​Noi dosare anticoruptie. Cine sunt actualii ministri, baroni locali, magistrati si parlamentari din ultimele dosare de coruptie monitorizate de HotNews.ro

de Victor Cozmei, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 7 aprilie 2013, 22:12 Dosare Anticoruptie


Noi dosare de coruptie
Foto: Colaj foto
Un actual ministru judecat ca ar fi vandut transformatoare electrice statului la pret de produse noi, un alt ministru cercetat pentru fraude la referendum, un fost primar de Cluj-Napoca acuzat ca a luat mita si un presedinte de Consiliu Judetean, baron local, judecat in doua procese in care a favorizat o firma de casa a partidului - acestea sunt doar cateva din cele 11 noi dosare de mare coruptie intocmite de HotNews.ro in sectiunea "Anticoruptie". Consulta in sectiune toate cele 30 de dosare monitorizate, vezi cine este judecat, ce dosare s-au blocat la parchet si cate sute de zile intarziere au adunat unele dosare de cand au fost trimise in instanta.

Vezi mai multe detalii despre dosarele de coruptie monitorizate de HotNews.ro in sectiunea "Anticoruptie".


  • Dosare in care s-a dispus inceperea urmaririi penale:
Dosarul "Fraude la referendum" - Liviu Dragnea - 213 de zile de la inceperea urmaririi penale

Liviu Dragnea
Foto: Hotnews
Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. Scopul acestei actiuni ar fi fost obtinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea.

Dosarul "Judecatoarele de la Tribunalul Bucuresti" - Antonela Costache si Viorica Dinu - 24 de zile de la inceperea urmaririi penale

Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu
Foto: Colaj foto
Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti sunt acuzate de procurorii anticoruptie de trafic de influenta si luare de mita, pentru a pune in libertate inculpati acuzati de trafic de droguri, trafic de persoane si coruptie. In cursul lunii ianuarie 2013, grefierul Vasilescu Sorin de la Tribunalul Bucuresti ar fi primit 5.000 de euro de la doi avocati pentru a manipula sistemul informatic de inregistrare a cauzelor penale astfel incat recursul declarat de Dinel Nutu (fost Staicu) impotriva deciziei de mentinere a arestului preventiv sa fie repartizat completului din care faceau parte Viorica Dinu si Antonela Anemary Costache.



  • Dosare in care s-a dispus trimiterea dosarelor in instanta pentru a fi judecate:

Dosarul "Transformatorul" - Relu Fenechiu 283 de zile de la trimiterea in judecata

Relu Fenechiu
Foto: Agerpres
Transformatoare si echipamente electrice din anii '70-'80, vandute de firmele liberalului Relu Fenechiu la preturi de produse noi catre Electrica Moldova intre anii 2002 si 2005. Un prejudiciu estimat de procurori la peste 7,5 milioane de lei. Asa arata in esenta dosarul "Transformatorul" in care procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Relu Fenechiu pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de alti inculpati, printre care si fosti directori ai Electrica Moldova.

DNA a trimis dosarul la Inalta Curte pe 28 iunie 2012, iar primul termen s-a judecat pe 14 noiembrie.

Dosarul "Zeus 1 (Bani europeni pentru scoli)" - Constantin Nicolescu - 690 de zile de la trimiterea in judecata

Seful CJ Arges, baronul PSD Constantin Nicolescu este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis. Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la tribunalul Arges, dar in februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucuresti.

Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres

Dosarul "Zeus 2 (Bani europeni pentru poduri)" - Constantin Nicolescu59 de zile de la trimiterea in judecata

Baronul PSD de Arges, presedintele CJ, Constantin Nicolescu, a fost trimis in judecata pentru fraudarea de fonduri europene - circa 1 milion de euro - destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005. In realitate insa, dupa cum sustin procurorii DNA, indundatiile nu afectasera constructiile, iar firma care s-a ocupat de reabilitare a fost aceeasi ZEUS SA, firma de casa a PSD, implicata si in celalalt dosar de coruptie al lui Nicolescu "Zeus 1 - Bani europeni pentru scoli".

Mai mult, pentru a face niste lucrari suplimentare la poduri - nenecesare dupa cum sustin procurorii - Nicolescu ar fi primit o mita de peste 100.000 de euro de la patronul firmei Zeus. Dosarul a debutat pe 19 februarie 2013 la Curtea de Apel Bucuresti.


Dosarul "Mita de la Cluj" - Sorin Apostu - 465 de zile de la trimiterea in judecata

Sorin Apostu
Foto: www.apostuprimar.ro
Sorin Apostu, fostul primar al muncipiului Cluj-Napoca, este acuzat de procurorii DNA de luare de mita in forma continuata. Potrivit procurorilor anticoruptie, Apostu a primit mita in valoare de 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind incasate prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, invinuita in acelasi dosar.


Dosarul "Mita la PSD" - Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae - 453 de zile de la trimiterea in judecata

Ioan Niculae si Gh. Bunea Stancu
Foto: Hotnews
Presedintele CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al organizatiei PSD Braila, este acuzat de trafic de influenta pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009. O parte din bani au fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de S.O. Vantu.

In schimbul banilor, Ioan Niculae dorea sa obtina numirea unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si la societatile nationale Transgaz si Romgaz. Dosarul se rejudeca din decembrie 2012 la Judecatoria Sector 1, dupa ce initial, in mai 2012, a fost retrimis la DNA.



Dosarul "Procurorii CSM" - George Balan si Marcel Sampetru - 6 de zile de la trimiterea in judecata

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, este acuzat de procurorii anticoruptie ca s-a folosit de informatii neautorizate pentru a obtine servicii si bani "ori alte foloase necuvenite", in timp ce procurorul George Balan, membru al CSM, i-ar fi fost complice, iar procurorul Marcel Sampetru, consilier in CSM, ar fi instigat la infractiunile din dosar.

In interceptarile din dosar, cei doi procurori CSM ar fi discutat si ar fi negociate cu unii lideri USL cum ar putea sa ajunga in functiile de conducere la Parchetul General sau DNA.

In dosar mai este trimisa in judecata si judecatoarea de la Inalta Curte Georgeta Barbalata, acuzata ca a favorizat infractorul si a divulgat informatii despre pechezitiile DNA.

Dosarul "Kenya" - Mihail Boldea  - 283 de zile de la trimiterea in judecata

Mihail Boldea
Foto: cdep.ro
Mihail Boldea, deputat UNPR (fost PDL) la data savarsirii faptelor, ar fi capul  unui grup infractional organizat care se ocupa cu inselaciuni imobiliare, fals in inscrisuri si uz de fals, cauzand un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro, potrivit procurorilor DIICOT.

Dupa declansarea urmaririi penale si a ridicarii imunitatii sale de catre Parlament, in martie 2012, Boldea a fugit din tara si timp de mai multe zile a starnit controverse in presa si discutii intre institutiile statului. Boldea a fost descoperit in Kenya, s-a reintors in tara si este in arest preventiv inca de la finele lunii martie 2012. In septembrie 2012 si-a dat demisia din Parlament.
3 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Mita in flagrant" – Alin Trasculescu - 3 czile de la trimiterea in judecata

Alin Trasculescu
Foto: AGERPRES
Fostul deputat PDL Alin Trasculescu este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro, pretinzand ca poate sa intermedieze aprobarea unor proiecte de investitii prin PNDI, program gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pe 4 aprilie 2013, Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.

Dosar de campanie – Ion Stan -
39 de zile de la trimiterea in judecata

Ion Stan
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 - 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de deputatul Ion Stan pe 22 noiembrie 2012.

Vezi mai multe detalii despre dosarele de coruptie monitorizate de HotNews.ro in sectiunea "Anticoruptie".
Anul 2012 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justitia romaneasca in ceea ce priveste marile dosare de coruptie. Dintre cele 25 de dosare de coruptie monitorizate de catre HotNews.ro, in anul 2012, 5 dosare au fost inchise cu sentinte definitive si irevocabile, iar alte 8 au primit o decizie in prima instanta (4 condamnari, 4 achitari).

Cea mai importanta decizie a fost condamnarea fostului premier Adrian Nastase pentru fapte de coruptie, o premiera in justitia romaneasca. Cel mai controversat dosar a fost cel al lui Dan Voiculescu, dosar care, desi aproape de final, s-a mutat de la Inalta Curte la Tribunal de doua ori dupa ce liderul PC a jucat alba-neagra cu functia de senator.

Citeste si:







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14088 vizualizari

  • +20 (20 voturi)    
    Si asta e ce s-a aflat pana acum (Duminică, 7 aprilie 2013, 22:45)

    bigbrother [utilizator]

    Daca astia ar fi singurii borfasi din tara asta, pai am fi cei mai fericiti, padurea ar avea cele mai putine uscaturi din lume.

    Din pacate, aia mari s-au baricadat bine si nu pica prea usor. Sper totusi ca macar cu trepadusii astia sa se faca ceva, si as incepe cu Dragnea, inainte sa se mai faca un referendum, cine stie ce dracu mai iese la vot, niste zombi, varcolaci si alte dracii.

    Pacat ca lucrurile nu merg mai repede, unele procese sunt pe rol de mult timp si probabil va mai dura rezolvarea lor. Dar si asa, daca justitia isi face in sfarsit treaba, parca mai e de stat in tara asta.
    • +3 (3 voturi)    
      Palme d'Or peste obraz la popor (Luni, 8 aprilie 2013, 11:07)

      Bwana [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

      Nu pot sa nu remarc la cei cu dosare ca toti vor sa fac un remake mult mai ambitios decat ala cu 4...3...2 al lui Mungiu!
      Nu vad decat 6 ani..10 luni...si restul zile...si vin hainele civile...vorba ceea.
      • +1 (1 vot)    
        Erata (Luni, 8 aprilie 2013, 12:41)

        Bwana [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

        vor sa faca...un remake...
  • -4 (6 voturi)    
    cad doar aia mici (Luni, 8 aprilie 2013, 3:09)

    gopo111 [utilizator]

    pe cind capetele cele mari , sau de aia nu se pot atinge cei de la dna? mai bine cu un glont in cap si scapam de toata judecata asta inutila
  • +13 (13 voturi)    
    Cel mai cinstit guvern/parlament (Luni, 8 aprilie 2013, 4:26)

    Kaladin [utilizator]

    In mintea dottorului prim plagiator e clar ca cinstea are conotatii ciudate.
  • +5 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 8 aprilie 2013, 8:52)

    polonyca [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
    Cel mai cinstit Guvern si Parlament! (Luni, 8 aprilie 2013, 8:57)

    bcorina [utilizator]

    Astfel de oameni au votat, astfel de oameni avem.
    Nu i-a interesat ca au dosare penale sau ca sunt condamnati.
    Deci nu ne mai miram si probabil cei care i-au votat asteapta "laptele si mirea" promise dar din pacate acestea s-au transformat in taxe si impozite marite, preturi mari la alimente si majorari la energie electirca si gaze.
  • +8 (8 voturi)    
    Tare reclama la pistoale fara autorizatie!!! (Luni, 8 aprilie 2013, 9:08)

    Bwana [utilizator]

    Ai zice ca este planul B...sau mai degraba planul poporului...in cazul in care justitia "derapeaza"!.
    Mitraliere sunt in catalog?...ca in bancul ala cu soldatul armatei eliberatoare care dupa ce a baut formolul in care erau cativa gusteri si broaste a intrebat custodele de la Antipa: "Krakadil..niet?"
  • +9 (9 voturi)    
    reprezentativ (Luni, 8 aprilie 2013, 9:12)

    quetzal [utilizator]

    cel mai reprezentativ pentru "starea natiunii" e ministrul Fenechiu si transformatoarele cumparate de la bulibasa, vopsite si vandute la stat ca noi. Nu tu o inginerie financiara, o spalare de bani, un cont in elvetia ci o escrocherie ordinara pe care si un recidivist analfabet ar fi putut-o face. Asta e nivelul alesilor poporului si implicit al votantilor lor.
  • +3 (3 voturi)    
    BRAVO ! (Luni, 8 aprilie 2013, 12:05)

    andreiu [utilizator]

    Urmariti-i!
    Nu conteaza din ce partid sunt trebuie sa fim cu ochii pe ce se intampla. Sa stim unde sa mergem sa aflam informatii actualizate despre cei cu manarii si sa tinem cont la VOT !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by