Propunerea deputatului Iordache (PSD): Procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 5 aprilie 2013, 0:49 Dosare Anticoruptie


Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari sunt inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala, anunta Gandul.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Comisia Juridica de la Senat urmatorul amendament: "Art.129 - (1) Datele si informatiile de interes pentru securitatea nationala, rezultate din activitatile autorizate, daca indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, sunt retinute in scris si transmise organelor de urmarire penala, potrivit Codului de procedura penala, cu propunerea de declasificare, dupa caz, totala sau in extras, potrivit legii, a incheierii si a mandatului prevazute la art.125. Convorbirile sau comunicarile interceptate se ataseaza procesului-verbal prevazut in art.61 din Codul de procedura penala numai in masura in care acestea au vizat   infractiuni   contra   securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale".

In luna noiembrie a anului trecut, HotNews.ro atragea atentia ca guvernul Ponta este pe cale sa limiteze drastic atributiile SRI si posibilitatea serviciului de a valorifica in instanta, ca probe, informatii care privesc marea coruptie. Modificarile operate la legea sigurantei nationale, daca vor intra in vigoare, vor avea ca efect si compromiterea unor dosare de coruptie deja incepute in temeiul unor mandate pe siguranta nationala, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

Un prim efect al adoptarii acestei modificari la legea de punere in aplicare a Codului Penal si implicit la legea sigurantei nationale este ca informatii cheie obtinute de SRI in baza mandatelor de siguranta nationala nu vor mai putea fi folosite in instanta daca vizeaza, de pilda, fapte de coruptie. Faptele de coruptie nu sunt considerate prin lege amenintare la siguranta nationala, doar in strategia de aparare a tarii adoptata de CSAT. Or, legea bate strategia, care este mai degraba un document programatic, de politica a statului, fara forta juridica.

Un alt doilea efect al legii ar fi ca numeroase dosare deschise deja in baza mandatelor de siguranta nationala vor fi compromise. In primul rand ca articolul vizeaza modificarea legii sigurantei nationale, si va deveni operabila din clipa publicarii in Monitorul Oficial. Apoi, in 2014 va intra in vigoare oricum legea de aplicare a noului Cod Penal. In penal este singurul domeniu in care legile retroactiveaza daca sunt favorabile inculpatilor. Altfel spus, numeroase mari dosare de coruptie deschise in trecut in baza unor mandate de siguranta nationala vor fi inchise deoarece probele culese de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala vor fi anulate in instanta.

Planul de preluare a controlului asupra serviciilor de informatii a fost enuntat inca din vara de politicieni liberali (vezi interceptarile din dosarul Curentul si Motorul) si de Vocea Rusiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2079 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 aprilie 2013, 1:08)

    [anonim]

    • +2 (4 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 5 aprilie 2013, 9:59)

      polonyca [anonim] i-a raspuns lui

  • +19 (19 voturi)    
    Ce legi mai face PSD-ul? (Vineri, 5 aprilie 2013, 1:11)

    denvarel [utilizator]

    Nimic economic, sau social. Prioritara este ascunderea urmelor furturilor si/sau declararea lor nule pentru instante.
    Toti tipa impotriva coruptilor si coruptiei dar nu vad unul care sa propuna o lege de definire a factorilor agravanti in coruptie. De pilda: una e sa iei spaga 1000 euro daca esti privat si alta daca esti ministru. Mie mi se pare e mult mai periculos pentru societate un ministru spagar decat un patron zgarcit.

    Dar ei nu. O lege prin care perioada de prescriptie a infractiunilor, daca au fost desfasurate in perioada in care au fost parlamentari, sa fie injumatatita ar fi excelenta cred, in viziunea lor.
  • +12 (12 voturi)    
    ? (Vineri, 5 aprilie 2013, 1:20)

    cotora [utilizator]

    politicienii fac ce fac, numai sa scape justitie
    • +12 (12 voturi)    
      Au fost votati in mod democratic? (Vineri, 5 aprilie 2013, 3:31)

      Ion B [utilizator] i-a raspuns lui cotora

      Au fost!
      Si atunci de ce sa ne plangem? Multi spuneau: La ce sa ma duc, toti sunt la fel! Si s-au dus pensionarii si cei nemultumiti de guvernul care I-a trecut puntea. Si au votat un parlament cu majoritatea de 70%. De ce atata suparare dupa 20+ ani de democratie? Parca Havel zicea ceva de genul: Fiecare natiune isi are conducatorii pe care ii merita.
      Ura.
  • +11 (11 voturi)    
    când plătești 1mil de eur pt un (Vineri, 5 aprilie 2013, 2:29)

    visio [utilizator]

    combinat petrochimic, e clar ca se numește atentat la siguranța națională; în primul rând este un furt, nu o afacere; în al doilea rând, implică riscuri sociale inacceptabile iar expresii de genul ”nu îm pasă” sau ”dealurile Moldovei sunt superbe” artă intenții criminale; apoi, acel combinat poate este vândut unui inamic al interesului Statului român; că totul începe cu un funcționar corupt, este clar pentru toată lumea; eu cred că acestestă propunere nu trece pentru că în pușcării nu este implementat sistemul de vot electronic și altfel nu se va putea...sincer, cred că felix va face crăciunul acestui an la pușcărie...
  • -9 (11 voturi)    
    Foarte bine (Vineri, 5 aprilie 2013, 6:58)

    xrogo [utilizator]

    procurorii abuzau de mandatele pe siguranta nationala,le obtineau si apoi foloseau datele in alte cazuri,cazuri pentru care in mod normal nu puteau obtine mandat.
    • +8 (8 voturi)    
      Mda... (Vineri, 5 aprilie 2013, 8:46)

      vladf [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Iar toti acei oameni inregistrati erau niste usi de biserica, niste sfinti.
      Pe mine ma pot asculta 24/24 nu am nimic de ascuns si nu invart nimic dubios.
      Nu incalc legea si nu mi-e frica.
      In schimb aceste scursuri sunt murdari pana la oase.
    • +6 (6 voturi)    
      scopul? (Vineri, 5 aprilie 2013, 10:10)

      gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      tu de fapt ce vrei? vrei sa te uiti la tehnicalitati sau vrei ca hotii sa fie prinsi? de fapt sa te intreb altfel, esti tot un hot de sustii astfel de masuri? eu pot fi ascultat, nu mi-e frica, lor de ce le e frica?
    • -2 (4 voturi)    
      Abuzuri in Romania? (Vineri, 5 aprilie 2013, 10:28)

      traianw [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Legea sigurantei nationale este atat de prost conceputa incat lasa loc de abuzuri. E facuta in mod special pentru ca cei care nu pot fi acuzati de nimic altceva, sa fie "bagati" la "siguranta nationala".

      Vreau sa va spun ca este posibil, si chiar se practica: atunci cand nu prea au cu ce sa-l "prinda", procurorii cer urmarirea convorbirilor telefonice prin mandat pe legea sigurantei nationale. Legea e atat de "laxa" incat permite si asa ceva, fara cea mai mica dovada ca ar fi de competenta sigurantei nationale cazul respectiv. Este de ajuns ca procurorul sa puna expresia "siguranta nationala" in documentele elaborate de el, si gata - s-a facut!

      E normal?

      Legea sigurantei nationale este "gaura de securitate" prin care mafia politico-financiara din Romania manipuleaza insitutiile statului asa dupa cum vor interesele lor meschine.

      Daca nu credeti, informati-va.

      Da, hotii trebuie sa raspunda pentru toate hotiile pe care le fac, dar si oamenii cinstiti trebuie sa fie aparati in fata abuzurilor mafiei. Pentru ca in Romania de azi e de ajuns sa privesti "cum nu trebuie" pe cineva ca mai apoi sa te trezesti ca nu stii de ce ti se petrec toate cate se petrec...

      Institutiile statului trebuie sa iasa de sub influenta nefasta a mafiei care sugruma tara asta de zeci de ani. Asta este si unul dintre motivele pentru care tiunerii nu vad nici-un viitor aici, si prefera sa plece in alte tari. Ne plangem ca ne pleaca copiii dar ne facem ca nu vedem realitatea. Preferam sa judecam simplist in alb sau negru, pentru ca suntem lasi si ne complacem in mocirla asta.
      • -1 (1 vot)    
        In Romania nu exista abuzuri (Vineri, 5 aprilie 2013, 11:26)

        traianw [utilizator] i-a raspuns lui traianw

        Asa sa inteleg din moment ce la tot ce am scris eu mai sus am primit MINUS. Vreau sa mai comentez si asta: daca nu va dati seama ca abuzurile exista si chiar sunt "la ordinea zilei", atunci nu pot decat sa va spun inca o data: informati-va.

        Hotii trebuie prinsi, dar cu mijloace corecte si cinstite. Procurorii trebuie sa se "puna pe munca", nu sa aleaga mereu calea cea mai usoara apeland la "siguranta nationala". In definitiv, si ei trebuie sa isi justifice salariul, asa-i? De ce sa "presteze" cinstit?

        Transformarea e necesara in Romania. Justitia trebuie sa isi faca treaba in mod corect si sa iasa de sub influenta mafiei. Altfel totul nu va fi decat un spectacol pentru public.
        • +1 (1 vot)    
          amice (Vineri, 5 aprilie 2013, 22:16)

          gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui traianw

          hotii se folosesc de toate tertipurile legale, de toate tehnicalitatile. eu nu am nimic impotriva ca statul ma poate asculta cand vrea muschiul lui daca se pare ca eu pot fi un infractor. cum iti dai seama de asta? pai de ex daca eu afisez un nivel de trai mult peste veniturile legale declarate, de exemplu.

          Mai mult, hai sa vedem ce propui tu. Propui ca x sa nu mai poate fi acuzat de o fapta daca fapta aia a fost descoperita din intamplare sau pt ca x a fost urmarit pt alta fapta. E ca si cum te-ar opri politia ca ai trecut pe rosu si in masina ta sunt gasite 2 cadavre iar politistul nu poate face nimic, nu te poate acuza de nimic doar pt ca ai fost oprit pt ca ai trecut pe rosu. Intelegi aberatia a ceea ce sustii tu pe aici?
  • +15 (15 voturi)    
    adica hotul e om cinstit ? (Vineri, 5 aprilie 2013, 7:07)

    nedumeritul [utilizator]

    daca hotul e dovedit de catre SRI si nu de catre politie sau procuratura este om cinstit?Ce importanta are cine si cum dovedeste furtul din moment ce el este dovedit ?
    In SUA e folosita expresia "in afara de orice dubiu" si se pare ca este eficienta......
    Indignarea mondiala a populatiei (Grecia Spania Romania etc.) impotriva coruptiei practicate de catre bogatasi ne-a apropiat de momentul in care comunistii vor asmuti populatia sa de foc vilelor si sa declare globul pamantesc "proprietatea poporului"
  • +8 (8 voturi)    
    Hehehe... (Vineri, 5 aprilie 2013, 7:56)

    gussy [utilizator]

    Adevarul este ca, fara presiunea externe a UE si USA pe guvernantii nostri, in ceea ce priveste justitia, fratii Camataru, de exemplu, ieseau managerii anului in domeniile financiar-bancar (camatarie}, paza si protectie (taxe de protectie), resurse umane (trafic de persoane, prostitutie) si, mai ales, lobby (trafic de influenta-sunt sprijiniti de unii politicieni, scurgeri de informatii si dare de mita-mituiesc politisti, procurori, judecatori, avocati).
  • +4 (4 voturi)    
    Ca si cum .. (Vineri, 5 aprilie 2013, 9:56)

    sands [utilizator]

    atentatele la siguranta nationala nu s-ar face si prin coruptie. Incredibil... Ar trbui mediatizat mai mult acest individ Florin Iordache PDS si dat ca exemplu. Poate electoratul din circumscriptia care l-a votat sa fie si el "tras la raspundere" cumva mai direct incat sa vada singuri oamenii aceia ca nu e bine sa votezi fara cap. (circumscripţia electorală nr.30 OLT, colegiul uninominal nr.5)
    Mai mult, aflu din alte articole ca "Modificarea Constitutiei, in mainile deputatului PSD de Olt Florin Iordache" ...si ca "Acesta este un bun profesionist care de-a lungul anilor a dovedit ca isi merita locul in comisiile parlamentare in care a activat ".....lol :)))))
  • +6 (6 voturi)    
    stat mafiot (Vineri, 5 aprilie 2013, 10:12)

    Vuck [utilizator]

    Romania a ajuns un stat mafiot.
    Deabia acuma iese la iveala partea de deasupra a icebergului: judecatori platiti de inculpati pentru solutii favorabile, deputati/senatori corupti care fac legile in asa fel incat si daca vrei sa-i prinzi sa nu ai voie sau chiar condamnati, ministri penali si politisti colaboratori si informatori ai mafiotilor, trusturi media platite si conduse de mafioti.
  • +2 (2 voturi)    
    iordache (Vineri, 5 aprilie 2013, 11:30)

    consting [utilizator]

    daca vorbesti dezvalui cine esti. iata un purtator de musca pe caciula. offshore-ul incepe cu : procurorii nu vor mai putea utiliza ascultarile telefonice ..... e marea durere a unui politician usl. iata ce monstri ati nascut -daca ratiunea voastra doarme- dlor ziaristi de la antenre si realitati. toti in frunte cu indopatul de comunism gadea. pana la urma gadea va demonstra ca paradisurile fiscale sunt benefice.........chiar si amaratilor de la marginea societatii.
  • +1 (1 vot)    
    Amenintari reale asupra Romaniei (Vineri, 5 aprilie 2013, 15:07)

    www.ymc.ro [utilizator]

    1. Coruptia ameninta modul de viata al tuturor, atat ca mica coruptie cat si ca mare coruptie, iar pedepsele se dau, deocamdata, in mandate parlamentare.
    2. Fraudele ameninta avutia publica, proprietatea privata si moralitatea economica - vezi cazurile bancilor si FNI care intra pe cheltuiala romanilor
    3. Concurenta neloiala ameninta competitivitatea comerciala, este favorizata de coruptie si conduce la fraude - vezi licitatiile arnajate pentru drumuri si autostrazi scumpe dar sublime.
    4. Evaziunea Fiscala ameninta stabilitatea economica si permite ca cel care castiga injust sa sfideze ordinea si valorile societatii.

    Daca toate acestea: Ordinea, Valorile, Stabilitatea, Competitivitatea, Proprietatea publica si privata, Conformarea cu legile, nu tin de siguranta Natiunii, atunci meritam sa fim condusi de Omar Haissam.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by