Avocatul Andrei Gherasim, din Baroul Bucuresti, condamnat la cinci ani inchisoare pentru trafic de influenta Avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului procuror general adjunct al Romaniei Traian Gherasim, a fost condamnat joi de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, anunta Agerpres.
Amendamentul deputatului Iordache (PSD) privind eliminarea interceptarilor din dosarele de coruptie, obtinute prin mandate de siguranta nationala, a fost respins Comisia Juridica din Senat a respins, miercuri, amendamentul propus de deputatul PSD Florin Iordache ce prevede eliminarea interceptarilor din dosarele de corupţie, obţinute prin mandate de siguranţă naţională, anunta Adevarul.ro. Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991. Beneficiarii unei asemenea modificari ar fi inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala. Un prim efect al adoptarii acestei modificari la legea de punere in aplicare a Codului Penal si implicit la legea sigurantei nationale ar fi ca informatii cheie obtinute de SRI in baza mandatelor de siguranta nationala nu ar mai putea fi folosite in instanta daca vizeaza, de pilda, fapte de coruptie.
VIDEO Curtea de Apel Bucuresti: Sorin Blejnar poate parasi tara. Procurorii DNA au facut recurs la instanta suprema Curtea de Apel Bucuresti a decis ridicarea interdictiei de a parasi tara stabilita de procurorii DNA in cazul lui Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, anunta Mediafax. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cerusera, la 1 aprilie, prelungirea cu 30 de zile a masurii interdictiei de a parasi tara dispusa in cazul fostului sef al ANAF Sorin Blejnar. Decizia a fost contestata de Sorin Blejnar la Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus, marti, revocarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara. Procurorii anticoruptie au atacat cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, dosarul urmand sa ajunga la instanta suprema.
VIDEO Fostul deputat PDL, Dan Pasat, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul sau de santaj. Decizia nu este definitiva Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat, informeaza Agerpes. De asemenea, judecatorii i-au confiscat lui Dan Pasat suma de 1,8 milioane lei. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu (PNL si apoi PDL) este judecat pentru ca ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa. Decizia de condamnare vine la 731 de zile din momentul trimiterii in judecata a fostului parlamentar. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
VIDEO Tribunalul Bucuresti a respins cererea lui Dan Voiculescu de a retrimite dosarul sau de coruptie la DNA. Judecarea cazului continua pe 30 aprilie Tribunalul Bucuresti a respins cererea lui Dan Voiculescu de a returna dosarul sau de coruptie la DNA, astfel incat judecarea cauzei va continua cu termen pe 30 aprilie. Magistratii Tribunalului au decis sa mentina toate actele si masurile dispuse de Inalta Curte, instanta de unde a fost mutat dosarul de coruptie dupa ce Voiculescu si-a dat demisia din functia de senator. Tribunalul a respins si celelalte cereri ale lui Voiculescu prin care solicita anularea expertizei financiar-contabile dispuse anterior de judecatorii Inaltei Curti si scoaterea Ministerului Agriculturii si a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) din acest proces ca parti civile.
Fostul sef al Finantelor judetene Bistrita-Nasaud, condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie Fostul sef al Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, a fost condamnat marti de Tribunalul Bistrita-Nasaud la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi, in urma acuzatiilor de coruptie aduse de DNA, dupa un proces care a durat mai bine de trei ani, informeaza Agerpres.
Avocatii lui Dan Voiculescu cer Tribunalului Bucuresti sa retrimita dosarul de coruptie la DNA pentru refacerea urmaririi penale Avocatii lui Dan Voiculescu au cerut marti Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA) la DNA pentru ca procurorii sa refaca urmarirea penale. Avocatii au cerut si anularea expertizei financiar-contabile dispuse anterior de judecatorii Inaltei Curti, transmite Agerpres. Mai mult, alti avocati ai lui Voiculescu au solicitat scoaterea Ministerului Agriculturii din acest proces ca parte civila si introducerea Ministerului Finantelor, iar reprezentantul Ministerului Agriculturii nu s-a opus acestei solicitari.
Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu raman in arest Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, precum şi celelalte şase persoane din dosarul acestora de corupţie, rămân în arest, a decis, luni, Curtea de Apel Bucureşti, care a admis propunerea procurorilor de prelungire a măsurii preventive, informeaza Mediafax. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă; ea poate fi atacată cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
VIDEO Recursul din dosarul Zambaccian, amanat pentru 13 mai Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 13 mai judecarea recursului declarat in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare, potrivit Agerpres. Adrian si Dana Nastase au depus anterior o cerere de amanare, pe motiv ca nu si-au angajat aparatori. Instanta a fost de acord cu amanarea procesului, insa le-a cerut sotilor Nastase sa depuna pana la termenul urmator motivele de recurs.
​Noi dosare anticoruptie. Cine sunt actualii ministri, baroni locali, magistrati si parlamentari din ultimele dosare de coruptie monitorizate de HotNews.ro Un actual ministru judecat ca ar fi vandut transformatoare electrice statului la pret de produse noi, un alt ministru cercetat pentru fraude la referendum, un fost primar de Cluj-Napoca acuzat ca a luat mita si un presedinte de Consiliu Judetean, baron local, judecat in doua procese in care a favorizat o firma de casa a partidului - acestea sunt doar cateva din cele 11 noi dosare de mare coruptie intocmite de HotNews.ro in sectiunea "Anticoruptie". Consulta in sectiune toate cele 30 de dosare monitorizate, vezi cine este judecat, ce dosare s-au blocat la parchet si cate sute de zile intarziere au adunat unele dosare de cand au fost trimise in instanta.
Adrian Mindroiu, fostul director general al Autoritatii care gestioneaza fondurile europene de Mediu, a fost arestat Fostul director general al Autoritatii de Management pentru pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AMPOSM) Adrian Mindroiu si administratorii firmelor de consultanta de la care acesta este acuzat ca ar fi primit bani si bunuri au fost arestati preventiv, potrivit deciziei luate vineri de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor anticoruptie, anunta Mediafax.
Tribunalul Bucuresti judeca dosarul lui Dan Voiculescu referitor la privatizarea ICA Tribunalul Bucuresti reia vineri dezbaterile in dosarul privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA), in care unul dintre inculpati este liderul conservator Dan Voiculescu, potrivit Agerpres. La ultimul termen din 19 martie, procesul a fost amanat deoarece dosarul trebuia repartizat unui alt magistrat, dupa ce judecatoarea care se ocupa de acest caz, Viorica Dinu, a fost arestata pentru coruptie.
Propunerea deputatului Iordache (PSD): Procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari sunt inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala, anunta Gandul. Modificarile operate la legea sigurantei nationale, daca vor intra in vigoare, vor avea ca efect si compromiterea unor dosare de coruptie deja incepute in temeiul unor mandate pe siguranta nationala, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.
Fostul deputat Alin Trasculescu a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie Fostul deputat PDL Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals, potrivit Mediafax.
Rechizitoriul DNA: Fostul procurorul Marcel Sampetru a tinut o adevarata lectie despre tehnicile de interceptare. Fostul sef de la SIPI Ilfov, Mihai Vlad, a ars probele incomode Fostul procuror Marcel Sampetru a tinut, la un moment dat, "o adevarata lectie despre tehnicile de interceptare" si despre cum se realizeaza ele, in vreme ce fostul sef de la SIPI Ilfov Mihai Vlad, dupa ce a aflat ca urmeaza sa fie perchezitionat, a ars probe care il puteau incrimina, arata Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in rechizitoriul prin care au fost deferiti justitiei fostii procurori Marcel Sampetru si George Balan, judecatoarea Georgeta Barbalata si fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, transmite Mediafax.
VIDEO DNA: Judecatoarea Georgeta Barbalata si procurorii George Balan si Marcel Sampetru, trimisi in judecata in dosarul procurorilor CSM Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a procurorilor George Balan - fost membru CSM si Marcel Sampetru - consilier la CSM, la data faptelor, a judecatoarei Georgeta Barbalata si a fostului sef SIPI Ilfov, Mihai Vlad, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), transmis marti presei.
Motivarea deciziei in dosarul Loteria I: Se impune indepartarea lui George Copos de la activitati ce presupun incredere publica Judecatoria Sectorului 2 arata in motivarea deciziei din dosarul Loteria I ca se impune indepartarea lui Gheorghe Copos de la activitatile care presupun increderea publica si exercitiul autoritatii, ca pedeapsa accesorie, avand in vedere natura si gravitatea infractiunii savarsite de acesta, transmite Mediafax.
Dosarul "Zambaccian": Trei judecatori de la Inalta Curte care trebuia sa judece cazul lui Adrian Nastase se abtin Trei dintre cei cinci judecatori din completul de la instanta suprema care trebuia sa judece in 8 aprilie contestatiile din dosarul "Zambaccian" au facut cereri de abtinere, pe motiv ca anterior s-au mai pronuntat in alte dosare ale lui Adrian Nastase, informeaza Mediafax.
Judecatoarea Antonela Costache ramane in arest; cererea de eliberare provizorie, respinsa de Curtea de Apel Bucuresti Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis luni ca judecatoarea Antonela Costache de la Tribunalul Bucuresti sa ramana in arest preventiv, dupa ce i-a respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar, informeaza Agerpres. Decizia CAB nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
​Bilantul condamnarilor in cele mai importante dosare in primele trei luni ale anului: Un deputat, doi fosti ministri, un baron local, un lider sindical de varf, o judecatoare de la Inalta Curte si un fost procuror Un actual deputat, doi fosti ministri, un fost presedinte de CJ, un important lider sindical, o judecatoare de la Inalta Curte si un fost procuror - asa arata bilantul condamnarilor la inchisoare in cele mai sonore dosare finalizate definitiv in primele trei luni din 2013. In total, in aceste cazuri s-au dat 27 de ani de inchisoare, ce-i drept, o parte cu suspendare. Pe langa aceste condamnari definitive, s-au dat si alte sentinte de condamnare in prima instanta si in dosarul unui om de afaceri important, fost vicepremier, precum si in cazul unui influent lider al revolutionarilor si al unui controversat om de afaceri craiovean. Cele trei decizii au fost "cu executare" si insumeaza 26 de ani de inchisoare, insa in aceste dosare deciziile definitive si irevocabile vor veni abia dupa epuizarea tuturor cailor de atac in instanta.HotNews.ro va propune un bilant al marilor condamnari din primele trei luni din 2013
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by