Vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, acuzat de fapte de coruptie, a fost eliberat din arest in urma unei decizii a ICCJ

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 26 ianuarie 2012, 21:25 Dosare Anticoruptie


Viceperesedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, arestat preventiv pentru coruptie, va fi cercetat in stare de libertate, ca urmare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis, joi, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a acestuia, respinsa initial de Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax. In cursul serii de joi Gheorghe Roman a parasit arestul Politiei Capitalei, locul unde fusese detinut. Decizia ICCJ este definitiva.

Primarul din Snagov, Musat Apostol, si edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost retinuti, in 21 decembrie 2011, de procurorii Directiei Nationale Anricoruptie (DNA), care ii acuza de luare de mita si trafic de influenta in legatura cu derularea unor afaceri cu terenuri. Cei doi edili ar fi luat mita pentru emiterea unor acte privind situatia juridica a unor terenuri. In acelasi dosar, procurorii anticoruptie i-au retinut atunci si pe vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, pe finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, si pe notarii publici Eugenia Cutaru si Roxana Curpene. Totodata, in cauza mai este cercetat Ion Scaeteanu, o persoana din anturajul primarului comunei Snagov.

In 22 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lor. In 24 decembrie 2011, instanta suprema a confirmat arestarea dupa respingerea recursurilor inculpatilor.

Ce sustin procurorii DNA:
 • In perioada martie - noiembrie 2011, inculpatii Mladin Adrian, Musat Apostol, Szasz Ovidiu, Roman Gheorghe si invinuitul Scaeteanu Ion, in calitatile mentionate, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana denuntatoare, au actionat in vederea intocmirii unui plan parcelar, avizarii acestuia si emiterii documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.
 • Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, jud. Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar si, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate unul cu celalalt, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi alipite / unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale.
 • In calitate de primar al comunei Jilava, inculpatul Mladin Adrian i-a pretins denuntatorului suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 ha, iar loturile sa fie alipite. De asemenea, primarul Mladin Adrian s-a angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.
 • La 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita.
 • In contextul in care intocmirea planului parcelar trena, a intervenit si inculpatul Musat Apostol care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Mladin Adrian si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, suma de 1.100.000 euro. Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe invinuitul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2.500.000 euro.
 • In perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana, inculpata in cauza, l-a sprijinit si ajutat pe Scaeteanu Ion in toate demersurile acestuia facute in vederea obtinerii sumei de 2.500.000 euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.
 • La randul sau, prin intermediul primarul comunei Snagov Musat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al Consiliului judetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.
 • Inculpata Cutaru Eugenia, notar public, l-a sprijinit si ajutat pe denuntator sa intocmeasca acte autentice, cunoscand ca prin acestea se atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat ascund si totodata garanteaza darea unor sume mari de bani cu titlul de mita primarilor comunelor Jilava si Snagov.
 • In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1223 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  A cotizat, l-au liberat ! (Joi, 26 ianuarie 2012, 22:03)

  Mitică (Pălărierul) [anonim]

  A cotizat, l-au liberat !

  .
 • 0 (0 voturi)    
  hoti (Joi, 26 ianuarie 2012, 22:27)

  dan [anonim]

  base hai fa ceva ca nu mai merge asa ,iar daca nu porti demisia si anticipate
 • 0 (0 voturi)    
  Justitia=piatra de moara a acestui neam! (Joi, 26 ianuarie 2012, 23:30)

  Colette [utilizator]

  Cand este vorba de Justitie, de verticalitatea si corectitudinea ei, nu ma mai mira nimic! Astia se fac ca muncesc pe mii de lei salarii,bani platiti de noi prin taxe si impozite, la care se adauga tot felul de alte drepturi si avantaje + cotizatiile infractorilor! Trebuie starpita aceasta caracatita a coruptiei din Justitie, fiecare judecator sau procuror sa raspunda pt. hotararile luate!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by