VIDEO Dosarul Microsoft: Perchezitii DNA la Dorin Cocos, Remus Truica, fostul sef SIE Catalin Harnagea, Nicolae Dumitru "Niro", fostul ministru Gabriel Sandu, Dorin Marian, Adrian Petrache si Fundatia Dinu Pescariu/ Descinderi si la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu
UPDATE 12.30 Procurorii fac perchezitii si la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu
Procurorii anticoruptie perchezitioneaza, joi, in dosarul Microsoft, si sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania, acesta fiind audiat la DNA, in aceeasi cauza, in urma cu o saptamana.
Potrivit Mediafax, procurori si ofiteri judiciaristi au descins, in jurul orei 12.00, intr-unul dintre imobilele detinute de Claudiu Florica, aflat vizavi de sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Numele fostului sef al Fujitsu Romania este mentionat de martori din dosar, conform unor documente ale anchetatorilor. Claudiu Florica a fost in 10 octombrie la sediul DNA pentru a da declaratii in dosarul Microsoft, in care sunt vizati noua fosti ministri.
***
Catalin Harnagea a condus Serviciul Roman de Informatii (SIE) in intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, cand Dorin Marian a ocupat functia de consilier prezidential (1996-2000) si sef al Administratiei Prezidentiale (martie-septembrie 2000). Catalin Harnagea a scris, in CV-ul sau, ca a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor Romaniei si pe cel de off-set, scrie Mediafax.
Dorin Marian a fost asociat cu Catalin Harnagea intr-o firma, acesta cesionand actiunile in februarie 2007, cu o zi inainte de a fi numit in functia de prim-consilier al premierului din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu.
Presa a relatat ca Adrian Petrache, tatal presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman Alin Petrache, este un apropiat al lui Dorin Cocos si al fostului premier Adrian Nastase, partener de afaceri imobiliare cu Alexandru Bittner.
***
DNA arata in comunicat ca procurorii fac 56 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sedii de firme si de fundatii, dar si la locuintele unor persoane, in dosarul Microsoft, in care se fac cercetari pentru coruptie in legatura cu incheierea unor contracte de licentiere IT.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca printre locuintele perchezitionate sunt cele ale lui Catalin Harnagea, fost sef al Serviciului de Informatii Externe, in perioada 1997-2001, si ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica si Nicolae Dumitru.
De asemenea, sunt perchezitii si la fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, la fostul consilier prezidential Dorin Marian, si la Adrian Petrache, tatal presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Alin Petrache. Potrivit B1 TV, perchezitii au loc si la baza sportiva a fostului sportiv Dinu Pescariu.
Potrivit surselor citate, anchetatorii ridica documente de la locuintele si sediile de firme si fundatii perchezitionate, care ar putea constitui probe in dosarul Microsoft.
DNA a precizat ca actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.
In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.
Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI). Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.
In 3 octombrie, presedintele Traian Basescu a avizat inceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu in dosarul Microsoft.
Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane.
Seful statului a negat ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. "Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009, legata de o posibila fraudare, si acea informatie, intr-o maniera mult mai in detaliu, a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti.
***
Numele lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si cel al lui Nicolae Dumitru sunt mentionate in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a celor noua fosti ministri.
Unul dintre martori le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derularii contractelor.
In declaratia unui martor, redata de procurori in documentele mentionate, se arata:
"In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu (fostul sef al Fujitsu in Romania, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza.
Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.
Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact.
Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului.
Tot din discutiile purtate am inteles ca sumele remise lui Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar, banii fiind retrasi numerar din Elvetia de Pescariu Dinu si inmanati personal de acesta lui Dorin Cocos.
Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane a primit si Gabriel Sandu. Cred ca banii pentru Gabriel Sandu au fost virati in off-shore.
Din cunostintele mele Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan nu aveau firme prin intermediul carora sa presteze servicii IT. Cred ca in privinta lui Dinu Pescariu se discuta despre o suma de circa 3.000.000 euro"
Un alt martor le-a spus procurorilor, la randul sau, despre relatiile dintre fostul sef al Fujitsu Romania, Claudiu Florica, si Dorin Cocos, respectiv Gheorghe Stefan. Iata declaratia data de acesta anchetatorilor:
"In decembrie 2008 la conducerea MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florica, prin intermediul relatiilor pe care Claudiu Florica le avea cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, zis Pinalti.
In 2009 expira contractul cadru pe 5 ani pentru inchirierea licentelor Microsoft, iar Claudiu Florica cauta un nou mecanism si o noua firma prin care sa continue acest contract atat de profitabil pentru Claudiu Florica si persoanele carora le platea mita. Intrucat in FSC nu mai lucra nici Viktor Malinowski, nici Dragos Nicolaescu, Claudiu Florica nu mai avea nici un mod de a controla si a impune lui FSC subcontractarea unor servicii fictive.
Ca urmare, si-a creat propriul consortiu folosind firme pe care le detinea deja, direct sau prin interpusi, de asemenea achizitionand firma Dim Soft care avea statutul de large account resseler local, acest consortiu urmand sa castige o licitatie trucata pentru reinnoirea contractului de licentiere pe perioada 2009 - 2013.
Licitatia a fost organizata pentru a se crea o aparenta de legalitate si intrucat Claudiu Florica nu a reusit sa determine primul-ministru de la acea vreme sa aprobe incredintarea directa a acestui contract catre firma D.Con-Net.
Pentru a se asigura ca niciuna dintre firmele care ar fi putut participa la licitatia organizata in 2009, de catre MCSI, Claudiu Florica s-a intalnit personal cu patronii firmelor concurente si le-a promis acestora fie sume de bani in conturile personale, fie servicii in valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma sa-l castige.
Ca urmare, la licitatie s-a prezentat o singura firma si desi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitatia, ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro, consortiului D.Con-Net, intrucat urma sa primeasca un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florica.
Contractul a mai fost extins prin achizitionarea de licente educationale, la fel cum s-a intamplat si in Contractul din 2004 si Actul Aditional nr. 1, in aceleasi conditii de ilegalitate pe care le-am precizat cand am vorbit de actual aditional nr. 1, precum si o extensie de 33 milioane euro, in 2013 ca optiune de buy-out.
Precizez asa cum am mai spus si mai devreme ca in 2009, Guvernul Romaniei avea posibilitatea de a inlocui produsele Microsoft din administratia publica, produse similare care aveau fie un cost de 10%, Corel Office, fie erau gratuite - Open Office.
Aceste noi produse ar fi presupus o instruire minimala, instruire care se putea realiza prin intermediul unor programe de calculator de tipul Computer Based Traning sau pur si simplu filme video, asa cum se intampla in mod curent, cu alte programe.
Oricum serviciile de instalare si instruire ar fi fost o suma infima fata de valoarea de peste 200 milioane de euro platita de Guvernul Romaniei, in perioada 2004-2013. Dar aceste contracte cadru de tip inchiriere de licente, au constituit si constituie mijlocul prin care diferitele guvernari si persoanele de decizie puteau sa obtina sume mari cu titlu de mita, artizanul in toata aceasta perioada fiind Claudiu Florica, prin diferite firme off-shore si diferiti intermediari".
Referitor la fostul sef al Fujitsu, Claudiu Florica, procurorii arata, potrivit declaratiilor martorilor audiati pana la acest moment, ca acesta, in 2003, "a identificat o oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei, sens in care a cooptat in aceasta afacere mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului".
Potrivit DNA, un martor audiat in dosar a aratat, in declaratia sa, ca "Dinu Pescariu este cel care trebuia sa asigure sustinere financiara si relationarea cu persoane ce aveau influenta aspra unor membrii ai Guvernului, sa asigure deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati".
"Florica Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, iar prin intermediul acestuia la Nicolae Dumitru. Acesta din urma era perceput ca o persoana cu potential financiar prin firmele pe care le controla (Grupul Niro) si ca o persoana influenta prin relationarea cu diverse persoane din lumea politica. .... . Florica Claudiu discuta la data respectiva despre un contract de ordinul zecilor de milioane de dolari si lasa de inteles ca e nevoie de sustinere financiara", se mai arata in declaratia martorului DNA.
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
Harnagea nu e fostul sef SIE?
Acolo sicrie ceva legat de Microsoft, frauda, spalare de bani... nu SIE!
A, ca nenea pesedist a fost la SIE... asta este; a acoperit ceva din afacere sau toata afacerea, ... la brutarie!
baietii astia de la DNA cred sunt eroi.mai rar atatea dosare babane la un loc.le dorim alesilor si intermediarilor un cat mai cald LA MULTI ANI.
in aceeasi ordine de idei,de de nu se mai aude nimic de dosarul LUKOIL.uitam de fapt ce e mai important.acolo e greul!
Trebuie eliminata din sistem, pentru a intari sistemul (serviciile).
Si nu ascunsa sub pres si acoperita de 'consens'.
Serviciile nu trebuie sa favorizeze hotia, dimpotriva. Iar un exemplu public de actiune curata ii va descuraja pe 'amatori'.
Aceste lucruri nu trebuie sa se opreasca in noiembrie. E nevoie de cineva care stea ... cu piciorul pe gatul hotilor. Lupta este acum pe viata si pe moarte pentru justitie. Acum alegem daca urmeaza sa ne intoarcem in trecutul "linistit", al gunoiului "acoperit", sau sa evoluam cu adevarat spre un stat de drept. Sper ca noul presedinte sa nu fie Ponta-Tonta iar cel care va fi, sa lase si sa incurajeze justitia sa-si faca treaba.
Va trebui apoi pus accentul pe educatie. Sa ni se scoata la toti din cap faptul ca trebuie sa dam spaga pentru a reusi ceva....... Cei drept ceea ce vedem suntem noi toti pentru ca mult timp am acceptat ideea ca o anumita doza de furt este acceptabila. SI S-A VOTAT PENTRU ASTA ...
basescu a incercat sa faca deductii pe baza unei hotarari din 2013, dar nu a demonstrat niciodata ca, daca ponta a fost ofiter acoperit, acest lucru s-a intamplat in perioada 1997 - 2001.
poate gasesste dna-ul documente despre ponta la harnagea, dna-ul nefiind implicat in nici o lupta politica.
Acum,in conditiile acestor inedite miscari de trupe,cre'ca lui Bombo ii zbarnaie toate antenele stand rusinat in asteptare, in gaurica lui.
Acum, cand socrul de partid si de stat da si el cu subsemnatul pe la parchet, PSD isi poate schimba sediul direct la DNA. Este mai eficient.
Mai tarziu decat vrem noi, dar mult mai curand decat cred ei!
Vrei sa iasa islamist de acolo?
N/ai vazut ce "barbi" avea?
Nu aş vota nici mort cu Udrea, dar insultele sunt arma proştilor fără argumente.
Un carierist pe calapod psd-Ponta-Sova, care era secretar general adjunct la COSR, pus de Octavian Morariu cind inca juca rugby in Franta, a luat un taxi cind a venit in tara sa-l duca la sediu, ca nu stia unde e, desi lua leafa de un an.
E membru al familei, dar si al famigliei, pus apoi presedinte la FR Rugby unde a reusit doua mari performante: 1. a ajuns la 7 echipe mari si late in prima divizie (ca sa nu se vada saracia, cu o echipa care sta etapa de etapa, i-a zis SuperLiga, ca in discotecile de fite, cu super in sus, super in jos, i-ati vazut pe aia cum raspund cind sunt intrebati cum e, "Super"); 2. In SuperLiga lui peste joaca 48 la suta jucatori straini (desi, repet, sunt doar 7 echipe), toti refuzatii de prin Namibia, Tonga de jos, Samoa de Sud.
Acum a luat COSR (asa spun politrucii intre ei: "Vezi ca am luat Ministerul ala, Gogu a luat agentia aia, iar Alin a luat COSR, ca-i place lui acolo, puteam sa-i dam finantele...").
Mama ce guvern iese intr-un an la Rahova, specialisti unu si unu!