Adrian Nastase, audiat pentru prima data in dosarul Zambaccian: Nu i-am dat niciun ban lui Ioan Paun si nu l-am santajat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2012, 15:06 Dosare Anticoruptie


Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la instanta suprema, unde a fost audiat pentru prima data in dosarul "Zambaccian", ca nu l-a santajat niciodata pe Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Beijing, si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China, potrivit Mediafax. Instanta suprema a reluat, luni, discutiile in dosarul "Zambaccian", in care sunt judecati pentru fapte de coruptie fostul premier Adrian Nastase, sotia sa, Daniela Nastase precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu.

De la inceputul acestui proces, in 2010, cei trei au aratat instantei ca nu vor sa dea declaratii decat la un moment ulterior. Astfel, la ultimul termen de judecata cei trei au anuntat instanta ca sunt pregatiti sa dea o declaratie in calitate de inculpati in acest dosar.

Primul audiat luni a fost fostul premier Adrian Nastase, care a vorbit despre presupusa acuzatie de santaj facuta de procurori pe numele sau. Nastase a sustinut ca el nu putea sa-l santajeze pe fostul consul Ioan Paun, ca prin prisma functiei sale el nu putea sa coordoneze direct numirea acestuia in functia de consul si ca la momentul numirii acestuia el nu mai era presedinte al Camerei Deputatilor.

De asemenea, Adrian Nastase a spus ca nu i-a dat in mod direct niciun ban lui Ioan Paun pentru a-l ajuta cu importul unor bunuri din China si ca nu i-a cerut acest lucru, iar inregistrarea ambientala a procurorilor anticoruptie dintre el si Octavian Cretu nu reprezinta decat fragmente si extrase din context. Astfel, Adrian Nastase a aratat ca desi exista unele pasaje sugestive care ar arata anumite presiuni facute de el la adresa lui Ioan Paun prin prietenul acestuia din urma, Octavian Cretu, respectivele fragmente nu reprezinta decat reactia lui generata de supararea ca Ioan Paun si-a schimbat declaratiile la DNA de la acea vreme.

"In acest proces este acuzat omul politic Adrian Nastase si nu persoana. La inceputul lui 2006 existau aproximativ 25 de dosare la DNA ... DNA pastrand practic rezervat o succesiune de numere pentru eventuale dosare. Se faceau denunturi camera langa camera in DNA ... la acea vreme existand o epidemie de denunturi. Au existat peste 1.500 de materiale de presa, toate fiind prin prisma unor surse judiciare, toata actiunea de linsaj mediatic fiind orchestata de DNA", si-a inceput declaratia Adrian Nastase.

El a mai aratat ca, in opinia sa, ministrul Justitiei de la acea vreme, in presupusa complicitate cu presedintele de la acel moment, ar fi modificat inclusiv legislatia in vigoare, astfel incat el sa poata fi acuzat si trimis in judecata de DNA. Fostul premier a dat ca exemplu modificarile "discriminatorii" ale Legii raspunderii ministeriale sau acele privind modul de numire a procurorilor sefi.

Adrian Nastase le-a aratat judecatorilor ca a aflat despre schimbarea declaratiei lui Ioan Paun dintr-una favorabila intr-una nefavorabila lui prin fostul sau avocat Gheorghe Diaconescu, care a decedat intre timp: "Ioan Paun a incercat sa ia legatura cu mine, dar nu m-am intalnit cu el. Am acceptat la insistentele lui Octavian Cretu de a se intalni cu mine, si asta contrar spuselor DNA cum ca eu am convocat acea intalnire. El a sunat la cabinetul meu de la Camera Deputatilor de mai multe ori. Ioan Paun a facut un denunt in care spune ca i-am dat o suma foarte mare de aproximativ 700.000 de dolari, respectiv de sapte ori mai mare decat suma prevazuta in cererea DNA de perchezitie transmisa Camerei Deputatilor la acea vreme. In discutia ambientala din 13 sau 14 martie, Octavian Cretu incerca sa ma convinga sa confirm despre banii pe care Ioan Paun ii primise de la mine. Eu i-am spus ca acele lucruri erau absurde. Atunci am inteles ca Octavian Cretu venise la mine cu o misiune. Tot atunci am aflat prin avocatul meu ca Irina Paula Jianu a aratat, in fata a mai multor avocati, la DNA ca Ioan Paun este ofiter acoperit, amanunt aflat chiar de la acesta din urma. La acel moment am fost ingrijorat de un eventual scandal diplomatic. Irina Paula Jianu era nemultumita de faptul ca declaratiile lui Ioan Paun schimbau situatia ei juridica in acest dosar. Din reactia ei de la DNA am dedus asta", a declarat Nastase in sala de judecata.

Fostul premier a mai aratat ca ceea ce DNA numeste santaj pentru el reprezinta "o protejare a unei teme sensibile", aratand ca daca la acel moment informatia detinuta de Paula Jianu se scurgea in presa ar fi fost periclitate relatiile bilaterale cu China: "Eu am incercat sa protejez o tema sensibila, iar din aceasta inregistrare reiese foarte clar ca nu am facut decat sa transmit aceasta intentie a Irinei Paula Jianu. Nu doream sa se produca un astfel de scandal. In aprilie 2006, presedintele Romaniei trebuia sa mearga la un targ expozitional la Shanghai. Personal nu cred ca Ioan Paun a facut acele declaratii din proprie initiativa, ci fiind santajat de DNA, calitatea acestuia s-a schimbat sistematic in acest dosar din faptuitor, invinuit, denuntator, parte vatamata, martor. Cred ca in acest dosar presiunea pe umerii acestui om a fost imensa", a mai precizat Nastase.

Intrebat de procurorul DNA cum comenteaza afirmatia "....a fost o greseala ca nu ne-am coordonat cum trebuia, ca nu apareau problemele astea", Nastase a explicat ca lipsa de coordonare despre care se face vorbire in acea inregistrare o viza pe Irina Paul Jianu in sincron cu Ioan Paun: "Prin afirmatia mea potrivit careia il voi "decredibiliza, nu am alta varianta", mi-am exprimat revolta fata de Ioan Paun si fata de declaratiile sale de la DNA, fara a pune in aplicare o astfel de afirmatie. Ioan Paun spunea foarte clar ca efectele au decurs prin aparitia rechizitoriului de la DNA din dosarul Zambaccian unde figura ca fost invinuit ... L-as fi decredibilizat prin faptul ca as fi contestat afirmatiile acestuia, insemnand astfel ca ele au un caracter mincinos. Nu l-am ajutat pe Ioan Paun pentru a fi numit in functia de consul general sau mentinut in aceasta functie si spun asta in contradictie cu ce reiese din inregistrare si contrar afirmatiei de atunci "eu stiu cat m-am batut pentru el", a conchis Nastase.

Intrebat daca in vreun mod vreodata i-au fost dati bani lui Ioan Paun, Nastase a admis ca sotia sa i-a dat la un moment dat, in doua transe, sumele de 15 si, respectiv, 20.000 de dolari, bani pe care Paun trebuia sa-i foloseasca pentru aducerea in Romania a unor medici chinezi si a unui tratament adecvat pentru soacra acestuia. El nu a putut preciza daca acea suma a fost cheltuita in totalitate.

Fostul premier a dat luni declaratii la DNA in legatura cu acuzatiile privind lucrarile de constructie si de renovare de la imobilele din strada Zambaccian si de la casa din localitatea Cornu.

Fostul consul al Romaniei la Beijing, Ioan Paun, declara, pe 17 februarie, la instanta suprema, ca a reusit sa paraseasca tara cu valuta in cuantum dublu fata de cel maxim admis pentru ca, avand pasaport diplomatic, nu era controlat la vama. Ioan Paun preciza ca suma totala pe care a primit-o de la sotii Nastase pentru a face achizitii de bunuri in China a fost de 700.000 de euro, iar cea primita in acelasi scop de la Paula Jianu, de 30.000 de euro. Fostul consul a explicat ca o transa din acestia, respectiv 20.000 de euro, a primit-o in decembrie 2002, pe cand se afla in tara.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pe 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, sotia acestuia, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani. Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1491 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Scarba (Luni, 27 februarie 2012, 15:14)

    CosmiN [anonim]

    Si daca il condamna pt ceva, face recurs si scapa. Se invarte in aceeasi mocirla ca si toti restu. Sau pe cand il acuza se presctriu faptele. Frumoasa tara, onorabili politicieni, TRAIASCA ZAITA JUSTITIEI! Bleah!
  • +3 (3 voturi)    
    sa terminam cu coruptia! (Luni, 27 februarie 2012, 15:32)

    albert [anonim]

    Sper sa apuc ziua in care acesti mari "oameni de afaceri" si politicieni vor primi pedepse cu executare pentru faptele comise si chiar vor ispasi aceste pedepse in penitenciare , fara favoritisme, la fel ca si ceilalti condamnati. Dar nu stiu de ce nu se aplica si alte pedepse prevazute de lege, cum ar fi confiscarea averilor dobandite ilicit.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by