Deputatul Dan Pasat, trimis in judecata

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 8 aprilie 2011, 14:28 Dosare Anticoruptie


Dan Pasat
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a deputatului PDL Dan Pasat, in sarcina  caruia s-au retinut trei infractiuni de santaj, asimilate infractiunilor de coruptie constand in efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (7 acte materiale), informeaza DNA.

Alaturi de Dan Pasat, au mai fost trimisi in judecata si Constantin Marin, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de santaj, si Vasile Preda, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca:
  • "In perioada octombrie - noiembrie 2009, inculpatul Pasat Dan, sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, i-a amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenta asupra unui numar de doi reprezentanti ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman - amenintari ce vizau integritatea fizica a partilor vatamate sau a membrilor familiilor acestora - pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.
  • Totodata, prin amenintari si sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, inculpatul Pasat Dan a incercat sa il convinga pe unul din cei doi reprezentanti ai firmei mentionate sa mearga la sediul primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii unor sume de bani, 290.000 lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei AGRO CLAS SRL din executarea unui contract de aductiune apa potabila. Ulterior, acesti bani ar fi urmat sa fie remisi lui Dan Pasat.
  • Anterior, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Pasat Dan exercitase presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu - jud.Giurgiu, pentru ca acesta sa rezilieze un contract cu SC AGROCLAS SRL si implicit sa efectueze platile aferente derularii contractului catre firma lui Pasat Dan - SC PROD INVEST SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Era vorba despre derularea unui contract in valoare totala de 3.848.719 lei avand ca obiect "alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu".
  • Pe de alta parte, inculpatul Dan Pasat a incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu sa faca demersuri ilicite prin care sa favorizeze firma lui Pasat Dan la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in comuna Toporu. Procedura de achizitie publica urma a fi desfasurata in decembrie 2009 - martie 2010.
  • De asemenea, in perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Pasat Dan a efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale - SC PRODINVEST SRL, pe langa primarii mai multor localitati din judetul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului) pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa favorizeze aceeasi firma in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public (baze sportive, extindere sediu primarie). In acest fel, inculpatul a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 lei.
  • Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, la data de 17.03.2010, inculpatul Preda Vasile, primar al comunei Varasti - Giurgiu a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie cu privire la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat. In concret, este vorba despre lamurirea circumstantelor in care Dan Pasat a facut demersuri pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat - SC PROD INVEST SRL. Demersurile vizau pe de o parte obtinerea unor plati efectuate de primaria Varasti si cele in vederea castigarii, de catre SC PRODINVEST SRL, a contractului avand ca obiect "construire Baza Sportiva in Varasti". Respectivul contract, in valoare de 1.517.705 lei, a fost incheiat intre Primaria Varasti si SC PROD INVEST SRL, la data de 21.12.2009".
La 7 octombrie 2010, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii deputatului Dan Pasat, pentru infractiunile mentionate, retinute in sarcina sa. La data de 8 februarie, plenul Camerei Deputatilor a respins prin vot solicitarea DNA.

"Prin urmare, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatii Dan Pasat si Constantin Marin, prelungita pana la data de 11.04.2011, inclusiv.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Pasat Dan si Constantin Marin, in vederea repararii pagubei cauzate prin savarsirea infractiunii si in vederea confiscarii speciale, pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei", se arata in comunicatul DNA.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
    
UPDATE - Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au stabilit pentru 20 iunie primul termen al procesului, informeaza Agerpres.

De asemenea, fata de faptele retinute in sarcina lui Dan Pasat care fac obiectul art. 13 din Legea nr. 78/2000 (privind acte de coruptie), cauza a fost disjunsa, pentru continuarea cercetarilor.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3188 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Astept o demisie ACUM ! (Vineri, 8 aprilie 2011, 14:35)

    coor [utilizator]

    si mai astept cate una de fiecare data cand vreun politician, in special , va fi trimis in judecata ! si nu numai ! indiferent de coloratura !
    • -7 (7 voturi)    
      Astepti degeaba (Vineri, 8 aprilie 2011, 15:04)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui coor

      Boc e un politician cu o statura mult mai mica decat Ponta (nu ma refer la inaltimea lor efectiva) si nu va fi capabil sa-i ceara demisia lui Pasat sau sa porneasca in partid procedura de excludere cum s-a intamplat cu Severin.

      Pana la eventuala incarcerare un vot in Parlament e mai util PD-ului decat excluderea lui Pasat.
      • +5 (5 voturi)    
        da..... (Vineri, 8 aprilie 2011, 16:25)

        un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

        ...lasa ca daca o sa il avem pe Ponta prim ministru... nu o sa mai avem astfel de stiri.... si coruptia o sa se duca subit la 0%...nu-i asa?
      • +1 (1 vot)    
        Onoare (Vineri, 8 aprilie 2011, 20:10)

        coor [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

        Acest cuvant iesit din dictionarul limbii romane de lemn a conducatorilor nostri ! Asta visez , si .... toti am trai mai bine ! Nu vreau sa le ceara sefii lor demisiile , as vrea sa aiba onoare si mandrie !
        Hm , dar poate atunci n-ar ajunge la judecata , caci avand aceste calitati nu s-ar tavali in noroi !
    • +5 (5 voturi)    
      pentru mine prea mult (Vineri, 8 aprilie 2011, 15:08)

      ioan [anonim] i-a raspuns lui coor

      eu n-am asteptari atat de mari, sa-si depuna demisia.
      dar astept macar, sa-i fie solicitata cu vehementa. aceeasi masura pt toti (ma refer de ex. la severin)
      • +1 (1 vot)    
        nu cred (Vineri, 8 aprilie 2011, 20:16)

        coor [utilizator] i-a raspuns lui ioan

        ca ar trebui sa-i impinga cineva de la spate pentru un lucru atat de firesc pentru alte natii ! asa cum ziceam anterior , un pic de obraz le lipseste ! se pare ca e o caracteristica a vremilor ce le traim , ca nimeni nu mai are obrazul subtire !
  • +4 (4 voturi)    
    Nelamurire (Vineri, 8 aprilie 2011, 15:00)

    Agitu [anonim]

    In Camera s-a votat doar impotriva arestarii, nu si trimiterii in judecata?

    Pentru cazurile Ridzi se poate continua la fel, cu trimitere in judecata?
    • +1 (1 vot)    
      raspuns @ Agitu (Vineri, 8 aprilie 2011, 16:51)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui Agitu

      1) da. in cazul parlamentarilor care nu sunt sau nu au fost ministri, procurorii fac cereri doar in cazul arestarii preventive (decisa, oricum, de judecator) si in cazul perchezitiilor;
      2) la Ridzi au fost in total 3 voturi:
      a) primul pentru inceperea urmaririi penale (a fost pozitiv);
      b) al doilea ptr. perchezitie informatica (in legatura cu dosarul de mai sus), votul fiind negativ;
      c) al treile pentru extinderea urmaririi penale (un fel de al doilea dosar), votul fiind negativ.
    • +2 (2 voturi)    
      corect (Vineri, 8 aprilie 2011, 18:46)

      travis [utilizator] i-a raspuns lui Agitu

      Singurul pentru care s-a votat initial netrimitetea in judecata a fost onorabilul A. Nastase.
      In rest, procesele pot continua fara probleme
  • +1 (1 vot)    
    ce figura (Vineri, 8 aprilie 2011, 19:22)

    ady [anonim]

    de borfash are...este produsul unei societati bolnave cronice timp de 70 de ani..
    • +1 (1 vot)    
      Perfect, de acord. (Sâmbătă, 9 aprilie 2011, 10:08)

      unul [anonim] i-a raspuns lui ady

      Parca mi-ai citit gindurile, perfect de acord. Numai ca as modifica anii, cred ca vreo 2000 de ani ar fi suficient. Si asta s-ar putea extinde la cel putin 75% dintre parlamentari si fiindca ce alegem aia avem, problema se extinde si la nivelul populatiei.
  • +1 (1 vot)    
    daca si cu parca (Sâmbătă, 9 aprilie 2011, 13:45)

    mm [anonim]

    Justitia romaneasca este un mare DACA! Si ce daca l-au trimis in judecata? Exista vicii de procedura, exista recurs, se poate merge pana la prescrierea faptelor, nu conteaza gravitatea lor, Si daca totusi justitia ajunge sa pronunte vreo sentinta definitiva, ia-l de unde nu-i! Il fac scapat ca pe Dinel Staicu! Judecatorii si avocatii romani? 99% niste golani cu diploma! Nu mai cred nimic pana nu-l vad pe infractor pedepsit in piata publica!
    • +1 (1 vot)    
      INjustitia romaneasca (Sâmbătă, 9 aprilie 2011, 17:21)

      nnanan [anonim] i-a raspuns lui mm

      asa zisa justitie-in Romania, nu este un mare DACa ci un mare CACA!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by