Deputatul a venit la DNA insotit de avocatul sau pentru a studia probele procurorilor anticoruptie, urmatoarea etapa fiind trimiterea in judecata.
La iesirea din sediul Directiei, unde a stat aproximativ doua ore, deputatul PDL nu a facut declaratii presei.
Pe 11 februarie, Dan Pasat a fost citat la DNA, el declarand la plecare ca procurorii anticoruptie i-au comunicat ca i s-a impus obligatia de a nu parasi tara pentru 30 de zile.
"Bineinteles ca ma voi conforma acestei masuri pentru ca este obligatia mea legala de a ma conforma sa nu parasesc tara, sa nu iau legatura cu martorii din dosar, cu invinuitii", a afirmat Pasat.
De asemenea, el sustinea ca nu exista interceptari din care sa reiasa santajul de care este acuzat, pentru ca a vazut dosarul la Parlament.
Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar declara, in februarie, la TVR, ca ancheta in cazul lui Dan Pasat nu este oprita in urma respingerii de catre Camera Deputatilor a cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a acestuia.
- Ce spun procurorii DNA
Potrivit DNA, in sarcina lui Dan Pasat au fost retinute trei infractiuni de santaj, asimilate infractiunilor de coruptie, constand in efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale (7 acte materiale).
Totodata in sarcina parlamentarului s-a retinut infractiunea asimilata infractiunilor de coruptie constand in fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 acte materiale).
In actele de incepere a urmaririi penale procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2010, invinuitul Dan Pasat, in calitate de deputat, iar, din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al organizatiei judetene Giurgiu a PDL, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL -, pe care o controla si o conducea in fapt.
"Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta. La data de 18 februarie, fata de Dan Pasat s-a dispus urmarirea penala in legatura cu doua infractiuni de santaj, iar la data de 28 iunie cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Pasat si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive", preciza DNA intr-un comunicat din octombrie 2010.