Monitorizare HotNews.ro

Marile dosare de coruptie in anul 2012 - Cate sentinte definitive, cate decizii in prima instanta si cine se judeca in continuare

de Victor Cozmei, Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2013, 19:05 Dosare Anticoruptie


Anul 2012 a fost unul dintre cele mai prolifice pentru justitia romaneasca in ceea ce priveste marile dosare de coruptie. Dintre cele 25 de dosare de coruptie monitorizate de catre HotNews.ro, 5 au fost inchise cu sentinte definitive si irevocabile, iar alte 8 au primit o decizie in prima instanta (4 condamnari, 4 achitari). Cea mai importanta decizie a fost condamnarea fostului premier Adrian Nastase pentru fapte de coruptie, o premiera in justitia romaneasca. Cel mai controversat dosar a fost cel al lui Dan Voiculescu, dosar care, desi aproape de final, s-a mutat de la Inalta Curte la Tribunal si invers dupa ce liderul PC a jucat alba-neagra cu functia de senator.
  • Vezi mai jos o sinteza a marilor dosare de coruptie monitorizate de HotNews.ro, cate termene s-au judecat, ce s-a decis si cate mii de zile au acumulat unele dosare in instanta

Prima condamnare a unui fost prim-ministru pentru fapte de coruptie


De departe cea mai importanta decizie definitiva in dosarele de coruptie la nivel inalt in anul 2012 a fost cea data intr-unul din dosarele fostului premier Adrian Nastase. S-a dat pentru prima data o condamnare definitiva pentru fapte de coruptie in cazul unui fost prim-ministru - Adrian Nastase, doi ani cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Tot in cazul lui Nastase, 2012 a insemnat si o achitare definitiva intr-un alt dosar - "Matusa Tamara".

Din totalul de 25 de dosare analizate de HotNews.ro, 5 au fost inchise cu sentinte definitive si irevocabile. Este vorba despre Dosarul "Trofeul calitatii" - Adrian Nastase (2 ani de inchisoare cu executare), Dosarul "Stramutati de lux" - Ionel Mantog (5 ani de inchisoare cu executare), Dosarul "Matusa Tamara" - Adrian Nastase (achitare definitiva), Dosarul "Mita la LPF" ¬ Dumitru Dragomir (achitare definitiva) si Dosarul "Armele de vanatoare" - Serban Mihailescu (sentinta finala de achitare).

8 decizii in prima instanta - 4 condamnari/ 4 achitari

Tot in cursul anului trecut, dintre cele 20 de dosare de coruptie monitorizate de HotNews.ro si fara sentinte definitive - 8 dosare au primit decizii in prima instanta. Patru decizii in prima instanta au fost de achitare (Dosarul "Rompetrol" ¬ Dinu Patriciu, Dosarul "Valiza" - George Becali, Dosarul "Posta Romana" ¬ Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, precum si Dosarul "Fabrica de zahar" - Gheorghe Falca), iar alte patru au fost de condamnare (Dosarul "Palinca si caltabosi" - Decebal Traian Remes si Ioan Muresan, Dosarul "Catalina Voicu", Dosar de luare de mita - Nicolae Mischie si Dosarul "Bunuri din China - Zambaccian I").  

Maraton de termene in unele dosare, stagnare in altele


In cursul anului 2012, dintre dosarele de coruptie monitorizate de HotNews.ro cele mai multe termene au fost judecate in Dosarul "Achizitii de lux 1" - Mihai Necolaiciuc - 26 de termene. El este urmat de Dosarul "Posta Romana" - Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy - cu 22 de termene si de Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi - cu 18 termene.

La polul opus, cele mai putine termene au fost judecate in cursul anului 2012 in dosarele "Caprioara" - Marian Oprisan (8 termene in 2012), "Valiza" - George Becali (7 termene in 4 luni, prima decizie pe fond) si in dosarul "Palinca si caltabosi" - Decebal Traian Remes si Ioan Muresan (5 termene si o prima sentinta). In aceste cazuri am avut in vedere dosarele care nu s-au inchis in 2012 cu sentinte definitive.

Un dosar de coruptie, rezolvat definitiv dupa 2.500 de zile

Dintre dosarele cu sentinte definitive, au petrecut cel mai putin timp in instanta Dosarul "Trofeul calitatii" - Adrian Nastase (finalizat in 1.721 zile de la inceperea urmaririi penale) si Dosarul "Matusa Tamara" - Adrian Nastase (finalizat in 1.554 zile de la inceperea urmaririi penale). La polul opus se afla dosarele "cu vechime": Dosarul "Armele de vanatoare" - Serban Mihailescu (finalizat in 2.477 zile de la inceperea urmaririi penale) si Dosarul "Stramutati de lux" - Ionel Mantog (finalizat in 2.470 zile de la inceperea urmaririi penale).

Taraganarea procesului in dosarul lui Dan Voiculescu - alba-neagra cu functia de senator

De departe cel mai controversat parcurs in 2012 l-a avut dosarul de coruptie al senatorului PC Dan Voiculescu. Dosarul s-a mutat de doua ori de la o instanta la alta, de la ICCJ la Tribunalul Bucuresti, iar in prezent derularea procesului a intrat in impas.

Taraganarea procesului a venit dupa ce Dan Voiculescu a demisionat in 25 iunie din Senat, la cinci zile de la condamnarea definitiva a lui Adrian Nastase, iar procesul sau care se apropia de final la Inalta Curte s-a mutat la Tribunalul Bucuresti. Pentru ca a renuntat la functia de parlamentar, instanta suprema si-a declinat competenta in cazul lui Voiculescu si a trimis dosarul la o instanta inferioara.

Acolo procesul a fost reluat, a inceput sa prinda viteza, Dan Voiculescu este audiat pentru prima data in fata instantei, insa, dupa alegerea sa ca senator la alegerile din 9 decembrie, a venit randul Tribunalului Bucuresti sa-si decline competenta si sa retrimita spre judecare cazul la Inalta Curte.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt inca foarte clare. HotNews.ro a scris ca avocatii lui Voiculescu au sustinut insa ca, din moment ce nu a depus juramantul in parlament, Voiculescu nu a dobandit oficial calitatea de senator, prin urmare dosarul trebuie judecat mai departe la Tribunal. Cazul sau este fara precedent in justitia romaneasca.

Mai jos, HotNews.ro va prezinta o situatie pe scurt cu derularea procesului in 2012 in dosarele de coruptie monitorizate:

Dosare inchise definitiv cu sentinte date in 2012

Adrian Nastase
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Dosarul "Matusa Tamara" - Adrian Nastase (finalizat in 1554 de zile de la inceperea urmaririi penale) - 3 termene si o achitare definitiva

Fostul premier Adrian Nastase a fost achitat definitiv in dosarul "Matusa Tamara". Nastase a fost acuzat ca inainte de a fi numit premier s-a intalnit cu Ioan Melinescu, pe atunci membru al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani (ONPCSB), care l-a informat ca in cadrul Oficiului exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank).

Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa ce Adrian Nastase l-a numit in functia de presedinte al ONPCSB Ioan Melinescu ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inamnat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase, sustineau procurorii. Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri.

Urmarirea penala in acest dosar a inceput pe 24 mai 2006. Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 31 mai 2007, sub acuzatia de dare de mita. Dosarul s-a intors la DNA in primavara lui 2008, pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti, iar in 31 iulie 2008 procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Dupa ce au respins, initial, in septembrie 2008 inceperea urmaririi penale, deputatii (in noua configuratie de dupa alegerile din noiembrie 2008) au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009. Adrian Nastase a fost retrimis in judecata pe 21 octombrie 2009, sub aceeasi acuzatie (dare de mita).

In 2012 s-au desfasurat trei termene la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar pe 3 septembrie 2012 magistratii l-au achitat definitiv si irevocabil pe Adrian Nastase si pe ceilalti inclupati si a respins ca nefondate recursurile procurorilor. Detalii despre dosar aici

Dosarul "Trofeul calitatii" - Adrian Nastase (finalizat in 1721 zile de la inceperea urmaririi penale) - 13 termene si condamnare la doi ani de inchisoare cu executare


Adrian Nastase a fost condamnat definitiv si irevocabil la doi ani de inchisoare cu executare in acest dosar pe 20 iunie 2012, la aproape 5 ani de la data inceperii urmaririi penale. Mai multe detalii despre dosar aici


Anul trecut, instanta a judecat 13 termene in 6 luni. Pe 30 ianuarie 2012, magistratii au decis in prima instanta condamnarea fostului premier la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea timp de 2 ani a drepturilor de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Decizia a fost atacata cu recurs, iar pe 10 mai 2012 avocatii lui Adrian Nastase au depus peste 20 de cereri si exceptii de neconstitutionalitate. Acestia au contestat si compunerea completului de cinci judecatori, iar Inalta Curte a respins toate solicitarile. La termenul din 23 mai 2012, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a prezentat instantei o adresa semnata de seful institutiei Adrian Balaban Grajdan prin care ISC renunta la calitatea de parte civila in dosar si implicit la recuperarea unui prejudiciu de 1,5 milioane euro. DNA a deschis o ancheta in urma acestei adrese, iar premierul Victor Ponta l-a demis pe Grajdan. ISC a trimis apoi ICCJ o noua adresa prin care solicita instantei sa ia act de nulitatea adresei fostului sef Adrian Balaban Grajdan.

Serban Mihailescu
Foto: Agerpres
Dosarul "Armele de vanatoare" - Serban Mihailescu (finalizat in 2477 zile de la inceperea urmaririi penale) - 2 termene si sentinta finala de achitare

Serban Mihailescu a fost achitat definitiv de catre completul de 5 judecatori ai ICCJ pe data de 11 iunie 2012, in al doilea termen judecat in anul 2012. Initial, in decembrie 2011, Mihailescu fusese condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, iar decizia a fost atacata cu recurs.

Urmarirea penala in acest caz a inceput martie 2006, iar in luna mai 2006 Mihailescu a fost trimis in judecata. Ancheta a fost declansata in urma denuntului fostului consilier personal al lui Serban Mihailescu, Fanel Pavalache (arestat in 2002 si condamnat in 2004 la sase ani de inchisoare pentru coruptie). Acesta a sustinut ca, pe 22 octombrie 2001, Petru Serban Mihailescu i-a cerut 11 arme de vanatoare, in schimbul mentinerii sale in functie.

Detalii despre dosar aici

Dosarul "Stramutati de lux" - Ionel Mantog (finalizat in 2470 zile de la inceperea urmaririi penale) - 6 termene in 2012

Ionel Mantog
Foto: Rompres
Pe 9 iulie 2012, Ionel Mantog si fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnati de ICCJ la 5 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata. Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat sase termene in 2012 in acest caz. Detalii despre dosar aici.

In martie 2006, DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Ionel Mantog (la acea vreme secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului), sub acuzatia ca a folosit informatii ce nu sunt destinate publicitatii "in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite". Pe 6 septembrie 2006, Mantog a fost trimis in judecata pentru: infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, prevazute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000 (efectuarea de operatiuni financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii); abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata; fals in declaratii; fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Pe 31 octombrie 2006, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea dosarului de la Tribunalul Gorj la Tribunalul Sibiu. In aprilie 2011 Tribunalul Sibiu a hotarat condamnarea inculpatilor la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare, iar pe 30 noiembrie 2011 - Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe Ionel Mantog la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare si l-a achitat pe Ion Vulpe. Recursul s-a judecat la ICCJ, unde Ionel Mantog si fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnati la 5 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Dosarul "Mita la LPF" - Dumitru Dragomir (finalizat in 1860 zile de la inceperea urmaririi penale) - 3 termene in 2012 si achitarea definitiva

Dumitru Dragomir
Foto: Rompres
Dumitru Dragomir si ceilalti inculpati din dosarul "Mita la LPF" au fost achitati definitiv pe 22 octombrie 2012, dupa 34 de termene, dintre care trei judecate in cursul anului trecut. Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a fost acuzat ca a primit mita, in 2001, un teren de 350 mp in Bucuresti pentru a cumpara, in numele LPF, un teren si o constructie nefinalizata, ambele supraevaluate. La data comiterii faptei, Dragomir era deputat PRM de Valcea.

Urmarirea penala a inceput in noiembrie 2007, iar in data de 24 februarie 2011 Tribunalul Bucuresti a decis achitarea tuturor inculpatilor si ridicarea sechestrului de pe terenul in cauza. Pe 2 noiembrie 2011, apelul DNA a fost respins de Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca ICCJ sa decida pe 22 octombrie 2012 respingerea recursului DNA si achitarea definitiva si irevocabila a lui Dumitru Dragomir si a celorlalti inculpati.

Detalii despre dosar aici

Dosare cu o prima decizie, pe fond, data in 2012

Dosarul "Valiza" - George Becali (1477 zile de la trimiterea in judecata) - 7 termene in 4 luni, prima decizie pe fond

Gigi Becali
Foto: AGERPRES
Anul 2012 a adus achitarea in prima instanta pentru proaspatul deputat Gigi Becali in dosarul Valiza. Decizia nefiind definitiva a fost atacata cu recurs, insa nu s-a stabilit inca primul termen pentru judecarea sa. In 2012, dosarul "Valiza" a inregistrat 7 termene de judecata in 4 luni. Vezi detalii aici.

In dosarul "Valiza", celebrul finantator al Stelei este acuzat de dare de mita pentru ca, in mai 2008, ar fi incercat sa-i stimuleze cu 1,7 milioane de euro pe jucatorii de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj de care depindea deciderea campioanei Romaniei la fotbal. Becali mai este invinuit si ca, in 2006, le-ar fi oferit jucatorilor Gloriei Bistrita cate 5.000 de euro in cazul unui egal, respectiv cate 10.000 de euro in cazul unei victorii intr-un meci pe care urma sa-l dispute cu Rapid.

Dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)" - Adrian Nastase (2243 de zile de la trimiterea in judecata) - 11 termene in 3 luni, o condamnare in prima instanta

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in dosarul "Zambaccian I", in prima instanta, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj dupa un maraton record de 11 termene de judecata in mai putin de 3 luni la inceputul anului trecut. Procurorii au formulat recurs, insa nu s-a stabilit inca un termen de judecata al acestuia. Mai multe detalii aici.

Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastase in judecata in mai 2010. Pana in prezent au trecut peste 2.240 de zile de la trimiterea in judecata.
2309 zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Rompetrol" - Dinu Patriciu - 17 termene si o achitare in prima instanta

Dinu Patriciu
Foto: HotNews.ro
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat de catre Tribunalul Bucuresti in 28 august 2012 in dosarul "Rompetrol", dupa ce instanta a judecat 17 termene in 8 luni de zile. Mai multe detalii aici.

Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital. Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatii apararii, iar procesul s-a reluat in septembrie 2011, dupa un an de pauza. Pe 28 august 2012 instanta il achita pe Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol. Sentinta nu este definitiva, iar procurorii au facut apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Dosarul "Fabrica de zahar" - Gheorghe Falca (1889 zile de la trimiterea in judecata) - 10 termene si o achitare in prima instanta

Gheorghe Falca
Foto: Agerpres
In 2012 s-au judecat 10 termene in dosarul de coruptie "Fabrica de zahar" al primarului din Arad, Gheorghe Falca, si s-a dat prima decizie (de fond): Tribunalul Alba Iulia l-a achitat pe Gh. Falca (22 mai). Procesul continua cu recursul la Curtea de Apel Alba, inregistrand 3 amanari consecutive pe final de an. Mai multe detalii pe pagina dedicata dosarului.

Primarul Aradului e acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real. Prima decizie - 22 mai 2012 - Tribunalul Alba decide achitarea lui Gheorghe Falca si a celorlalti inculpati in dosar. DNA a facut recurs ce se judeca la CA Alba.

Dosarul "Palinca si caltabosi" - Decebal Traian Remes si Ioan Muresan (1662 zile de la trimiterea in judecata) - 5 termene si o prima sentinta

Traian Remes - Ioan Avram Muresan
Foto: Hotnews
Dosarul "Palinca si caltabosi" al fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, a inregistrat in 2012 doar 5 termene, dar unul dintre ele a adus si o prima decizie. Astfel, la inceputul anului, in februarie 2012, Decebal Traian Remes a primit o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu executare, la fel ca Ioan Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii si el. Dupa sentinta, procesul a luat o pauza, iar recursul la Inalta Curte a inceput pe 1 octombrie. Mai multe detalii pe pagina dedicata dosarului.

Dosarul lui Remes a fost deschis prin autodenuntul unuia dintre co-inculpati (Gheorghe Ciorba). Acesta le-a dezvaluit procurorilor ca, pe 13 septembrie si 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze la castigarea a doua licitatii publice.

Dosarul "Catalina Voicu" (959 de zile de la trimiterea in judecata) - 12 termene in 2012, prima sentinta in dosar

In 2012, dosarul de coruptie al fostului senator PSD Catalin Voicu a primit prima decizie, pe fond, si a inregistrat 12 termene (din care doua la recurs).

Catalin Voicu
Foto: AGERPRES
Pe 1 iunie 2012, senatorul Catalin Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Din pedeapsa se deduce perioada de aproape un an de zile petrecuta in arest preventiv. Alaturi de fostul senator, au mai fost condamnati si: omul de afaceri Costel Casuneanu - patru ani de inchisoare, cu suspendare, pentru cumparare de influenta; fostul judecator al ICCJ Florin Costiniu - trei ani de inchisoare, cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta; Marius Locic - patru ani de inchisoare, cu executare.

Recursul se judeca la ICCJ, la completul de cinci judecatori, iar urmatorul termen este pe 28 ianuarie.

In acest dosar, senatorul PSD Catalin Voicu a fost acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune). Detalii despre dosar.

Dosarul "Posta Romana" - Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy (750 de zile de la trimiterea in judecata) - prima sentinta in dosar: achitare

Mihai Toader, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy
Foto: Hotnews
Fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost achitati in 2012, in prima instanta, in dosarul "Posta Romana". Mihai Toader, fost director al institutiei, a fost condamnat la 6 ani cu executare. Sentinta a fost atacata cu recurs ce se judeca la ICCJ. In decursul anului trecut, ICCJ a judecat 22 de termene in acest dosar. Mai multe detalii.

In acest dosar, cei doi ministri au fost acuzati de procurori ca ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciul provocat de ingineria imobiliara care a vizat proprietatea situata in plin centru al Capitalei, pe Calea Victoriei, a fost estimat la peste opt milioane de euro.

Dosar de luare de mita - Nicolae Mischie (2761 de zile de la trimiterea in judecata) - 8 termene de judecata, o decizie de condamnare

Nicolae Mischie
Foto: Evenimentul Zilei
Nicolae Mischie, fost presedinte al CJ Gorj, a fost condamnat in iunie 2012, in prima instanta de catre Curtea de Apel Timisoara, la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Decizia nu este definitiva, ea a fost atacata cu recurs. In tot anul 2012, dosarul a adunat 8 termene de judecata, dintre care unul pentru recurs. Detalii despre dosar.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzat de procurori ca ar fi primit mita in valoare de mai multe sute de mii de euro, sub forma de masini, mobilier, aparatura electrocasnica sau lucrari de constructii, de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat sa obtina contracte publice preferentiale. Initial, Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare de Tribunalul Gorj, decizie confimata apoi de Curtea de Apel Timisoara. Inalta Curte a casat insa sentinta anterioara si a trimis dosarul, spre rejudecare, la Curtea de Apel din Timisoara care a dat prima sentinta in 2012.

Dosare care se judeca si nu au primit nici o decizie in 2012

Dosarul "I.C.A." - Dan Voiculescu (1491 de zile de la trimiterea in judecata) - 17 termene de judecata, proceduri tergiversate

Dan Voiculescu
Foto: Agerpres
Cel mai interesant traseu in instanta, in 2012, l-a avut dosarul de coruptie al senatorului PC Dan Voiculescu. Dupa un maraton de 10 termene in primele 6 luni ale anului, apropiindu-se de o prima pronuntare de sentinta, dosarul a fost mutat de la Inalta Curte la Tribunal dupa ce Dan Voiculescu si-a dat demisia din functia de senator, iar pe 20 decembrie dosarul este trimis din nou la ICCJ dupa ce Voiculescu iese din nou senator in urma alegerilor. Totusi, situatia in prezent este una incerta, Voiculescu nu si-a depus inca juramantul de senator, iar tergiversarea judecarii dosarului continua. Citeste mai multe aici: Cazul Voiculescu, o premiera juridica. Este senator sau nu?

In total, in 2012 - la ICCJ si la Tribunal - dosarul "I.C.A." a strans 17 termene de judecata. Vezi detalii despre caz aici.

In acest dosar, procurorii anticoruptie sustin ca 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. O urmarire penala in timp record (cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane.


Mihai Necolaiciuc
Foto: AGERPRES
Dosarul "Achizitii de lux 1" - Mihai Necolaiciuc (1790 de zile de la trimiterea in judecata) - 26 de termene in 2012

In dosarul "Achizitii de Lux I" al fostului director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti a judecat 26 de termene in anul 2012. Necolaiciuc a fost trimis in judecata la 1 februarie 2008, adica de peste 1790 de zile, iar pana in prezent inca nu s-a dat o decizie pe fond.

In decursul anului 2012, instanta a respins de mai multe ori cereri ale lui Necolaiciuc de a putea parasi Municipiul Bucuresti, precum si diverse solicitari de expertize si de modificare a controlului judiciar. Magistratii au aprobat in cele din urma o expertiza a scrisului si a semnaturii pe mai multe documente oficiale. In plus, instanta a aprobat pentru Necolaiciuc inlocuirea masurii de a nu depasi limita teritoriala a Municipiului Bucuresti cu masura obligarii de a nu depasi limita teritoriala a Romaniei.

Mihai Necolaiciuc este acuzat de procurorii DNA ca in perioada in care era director general al CFR ar fi ordonat achizitii ilegale in valoare de peste 18 milioane de euro. Fostul sef al Cailor Ferate Romane a fugit din tara in 2005 si a fost prins de autoritati patru ani mai tarziu, pe teritoriul Statelor Unite. Procedura de extradare a demarat imediat si pe 20 aprilie 2011 Necolaiciuc a ajuns in Romania.

Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi (603 zile de la trimiterea in judecata) - 18 termene in 2012

Monica Iacob-Ridzi
Foto: AGERPRES
In 2012 s-au judecat 18 noi termene in dosarul "2 mai" in care fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, este acuzat de fapte de coruptie dupa ce festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sportului cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private. Dosarul a fost trimis la instanta de judecata in mai 2011.

In 2012, Monica Iacob-Ridzi a fost audiata de catre instanta si a dat declaratii in fata judecatorilor pe parcursul a mai multor termene de judecata. Tot in 2012 au fost audiati mai multi martori, functionari din minister si fosti consilieri ai Monicai Iacob-Ridzi.

Dosarul "Aparatura medicala pentru penitenciare" - Serban Bradisteanu (2114 zile de la trimiterea in judecata) - 11 termene in 2012

Serban Bradisteanu
Foto: Agerpres
In 2012 s-au judecat 11 termene in dosarul de coruptie intentat medicului Serban Bradisteanu, fost senator PSD. Serban Bradisteanu este acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila. Prima faza a procesului s-a incheiat, dupa doi ani si jumatate, cu achitarea medicului, insa DNA a facut apel si din decembrie 2010 s-a decis rejudecarea procesului.

In 2012, dosarul s-a judecat la Tribunalul Bucuresti si, printre mai multe amanari pe diverse motive, Ministerul Justitiei a cerut in instanta reactualizarea sumei imputate cardiologului Serban Bradisteanu si a cerut recuperarea a 9,2 milioane de euro. Mai multe detalii pe pagina dedicata dosarului.

Dosarul "Mita de la PIC" - Antonie Solomon (1014 zile de la trimiterea in judecata) - 17 termene in 2012

In dosarul "Mita de la PIC" al fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, Tribunalul Galati a judecat 17 termene in 2012. Printre amanari, audieri de martori si cereri facute de catre Antonie Solomon si Cornel Penescu, instanta a decis definitiv sa revoce masura preventiva de a parasi tara in cazul lui Solomon. Mai multe detalii pe pagina dedicata dosarului.

Antonie Solomon
Foto: Agerpres
In dosarul "Mita de la PIC", fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, este acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu, si pentru a conecta noul hipermarket la reteaua publica de transport in comun. Edilul a petrecut sase luni in arest preventiv, in perioada martie-septembrie 2010. Dosarul a acumulat peste 1000 de zile de la trimiterea in judecata.

Dosarul "Retrocedarile ilegale" - Radu Mazare si Nicusor Constantinescu (1523 de zile de la trimiterea in judecata) - proces reluat in 2012, 13 termene


Radu Mazare
Foto: Agerpres
Anul 2012 a fost anul in care s-a reluat judecarea dosarului de coruptie al edilului din Constanta, Radu Mazare. In martie 2012, Curtea Constitutionala a respins exceptiile de neconstitutionalitate invocate de Mazare in 2010, iar procesul a continuat la Curtea de Apel Bucuresti. Tot in 2012, Radu Mazare a dat primele declaratii in dosar in calitate de inculpat. In total, in 2012 s-au judecat 13 termene din dosar. Mai multe detalii pe pagina dedicata dosarului.


In dosarul "Retrocedarile ilegale", DNA acuza o retea din care ar face parte primarul Constantei, Radu Mazare, si actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) si care ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.

Dosarul "Loteria I" - George Copos (2403 zile de la trimiterea in judecata) - 13 termene in 2012, nicio decizie


George Copos, patronul Rapidului
Foto: AGERPRES
In 2012 s-au judecat 13 termene in dosarul "Loteria I", in care este judecat pentru fapte de coruptie omul de afaceri si fostul senator George Copos. Judecarea dosarului in anul 2012 a insemnat, de fapt, o serie de amanari pe diverse motive procedurale, precum si pentru neprezentarea martorilor la mai multe termene. Dosarul se judeca in prezent la Tribunalul Bucuresti si, dupa peste 2.400 de zile de la trimiterea in judecata si plimbarea sa pe la mai multe instante, dosarul inca nu a primit o decizie pe fond. Mai multe detalii.

In rechizitoriul procurorilor se precizeaza ca Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro.

Dosar de santaj - Dan Pasat (636 de zile de la trimiterea in judecata) - 16 termene

Un an cu amanari peste amanari, dosarul fostului deputat Dan Pasat a mai strans 16 termene si a implinit peste 630 de zile de la trimiterea in judecata. Detalii despre dosar aici.

In dosarul care se judeca la Curtea Suprema, procurorii il acuza pe Dan Pasat, deputat PNL trecut in februarie 2010 in tabara PDL, de comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu, ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.

Dosarul "Trafic cu terenuri" - Marinica Cazacu (1661 de zile de la trimiterea in judecata) - 9 termene in 2012

Marinica Cazacu
Foto: Agerpres
In 2012, dosarul de coruptie al fostului prefect de Ialomita, Marinica Cazacu, a inregistrat 9 termene de judecata, majoritatea fiind amanari. Printre audieri de martori si amanari, instanta a admis efectuarea unei expertize asupra terenurilor din dosar. Dosarul se afla pe rolul instantei de judecata din iunie 2008. Mai multe detalii din dosar.

Procurorii sustin ca fostul prefect PD al judetului Ialomita, Marinica Cazacu, ar fi pus bazele unui mecanism prin care retroceda ilegal terenuri in beneficiul unor apropiati. Dupa cum sustin procurorii, folosindu-se de pozitia sa, demnitarul ar fi pus in posesie cu peste 225 de hectare de teren valoros, cu deschidere la DN2A, unor persoane neindreptatite la acest lucru. In acest mod, Cazacu ar fi produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro Administratiei Domeniilor Statului si unor persoane fizice.

Dosarul "Privatizarile strategice" - Codrut Seres si Zsolt Nagy (1367 de zile de la trimiterea in judecata) - 18 termene

Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres
Foto: Rompres
Anul 2012 a adus 18 termene de judecata in dosarul fostilor ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy, insa nici o decizie in prima instanta. De la data trimiterii in judecata au trecut peste 1300 de zile, adica aproape 4 ani. Mai multe detalii.

In acest dosar, fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare.


Dosarul "Retrocedari ilegale" - Cristian Poteras (673 zile de la trimiterea in judecata) - 14 termene in 2012


Cristian Poteras
Foto: AGERPRES
In 2012, dosarul de coruptie al fostului primar din Sectorul 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a inregistrat 14 termene de judecata la Judecatoria Sectorului 6, insa inca nici o decizie pe fond. De la trimiterea dosarului in judecata s-au adunat 673 zile. Mai multe detalii.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, este acuzat ca ar fi atribuit ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren in Capitala. Printre beneficiari s-ar fi aflat si un var al sotiei edilului. La nivelul lui 2006, valoarea terenurilor retrocedate neintemeiat era de 58 de milioane de euro, sustin procurorii. Proprietatile au fost vandute ulterior, pentru circa 82 de milioane de euro.

Dosarul "Caprioara" - Marian Oprisan (2404 zile de la trimiterea in judecata) - doar 8 termene in 2012


Marian Oprisan
Foto: AGERPRES
De mai bine de 5 ani, procesul lui Marian Oprisan treneaza si a fost mutat de mai multe ori de la instantele din Vrancea la cele din Cluj si invers. In prezent, dosarul se judeca la Judecatoria Cluj-Napoca si, in 2012, a inregistrat 8 termene. Au trecut peste 2400 zile de la trimiterea dosarului la instanta si inca nu s-a dat nici o decizie pe fond. Mai multe detalii aici.

In dosarul Caprioara, procurorii au acuzat modul in care a achizitionat Marian Oprisan, in numele Consiliului Judetean Vrancea, un complex turistic, felul in care a cheltuit banii CJ pentru anumite actiuni de protocol, dar si unele nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























12258 vizualizari

  • +10 (14 voturi)    
    apreciere (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:42)

    elwis [utilizator]

    apreciez demersul d-voastra ! sper sa-l mentineti 'actualizat' !
    • -1 (3 voturi)    
      :) (Marţi, 8 ianuarie 2013, 14:13)

      GabrielMihai [utilizator] i-a raspuns lui elwis

      Si eu apreciez, dar cum se face ca nu sunt si membrii pdl?
  • +7 (15 voturi)    
    Justitia o face Felix (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:46)

    Stefan Hontz [utilizator]

    Oare ce sase mai sunt ca justitia sa isi urmeze cursul avand in vedere ca in momentul de fata suntem condusi de un hot un mincinos si un trantor?
    • +1 (3 voturi)    
      pai e vina justitiei (Luni, 7 ianuarie 2013, 23:09)

      Goriot [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Hontz

      nu a lui Dan Voiculescu, in aceste circumstante.
      • 0 (0 voturi)    
        voiculescu e relaxat (Marţi, 8 ianuarie 2013, 12:06)

        soldepace [utilizator] i-a raspuns lui Goriot

        nu pare a avea probleme cu ica
  • +8 (12 voturi)    
    Guvernul Pinocchio 2 (Luni, 7 ianuarie 2013, 19:57)

    Stefan Hontz [utilizator]

    Ce promitea Pinocchio de la Guvern? Ca nu se va cheltui mai mult cu trântorii din parlament si guvern, nu?
  • +4 (6 voturi)    
    ?! (Luni, 7 ianuarie 2013, 20:59)

    SRA [utilizator]

    Fenichiu ?
  • +4 (6 voturi)    
    tabloul (Luni, 7 ianuarie 2013, 21:10)

    cotora [utilizator]

    dupa cum arata, cei mai multi sunt de la usl, nu este de mirare, apropos, cei mai multi si cei mari politicieni milionari conform top 300 capital si forbes 500, sunt in partidul de stanga, numit psd, partidul saracilor, taranilor, muncitorilor
    • -2 (4 voturi)    
      procesul lui Voiculescu (Luni, 7 ianuarie 2013, 23:25)

      Goriot [utilizator] i-a raspuns lui cotora

      e problema justitiei, si nimeni nu o opreste din curs.
  • +2 (6 voturi)    
    Raportul PSD / PDL (Luni, 7 ianuarie 2013, 21:27)

    Serje [utilizator]

    Daca am contabiliza dosarele ar rezulta un campion fara adversar prin PSD, acest partid puternic prin mafia care ii aduna pe fostii nomenclaturisti si securisti ai lui Ceasca. Au fost baieti destepti si scoliti inainte de 89, cu Stefan Gheorghiu si alte cursuri, au ramas la fel in frunte ca doar nu i-a pus nimeni sa faca un pas inapoi, sa lase pe altii. De unde altii ca doar Ceasca a strans in jurul lui numai baieti cu calitati deosebite.
    Varanul Felix a vrut s-o ia inainte, pe cont propriu cu partidul lui de conserve dar nu i-a iesit. A reusit sa faca insa cei mai multi bani si cu acestia ii tine in mana pe ceilalti gorobeti, mai saraci cu duhul, cu aranjamentele, cu diversiunile, cu stiinta sa de vechi si harsit securist. N-are mama, n-are tata, la propriu dar si la figurat, nu se opreste in fata nici unui obstacol care i se pune in cale, fie ca e Statul de drept, lege, rusine, bun simt, omenie. Nimic, mafiot in cel mai inalt gard, ajuns in varful oligarhiei mafiote a Romaniei. Le state s-est moi (adica el). El taie si spanzura dupa cum ii vor muschii, cel mai mare bandit, evazionist, mincinos, intrigant, diversionist. Pana nu scapam de el n-o sa avem liniste in Romania.
  • +2 (6 voturi)    
    jurnalism? (Marţi, 8 ianuarie 2013, 3:31)

    Mircea M. [utilizator]

    Sa consideri "(carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro" mare coruptie mi se pare o lipsa de profesionalism, in cel mai bun caz. Nu comentez condamnarea celor implicati ci doar amploarea exagerata a unui caz derizoriu, din pacate, pentru politicienii din Romania.
    Faptul ca anul trecut au existat "4 condamnari, 4 achitari" mi se pare cel mai grav. Avem juristi care nu mai prididesc sa ne explice cum trebuie sa invatam noi legile, dar ei nu par sa fie in stare sa o aplice :(
  • +2 (4 voturi)    
    of, of, cate "succesuri"... (Marţi, 8 ianuarie 2013, 8:54)

    contele_de_saint_simon [utilizator]

    Iau la intamplare exemplul dosarului "palinca si caltabosi". Cata circaraie au facut mass-media pro-fostul regim PDL-as si basist in februarie 2012, cata mascarada, inclusiv in institutii si documente ale UE, s-a facut pe marginea faptului ca, finalmente au fost condamnati doi fosti ministri...

    Vax albina! Decizie in prima instanta, totul ramane in coada de peste pana la si dupa recurs.

    Doamnelor si domnilor, din fericire, fosti ocarmuitori ai acestei tari (ma refer la indivizi manipulatori de tipul Macovei, Morar etc.), probabil ca, in mentalul si perceptia domniilor voastre, va ghidati dupa definitia data de pasarea maiastra a Romaniei, Elena Basescu, si considerati ca fiind "succesuri" faptul ca aveti rezolutii partiale pentru niste fumigene pe care le vanturati prin presa care va este obedienta. Si va incanta, ca doar domnul Morar spunea ca ii place statistica, sa includeti o decizie in prima instanta in dreptul realizarilor intr-un an.

    E drept, pentru oamnii care nu-s obisnuiti cu sisteme de evaluare a performantei (asa cum se intampla in corporatii), orice suna a condamnare pare un succes si uite cum domnul Morar devine un erou national. Dar nu e nici corect stiintific sa nu precizati ce inseamna cu adevarat o condamnare si nici nu e moral sa manipulati oamenii cu "succesuri" care sunt, de fapt, semi-esecuri.

    Si cel mai grav este ca daca ponderi importante din aceste "succesuri" vor deveni esecuri, nu madame Macovei va avea de suferit, ci sistemul de justitie isi va pierde credibilitatea. Si asta in timp ce madame Macovei a initiat toata aceasta pseudo-eradicare a coruptiei care, iata, se dovedeste nimic altceva decat o alta treaba romaneasca facuta pripit, la plesneala, ca merge si-asa... Din pacate, chiar si la Bruxelles...
    • +1 (1 vot)    
      dehhhh............ (Marţi, 8 ianuarie 2013, 11:25)

      samariteanul [utilizator] i-a raspuns lui contele_de_saint_simon

      Romania are cel mai mafiot sistem al justitiei si mizeria asta nu se va eradica niciodata!!!!La noi ar trebui sa judece judecatori din Germania,SUA,Belgia,Olanda nu judecatorii nostri care intro proportie covarsitoare sunt manjiti si facuti milionari peste noapte!!!!!!!!!!
  • +1 (1 vot)    
    concluzie finala.......... (Marţi, 8 ianuarie 2013, 11:23)

    samariteanul [utilizator]

    Degeaba va mai agitati sa-i puneti pe toti excrocii pe tapet" pentru ca Justitia este de tot rahatul si dosarele vor fii pe aceasi masura,finalizate!!!
    Nu vom avea o justitie sanatoasa,niciodata atata timp cat fura,mint si inseala judecatori,procurori,politisti si mai ales avocatii!!!!!Si atata timp cat copii acestor talhari din Justitie sunt promovati de parintii lor in fotolii de magistrat,politist,avocat sau procuror despre ce vorbim????
    Romania este si va ramane in veci un stat mafiot de trista amintire in toata istoria ei!!!!!!!!!
  • -2 (2 voturi)    
    ... (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 12:40)

    GabrielMihai [utilizator]

    este clar ca justitia actioneaza impotriva USL, justitia nu trebuie controlata de nimeni, iar piratul o are in mana, o controleaza!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by