Seful Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, arestat preventiv; ICCJ a admis recursul DNA

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 ianuarie 2012, 0:16 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi noapte, arestarea preventiva a procurorului sef al Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, acuzat de fapte de coruptie, judecatorii admitand recursul procurorilor anticoruptie, anunta Mediafax. De asemenea, judecatorii ICCJ au decis arestarea secretarului Primariei sectorului 1 Bucuresti, alaturi de procurorul sef Mihai Betelie, pe numele celor doi fiind emise mandate pentru 29 de zile. Decizia ICCJ este definitiva.

Seful Parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de fapte de coruptie, a declarat, joi, in fata judecatorilor ICCJ ca nu apreciaza sa fi comis fapte penale si ca oricum dorea sa paraseasca sistemul judiciar, presedintele instantei replicandu-i ca trebuia sa isi asume calitatea.

Un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat, joi, recursurile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care aceasta instanta a respins propunerea de arestare preventiva a magistratului si a secretarului Primariei sectorului 1, Bogdan Grigorescu.

In 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti a decis cercetarea celor doi in stare de libertate, aplicand insa interdictia de parasi localitatea de domiciliu. Impotriva acestei decizii procurorii DNA si Betelie au facut recurs, la instanta suprema.

Curtea de Apel Bucuresti, desi nu a dispus arestarea preventiva a sefului Parchetului sectorului 4 Bucuresti, Mihai Betelie, remarca faptul ca de pe pozitia detinuta magistratul a administrat o societate, a incheiat contracte cu eludarea legii, punand in lumina o conduita reprobabila si degradarea sa morala.

Mai mult, Curtea de Apel noteaza, in decizia sa, ca procurorul sef Betelie si-ar fi exercitat influenta conferita de functia sa asupra vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) la schimb cerandu-i solicitantului de influenta sa-i faca cunostinta magistratului cu o functionara din Primariei Municipiului Bucuresti pentru rezolvarea unor "probleme".

"Cu privire la acuzatia de favorizare a infractorului in legatura directa cu o infractiune de coruptie, Curtea retine, de asemenea, ca exista date din care rezulta ca inculpatul Betelie Mihai, in baza informatiei cu caracter clasificat "Strict Secret" privind luarea unor masuri specifice punerii in executare a autorizatiei din 26 mai 2011 emisa de Curtea de Apel Bucuresti in ce priveste convorbirile purtate in mediul ambiental in biroul procurorului B.M.I. (Balasescu Maximilian Ion - n.r)" ar fi intervenit peste oamenii serviciilor secrete care montau tehnica si ulterior ar fi divulgat presei aceste momente. Potrivit Curtii de Apel, procurorul Balasescu era vizat "in dosarul 120/P/2011, avand ca obiect traficul de influenta in favoarea unor hoti de autoturisme".

Curtea de Apel mai noteaza ca informatia a fost primita de la jandarmul R.C.C., invinuit in cauza, iar "la data de 11/12 iunie 2011, (Mihai Betelie - n.r) s-a prezentat la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in timpul desfasurarii activitatilor specifice, insotit de invinuit (jandarmul RCC - n.r.), a supravegheat perimetrul sediului si a fotografiat sediul si autoturismele de serviciu ale autoritatilor de stat implicate, dupa care a luat legatura telefonic" cu ziaristii, care au publicat stirea primita si fotografiile pe un site.

La termenul de recurs, judecat joi la ICCJ, procurorul Mihai Betelie a declarat in fata instantei de judecata ca intentiona sa paraseasca sistemul judiciar si ca, in opinia sa, faptele ce i se imputa, pe care le recunoaste, referitor la societatea comerciala, nu ar fi de natura penala.

"Nu am incercat si nu intentionez sa zadarnicesc aflarea adevarului. Apreciez ca faptele mele asa cum au fost ele prezentate nu intra in sfera penalului. Nu am de ce sa ascund ca vorbeam si ca le-am spus multor prieteni, mai mult sau mai putin apropiati, ca vreau sa parasesc sistemul", a declarat procurorul Mihai Betelie (suspendat din functie-n.r.) in fata judecatorilor instantei supreme, in ultimul sau cuvant, moment in care a fost intrerupt de presedintele completului de judecata, judecatorul Cristina Rotaru.

"Trebuia sa fiti un model pentru ceilalti. Pentru colegii dumneavoastra. Aveti calitatea de procuror sef al unei unitati de Parchet. Dar se pare ca nimic nu va atingea. Daca nu pentru dumneavoastra, atunci pentru toti cei pe care ii conduceati trebuia sa fiti exemplar. Dar si pentru dumneavoastra", l-a mustrat presedintele completului de judecata pe procurorul Betelie.

In continuare, Betelie le-a explicat judecatorilor ca vrea sa fie cercetat in stare de libertate, ca vrea sa fie alaturi de viitoarea sa sotie, cu care urmeaza sa aiba un copil, si ca vrea sa ofere tot suportul si sprijinul celor doi aratand ca nu se impune arestarea sa de vreme ce faptele imputate pot fi judecate prin prisma sanctiunilor disciplinare.

In acest context, judecatorul a spus: "Acolo era ceva mai mult decat o simpla stare de incompatibilitate. Nu v-ati asumat niciodata nimic? Pentru ca asa se pare. Spuneti ca vreti sa fiti cu femeia pe care o iubiti si sa fiti alaturi de ea, dar de asumat nu v-ati asumat ceea ce faceati, nu?".

Avocatii procurorului Betelie le-au cerut judecatorilor instantei supreme sa respinga recursul facut de procurorii anticoruptie si sa admita contestatia magistraului cu consecinta revocarii interdictiei de a parasi localitatea, stabilita de Curtea de Apel Bucuresti.

In replica, procurorul DNA a cerut instantei supreme admiterea recursului si emiterea de mandate de arestare preventiva pe numele procurorului Mihai Betelie si a secretarului Primariei sectorului 1, Bogdan Grigorescu.

Mihai Betelie, suspendat din functia de prim-procuror al Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, si Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primariei Sectorului 1, au fost retinuti in 19 ianuarie, fiind acuzati ca au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiati si au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, sa le faciliteze desfasurarea activitatii.

Procurorii anticoruptie solicitasera instantei emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele celor doi.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 20 ianuarie, ca procurorul Mihai Betelie si secretarul general al Primariei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, sa fie cercetati in libertate in dosarul in care sunt acuzati de fapte de coruptie.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, instigare la infractiunea de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, informeaza, vineri, DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primaria Sectorului 1 Bucuresti, este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata, conflict de interese si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, DNA a stabilit ca in perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 si Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primariei Sectorului 1, prin incalcarea atributiilor de serviciu privitoare la incompatibilitati prevazute in Statutul judecatorilor si procurorilor si, respectiv, in Legea administratiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activitati financiare, ca acte de comert, si au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucuresti, in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

Atributiile de administrare a acestei societati comerciale, ai carei reprezentanti legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpati, au fost impartite intre cei doi inculpati, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzati s-au ocupat in fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achizitionarea deseurilor colectate selectiv in vederea reciclarii) implicandu-se in mod direct in tot ceea ce insemna functionarea acesteia: relatiile cu partenerii de afaceri, selectia de personal si plata salariilor, achizitii de utilaje si plata acestora, relatiile cu unitatile bancare, distributia marfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finantat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

In acest context, in scopul de a beneficia, in interesul acestei afaceri, de influenta si autoritatea de care se bucura o persoana, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie si Bogdan-Nicolae Grigorescu i-au solicitat acestei persoane sa le faciliteze desfasurarea activitatilor lor comerciale.

In conditiile in care o societate comerciala aflata in relatii contractuale cu SC Enviroservice SRL a incetat derularea acestui contract pe fondul existentei unor nereguli, cei doi, profitand de functiile publice detinute, au exercitat presiuni asupra reprezentantilor acestei firme pentru ca acestia sa nu sisteze contractul respectiv.

In iunie 2011, Mihai Betelie, in conditiile in care a luat la cunostinta in mod nelegal de proceduri referitoare la punerea in executare a unei autorizatii emise, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, intr-un dosar penal aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, a facut demersuri pentru divulgarea acestei operatiuni in scopul de a zadarnici urmarirea penala a persoanelor vizate in dosarul respectiv.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























634 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Astia sunt cei care (Vineri, 27 ianuarie 2012, 0:50)

    Cataleya [utilizator]

    au mereu grija sa fie achitati oameni ca Nastase, Voicu, Vantu sau Nicolaiciuc.
    Iar daca sunt prinsi, ori isi dau demisia ori se pensioneaza cu niste pensii exorbitante.
    Fara sa primeasca nicio pedeapsa!
    Traiasca justitia romana!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by