    Vinovat (Joi, 14 iunie 2012, 1:37)

    Dana [anonim]

    (null)
  • +21 (27 voturi)    
    Avocatul Poporului (Joi, 14 iunie 2012, 2:01)

    Vizitiul [utilizator]

    A sarit in apararea lui Nastase...end of story...
  • +18 (24 voturi)    
    Eu propun ca dnul Doctor PONTA (Joi, 14 iunie 2012, 2:39)

    DesaToto [utilizator]

    sa-i iea apararea lui Adrian Nastase mult mai pe fata decat prin spatele culiselor din Universul Justitiei MADE IN ROMANIA...
  • +21 (25 voturi)    
    momentul adevarului pe 20 (Joi, 14 iunie 2012, 3:43)

    Lucianmotzul [anonim]

    Se vede dela o posta ,sa fi timpit sa nu vezi ca acest grajdean sau cum il cheama ,pus de marele obraznic si impertinent Ponta a vrut sa_l scape ,acum va faceti de ris sau lasati pe Bombo la puscarie.Ce faci Pontulica fara frica .?
  • +22 (26 voturi)    
    jenant (Joi, 14 iunie 2012, 4:46)

    kitaiu [utilizator]

    jenant e doar un cuvant mangaietor pentru tot circul asta . cu primari alesi in puscarie, godaci cu cefe groase la consilii judetene, ciuma rosie (sau ce rahat de cancer o fi) intinsa peste tot ,in bravele inimi de romani care cred ca soarele se invarte in jurul pamantului, ce se mai poate adauga? nastase si cu clica sunt invingatori si daca maine e pulverizat dintre noi, nu inchis pentru ceva infim timp...
    suntem prea jos si decazuti ca sa mai cerem reparatie morala macar , cand viitorul e pierdut, speranta e moarta in cotet numarand oua.
    penibile vremi, se intampla in Romania, acum. pacat. de noi toti.
  • +20 (24 voturi)    
    In sfarsit (Joi, 14 iunie 2012, 6:06)

    spaniolul [anonim]

    Daca-l vor condamna pe Nastase n-o sa-mi schimb cetatenia romana si poate ma voi intoarce la batranete in Romania! In caz contrar imi va fi sila de anturaj si ma voi stabiliza intr-o tara mult mai democratica! Sper sa nu-l prescrie pe proscris!
    • -5 (5 voturi)    
      stai acolo (Joi, 14 iunie 2012, 9:16)

      Ola [anonim] i-a raspuns lui spaniolul

      si maininca ajutorul de somaj de la Juan Carlos.
      Esti mult prea superior pentru noi.
      Vezi sa nu-ti cada greu momitele de taur sau de toreador , ca nu castiga el torrero in fiecare zi!
      Ole!
  • +16 (20 voturi)    
    Adio justitie ,adio democratie.. (Joi, 14 iunie 2012, 7:32)

    Ion Cuibar [anonim]

    Pariez ca v-a fi achitat iar daca pana pe 20 iunie rasufla cumva, din complet vorba, ca urmeaza sa fie condamnat, are grija Ponta sa reformeze ICC si sa-i restranga competentele sa nu mai poata judeca membri de vaza ai USL. Cat despre avocatul poporului ,face si el ce poate pentru as-i proteja somnul lipsit de griji in postul bine platit .Probabil ca in motivarea sentintei de achitare ,completul v-a folosi si scrisoarea acestuia . Abia dupa aceia sa vedeti atacuri furibunde pe Antene si Realitati , ...dosar politic ,dosar politic ,dai si toaca ,Gadea,Grecu ,Ursu , Cretulescu etc ,evident sustinuti de atot stiutorul Civica (ala de vru sa-i aplice Nastase justitia psedista) de fripturisti ca Marga ,Diaconu s.a.m.d. Ocroteste-i Doamne pe Romani.
  • -12 (14 voturi)    
    Dosar politic (Joi, 14 iunie 2012, 7:40)

    George1ul [utilizator]

    Totuşi, nu este evident, nu se vede din satelit, că este un dosar instrumentat politic?
    Hai să fim serioşi!
    DNA face politică în Romania! DNA dar şi celelalte parchete mai întâi arestează şi abia apoi caută probele! Iar de cele mai multe ori se pune în situaţii ridicole! Halal profesionişti! Îi întoarce orice avocat cu experienţă în procedura penală !
    • +5 (5 voturi)    
      Putina decenta (Joi, 14 iunie 2012, 10:27)

      manipulantu [anonim] i-a raspuns lui George1ul

      Da tu unde ai trait de afirmi asa ceva?
      In Romania se face ce vrea "muschii lui insusi".
      Si copii de gradinita stiu cu adevarat faptele reale ale lui a.n. si voi papagaliciti in continuare.
      Se prinde la prosti!
  • +17 (19 voturi)    
    de s'ar termina odata (Joi, 14 iunie 2012, 7:53)

    ginel oboreanu [anonim]

    ca uite ce facura astia de la dna din bietul om !
    ce falnic, ca bradul, era si cum a ajuns acum, albit, obosit, scarbit.
    era speranta noastra, ne uitam la el ca la viitorul nostru Conducator...

    las' ca trece, c'un pahar de apa rece !
    vine anteneski la carma cotrocestilor si da un decret, da ceva, o gratiere.

    dar, macar o luna-doua sa stea dupa gratii sa'l vedem pozat in haine vargate.
    sa ramana de pomina.
  • +13 (15 voturi)    
    daca si de data aceasta... (Joi, 14 iunie 2012, 8:02)

    egroeg [anonim]

    in cauza se va pronunta achitarea, in totala discrepanta cu trimiterea in judecata si solutia instantei de fond,asa cum s-a mai procedat si la alte cauze recente legate de diversi membri de partid,atunci ar trebui judecati si condamnati procurorii si judecatorii instantelor de fond care au emis sentinte de condamnare ,fie ca au fost incompetenti,fie de rea-credinta.Nu poti sa condamni un individ la 6-7-10 ani etc, la fond si sa
    fie achitat in Apel sau Recurs, si nu-i vorba de un singur caz.
  • +16 (18 voturi)    
    libertate! (Joi, 14 iunie 2012, 8:23)

    Dan Costea [anonim]

    Libertate lui Nastase,
    Sa mai fure 7 case!
  • +11 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 iunie 2012, 8:32)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    cat adevar (Joi, 14 iunie 2012, 9:06)

    gechi [utilizator]

    cat adevar in vorbele astea:
    " • Daca Adrian Nastase iesea presedinte acest dosar nu mai exista"
  • +10 (10 voturi)    
    Adrian Nastase, este vinovat! (Joi, 14 iunie 2012, 9:17)

    A9 [utilizator]

    Orice taran de pe camp, cand il aude vorbind, isi da seama ca e vinovat. Deja procedurile, chichitele avocatesti, ne arata, in ce hal e justitia din Romania, avand ca prim ministru in doctor in drept, acelasi puscariabil, Adrian Nastase.

    Daca e sa ne luam dupa ce spune avocatul poporului, inseamna ca toate procesele judecate de acesti judecatori, care au avut decret prezinedial de inamovibilitate ca procurori, si apoi au trecut la judecatori, sa fie anulate!
    Pe de alta pare, decret prezidential de inamovibilitate, au avut!!

    Daca as fi for decizional pe aceasta speta, as respinge chichita si i-ars respinge si recursul lui Nastase, ramanand pedeapsa cu executare de la fond.
  • -8 (8 voturi)    
    ce mai toxic (Joi, 14 iunie 2012, 9:22)

    pontacul [anonim]

    presedinte tov.Basescu va plati scump pentru hartuirea la care este supus Adrian Nastase.
    Cu un Nastase presedinte al Romaniei am fi avut o institutie mult mai respectata pe plan extern.
    Roata s-a intors mai repede decat se astepta PDL si se va face dreptate in curand.
    Doamne ajuta.
    • +1 (1 vot)    
      ai dreptate pontacule (Joi, 14 iunie 2012, 11:41)

      ciki [utilizator] i-a raspuns lui pontacul

      se va face dreptatea psd-ista , cea care a guvernat pana in 2004 si care acum a venit iar la putere pentru ca noi romanii uitam repede ce au facut psd-istii pana in 2004.... sau suntem masochisti, mai vrem odata...
  • +8 (8 voturi)    
    Avocatul Poporului? (Joi, 14 iunie 2012, 9:48)

    Florin [anonim]

    Halal avocat al poprului. Pànă la acest moment Năstase, au tăcut màlc toţi cei care au ocupat această funcţie, timp în care mii de cazuri au fost judecate în aceleaşi condiţii. Care avocat al poporului? Poate a n-şpelea avocat a lui Bombo. Ruşine!
  • -4 (4 voturi)    
    oare? (Joi, 14 iunie 2012, 9:54)

    catalin_mattei [utilizator]

    oare la ce se pricepe mai bine romanul si in special cel portocaliu: la justitie sau la fotbal?.. poate la politica?.. ei bine! Romanul portocaliu este in tot si in toate cunoscator! Avem Basescu multiplicat !!!
    • 0 (0 voturi)    
      Mai sa fie ! (Vineri, 15 iunie 2012, 13:06)

      Chiar asa ?!? [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

      Si tu al catelea "Basescu" esti ?
  • +4 (4 voturi)    
    In aceste momente solemne... (Joi, 14 iunie 2012, 9:57)

    ministrul crizelor de urgenta [utilizator]

    ma gandesc la tarisoara mea, la Romaniaaaa!
    Ce a fost ea pe timpul lui Nastase? Ce a ajuns ea acum?

    Totul e vechi, apucaturile rele se recicleaza mereu in tarisoara asta! Si noi o mana de oameni corecti ne uitam cum lupii in blana de oaie isi baga si isi scot in/din legile ei!
  • 0 (4 voturi)    
    Hmmmm... (Joi, 14 iunie 2012, 10:02)

    rosu si negru [anonim]

    Ma intreb doar, daca din cei atat de convinsi de faptele din acest proces, este macar o persoana care a citit partea publica a dosarului sau a participat la o sedinta publica din acesnt proces. Daca sunt capabili sa absoarba si alte informatii decat cele din presa sau din siropoase stenograme ale unor pledoarii poetice.

    Pentru ca daca este sa mergem pe principiul logic al incluziunii, daca traiesti intr-o tara in care toti politicienii fura, atunci evident unul dintre ei, invinuit intr-un proces, este evident hot, ar trebui ca intreaga clasa politica romaneasca sa se afle in inchisoare.

    Datorita minunatei prese romanesti, poporul este invatat sa judece emotional si nu faptic. Justitia este datoare sa respecte dovezile si principiul "beyond reasonable doubt", nu sa dea o decizie pe baza unui procentaj al masurii in care omul PARE vinovat sau nu.

    Sa se faca publice dovezile faptice, documente, inscrisuri, flagrante, care sunt parte a dosarului de acuzare si abia atunci voi privi cu respect pe cei care isi dau cu parerea. Pentru ca nu stiu cati dintre ei, ajunsi la randul vreodata lor inculpati intr-un proces, si-ar dori sa fie condamnati pentru ca PAR vinovati...
  • 0 (2 voturi)    
    da (Joi, 14 iunie 2012, 10:09)

    mihea [anonim]

    Nastase va fi achitat dar nu se poate acum ca vin alegerile.Procesul va fi amanat pana dupa alegeri dupa care vor fi achitati:Nastase,Voiculescu si ala cu mustata care se dorea ministru de interne.
  • +3 (3 voturi)    
    Avocatul cui? (Joi, 14 iunie 2012, 11:07)

    Anonimul [anonim]

    Avocatul cui? Pe langa avocatii fara numar bombonel mai avea nevoie si de avocatu popoului. Asta costa mai putin. Acu noi sa credem ca asta a sarit in apararea lui bombonel? Sigur la fel cum a sarit si grajdan cu scrisoarea. Poate si avocatul popoului aniversa ceva ? 150 de ani de cand.....? gasesc ei un eveniment. Doar ca si judecatorii sunt plictisiti de tot circul asta si gata.
  • 0 (0 voturi)    
    Capul lui Motoc vrem! (Joi, 14 iunie 2012, 13:02)

    Stefan [anonim]

    USL chiar nu intelege ca populatia vrea capul lui Nastase?

    E simplu: il baga in parnaie pe Nastase si dau aparenta unei independente a justitiei, capata increderea populatiei; nu il baga in parnaie o sa piarda voturile celor care au mai mult de 2 neuroni in cap.
  • 0 (0 voturi)    
    sper ca nu il spalati si pe asta ! (Joi, 14 iunie 2012, 17:46)

    dfb [anonim]

    http://www.youtube.com/watch?v=rtEF_JUEtcM

    cinste tuturor celor ce lucreaza in numele Adevarului !

    Fie numele lor amintit in istorie si la Judecata de Apoi.
    Amin !

    p.s. : scoateti scursura asta din peisajul politic romanesc ! in mod definitiv !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by