Adrian Nastase, audiat pentru prima data in dosarul Zambaccian: Nu i-am dat niciun ban lui Ioan Paun si nu l-am santajat Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la instanta suprema, unde a fost audiat pentru prima data in dosarul "Zambaccian", ca nu l-a santajat niciodata pe Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Beijing, si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China, potrivit Mediafax. Instanta suprema a reluat, luni, discutiile in dosarul "Zambaccian", in care sunt judecati pentru fapte de coruptie fostul premier Adrian Nastase, sotia sa, Daniela Nastase precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu.
Sorin Apostu si Calin Stoia raman in arest Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia raman in arest. Decizia a fost luata de magistatii ICCJ, care au respins recursul la prelungirea mandatului de arestare formulat de avocatii celor doi, anunta B1 TV. Acestia sunt acuzati de fapte de coruptie, respectiv dare si luare de mita sub forma continuata. De trei luni, Apostu a fost pus sub arest preventiv.
Procurorul Maximilian Balasescu si cei doi complici ai acestuia au fost trimisi in judecata Procurorul Maximilian Balasescu, acuzat de luare de mita, si cei doi complici ai acestuia, Cristian Marian Ene si Marian Simirianu, au fost trimisi in judecata, vineri, de procurorii anticoruptie, transmite Mediafax.
Fostul judecator prahovean Dumitru Rebegea a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie Fostul presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost condamnat de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare pentru coruptie, el fiind insa achitat pentru acuzatia de favorizare a membrilor clanului Ghenosu, informeaza Mediafax.
Monica Macovei prezinta o lista a parlamentarilor in functie care au dosare penale in instanta Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, a publicat pe blogul personal o lista a parlamentarilor romani ce au fost condamnati penal, definitiv sau nedefinitiv, sau care au fost trimisi in judecata si pentru care se asteapta decizii ale instantelor, ea semnaland totodata faptul ca acestia se afla in continuare "in Parlamentul Romaniei, votand legi pentru noi si in numele nostru". "Sunt 19 parlamentari in functie trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, infractiuni economice si alte infractiuni importante; procesele sunt in diferite faze de judecata, iar unii (6) au fost deja condamnati, definitiv sau nu. Ei sunt astazi in Parlamentul Romaniei si provin din majoritatea partidelor politice", scrie Monica Macovei.
​DOCUMENT Motivarea instantei. De ce a fost achitat Adrian Nastase in dosarul Matusa Tamara Curtea Suprema a publicat motivarea instantei in dosarul Matusa Tamara, dosar in care pe 15 decembrie 2011 Adrian Nastase a fost achitat. Potrivit motivarii, judecatorii au constatat ca procurorii nu au putut dovedi infractiunea de dare de mita imputata lui Adrian Nastase. Citeste in text motivarea integrala si rechizitoriul dosarului
UPDATE: Prima sentinta in dosarul Caltabosul. Fostul ministru Decebal Traian Remes a fost condamnat de Curtea Suprema la 3 ani de inchisoare cu executare. Si Ion Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii, a primit 3 ani de inchisoare cu executare. Sentintele nu sunt definitive UPDATE: Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a fost condamnat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 3 ani de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. Sentintele nu sunt definitive si pot fi atacate cu recurs. Decebal Traian Remes a fost trimis in judecata de DNA in 2008 pentru trafic de influenta. Procurorii l-au acuzat pe fostul ministru ca a primit mita prin intermediul lui Ioan Avram Muresan de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba pentru ca firma acestuia sa fie favorizata la atribuirea unor contracte publice.
Instanta il obliga pe senatorul Catalin Voicu sa-i restituie omului de afaceri Costel Casuneanu peste 250.000 euro Tribunalul Bucuresti a constatat, printr-o decizie, existenta unui imprumut intre senatorul Catalin Voicu si omul de afaceri Costel Casuneanu, de peste 250.000 de euro, suma pe care Voicu a recunoscut-o si este obligat sa o restituie, informeaza Mediafax.
Fostul sef al Sectiei penale a ICCJ, Anton Pandrea, si judecatoarea Corina Corbu au fost pusi oficial sub acuzare Fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Anton Pandrea, si judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios administrativ a ICCJ, au fost pusi oficial sub acuzare in dosarul referitor la judecatoarea Gabriela Birsan, cercetata de DNA pentru fapte de coruptie, informeaza Mediafax.
CAB: Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, va fi judecat in stare de libertate Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, eliberarea din arest a fostului presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, astfel ca acesta va fi judecat in stare de libertate in procesul de coruptie, informeaza Mediafax. Silviu Bian este acuzat de luare de mita, in forma continuata. Decizia Curtii de Apel este definitiva.
VIDEO Procurorul Maximilian Balasescu, arestat preventiv pentru luare de mita/ Balasescu ar fi negociat in toaleta Parchetului mita ce urma sa o primeasca Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri noapte, arestarea preventiva pentru 29 de zile a procurorului Maximilian Balasescu, de la Parchetul Tribunalului Ilfov, acuzat de luare de mita, precum si a celor doi complici ai acestuia, anunta Mediafax. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la instanta suprema. UPDATE: Balasescu ar fi negociat in toaleta Parchetului Ilfov banii pe care urma sa ii primeasca, discutia dintre el si negociator fiind surprinsa de procurori intr-o inregistrare ambientala care se leaga si cu o serie de SMS-uri dintre el si finul sau Cristian Ene, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
UPDATE Procurorul Maximilian Balasescu a fost retinut pentru 24 de ore pentru o "presupusa acuzatie de luata de mita" Procurorul Maximilian Balasescu este cercetat de procurorii DNA pentru infractiunea de luare de mita, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Maximilian Balescu este acuzat ca a pretins, in calitate de procuror, suma de 300.000 euro, in doua transe, pentru ca in schimb sa dispuna ridicarea masurarilor asiguratorii luate fata de denuntator. Pe data de 31 ianuarie, ar fi primit, suma de 90.000 lei si 80.000 euro, ocazie cu care s-a constatat infractiunea flagranta.UPDATE Procurorul Maximilian Balasescu a fost retinut pentru 24 de ore pentru o "presupusa acuzatia de luata de mita", a declarat avocata procurorului, Adriana Cerea. Aceasta a precizat ca Maximilian Balasescu a invocat dreptul la tacere prin urmare nu poate sa ofere mai multe informatii.
ICCJ incepe audierile in dosarul fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) incepe, miercuri, audierile in dosarul in care fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost trimisa in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru abuz in serviciu si fals intelectual in legatura cu organizarea Zilei Tineretului in 2009 la Costinesti, anunta Agerpres. ICCJ a respins, pe 23 ianuarie, exceptiile invocate de avocati si cererile de trimitere la DNA a dosarului in care este judecata Monica Iacob Ridzi.
VIDEO Cine sunt judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan, care au decis prima condamnare a unui fost premier dupa '89, si cine este Cristina Rotaru, magistratul care a sustinut achitarea lui Adrian Nastase Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de un complet format din judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan si Cristina Rotaru. Magistratii Ionut Matei si Ioana Bogdan au fost pentru condamnarea fostului prim-ministru. Judecatoarea Cristina Rotaru a fost de parere ca Nastase trebuia achitat. Judecatoarea Cristina Rotaru a depus in dosarul Trofeul Calitatii o cerere de abtinere pe motiv ca "este colega cu Adrian Nastase la Facultatea de Drept din Bucuresti" informatia a fost facuta pubica in timpul procesului de catre avocatii lui Nastase. Pe site-ul Facultatii de Drept Adrian Nastase apare ca profesor la catedra de drept public iar judecatoarea Cristina Rotaru profesor la catedra de drept penal. In timpul procesului, Nastase a cerut recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan pe motiv ca a fost consiliera a sefului DNA in perioada septembrie 2009 - noiembrie 2010, dosarul fiind trimis in judecata in ianuarie 2009. Adrian Nastase este primul fost sef de guvern care este condamnat la inchisoare. Citeste in articol rechizitoriul integral al dosarului. Vezi in text cine sunt cei trei judecatori de la ICCJ
Adrian Nastase, despre pedeapsa cu inchisoarea: A fost o decizie murdara *Au fost zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA "Este vorba de o decizie politica, este vorba de o decizie murdara", a declarat Adrian Nastase cu privire la sentinta data in dosarul "Trofeul Calitatii". Fostul premier a adaugat ca au existat "zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei [presedintele completului] a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA", iar decizia luata de Curte este o dovada a faptului ca "in cadrul completului a fost o batalie foarte dura castigata, din pacate, de cei care, din partea DNA au dorit o anumita formula".
Nastase, despre pedeapsa cu inchisoarea: Judecatorii si-au facut datoria din punct de vedere politic. Obiectivul lui Traian Basescu a fost sa ma scoata din viata politica, pentru ca sunt un adversar incomod "Elementul esential legat de expertizele dispuse de judecatori au aratat ca prejudiciul Inspectoratului de Stat in Constructii a fost zero. Judecatorii si-au facut datoria din punct de vedere politic", a declarat Adrian Nastase, la Realitatea Tv, la putin timp dupa pronuntarea sentintei de doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii". Adrian Nastase si-a exprimat speranta ca "judecatorii care vor judeca recursul sa fie sub presiune mai mica" si nu a exclus varianta de a ataca decizia la CEDO.
VIDEO Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii, plus interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales timp de doi ani. Decizia nu e definitiva, Nastase poate face recurs Magistratii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie l-au condamnat pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi in dosarul de coruptie Trofeul Calitatii. Potrivit minutei de sedinta, lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani drepturile de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si dreptul de a ocupa o funcţie implicand exercitiul autoritatii de stat. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.Citeste in text minuta sentintei si ce pedepse au primit ceilalti inculpati din doasar
Fostul presedinte al CJ Botosani, Constantin Contac, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de coruptie Constantin Contac, fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de coruptie, anunta Agerpres si Botosaneanul . Curtea de Apel Brasov a mai dispus suspendarea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice pe o durata de doi ani.
Seful Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, arestat preventiv; ICCJ a admis recursul DNA Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi noapte, arestarea preventiva a procurorului sef al Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, acuzat de fapte de coruptie, judecatorii admitand recursul procurorilor anticoruptie, anunta Mediafax. De asemenea, judecatorii ICCJ au decis arestarea secretarului Primariei sectorului 1 Bucuresti, alaturi de procurorul sef Mihai Betelie, pe numele celor doi fiind emise mandate pentru 29 de zile. Decizia ICCJ este definitiva.
Vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, acuzat de fapte de coruptie, a fost eliberat din arest in urma unei decizii a ICCJ Viceperesedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, arestat preventiv pentru coruptie, va fi cercetat in stare de libertate, ca urmare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis, joi, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a acestuia, respinsa initial de Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax. In cursul serii de joi Gheorghe Roman a parasit arestul Politiei Capitalei, locul unde fusese detinut. Decizia ICCJ este definitiva.
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by