VIDEO 8 aprilie - primul termen la recursul procurorilor impotriva sentintei in dosarul "Zambaccian I", in care Adrian Nastase a primit trei ani de inchisoare cu suspendare 

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 25 martie 2013, 12:02 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase, la iesirea din Penitenciarul Jilava
Foto: Agerpres
Primul termen in recursul procurorilor impotriva sentintei de trei ani de inchisoare cu suspendare la care a fost condamnat Adrian Nastase de judecatorii Inaltei Curti in dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)" va avea loc in data de 8 aprilie.

Dosarul lui Nastase a fost repartizat la Completul nr. 1, condus de Aida Popa, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, insa a fost achitat pentru acuzatia de luare de mita in dosarul Zambaccian.

Alaturi de el, Daniela Nastase, judecata in acelasi dosar, a fost achitata pentru acuzatiile de complicitate la luare de mita si spalare de bani, insa condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare. Al treilea inculpat din dosar, Irina Jianu, a fost condamnata si ea la 3 ani de inchisoare cu executare.

In luna ianuarie 2013, DNA a confirmat pentru HotNews.ro ca a formulat recurs in dosar, urmand ca acesta sa fie pus pe rolul Curtii Supreme la completul de 5 judecatori.



Dosarul "Bunuri din China" - Zambaccian I

Pe 30 martie 2012, Instanta l-a achitat pe Adrian Nastase pentru infractiunea de luare de mita, dar l-a condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de santaj. De asemenea, instanta a dispus si o perioada de incercare pentru Adrian Nastase de 6 ani si restrangerea unor drepturi.

Instanta i-a mai aplicat lui Nastase si pedeapsa accesorie de a-i interzice dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si nu poate ocupa functii publice insa a dispus suspedarea acestei pedepse accesorii.

Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010. In 7 februarie 2006, procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a altor cinci persoane "pentru fapte de coruptie". In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu". Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1587 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    si cu armele? (Luni, 25 martie 2013, 14:00)

    V44 [utilizator]

    Nu se mai aude nimic... parca trebuia inceput si un proces pe nerespectarea regimului armelor si munitiilor de cand cu telenovela cu sinuciderea.... nimeni? nimic?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by