Motivarea deciziei in dosarul Loteria I: Se impune indepartarea lui George Copos de la activitati ce presupun incredere publica

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 1 aprilie 2013, 20:15 Dosare Anticoruptie


George Copos
Foto: Rompres
Judecatoria Sectorului 2 arata in motivarea deciziei din dosarul Loteria I ca se impune indepartarea lui Gheorghe Copos de la activitatile care presupun increderea publica si exercitiul autoritatii, ca pedeapsa accesorie, avand in vedere natura si gravitatea infractiunii savarsite de acesta, transmite Mediafax.

Omul de afaceri Gheorghe Copos a fost condamnat, in 29 ianuarie, de Judecatoria Sectorului 2 la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I, in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Compania Loteria Romana.

Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Ratiu, Nicolae Cristea au fost condamnati la cate patru ani de inchisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare.

Instanta arata, in motivarea deciziei de condamnare, obtinuta de Mediafax, ca faptele de care a fost acuzat Gheorghe Copos exista, sunt prevazute si pedepsite de legea penala si "au fost comise cu forma de vinovatie ceruta de lege", astfel ca pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare "este de natura sa asigure atingerea scopurilor preventiv-educative si sanctionatorii ale pedepsei".

Judecatorul Toma Florian Ciorgoda i-a stabilit lui Gheorghe Copos si o serie de pedepse accesorii, "avand in vedere natura si gravitatea infractiunii savarsite, precum si imprejurarile cauzei si persoana inculpatului".

Potrivit judecatorului, "se impune indepartarea inculpatului de la activitatile care presupun increderea publica, exercitiul autoritatii, dar si increderea in reprezentantii unor entitati juridice implicate in circuitul comercial, faptele savarsite generand o nedemnitate sub aspectul execitarii acestora".

La individualizarea judiciara a pedepselor date lui Copos si celorlalti inculpati din dosarul Loteria I instanta a avut in vedere "gradul deosebit de ridicat de pericol social concret al faptelor lor, modalitatea de comitere a acestora, de catre mai multe persoane impreuna, in mod premeditat, dupa un plan infractional complex, profitand de cunostintele lor in domeniul financiar, contabil si fiscal, respectiv de influenta si pozitia pe care le detineau in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) si in firmele implicate".

Totodata, instanta a avut in vedere in stabilirea pedepselor numarul foarte ridicat de acte materiale comise, valoarea foarte ridicata a prejudiciului cauzat bugetului de stat, conduita inculpatilor inainte de savarsirea faptei, dar si atitudinea nesincera a acestora, "manifestata constant atat pe parcursul urmaririi penale cat si al judecarii cauzei".

Instanta le-a interzis celor cinci dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de cinci, respectiv patru ani dupa executarea pedepsei.

Totodata, instanta i-a obligat pe Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Rosa - ambii in solidar cu partile responsabile civilmente SC Ana Electronic si SC Romtur GM Impex, precum si pe Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu sa plateasca ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit.

Instanta a mai dispus ca, in solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Ratiu si Gabriel Rogoveanu sa plateasca ANAF 166.217 lei, cu titlu de despagubiri materiale, precum si majorari, penalitati si dobanzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Ratiu mai trebuie sa plateasca ANAF despagubiri materiale de 8.800 de lei, precum si majorari, penalitati si dobanzi la aceasta suma.

Instanta a constatat ca partea responsabila civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiata din evidentele Registrului Comertului.

Judecatoria Sectorului 2 a mentinut sechestrul asigurator dispus de procurori in cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, si in cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro si 910,50 lei.

Decizia instantei Judecatoriei Sectorului 2 nu este definitiva, fiind contestata la Tribunalul Bucuresti.

In dosarul Loteria I, omul de afaceri Gheorghe Copos, patron al echipei de fotbal Rapid Bucuresti si actionar la firme din grupul Ana, a fost trimis in judecata in iunie 2006, la putin timp dupa ce si-a dat demisia din functia de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o frauda de peste un milion de euro.

Alaturi de el sunt judecati, pentru evaziune fiscala, Gilio Giuzepe Roza, actionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei "ProRapid", precum si Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodata, au fost trimisi in judecata Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei ProRapid, si Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, impreuna cu Roza si cu sprijinul lui Cristea si Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea data).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Romtur GM Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei, inculpatii ar fi ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa-zis "pachet" de 38 de spatii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, catre Compania Nationala Loteria Romana.

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre Loterie a spatiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Ratiu.

In rechizitoriul se arata ca Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) - a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponsorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.

In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii au mentionat in dosar ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.

Procurorii au mai mentionat ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar.

In 9 decembrie 2009, instanta suprema a decis ca dosarul Loteria I sa fie judecat de instanta Judecatoriei Sectorului 2. Magistratii instantei supreme au admis, astfel, exceptia necompetentei instantei dupa calitatea persoanei in acest dosar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1687 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    trebuia închisoare pe viață (Marţi, 2 aprilie 2013, 12:17)

    visio [utilizator]

    și confiscarea totală a averilor...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by