Vicepresedintele CJ Ilfov si doi notari publici, retinuti pentru 24 de ore in dosarul in care sunt urmariti penal primarii din Jilava si Snagov

de A.N.     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:25 Dosare Anticoruptie


Vicepresedintele Consiliului judetean Ilfov, Gheorghe Roman, a fost retinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenta si asociere pentru savarsirea de infractiuni in dosarul in care sunt urmariti penal pentru luare de mita si trafic de influenta si primarii din Snagov si Jilava, Musat Apostol si Adrian Mladin. DNA a anuntat ca doi notari publici, Roxana Curpene si Eugenia Cutaru, sunt urmariti penal in acest dosar si au fost retinuti si ei pentru 24 de ore.

Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca, in acest dosar, sunt urmariti penal si Ovidiu Szasz, finul primarului comunei Jilava, acuzat de complicitate la luare de mita si fals intelectual, in forma participatiei improprii si asociere pentru savarsirea de infractiuni, precum si Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta fals intelectual, in forma participatiei improprii, asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Ce sustin procurorii:
  • In perioada martie - noiembrie 2011, inculpatii Mladin Adrian, Musat Apostol, Szasz Ovidiu, Roman Gheorghe si invinuitul Scaeteanu Ion, in calitatile mentionate, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana denuntatoare, au actionat in vederea intocmirii unui plan parcelar, avizarii acestuia si emiterii documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.
  • Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, jud. Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar si, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate unul cu celalalt, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi alipite / unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale.
  • In calitate de primar al comunei Jilava, inculpatul Mladin Adrian i-a pretins denuntatorului suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului in suprafata totala de 23,8 ha, iar loturile sa fie alipite. De asemenea, primarul Mladin Adrian s-a angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.
  • La 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita.
  • In contextul in care intocmirea planului parcelar trena, a intervenit si inculpatul Musat Apostol care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Mladin Adrian si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, suma de 1.100.000 euro. Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe invinuitul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2.500.000 euro.
  • In perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana, inculpata in cauza, l-a sprijinit si ajutat pe Scaeteanu Ion in toate demersurile acestuia facute in vederea obtinerii sumei de 2.500.000 euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.
  • La randul sau, prin intermediul primarul comunei Snagov Musat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al Consiliului judetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.
  • Inculpata Cutaru Eugenia, notar public, l-a sprijinit si ajutat pe denuntator sa intocmeasca acte autentice, cunoscand ca prin acestea se atesta imprejurari necorespunzatoare adevarului, intrucat ascund si totodata garanteaza darea unor sume mari de bani cu titlul de mita primarilor comunelor Jilava si Snagov.
  • In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.
DNA afirma ca inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar la data de 20 decembrie, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a celor sase inculpati (Mladin Adrian, Musat Apostol, Roman Gheorghe, Szasz Ovidiu, Cutaru Eugenia, Curpene Roxana).

Joi, cei sase urmeaza a fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarite penala si fata de alte persoane.

In acest dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3254 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Mita (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:42)

    Cata [anonim]

    Ametesti cand te uiti la ce valori se ridica mita pentru niste teren , ma intreb cat o fi fost mita cand sa privatizat sidex, daca aici a fost in totla cel putin 5 mil euro, banuiesc ca e vorba de sute de milioane de euro
  • +3 (5 voturi)    
    Foarte bine, de Craciun, coruptii in puscarie ! (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:45)

    Romania e pe drumul cel bun [anonim]

    In Romania lui Boc si Basescu nu mai conteaza cine esti, ce functie ai, de la ce partid, ca esti sef de clan tiganesc sau ministru, senator, etc.
    Te ia DNA-ul de oriunde si urmeaza si condamnari !

    Iata un exemplu de condamnare, chiar de azi:

    Fosta sefa a Inspectoratului Teritorial de Munca din judetul Timis, Cornelia Corescu, acuzata de luare de mita, a fost condamnata la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare de Tribunalul Timis.

    Corescu a primit pedeapsa pentru trafic de influenta, dupa ce a cerut unui om de afaceri donatie de 10.000 de lei la PDL pentru a-i rezolva un dosar incheiat de inspectorii de munca.

    Alaturi de ea a fost condamnat si un alt membru marcant al PDL Timis, Vasile Medesan, care ar fi intermediat primirea mitei si care a primit doi ani cu executare.


    Si iata un exemplu, tot de azi, ca nici mafia din Medicina nu mai este imuna la puscarie:

    Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, Vasile Astarastoae, a fost trimis miercuri in judecata de DNA in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, conflict de interese si aderare la un grup infractional.

    Procurorii il acuza pe Astarastoae ca a trucat licitatia in urma careia s-a realizat platforma e-learning a UMF Iasi, un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de euro.

    Rectorul UMF Iasi se afla si in vizorul inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate care sustin ca acesta este in stare de incompatibilitate dupa ce ANI a constatat ca ocupa mai multe functii in acelasi timp.

    De asemenea, ANI este institutia care a sesizat Parchetul General in cazul lui Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

    Medicul este in atentia ANI dupa ce a semnat, in calitatea de sef al IML Iasi, 10 contracte in valoare de peste 200.000 de lei cu fiica sa, Astarastoae Daniela, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana, dar si contracte cu propria persoana.

    Coruptii trebuie terorizati !
  • +2 (4 voturi)    
    inca 2 uneperisti si un pedelist... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:47)

    bango [anonim]

    daca si 2012 va avea o recolta la fel de bogata, toti uneperistii vor avea dosare penale. felicitari PDL: ati reusit sa curatati PSD de corupti luandu-i in propria barca.
    • -1 (3 voturi)    
      Ma mira... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:09)

      catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui bango

      ma mira ca unii dintre PDL-isti, extrem de vocali altfel in lupta anti-coruptie, s-au lasat dusi in acest mariaj cu UNPR-istii.. dar pana la urma conform "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti"... asta este... Go Monica si Michi pt Romania fara coruptie!!! ... jenant pt marii anticorupti ai tarii.. vorbe fara continut
    • 0 (2 voturi)    
      mda... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 14:22)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui bango

      dar cel putin ii vede, nu ii sustine (psd)
      • -1 (1 vot)    
        cand ... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 15:48)

        catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

        cand faci coalitie cu unii care se disting prin asa ceva.. deja este vorba de sustinere... pdl in alianta cu UNPR este deja dragoste imorala.. daca mai punem si ce spune despre UDMR presedintele.. atunci deja PDL are probleme mari de tot pt a mai fi credibil
  • +2 (4 voturi)    
    merge ca pe roate... (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:48)

    UglyKidJoe [utilizator]

    pe o parte ii baga, pe cealalta ies cu suspendare... poate se mai fac ceva schimbari si in justitie(sa faca DNA ceva vizite si pe la portofelele judecatorilor)
  • +3 (3 voturi)    
    Ignat (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:50)

    Trojan.H [utilizator]

    Porcii cu soriciul gros sunt dusi la taiere. Deh, asa e de Ignat.
  • +4 (4 voturi)    
    Jena??? (Miercuri, 21 decembrie 2011, 13:55)

    catalin_mattei [utilizator]

    de ce se jeneaza jurnalistii sa scrie apartenenta politica a celor arestati?.. ar trebui ca la fiecare sa fie trecuta su formatiunea politica caci de multe ori in spatele afacerilor se afla si interesul pt bani la partid.. nu cred ca cineva isi inchipuie ca aceste "afaceri" nu aduc si bani pt partid in vederea viitoarelor campanii electorale... sa rupem pisica si sa scriem ce si cum despre fiecare...
  • 0 (0 voturi)    
    primarul si finul (Joi, 22 decembrie 2011, 19:34)

    jilaveanu [anonim]

    una din metodele folosite de dnul. primar mladin este urmatoarea: identifica in tarlalele cu potential economic asa numitele parcele de "rezerva".dupa care pune improprietareste anumite persoane iar acestea din urma ii vand domnului szasz aceste parcele.domnii procurori ar fi bine sa se intereseze cum a dobandit dnul szasz si mai ales de la cine parcelele cu acces la dn5 (la intrarea in jilava dinspre bucuresti pe partea stanga langa firma eurostrade) unde in prezent construieste niste hale.ar fi de interesant de vazut daca se respecta legislatia in construcii in ceea ce priveste aceste hale ca panou cu descrierea constructiilor nu are la vedere. ar mai fi de cercetat si firma de cadastru a domnului szasz acolo unde dna florica barbu intocmeste documentatii cadastrale cum ii dicteaza interesele domnului szasz iar cei de la ocpi le aproba fara sa verifice.apropo dna ghiba mai este in concediu zilele astea ??


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by