Dosarul "Zambaccian": Trei judecatori de la Inalta Curte care trebuia sa judece cazul lui Adrian Nastase se abtin

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 1 aprilie 2013, 18:25 Dosare Anticoruptie


Trei dintre cei cinci judecatori din completul de la instanta suprema care trebuia sa judece in 8 aprilie contestatiile din dosarul "Zambaccian" au facut cereri de abtinere, pe motiv ca anterior s-au mai pronuntat in alte dosare ale lui Adrian Nastase, informeaza Mediafax.

Contestatiile din dosarul "Zambaccian", in care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si a fost achitat pentru luare de mita, vor fi judecate din 8 aprilie de un complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Trei dintre cei cinci judecatori, respectiv Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Angela Dragne, au facut cereri de abtinere in acest dosar, pe care le-au inaintat Colegiului de conducere al instantei supreme.

Judecatorii Ioana Bogdan si Cristina Rotaru au solutionat in etapa fondului dosarul "Trofeul calitatii", iar Angela Dragne a facut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate in dosarul "Matusa Tamara".

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat ca nu stie care sunt motivele concrete pentru care cei trei judecatori au facut cereri de abtinere, dar a aratat ca poate fi un motiv si faptul ca ei au mai facut parte din complete care au dispus solutii in dosare in care a fost judecat fostul premier.

Dosarul "Zambaccian" a ajuns pe rolul instantei supreme dupa ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 data de un complet de trei judecatori.

In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost condamnat in 30 martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare.
Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Instanta a mai dispus atunci ca Adrian si Dana Nastase sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, aratand ca nerespectarea obligatiilor va duce la revocarea suspendarii executarii pedepsei.

Decizia din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata la completul de cinci judecatori, care urmeaza sa judece din 8 aprilie recursul in dosarul Zambaccian.


  • Dosarul "Bunuri din China" - Zambaccian I
In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii DNA au sustinut ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de prim-ministru - cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Initial, Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in 13 noiembrie 2006. Ulterior, in 7 aprilie 2008, printr-o decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea la Directia Nationala Anticoruptie a dosarului, pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim-ministru. Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata), care a admis o exceptie de neconstitutionalitate ce fusese invocata de Nastase in acest dosar. Astfel, procurorii anticoruptie au reluat procedurile in acest caz.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In 18 martie 2013, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

In 3 septembrie 2012, Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Proboi au fost achitati definitiv in dosarul "Matusa Tamara", printr-o decizie a unui complet de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Adrian Nastase a fost judecat in acest dosar pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii si Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3040 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    luciiciu@gmail.com (Luni, 1 aprilie 2013, 19:10)

    lucadd [utilizator]

    la cate dosare are familia Nastase... o sa ne trezim in curand ca nu o sa mai fie suficienti judecatori sa le solutioneze...noua strategie a penalilor din Romania?...sa suprasolicite justitia cu dosare...lol?
  • +2 (2 voturi)    
    ? (Luni, 1 aprilie 2013, 23:50)

    cotora [utilizator]

    fug judecatorii de adrian nastase, ca de tamie !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by